johnny pisze:Dwa tygodnie temu wybrałem się do Auchan W Łomiankach, a więc teren przed modernizacją. Wchodząc do centrum handlowego nie miałem nawet 2G w Orange, a przecież jest to kilkaset metrów od DK7 oraz w bezpośrednim sąsiedztwie ogromnego miasta.
Nie znam tego Auchan, ale czy to budowla typu "blaszak" czyli cały budynek z blachy? Jeśli tak to jest jasne dlaczego w środku nie ma zasięgu. A inni operatorzy mieli? Być może inni mają tam instalacje wewnętrzną albo blisko stacje, a Orange nie ma instalacji w środku a stacja zewnętrzna jest dalej.
johnny pisze:Z drugiej strony Warszawy w Józefowie i Otwocku również próżno szukać w wielu miejscach jakiegokolwiek zasięgu 2G Orange, że o 3G nawet nie wspomnę.
A TMobile ma tam zasięg? Jak tak to po konsolidacji pojawi się tam też zasię Orange i to będzie właśnie ten zysk całego przedsięwzięcia.
zajadacz pisze:To mówisz, że wg Ciebie modernizacje robią ludzie zatrudniani przez Huawei, albo Ericssona, tudzież NSN, a nie przez N! ? Z tego co ja słyszałem to Huawei i NSN są dostawcami infrastruktury, a nie wykonawcami. A że podwykonawcy N! nie wyrabiają, bo tempo za duże to powszechnie znana kwestia.
Pewnie, że sam proces SWAPa czyli fizyczna wymiana hardwaru na stacjach robią ludzie z Huaweia albo NSN a nie N!. A dokładniej pisząc to nie są też pracownicy Huaweia lub NSN tylko pracowniczy firm podwykonawczych pracujących dla Huaweia i NSN.
zajadacz pisze:Dla mnie to czy winny jest fakt, że N! robi wszystko na szybko, bierze badziewnych podwykonawców, albo narzuca im nierealne terminy skutkujące marną jakością wykonania ma kolosalne znaczenie.
Tutaj również N! nie ma nic do tego, bo firmy podwykonawcze tak jak wyżej napisałem pracują na dostawców sprzętu a nie dla N!. Natomiast terminy narzucili operatorzy a N! ma tylko pilnować aby były dotrzymane.
zajadacz pisze:Prawie cały UMTS Orange przed N! był na Huawei (chyba tylko za wyjątkiem Warszawy)
Tutaj się bardzo mylisz, ale to już kolega
johnny ci wytłumaczył. W starej sieci 3G Orange był zarówno NSN jak i Huawei i byli podzieleni mniej więcej po połowie.
zajadacz pisze:Co do tego, że sam projekt N! jest źle realizowany to pełna zgoda. Jednak wybór dostawcy sprzętu ma tu drugorzędne znaczenie. Dużo ważniejsze jest zbyt duże tempo/za mało ludzi i zbyt małe przykładanie wagi do dobrej konfiguracji sieci. Ale tu wina leży tylko i wyłącznie po stronie N!, które poskąpiło kasy na dobre planowanie sieci i porządną weryfikację w terenie tego co zostało
I po raz kolejny większość zarzutów nie powinna być kierowana w stronę N!. Zarówno wyboru dostawców sprzętu oraz terminy ustalali operatorzy czyli Orange i TMobile. Kasy również N! nie poskąpiło bo za wszystko płacą operatorzy więc to tylko od nich zależy na co i ile będzie wydane.
To tyle jeśli chodzi o sprawy związane z odpowiedzialnością za poszczególne etapy prac. Tak na prawdę N! nie jest właścicielem zainstalowanego harwdaru, transmisji, kontrolerów, lokalizacji, częstotliwości itd. To jakby "firma podwykonawcza" dla operatorów która zgodnie z ich pomysłem pilnuje tylko całego procesu konsolidacji sieci. Dobrym pytaniem jest co będzie jak konsolidacja się skończy. Czy firma będzie działała dalej (choćby w sprawie uruchamianych już przez nich stacji LTE) czy zakończy swoje życie? Chociaż ostatnio właściciel Polkomtela coś w wywiadzie wspominał o jakiejś współpracy więc może to wyglądać ciekawie.