• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

#715129  autor: radar77
 05 maja 2014, 09:00
Flash999 pisze:W Plusie także są problemy?
Repeater może zamontować sam operator ale robią to najczęściej dla firm, gdzie jest wiele telefonów. W przypadku dziur zasięgowych nie ma dobrego rozwiązania, a montowanie repeaterów na własną rękę jest nielegalne i zakłóca działanie stacji.

Polkomtel dostarcza urządzenia Nextivity - CEL-FI RS-2. Mam takie coś w biurze i testowałem w domu i w piwnicy gdzie zasięgu nie ma w ogóle. Działa świetnie. Wzmacnia tylko UMTS 900/2100, przenosi do 20 rozmów na raz + transmisję data (testowałem i Aero i iplusa). Polkomtel konfiguruje to tak, że wzmacnia tylko jego nośne, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby kupić to urządzenie samemu.
To są 2 zgrabne pudełka, jedno stawia się przy oknie w miejscu gdzie zasięg jest ok, drugie w miejscu, gdzie zasięg chcemy poprawić. Między sobą łączą się w paśmie 5GHz, a do tego pierwszego mozna podpiąć antenę zewnętrzną.
Nie są zarządzalne od strony sieci operatora - konfiguruje się po USB. Ceny nie znam, ale z tego co mówili to ok. 2000+vat.

--
pozdrawiam
radar77

#715158  autor: INTRO
 05 maja 2014, 12:03
Stoi na przeszkodzie w kupnie takiego urządzenia polskie prawo, używanie repetera do wzmacniania sygnału na własną rękę sieci jest od bodajże od dwóch lat nie legalne, ponieważ może zakłócać działanie stacji bazowych operatora, a co za tym idzie zakłócać połączenie na numery alarmowe, operator szybko take urządzenie zakłócające prace stacj namierzy, a z tego co mi wiadomo koło 10 tysięcy złotych kary można zapłacić za używanie na własną rękę takiego urządzenia, lepiej powierzyć montaż tekiego użądzenia operatorowi, taniej wyjdzie niż póżniej płacić karę.

#715165  autor: radar77
 05 maja 2014, 12:58
INTRO pisze:Stoi na przeszkodzie w kupnie takiego urządzenia polskie prawo, używanie repetera do wzmacniania sygnału na własną rękę sieci jest od bodajże od dwóch lat nie legalne, ponieważ może zakłócać działanie stacji bazowych operatora, a co za tym idzie zakłócać połączenie na numery alarmowe, operator szybko take urządzenie zakłócające prace stacj namierzy, a z tego co mi wiadomo koło 10 tysięcy złotych kary można zapłacić za używanie na własną rękę takiego urządzenia, lepiej powierzyć montaż tekiego użądzenia operatorowi, taniej wyjdzie niż póżniej płacić karę.
Dlatego lepiej kupić urządzenie od operatora. Wzmacnia tylko jego nośne, mam na fakturze i do widzenia ;)

--
pozdrawiam
radar77

#715201  autor: buba1234
 05 maja 2014, 17:49
radar77 pisze:
Flash999 pisze:W Plusie także są problemy?
Repeater może zamontować sam operator ale robią to najczęściej dla firm, gdzie jest wiele telefonów. W przypadku dziur zasięgowych nie ma dobrego rozwiązania, a montowanie repeaterów na własną rękę jest nielegalne i zakłóca działanie stacji.

Polkomtel dostarcza urządzenia Nextivity - CEL-FI RS-2. Mam takie coś w biurze i testowałem w domu i w piwnicy gdzie zasięgu nie ma w ogóle. Działa świetnie. Wzmacnia tylko UMTS 900/2100, przenosi do 20 rozmów na raz + transmisję data (testowałem i Aero i iplusa). Polkomtel konfiguruje to tak, że wzmacnia tylko jego nośne, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby kupić to urządzenie samemu.
To są 2 zgrabne pudełka, jedno stawia się przy oknie w miejscu gdzie zasięg jest ok, drugie w miejscu, gdzie zasięg chcemy poprawić. Między sobą łączą się w paśmie 5GHz, a do tego pierwszego mozna podpiąć antenę zewnętrzną.
Nie są zarządzalne od strony sieci operatora - konfiguruje się po USB. Ceny nie znam, ale z tego co mówili to ok. 2000+vat.

To nie prosciej i taniej ustawić przy oknie router co ma wejscie USB na modem 3G/4G? Taki router np. Asus RT-N10U kosztuje 90zł.

Inne rozwiązanie to antena - kabel - modem - router
Kod: Zaznacz cały
http://www.cybertech.com.pl/p87,antena-hspa-3g-umts-hsdpa-17dbi-20m-kabel-fme-z.html

#715205  autor: buba1234
 05 maja 2014, 18:14
Chodzi mi o transmisje danych.

Jak chodzi o telefonowanie to już lepsze niz wydawanie 2 tys. zł jest kładzenie telefonu na parapecie.

#716153  autor: mkkot
 10 maja 2014, 00:21
Telefon na parapecie i słuchawka bluetooth?

#716889  autor: dliap
 13 maja 2014, 12:42
Stary telefon 2G (taki z wystającą antenką) jako "domowy" do tego ustawić przekierowanie.

#716893  autor: Kryniczanin
 13 maja 2014, 12:44
Stara Nokia 6150 lub Motorola Timeport, ewentualnie Siemens C35i

Mistrzowie zasięgu.

#716906  autor: radar77
 13 maja 2014, 13:50
Kryniczanin pisze:Stara Nokia 6150 lub Motorola Timeport, ewentualnie Siemens C35i

Mistrzowie zasięgu.
Kto tu mówi o zasięgu domowym ? Takie urządzenia - CEL-FI, stosuję w kilkukondygnacyjnym biurze, gdzie przewija się kilkaset osób i nikt się nie bawi w nokie 3310, bluetooth ;) Na ten moment z różnych przyczyn budowa mikrosajtu nie jest możliwa. Doraźne rozwiązanie się sprawdza.

Z drugiej strony, jak ktoś mieszka w miejscu gdzie jest kiepski zasięg, to chyba naturalne, że wybiera sieć, której sygnał jest najlepszy. W przeciwnym razie ratuje tylko kompromis - albo męczenie się z zanikami sygnału, albo inwestycja w repeater. Jest jeszcze trzecie rozwiązanie - Play z roamingiem.
Z kolei jeśli to już jest kompletna puszcza, to faktycznie tylko takie rozwiązanie za 2k zł wchodzi w grę. Z tego samego powodu ludzie wybierają internet satelitarny za ciężką kasę. Tyle że to wybór niejako z musu.

--
pozdrawiam
radar77