• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
  • Strona 103 z 1158
  • 1
  • 101
  • 102
  • 103
  • 104
  • 105
  • 1158

#662819  autor: Spacedust
 19 wrz 2013, 14:16
malang pisze:Pojawił się zasięg Orange i Tmobile w ramach Networks! na os. Orła Białego 25 w Poznaniu. Dostępne są częstotliwości GSM 900MHz oraz UMTS 2100MHz.

Orange:
GSM
LAC: 57020
CID: 49306
UMTS:
CID: 49326
RNC: 711

Tmobile:
GSM
CID: 49356
UMTS:
CID: 49396
RNC: 711
Dziękujemy. Dopiszemy do gsm.poznan.pl.

Czy są jakieś radiolinie na tej stacji czy lecą po świetle ?
Ostatnio zmieniony 19 wrz 2013, 18:04 przez Spacedust, łącznie zmieniany 1 raz.

#662851  autor: p__m
 19 wrz 2013, 16:39
johnny pisze:
darnok pisze:
UMTS z DC i MIMO = do 84 Mb/s
http://www.telepolis.pl/wiadomosci/eric ... 17266.html
Kłopot w tym, że N! nie stać na Eryka, bo miało być tanio. Po drugie nawet te 42mega to fikcja. To tak jak ze zużyciem paliwa w autach. W katalogu pali mało, a w praktyce nie sposób to osiągnąć.
42 może nie, ale 30... spokojnie.

Obrazek

#662854  autor: user_delete17
 19 wrz 2013, 17:01
p__m pisze: 42 może nie, ale 30... spokojnie.
No waśnie o tym piszę. Moje auto miało palić 5,6, a pali 7,5.

karoo pisze: Na Huawei jest 700 stacji Aero2 i Plus na razie nie planuje ich wymienić. Teraz stacje modernizowane są w oparciu o sprzęt NSN/Ericssona i do połowy 2014 będzie ich 3400.
Faktycznie. Zasugerowałem się jakąś głupotą napisaną na telepolis i się ucieszyłem, że będzie mniej azjatyckiego badziewia na naszym rynku. Mój błąd.

Rozpoczęli prace w Wawrze i Józefowie. W miejscu gdzie często bywam pogorszył się zasięg Orange, ale poprawił TM. Sytuacja jak i u mnie. Na zewnątrz super, a wchodzę do sklepu i od razu brak zasięgu. Coraz poważniej myślę o powrocie do Plusa.

#662861  autor: inżynier
 19 wrz 2013, 17:54
johnny pisze:Kłopot w tym, że N! nie stać na Eryka, bo miało być tanio. Po drugie nawet te 42mega to fikcja. To tak jak ze zużyciem paliwa w autach. W katalogu pali mało, a w praktyce nie sposób to osiągnąć.
Johnny skoro piszesz, że 42 Mbps to fikcja to znaczy, że nie masz pojęcia jak to wszystko działa. Proponuję najpierw zapoznać się z tym standardem a potem pisać takie głupoty.

#662864  autor: Spacedust
 19 wrz 2013, 18:05
Kościół na Os. Rusa i blok na Os. Czecha w Poznaniu od dzisiaj nadają sygnał 2G i 3G Orange !

#662871  autor: user_delete17
 19 wrz 2013, 18:42
inżynier pisze: Proponuję najpierw zapoznać się z tym standardem a potem pisać takie głupoty.
Uświadom mnie.

Na moim telefonie w Warszawie po na terenie modernizacji przed chwilą osiągnąłem rezultaty:
D: 3,62Mbit/s
U: 1,98Mbit/s

Telefon Nokia Lumia710

Na innym telefonie:

Test Date: 2013-09-19 18:44:35
Connection Type: Cellular
Server: Warsaw
Download: 5,66 Mbps
Upload: 1,93 Mbps
Ping: 99 ms

#662935  autor: inżynier
 19 wrz 2013, 21:43
Ale ja nigdzie nie napisałem, że po konsolidacji będziesz miał 42 Mbps. Tzn. teoretycznie masz, bo na każdej stacji każdy z operatorów ma po 3 nośne, z czego dwie to dual carrier czyli po prostu wszędzie jest HSPA+DC. A zgodnie z 3GPP HSPA+DC to 42 Mbps. Tyle, że jest to teoretyczna prędkość.

#662941  autor: wook
 19 wrz 2013, 22:07
johnny pisze:
darnok pisze:
UMTS z DC i MIMO = do 84 Mb/s
http://www.telepolis.pl/wiadomosci/eric ... 17266.html
Kłopot w tym, że N! nie stać na Eryka, bo miało być tanio. Po drugie nawet te 42mega to fikcja. To tak jak ze zużyciem paliwa w autach. W katalogu pali mało, a w praktyce nie sposób to osiągnąć.
znam auto co pali mniej niż podane w katalogu.

Ja usiebie zaobserwowałem ostatnio poprawe zasięgu po spadku po modernizacji. Ja tam uważam że na mobilnym szybkość nawet około 5 Mb/s wystarczy (choć wiadomo nie każdemu, i im więcej tym lepiej ale to kwestia wyposażenia obu stron), za ważniejsze uważam: jakość (czyli nie zapchana sieć), pokrycie i pingi.

Jestem dysortografem więc jak zrobię błąd to normalne.
"Od Samsunga, tragicznych plastików, Amoledów i TouchWiz'a Wybaw nas Stevie!

Od Androida i lagów Zachowaj nas Stephenie!

My userzy Was wielkich prosimy, wysłuchajcie nas!"

#662975  autor: user_delete17
 20 wrz 2013, 08:35
inżynier pisze: A zgodnie z 3GPP HSPA+DC to 42 Mbps. Tyle, że jest to teoretyczna prędkość.
Czyli fikcja. A co ja napisałem?

Mam nieodparte wrażenie wszechobecnego uwielbienia (celowo przesadzam) dla projektu N!.
Tymczasem jest to zwykła oszczędność i nadrabianie zaległości w budowie sieci ponieważ już dawno przestała ona wystarczać na bieżące potrzeby użytkowników. Skoro nie mam wyraźnie lepszego zasięgu, jakości połączeń czy szybszego internetu to ktoś tu mnie próbuje zrobić w przysłowiową trąbę. Najgorsze, że marketingowy bełkot chyba zbyt bardzo do wszystkich trafia.

Dwa tygodnie temu wybrałem się do Auchan W Łomiankach, a więc teren przed modernizacją. Wchodząc do centrum handlowego nie miałem nawet 2G w Orange, a przecież jest to kilkaset metrów od DK7 oraz w bezpośrednim sąsiedztwie ogromnego miasta. Z drugiej strony Warszawy w Józefowie i Otwocku również próżno szukać w wielu miejscach jakiegokolwiek zasięgu 2G Orange, że o 3G nawet nie wspomnę.
Po modernizacji na Białołęce nadal trzeba wystawiać głowę za okno.
Co na to Orange?
Kod: Zaznacz cały
W wyniku modernizacji sieci Orange na Białołęce zwiększyliśmy liczbę stacji z 20 do 40. Dzięki temu mocno poprawiliśmy zasięg w technologii 3G, zwłaszcza wewnątrz budynków - twierdzi Wojciech Jabczyński, rzecznik Orange Polska. - W zdecydowanej większości obszaru dzielnicy modernizacja przyniosła od razu wyraźną poprawę, natomiast w przypadku mieszkańców wschodniej i północno-wschodniej części Białołęki efekt nie jest aż tak bardzo widoczny.
Tłumacząc na nasz wypowiedź marketingowca wychodzi mniej więcej tak:
Tam gdzie był zasięg jest trochę lepiej, a tam gdzie nie było to go nie będzie.

Proszę mnie zatem Panie Inżynier nie czarować zapoznawaniem się z technologią i innymi bzdurami, bo nie ma to odniesienia do rzeczywistości. Rzeczywistość jest taka, że trzeba było na gwałt choć trochę poprawić sieć i możliwie jak najtaniej.
Dlatego zapewne Eryk się nie zgodził, bo nie wyobrażał sobie zatrudniania ludzi z łapanki z okolicznych miast i wsi jak to robią chińczycy.

Dziś rano osiągnąłem 6Mbit/s. Czyli mniej więcej tyle ile było przed modernizacją. Normalnie jestem pod wrażeniem jak się już zapoznałem z tą technologią.
Oczywiście w wielu kwestiach mogę przesadzać, ale chodzi o lepsze zobrazowanie sytuacji i mojej opinii.

#662986  autor: zajadacz
 20 wrz 2013, 09:26
johnny pisze:Dlatego zapewne Eryk się nie zgodził, bo nie wyobrażał sobie zatrudniania ludzi z łapanki z okolicznych miast i wsi jak to robią chińczycy.
To mówisz, że wg Ciebie modernizacje robią ludzie zatrudniani przez Huawei, albo Ericssona, tudzież NSN, a nie przez N! ? Z tego co ja słyszałem to Huawei i NSN są dostawcami infrastruktury, a nie wykonawcami. A że podwykonawcy N! nie wyrabiają, bo tempo za duże to powszechnie znana kwestia. Jednak po raz któryś powtórzę, że nie ma to nic do sprzętu na jakim robiona jest sieć. Identyczne problemy są na sprzęcie NSN.

Zdjęcia stacji bazowych
Mapa stacji bazowych na podstawie UKE

#662993  autor: user_delete17
 20 wrz 2013, 10:17
zajadacz pisze:To mówisz, że wg Ciebie modernizacje robią ludzie zatrudniani przez Huawei, albo Ericssona, tudzież NSN, a nie przez N! ? Z tego co ja słyszałem to Huawei i NSN są dostawcami infrastruktury, a nie wykonawcami. A że podwykonawcy N! nie wyrabiają, bo tempo za duże to powszechnie znana kwestia. Jednak po raz któryś powtórzę, że nie ma to nic do sprzętu na jakim robiona jest sieć. Identyczne problemy są na sprzęcie NSN.
Przepraszam, ale naprawdę nie mam ochoty z Tobą dyskutować. To jest forum i możesz mi wierzyć lub nie. Ma to dla mnie drugorzędne znaczenie i nie zamierzam przekonywać. Nie jestem związany z żadnym dostawcą czy operatorem.
Operatorzy kupują konkretne rozwiązania, a nie tylko sprzęt. Różny jest jednak stopień zaangażowania operatorów i dostawców.
Nie wnikając w szczegóły sprzęt Alcatela, Eryka czy NSN nie jest technicznie lepszy od Huawei, ale jest lepiej zrobiony. Być może to też jeden z powodów dla których Ericsson się nie podjął tematu. Tego nie wiem. Nie byli w stanie wyprodukować w takim tempie tyle sprzętu, bo mają lepszą, a co za tym idzie dłuższą kontrolę jakości.

Jako klientowi nie pozostaje mi nic innego jak wiara w to, że jednak jakościowo nie nawalą.
Biorąc pod uwagę tempo prac nieco w to wątpię.
Reasumując. Nie zmienię zdania na temat sprzętu i tej modernizacji.

#662999  autor: malang
 20 wrz 2013, 10:55
Spacedust pisze: Czy są jakieś radiolinie na tej stacji czy lecą po świetle ?
W tej chwili już żadnej nie widać, przed modernizacją były 2 sztuki.

#663000  autor: zajadacz
 20 wrz 2013, 10:58
Dla mnie to czy winny jest fakt, że N! robi wszystko na szybko, bierze badziewnych podwykonawców, albo narzuca im nierealne terminy skutkujące marną jakością wykonania ma kolosalne znaczenie. Sprzęt Huawei i NSN jest porównywalny, z lekką przewagą Huawei. Prawie cały UMTS Orange przed N! był na Huawei (chyba tylko za wyjątkiem Warszawy) i jakoś nikt nie narzekał, ba mieli statystycznie najwyższe transfery ze wszystkich (na prawie każdej stacja HSPA+ DC i światłowód). Możesz wyjaśnić na czym polega to, że "sprzęt Alcatela, Eryka czy NSN nie jest technicznie lepszy od Huawei, ale jest lepiej zrobiony". W jaki sposób lepiej zrobiony? Mówisz mi że Huawei nie stosuje odpowiednich testów sprzętu i przez to jest gorsze od pozostałych dostawców? Jaki operator zaryzykował by kupno sprzętu, który może się zepsuć w każdej chwili i będzie musiał ponosić koszty związane z jego wymianą (nawet jeśli nowy sprzęt dostanie w ramach gwarancji)? Uwierz mi, takie rzeczy na pewno są zapisane w odpowiednich umowach między operatorem, a dostawcą. Kwoty są miliardowe i nikt sobie nie może pozwolić na wpadkę.

Co do tego, że sam projekt N! jest źle realizowany to pełna zgoda. Jednak wybór dostawcy sprzętu ma tu drugorzędne znaczenie. Dużo ważniejsze jest zbyt duże tempo/za mało ludzi i zbyt małe przykładanie wagi do dobrej konfiguracji sieci. Ale tu wina leży tylko i wyłącznie po stronie N!, które poskąpiło kasy na dobre planowanie sieci i porządną weryfikację w terenie tego co zostało dotychczas zrobione.

Zdjęcia stacji bazowych

#663007  autor: user_delete17
 20 wrz 2013, 11:42
zajadacz pisze: Prawie cały UMTS Orange przed N! był na Huawei
Nie.
Pierwszy przetarg wygrała Nokia, drugi Huawei. Mieli mniej więcej po połowie i to fakt niepodważalny. Z tego co pamiętam częściowo H nawalił i ich z Centka pogonili. Prace dokończył już NSN. Nie jestem tego pewien na 100%

Pytasz mnie czemu auta projektowane i wyprodukowane przez chińczyków są gorszej jakości?
Tego nie wiem.
Ciągle się zastanawiam czemu taki China Telecom wybiera na dostawców rozwiązań Alcatela i Ericssona?

#663047  autor: inżynier
 20 wrz 2013, 16:08
johnny pisze:Dwa tygodnie temu wybrałem się do Auchan W Łomiankach, a więc teren przed modernizacją. Wchodząc do centrum handlowego nie miałem nawet 2G w Orange, a przecież jest to kilkaset metrów od DK7 oraz w bezpośrednim sąsiedztwie ogromnego miasta.
Nie znam tego Auchan, ale czy to budowla typu "blaszak" czyli cały budynek z blachy? Jeśli tak to jest jasne dlaczego w środku nie ma zasięgu. A inni operatorzy mieli? Być może inni mają tam instalacje wewnętrzną albo blisko stacje, a Orange nie ma instalacji w środku a stacja zewnętrzna jest dalej.
johnny pisze:Z drugiej strony Warszawy w Józefowie i Otwocku również próżno szukać w wielu miejscach jakiegokolwiek zasięgu 2G Orange, że o 3G nawet nie wspomnę.
A TMobile ma tam zasięg? Jak tak to po konsolidacji pojawi się tam też zasię Orange i to będzie właśnie ten zysk całego przedsięwzięcia.
zajadacz pisze:To mówisz, że wg Ciebie modernizacje robią ludzie zatrudniani przez Huawei, albo Ericssona, tudzież NSN, a nie przez N! ? Z tego co ja słyszałem to Huawei i NSN są dostawcami infrastruktury, a nie wykonawcami. A że podwykonawcy N! nie wyrabiają, bo tempo za duże to powszechnie znana kwestia.
Pewnie, że sam proces SWAPa czyli fizyczna wymiana hardwaru na stacjach robią ludzie z Huaweia albo NSN a nie N!. A dokładniej pisząc to nie są też pracownicy Huaweia lub NSN tylko pracowniczy firm podwykonawczych pracujących dla Huaweia i NSN.
zajadacz pisze:Dla mnie to czy winny jest fakt, że N! robi wszystko na szybko, bierze badziewnych podwykonawców, albo narzuca im nierealne terminy skutkujące marną jakością wykonania ma kolosalne znaczenie.
Tutaj również N! nie ma nic do tego, bo firmy podwykonawcze tak jak wyżej napisałem pracują na dostawców sprzętu a nie dla N!. Natomiast terminy narzucili operatorzy a N! ma tylko pilnować aby były dotrzymane.
zajadacz pisze:Prawie cały UMTS Orange przed N! był na Huawei (chyba tylko za wyjątkiem Warszawy)
Tutaj się bardzo mylisz, ale to już kolega johnny ci wytłumaczył. W starej sieci 3G Orange był zarówno NSN jak i Huawei i byli podzieleni mniej więcej po połowie.
zajadacz pisze:Co do tego, że sam projekt N! jest źle realizowany to pełna zgoda. Jednak wybór dostawcy sprzętu ma tu drugorzędne znaczenie. Dużo ważniejsze jest zbyt duże tempo/za mało ludzi i zbyt małe przykładanie wagi do dobrej konfiguracji sieci. Ale tu wina leży tylko i wyłącznie po stronie N!, które poskąpiło kasy na dobre planowanie sieci i porządną weryfikację w terenie tego co zostało
I po raz kolejny większość zarzutów nie powinna być kierowana w stronę N!. Zarówno wyboru dostawców sprzętu oraz terminy ustalali operatorzy czyli Orange i TMobile. Kasy również N! nie poskąpiło bo za wszystko płacą operatorzy więc to tylko od nich zależy na co i ile będzie wydane.

To tyle jeśli chodzi o sprawy związane z odpowiedzialnością za poszczególne etapy prac. Tak na prawdę N! nie jest właścicielem zainstalowanego harwdaru, transmisji, kontrolerów, lokalizacji, częstotliwości itd. To jakby "firma podwykonawcza" dla operatorów która zgodnie z ich pomysłem pilnuje tylko całego procesu konsolidacji sieci. Dobrym pytaniem jest co będzie jak konsolidacja się skończy. Czy firma będzie działała dalej (choćby w sprawie uruchamianych już przez nich stacji LTE) czy zakończy swoje życie? Chociaż ostatnio właściciel Polkomtela coś w wywiadzie wspominał o jakiejś współpracy więc może to wyglądać ciekawie.

#663061  autor: user_delete17
 20 wrz 2013, 17:06
inżynier pisze: Nie znam tego Auchan, ale czy to budowla typu "blaszak" czyli cały budynek z blachy? Jeśli tak to jest jasne dlaczego w środku nie ma zasięgu. A inni operatorzy mieli? Być może inni mają tam instalacje wewnętrzną albo blisko stacje, a Orange nie ma instalacji w środku a stacja zewnętrzna jest dalej.
Na budownictwie to ja się nie znam, ale to nie Kaufland, który jest balaszakiem i w środku zasięgu brak. Jeśli mam porównać to co stoi w Łomiankach to bardziej jak CT Targówek lub Arkadia. Plusa sprawdzić nie mogłem, TM miało ładne 2G, a Orange nawet przed budynkiem miał problem. Podkreślam, że to przy samej DK7
inżynier pisze: A TMobile ma tam zasięg? Jak tak to po konsolidacji pojawi się tam też zasię Orange i to będzie właśnie ten zysk całego przedsięwzięcia.
TM też niestety nie najlepiej. Orange miejscami nie ma wcale. Jak wcześniej miałem Plusa to zdecydowanie wygrywał w tamtym miejscu. Widać to zresztą po ludziach, bo prawie wszyscy których znam z tych okolic zmigrowali już do Plusa. Z kolei w mojej okolicy większość przeniosła się do TM.

Problemem jest teraz to, że w budynkach i tak zasięgu nie ma jeśli go wcześniej nie było.
Kiedyś miałem świadomość, że mam słaby zasięg Orange, więc prowadziłem rozmowy w oknie. Zdarzała się bardzo często kiepska jakość, ale nie zdarzały się takie numery jak teraz, że telefon leży na stole, a ja dostaję sms o próbie połączenia. Dziś mi przerwało rozmowę przy pełnym zasięgu z ikonką H. Jak się okazuje przy jednej kresce zasięgu z literką H nie mogę wykonać połączenia. Co gorsza zawiesza się przy tym nawet telefon i nie mogę przerwać próby połączenia. Jak przełączę w tryb 2G problem znika, bo jest zasięg. Czemu tak kurczowo telefon trzyma się tego 3G? Ktoś schrzanił konfigurację?

Orange na to twierdzi że modernizacja zakończona i nie planuje już dalszych prac w mojej okolicy i że w ramach uznania reklamacji mogą mi zmniejszyć abonament o połowę w kolejnym miesiącu. To są jaja jakieś?

Problem dotyczy oczywiście Warszawy, bo jak pojadę na wieś to mam piękne 2G i nie ma problemów. Co ciekawe i Orange i TM twierdzą, że na wsi jest 3G, choć go nie ma w promieniu kilkunastu kilometrów.

#663069  autor: Spacedust
 20 wrz 2013, 17:16
malang pisze:
Spacedust pisze: Czy są jakieś radiolinie na tej stacji czy lecą po świetle ?
W tej chwili już żadnej nie widać, przed modernizacją były 2 sztuki.
Właśnie dzisiaj przejeżdżałem tamtędy i potwierdzam. Wszystko leci na światłowodzie :)

A Rusa 11 nadal bez wizualnych zmian i coś mi się wydaje, że stacja poleci co byłoby straszną katastrofą. Co gorsza nie mogę jej w żaden sposób zlokalizować w eterze.

#663083  autor: zajadacz
 20 wrz 2013, 18:02
Przepraszam, wszystkich za swoje błędy. Byłem przekonany, że ludzi zatrudnia bezpośrednio N!, a nie dostawcy sprzętu. Że operatorzy są właścicielami sprzętu to byłem świadomy. Czyli rozumiem, że N! jest tylko od planowania radiowego i optymalizacji sieci, a wszelkie prace na stacjach wykonują ludzie NSN i Huawei.

Jeśli chodzi o zrywanie połączeń w UMTS po modernizacji to niestety przez pół roku-rok po modernizacji jest to norma w niektórych lokalizacjach. Przynajmniej tak było w Szczecinie. Zanim skonfigurują handovery tak, żeby odpowiadały rzeczywistości, a nie planowaniu radiowemu przed komputerem, to trochę trwa... Do tego doszedł jeszcze UMTS 900, który miejscami też jest nie najlepiej skonfigurowany (choć i tak jest już dużo lepiej niż świeżo po uruchomieniu). Dlatego ja mam największe pretensje do operatorów, o to, że za mało środków poszło do N! na ludzi odpowiedzialnych za optymalizację i weryfikację działania sieci w terenie. Sprzęt, nawet najlepszy i najdroższy, działa tak jak zostanie skonfigurowany.

Zdjęcia stacji bazowych

#663097  autor: darnok
 20 wrz 2013, 19:27
zajadacz pisze: Czyli rozumiem, że N! jest tylko od planowania radiowego i optymalizacji sieci, a wszelkie prace na stacjach wykonują ludzie NSN i Huawei.
Optymalizacje sieci po swap, do momentu zaakceptowania przez N! i operatorów robią dostawcy. Dopiero ew pozniej moze N! bedzie probowalo cos zrobic.

#663123  autor: zajadacz
 20 wrz 2013, 20:42
darnok pisze:[Optymalizacje sieci po swap, do momentu zaakceptowania przez N! i operatorów robią dostawcy. Dopiero ew pozniej moze N! bedzie probowalo cos zrobic.
Auć. To wiele wyjaśnia. A jak było przedtem? Też to zlecano czy operatorzy sami robili? Bo obecnej sieci N! dużo brakuje do praktycznie bezbłędnej konfiguracji UMTS Orange, która była przed N!

Zdjęcia stacji bazowych
  • Strona 103 z 1158
  • 1
  • 101
  • 102
  • 103
  • 104
  • 105
  • 1158
  • 1
  • 101