• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
  • Strona 11 z 24
  • 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 24

#491082  autor: Barciur
 21 lip 2011, 21:59
MK_ pisze:Czyli w centrum Wawy trzeba czasem jechać na roamingu :-D ?
Nie, bylem w Warszawie i mialem piekny zasieg Playa w centrum. Jedyne miejsce, gdzie trzeba jechac na roamingu to okęcie. W sumie to troche dziwne, ale na lotnisku (wewn. terminalow) w ogole nie lapalo mi sieci Play, byl tylko Plus. Dopiero jak wyszedlem na zewnatrz byl Play.

#491089  autor: rogmaniek
 21 lip 2011, 22:42
Pawrzes pisze:Porównanie samych pozwoleń jest bez sensu! Plus ma czasem kilka pozwoleń na jedno miejsce, wiele stacji nie istnieje i nigdy nie powstanie lub istniały kiedyś.
Racja. Polkomtel ma bardzo dużo pozwoleń. Tylko co z tego, skoro wiele z nich, to nieistniejące stacje. Najgorsze jest to, że nawet P4 idzie tą "złą drogą", o czym nie raz już pisałem :smt009

Nie mogę zrozumieć, po co tyle Polkomtelowi pozwoleń, skoro niektóre stacje, chyba nigdy nie powstaną. Wcześniej uważałbym, że zmieniły się plany, w ramach jakiś oszczędności. Stąd wiele stacji nie zostało wybudowanych. Tylko, że nowe pozwolenia ciągle się pojawiają.

Dobrze, że chociaż u Centertela się ruszyło. Chyba, w Wielkopolsce, nie ma już "wirtualnych stacji", tego operatora. Na PTC też nie mogłem narzekać, przynajmniej w moim regionie. Jak się pojawia pozwolenie, to raczej stacja/e, w krótkim czasie będą działać :smt047

[ Dodano: 2011-07-21, 22:52 ]
Barciur pisze:W sumie to troche dziwne, ale na lotnisku (wewn. terminalow) w ogole nie lapalo mi sieci Play, byl tylko Plus.
Ciekawe, dlaczego P4 nie ma tam pikokomórek? W POZnaniu*, nawet w przejściu podziemnym Dworca PKP, tylko P4 ma swoje piko NodeB. W Hallu głównym, każdy operator ma swoje piko. P4 tylko NodeB. Dodatkowo, na dachu budynku Dworca Głównego PKP, tylko P4 ma trzy sektorową stację 3G :smt047

Moim zdaniem, jeśli chodzi o to miasto, to P4 ma dobrze rozlokowane stacje, zwłaszcza tam, gdzie jest największy ruch. Oczywiście, jeszcze są potrzebne kolejne lokalizacje.

O2 - We're better, connected!
O2 - See what you can do!
O2 - Together is better!

#491141  autor: Pawrzes
 22 lip 2011, 00:49
Tak choć w ciągu ostatnich 2 lat bardzo dużo zrealizowali tych pozwoleń ale przeważnie jako NodeB only. Część pozwoleń poznikała. Te najnowsze pozwolenia mają największą szansę na realizację lub te stare tam gdzie Plus ma wielkie dziury w gęstości lokalizacji.
Orange od ponad roku chyba tylko w Warszawie odpala NodeB only (nawet mimo pozwoleń na każde pasmo)

Play nie ma żadnej stacji nawet koło Lotniska Chopina co bardzo dziwi. Pozwolenie w okolicy od wielu miesięcy wirtualne... Tam na zewnątrz łapie się najczęściej sygnał z siedziby P4 na Służewcu a rozmowę rzuca po kilku stacjach, w paśmie E-GSM nie polecam tam wykonywać połączeń i nie tylko tam bo stacji GSM mają ciągle zbyt mało... Choć na zewnątrz w stolicy zasięg jest wszędzie to jest kilka miejsc gdzie nadajniki Play są koniecznością do odpalenia nie dla pojemności sieci ale zasięgu lub jakości podstawowej usługi - połączenia głosowego.

Trochę OT się zrobił...

Orange w Warszawie rozsiewa DCS z Common BCCH na GSM (oprócz pikokomórek i kilku stacji na peryferiach) więc roaming Centka niewiele by pomógł aby mieć lepszy zasięg...

Pozdrawiam

#491143  autor: rogmaniek
 22 lip 2011, 01:38
Pawrzes pisze:Tak choć w ciągu ostatnich 2 lat bardzo dużo zrealizowali tych pozwoleń ale przeważnie jako NodeB only
U nas też są pojedyncze lokalizacje, które powstały. Mimo kompletu pozwoleń, wybudowano only NodeB.
Pawrzes pisze:
Te najnowsze pozwolenia mają największą szansę na realizację lub te stare tam gdzie Plus ma wielkie dziury w gęstości lokalizacji.
W POZnaniu* jest trochę pozwoleń na same NodeB, które pojawiły się w 2010r. Tylko, że rzeczywistych stacji brak. Co ciekawe, jak w ostatnim kwartale ur., odpali trzy NodeB, to pozwolenia pojawiły się dopiero z kolejnym wykazem UKE. Czyli stacje już działały. To tak, jakby zmieniono plany, odnośnie lokalizacji NodeB.
Pawrzes pisze:Orange od ponad roku chyba tylko w Warszawie odpala NodeB only (nawet mimo pozwoleń na każde pasmo)
W Wielkopolsce Centek odpalił, ku mojemu zdziwieniu, only 1 NodeB. To czwarta stacja 3G, we Wrześni. Trochę to nie podobne, to tego operatora. Może dojdzie pozwolenie, chociaż na GSM/DCS 1800MHz. A może, budowa only 3G, zaczyna robić się tendencją ogólnopolską.
Pawrzes pisze:Play nie ma żadnej stacji nawet koło Lotniska Chopina co bardzo dziwi. Pozwolenie w okolicy od wielu miesięcy wirtualne...
Jednak jest pozwolenie. Pewnie mają jakieś kwestie z lokalizacją. Na przykładzie dwóch lokalizacji, w moim mieście, wiem, że to bardzo prawdopodobne. Dziwiłem się, dlaczego kilka miesięcy mijało, od wydania pozwoleń, a stacje dalej nie były wybudowane. Dopiero, wraz z kolejnym wykazem pozwoleń, okazało się, że jedna lokalizacja zniknęła, a na następnej, równoległej ulicy, pojawiło się nowe pozwolenie. Czyli musieli mieć jakieś kwestie, może z protestami mieszkańców ulicy lub inne. Podobnie było z drugą, pobliską lokalizacją. Też minęło kilka miesięcy, zanim stacje (BTS i NodeB) zaczęły działać. Okazało się, że wcześniej lokalizacja była na kościele. Ale były protesty. Na szczęście, P4 udało się wybudować na sąsiednim bloku :smt047
Pawrzes pisze:Choć na zewnątrz w stolicy zasięg jest wszędzie to jest kilka miejsc gdzie nadajniki Play są koniecznością do odpalenia nie dla pojemności sieci ale zasięgu lub jakości podstawowej usługi - połączenia głosowego.
W POZnaniu*, jest jeszcze kilka pozwoleń na BTS'y. Ale stacje dalej nie działają. Może do końca roku odpalą. Zastanawiam się, jak Oni "pogodzą" tylko 25 kanałów, z dość bliskim zagęszczeniem BTS'ów? Wiem, poprzez moc stacji i tylko 1 TRX na sektor. Tylko, czy na pewno, nie będzie dochodzić do interferencji.
Pawrzes pisze:Orange w Warszawie rozsiewa DCS z Common BCCH na GSM (oprócz pikokomórek i kilku stacji na peryferiach) więc roaming Centka niewiele by pomógł aby mieć lepszy zasięg...
Ale pewnie mają znacznie więcej BTS'ów, od P4? Moim zdaniem, zagęszczenie stacji tego operatora, jest naprawdę dobre, w moim mieście. W POZnaniu* jest też dużo lokalizacji, gdzie jest only DCS/GSM 1800/UMTS 2100MHz. Są BTS'y, gdzie jest stosowany Common BCCH. Ale też jest tak, że GSM jest widoczny, np.: 40024, 40025, 40026. A DCS: 40021, 40022, 40023.

O2 - Together is better!

#491176  autor: alkonauta
 22 lip 2011, 12:04
Liczba pozwolen gsm i postawione maszty to jedno. Druga kwestia to ilosc TRXow. Co z tego ze orange ma mnostwo stacji 1800 w danym miescie skoro sa one slabo obstawione TRXami. Efekt jest taki ze zasieg jest dobry a rozmowy prowadzone po HR bo za malo jest kanalow przypisanych do danego BTSa.

#491178  autor: rogmaniek
 22 lip 2011, 12:15
alkonauta pisze:Druga kwestia to ilosc TRXow. Co z tego ze orange ma mnostwo stacji 1800 w danym miescie skoro sa one slabo obstawione TRXami. Efekt jest taki ze zasieg jest dobry a rozmowy prowadzone po HR bo za malo jest kanalow przypisanych do danego BTSa.
Rozumiem, że Wiesz coś więcej na ten temat? Dziwne, w takim razie, że Centek nie dokłada TRX? Ale znów odwołam się do POZnania*. Przez ostatnie tygodnie, trochę rozmawiałem wewnątrz sieci (z numeru Orange, na inne numery tej sieci). Dodam, że dzwoniłem z telefonu 2G. I jakość rozmów była wzorcowa. Choć raz zdarzyło się, że połączenie zostało zerwane. Także, jak na razie, nie mogę narzekać na sieć Centertela. A takiego zagęszczenia rzeczywistych stacji Centertela, Polkomtel może pozazdrościć :smt047

O2 - Together is better!

#491305  autor: muchakk
 22 lip 2011, 19:11
Takie małe info:

Nowe karty aktywowane w Przemyślu jak i część już działających nie ma dostępu do sieci ORANGE... :)

#491308  autor: MK_
 22 lip 2011, 19:15
A sieć macierzysta działa czy leży dalej?

Lubię to! 50zł na 5 miesięcy - 113min&200MB na miesiąc

#491318  autor: muchakk
 22 lip 2011, 19:34
Leży od 3 miesięcy

#491320  autor: kerim36
 22 lip 2011, 19:55
Nowe karty aktywowane w Przemyślu jak i część już działających nie ma dostępu do sieci ORANGE...
ile czasu minelo od ich aktywacji??
mysle ze nie od razu otrzymaja nowe uprawnienia

Mapy do fabrycznych nawigacji Opel / Citroen / Peugeot / Renault / Fiat i inne
Pogotowie komputerowe / aktualizacja map GPS
http://www.klos.net.pl

#491335  autor: rogmaniek
 22 lip 2011, 20:45
muchakk pisze:Nowe karty aktywowane w Przemyślu jak i część już działających nie ma dostępu do sieci ORANGE...
kerim36 pisze:mysle ze nie od razu otrzymaja nowe uprawnienia

Może dlatego. Dziwne byłoby, gdy nagle zablokowali roaming krajowy Centka, skoro sieć 2G P4:
muchakk pisze:Leży od 3 miesięcy
:smt047

O2 - Together is better!

#491364  autor: muchakk
 22 lip 2011, 22:21
Starter aktywowany w czwartek okolo 11 :-)

#491564  autor: alkonauta
 23 lip 2011, 21:00
Mnie sie udalo zalogowac do orange w okolicy Jarocina. Wygladalo to mniej wiecej tak ze przy wyborze manualnym sieci telefon zalogowal sie do orange, logo orange pojawilo sie na ekranie. Przy probie polaczenia monit ze dostepne sa wylacznie polaczenia alarmowe i automatycznie telefon przelaczyl sie na plusa (mimo manualnego wyboru). Kazde kolejne proby skutkowaly brakiem dostepu do sieci orange.

#491578  autor: mkowalski
 23 lip 2011, 21:20
alkonauta pisze:Mnie sie udalo zalogowac do orange w okolicy Jarocina. Wygladalo to mniej wiecej tak ze przy wyborze manualnym sieci telefon zalogowal sie do orange, logo orange pojawilo sie na ekranie. Przy probie polaczenia monit ze dostepne sa wylacznie polaczenia alarmowe i automatycznie telefon przelaczyl sie na plusa (mimo manualnego wyboru).
To znaczy tylko tyle, że nie działa Ci roaming w Orange. Taka sytuacja, tj. logowanie do obcej sieci i wylogowanie przy próbie połączenia, zdarza się czasami. Ale nie ma to nic wspólnego z roamingiem krajowym.

A jak wygląda sytuacja na wschodzie u osób, którym działał roaming Orange? Działa nadal, czy już został zablokowany?

#491583  autor: rogmaniek
 23 lip 2011, 21:39
alkonauta pisze:w okolicy Jarocina.
Czy chodzi o słynny wielkopolski Jarocin? :smt042
alkonauta pisze:Przy probie polaczenia monit ze dostepne sa wylacznie polaczenia alarmowe i automatycznie telefon przelaczyl sie na plusa (mimo manualnego wyboru).
Jak napisał mkowalski, takie coś morze się zdarzyć. Nawet, w początkach naszej sieci GSM (oczywiście mam na myśli drugą generację), opisywano na forum, że można się było logować do sieci Era, mając telefon w Plusie. I odwrotnie. Z tym, że to było tylko na chwilę. Potem działo się tak, jak to Opisałeś.

O2 - Together is better!

#492331  autor: Spacedust
 26 lip 2011, 23:30
muchakk pisze:Starter aktywowany w czwartek okolo 11 :-)
I co ? Ruszył w końcu ?

#492923  autor: muchakk
 29 lip 2011, 10:25
Nadal nie loguje się do Orange... ;-)(Oczywiście jest cały czas włączony)

#492967  autor: rogmaniek
 29 lip 2011, 12:42
muchakk pisze:Nadal nie loguje się do Orange...
Nawet na "siłę" :smt042 Ciekawe, ale może trzeba mieć szczęście, by P4 zezwoliło danej karcie SIM, na logowanie się do sieci PTK Centertel :smt047

O2 - Together is better!

#496108  autor: user_delete34
 12 sie 2011, 15:37
Ostatnio w salonie PLAY usłyszałem, że PLAY zaczyna współpracować z Orange jeżeli chodzi o roaming wewnątrz kraju. Czy w związku z tym przybywa ciągle miejsc, gdzie można się logować do Orange, czy tylko udostępnili logowanie do O tam, gdzie zasięgu nie ma i na tym koniec (bo dyskusja umilkła coś ostatnio)?

#496158  autor: Spacedust
 12 sie 2011, 17:35
Karta, która była 40 km od granicy z Ukrainą nadal nie łączy z Orange ;)

Może oni to testowo odpalili w Przemyślu, bo zaszła nagła konieczność, po czym wyłączyli, gdy sytuacja się unormowała i teraz pracują nad odpaleniem na całą Polskę.

2G w PLAY niedługo przestanie działać. Transfer po EDGE w Poznaniu o 2-giej w nocy to 5 kB/s, po sieci PLUS'a jest 25 kB/s.

Współczuje tym, którzy nie mają 3G w telefonie.

Poza tym Orange z PLAY razem pracują nad LTE: http://media2.pl/telekomunikacja/65140- ... te%29.html

Polsat ma dostęp do sieci 3 operatorów i tylko PLAY'a mu brakuje do kolekcji.
  • Strona 11 z 24
  • 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 24
  • 1
  • 9
  • 10
  • 11