• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

#568905  autor: rogmaniek
 19 lip 2012, 21:44
Jan. pisze:W Poznaniu na skrzyżowaniu Marcelińskiej i Bułgarskiej, w tych dwóch wieżowcach. Problem występuje nawet przed budynkami...
Może telefon korzystał z stacji zlokalizowanej na ul. Poranek 4, CID 5133 4, 5, 6. W moim przypadku telefon korzystał z stacji z ul. Norwida 15, CID 5143 4, 5, 6. Obie lokalizacje znajdują się na wysokich wieżowcach mieszkalnych. To pierwsze stacje Aero2 na sprzęcie Huawei.

Opisujemy kwestie dotyczące całej Polski. Wspomniałem wcześniej o mojej obserwacji, gdy telefon przez dłuższy czas był zalogowany do NodeB Aero2. Było to jednak w lutym lub marcu. Wszystkie połączenia przychodzące były realizowane prawidłowo, gdy telefon korzystał z stacji Aero2, której sygnał siany jest z anten Polkomtela (ul. Wojska Polskiego 28, budynek UP).

Po Waszych wpisach wynika, że kwestia dotyczy praktycznie wszystkich NodeB, także na sprzęcie Nokia Siemens Networks...

[ Dodano: 2012-07-19, 21:53 ]
drcox pisze:tdsz napisał/a:
Jan., spróbuj ustawić w E71 ręczny wybór sieci i zaznaczyć Plus i oczywiście tryb podwójny GSM i UMTS, wtedy na 99% będzie telefon logować się będzie tylko do U2100 i GSM900/1800 Plusa, z pominięciem Aero2.

Tylko że Aero2 nadaje zarówno na swoich kodach (260 17) jak i kodach Plusa.
drcox, Jesteś pewien, że rozwiązanie, które zaproponował tdsz, nie "zda egzaminu" :wink:

O2 - We're better, connected!
O2 - See what you can do!
O2 - Together is better!

#568909  autor: astelitt
 19 lip 2012, 22:14
drcox, Aero2 nie nadaje na kodach Plusa! To tylko telefony z SIM Plusa tak to widzą.

#568912  autor: drcox
 19 lip 2012, 22:25
astelitt pisze:drcox, Aero2 nie nadaje na kodach Plusa! To tylko telefony z SIM Plusa tak to widzą.
To czemu ja na karcie Orange widzę w modemie UMTS900 Aero2 i osobno UMTS900 Plus?

#568952  autor: astelitt
 20 lip 2012, 06:06
Nie wiem, ale telefony nie w Plusie jakoś rozróżniają U900 Aero2 od U2100 Plusa, bo np. na liście wyszukanych sieci po wybraniu 3G Plus telefon fizycznie ląduje od razu w U2100, a po wybraniu PL 17 w U900 Aero2 (i to pomimo odmowy dostępu do sieci).

#579427  autor: get
 02 wrz 2012, 01:03
astelitt, Zostanie wybrana te Pasmo, które ma większy priorytet w tym przypadku U2100/U900/GSM1800/GSM900.

Tak jak pisałeś owszem telefon po wybraniu Aero2 zaloguje się do U900 Plusa ale po jakimś krótkim czasie i tak przerzuca do U 2100

#579462  autor: rogmaniek
 02 wrz 2012, 11:05
Ostatnio przeprowadziłem mały test. Chciałem sprawdzić, ile prób połączeń przychodzących zostanie udanie zrealizowanych, gdy telefon był zalogowany do stacji Aero2. W przypadku stacji na sprzęcie NSN, tak jak myślałem, połączenia przychodzące doszły do skutku. Wykonałem też trzy próby, gdy telefon był zalogowany do stacji na sprzęcie Huawei, jedna po drugiej w czasie podróży. Telefon był zalogowany do stacji na ul. Poranek 4. Każde z nich także zostało poprawnie zrealizowane. Może coś poprawili... Ważne, że było tak, jak być powinno :D

O2 - Together is better!

#579477  autor: get
 02 wrz 2012, 12:06
rogmaniek, poprawiają poprawiają :) obecnie nie zrzuca mnie z UMTS900 Aero2 do GSM w czasie rozmowy co miało miejsce wcześniej. Teraz pewnie każdy nowy Node B Aero2 jest na NSN. W moim regionie był spory problem z Plusem na UMTS 900. Nie było można dodzwonić się do mnie, a ja podczas dzwonienia dostawałem komunikat brak odpowiedzi. Teraz nie ma żadnych problemów :-D

Jak się jest w mieście gdzie jest gęsto UMTS 2100 Plusa dodatkowo UMTS 900 od Aero2 śmiało można ustawić tryb "Tylko WCDMA" 8)

#579530  autor: Jan.
 02 wrz 2012, 15:13
Całe szczęście że coś się dzieje w tej kwestii, jeszcze ok. tydzień temu nie mogłem używać telefonu na U900... same błędy połączenia, zajętości sieci itd..
Po przeczytaniu Waszych relacji przełączam telefon z gsm na tryb podwójny i mam nadzieję że będzie ok. :) Wymiana kart SIM od Aero2 myślę że też ma związek z pracami nad połączeniem sieci Plus'a i Aero2.

#579563  autor: rogmaniek
 02 wrz 2012, 18:53
get pisze:poprawiają poprawiają obecnie nie zrzuca mnie z UMTS900 Aero2 do GSM w czasie rozmowy co miało miejsce wcześniej.
Tak być powinno, moim zdaniem, aby 3G (nie tylko na 2100, ale i na 900 MHz) było wykorzystane także do voice. A GSM pozostawić dla Klientów mających nadal telefonu only 2G. Dla mnie to głupota, gdy przy maksymalnym zasięgu UMTS 900, rozmowa jest zrzucana na słabszy zasięg GSM. Po co zapychać dodatkowo starszą technologię 2G takimi nagłymi zrzutami rozmów...
Jan. pisze:Po przeczytaniu Waszych relacji przełączam telefon z gsm na tryb podwójny i mam nadzieję że będzie ok.
Daj znać, proszę, jak teraz będzie Wam działać cała sieć 3G? Jestem ciekawy, czy rozmowa rozpoczęta na UMTS 900 będzie zrzucana do GSM 900, a raczej 1800 MHz? Sam też postaram się sprawdzić. Choćby na Uczelni, na pierwszym piętrze, pod samą lokalizacją stacji, 3G w paśmie 2100 MHz jest bardzo słabe, a więc karta w 6220 classic cały czas była zalogowana do sieci Aero2.

Oby sieć Aero2 teraz już prawidłowo współpracowała z siecią Polkomtela. Choćby dla odciążenia GSM, ale także, lepszego zasięgu. Pozostałość początków Aero2 to kilka dodatkowych, cennych lokalizacji w naszym mieście.

[ Dodano: 2012-09-02, 19:02 ]
get pisze:W moim regionie był spory problem z Plusem na UMTS 900. Nie było można dodzwonić się do mnie, a ja podczas dzwonienia dostawałem komunikat brak odpowiedzi. Teraz nie ma żadnych problemów
Właśnie dlatego z numerem głównym powróciłem do Play Fresh, z mBank Mobile. Wyżej opisałem, że jak wielu z nas, miałem podobne kwestie. Ale jeszcze mają dużo do zrobienia, nie tylko z konfiguracją sieci Polkomtela z Aero2, ale samymi NodeB UMTS 900, o czym po raz kolejny można przeczytać TU

O2 - Together is better!

#584755  autor: Jan.
 25 wrz 2012, 23:29
Niestety sytuacja w Poznaniu się nie zmianiła. Dzisiaj będąc nad Rusałką mając full zasięg 3G dostałem sms'a o tym że ktoś próbował się do mnie dodzwonić. Osoba dzwoniąca dostała komunikat że abonent jest poza zasięgiem. Oddzwaniając momentalnie wywaliło mnie do 2G.

Niestety znowu przełączam telefon tylko na 2G.
Mam nadzieję że może sytuacja zmieni się po 1 października kiedy uruchmią nowe karty sim od Aero2... pewnie jest to związane z rekonfiguracją sieci.

#584756  autor: Edmund
 25 wrz 2012, 23:31
W Rudzie Śląskiej występuje podobny problem. Za pierwszym razem zestawia połączenie ale nic nie słychać, i dopiero jak drugi raz się zadzwoni jest połączenie.

Wszechobecnemu analfabetyzmowi, braku poszanowania dla języka ojczystego i braku czytania ze zrozumieniem mówię nie!

Orange: Nowe GO
Play: Fresh, stare Lubię to!
Plus na Kartę
Net: OFnK, Aero2

#594296  autor: Jan.
 10 lis 2012, 00:05
Myślałem że po 1 października sytuacja się zmieni, niestety się NIE zmieniła. W Poznaniu w wieżowcach na Marcelińskiej nadal nie mogę korzystać z Plusa z włączonym UMTS. Próba połączenia często kończy się komunikatem błędu, a jak już się uda to zaraz zrzuca do GSM. No i ludzie nie mogą się dodzwonić. :(

#594448  autor: MaciejM
 10 lis 2012, 20:28
Jan., próbowałeś na innym telefonie z U900 ? :)

#595096  autor: Jan.
 13 lis 2012, 19:13
Nie, niestety nie posiadam innego tel. z U900. Sądzę jednak że moja nokia technicznie jest sprawna, ma też świeży soft. Transmisja danych działa bez problemu po U900...

#596073  autor: prezeswk
 18 lis 2012, 17:40
Jan. Miałem podobne problemy w Swarzędzu z Plusem (również MVNO) i telefonami z U900. W zasadzie od końca października, gdy telefon wpadł na pomysł słuchania U900, żadnego połączenia nawiązać i odebrać się nie dało. BOK potwierdził, że mają z tego terenu zgłoszenia o problemach z voice na 3G. Złożyłem reklamację, w odpowiedzi napisali, że karta sim w tym okresie była aktywna i system bilingowy wykazał nawiązywanie i odbieranie połączeń oraz transmisję danych i nie uznali, ale naprawili i teraz jest OK. Nie mniej jednak jest to kpina z klientów, bo telefon zalogowany był w 3G, miał zasięg, ale nic poza tym. Dopiero po przelogowaniu się na 2G, albo U2100 przychodziła kupa smsów o nieodebranych połączeniach. Ktoś, kto tak spaprał konfigurację sieci w czasie łączenia 260-01 i 260-17 powinien pracować już w innej firmie, bo jak czytamy na forach nie jest to problem jednej stacji, ale całkiem sporego kawałka kraju!