• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
  • Strona 2 z 7
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

#565328  autor: Mordrag
 04 lip 2012, 21:43
Po drobnych modyfikacjach w systemie każdy telefon z androidem od 2011 roku obsługiwałby HD VOICE

Otrzymanie 2 ostrzeżeń na koncie od osoby, która nie potrafi scalić wątków pochlebia mi, gdyż osoba o tak ograniczonych możliwościach intelektualnych poświęciła swój czas, by nauczyć się dać warna na konto :D

#565367  autor: ciekawy
 04 lip 2012, 22:40
różnicy w jakości połączeń nie zauważyłem kiedy dzwonię, jest tak jak było zawsze, czyli rozmowa Play do Play jakość połączeń bardzo dobra, rozmowa Play Orange tu chyba ze względu na kompresje Orange jakość jest gorsza, albo może ludzie z Orange przebywają w zasięgu 2G sam nie wiem bo raz rozmowy do Orange są takie sobie, innym razem te rozmowy są lepszej jakości, nie wiem od czego to zależy, do innych sieci nie zauważyłem problemów.

#565370  autor: NokiaUser
 04 lip 2012, 22:44
Całe szczęście, że z SMS-ami nie ma takich problemów z jakością, zawsze jakość jest ta sama, niezmienna, tylko SMS-y raz krócej, a raz dłużej się wysyłają :P

Jedyne, co mam, to złudzenia, że telepolis.pl na lepsze się zmienia

#565372  autor: Mordrag
 04 lip 2012, 22:46
NokiaUser, w Orange też nie ma problemów z rozmowami. Czasami poprzerywa lub rozłączy, ale przecież można zadzwonić drugi raz, w końcu po to jest te naliczanie sekundowe :-D

Otrzymanie 2 ostrzeżeń na koncie od osoby, która nie potrafi scalić wątków pochlebia mi, gdyż osoba o tak ograniczonych możliwościach intelektualnych poświęciła swój czas, by nauczyć się dać warna na konto :D

#565373  autor: drcox
 04 lip 2012, 22:47
Mordrag pisze:w końcu po to jest te naliczanie sekundowe
Powiedz to tym co korzystają z tej żałosnej promocji co druga minuta gratis :lol:

#565374  autor: ciekawy
 04 lip 2012, 22:47
NokiaUser pisze:Teraz już to hasło z reklamy T-Mobile o HD Voice nie będzie już takie wyjątkowe 8) , ciekawe czy Play będzie się tym tak chwalił w mediach :)
przeglądałem kiedyś stronę T-Mobile, tylko parę telefonów było z opcją HD Voice i to niekoniecznie takich jakie bym chciał wybrać z oferty, więc dla mnie i myślących podobnie, że nie warto wybierać telefonów, którymi nie do końca są zainteresowani wybiorą inne telefony i to HD Voice stanie się tym sposobem fikcją.

skoro T reklamuje HD Voice to moim zdaniem Play też to powinien reklamować.

[ Dodano: 2012-07-04, 22:50 ]
Mordrag pisze:NokiaUser, w Orange też nie ma problemów z rozmowami. Czasami poprzerywa lub rozłączy, ale przecież można zadzwonić drugi raz, w końcu po to jest te naliczanie sekundowe :-D
dokładnie, to często występuje, że rozmowy w Orange się rozłączają jak się rozmawia Orange-Orange, niby najlepsza sieć i nie potrafi tego wyeliminować ?

#565376  autor: KC-KARLOS
 04 lip 2012, 22:51
Mordrag pisze: w Orange też nie ma problemów z rozmowami.
Na sieci 3G Orange - zero problemów - nawet na roamingu z karty PLAY :)
ciekawy pisze:skoro T reklamuje HD Voice to moim zdaniem Play też to powinien reklamować.
To byłoby mądre posunięcie marketingowe przez Play'a, gdyby to reklamowali. Lepsze by było, niż nieudane "4G".

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟

#565383  autor: NokiaUser
 04 lip 2012, 23:00
Ciekawe czy Orange po tym ruchu Play też wprowadzi HD Voice... Jeśli tak, to już widzę te reklamy w TV z końcowym napisem "rozmowa zmienia się z Orange. dziś zmienia się z Orange." ;)

Jedyne, co mam, to złudzenia, że telepolis.pl na lepsze się zmienia

#565384  autor: ciekawy
 04 lip 2012, 23:00
Karlos20, to 4G nie jest takie złe jeśli się weźmie pod uwagę, że są w kraju lokalizacje w których Play działa lepiej od starych sieci na zasięgu 3G, tego 4G to czepiają się chyba tylko ci, którzy zazdroszczą Play-owi i klientom Play szybkiego działania 3G kiedy w większej części kraju muszą jeśli chcą korzystać z netu na 2G w starych sieciach.

[ Dodano: 2012-07-04, 23:03 ]
tak w ogóle to ja od dawna miałem bardzo dobrą jakość połączeń w Play kiedy czytałem komentarze, że Play ma najgorsze połączenia i w ogóle,teraz się okazuje, że głupie literki HD Voice potrafią zmienić wszystko, a u mnie jest jak było czyli jakość rozmowy w Play bardzo dobra i nieważne jest dla mnie jak ta dobra jakość rozmowy się nazywa.

#565386  autor: Mordrag
 04 lip 2012, 23:04
NokiaUser, w Orange nie ma szans na przeprowadzenie rozmowy w FR (full rate) a co powiedzieć w HD VOICE :mrgreen: Prędzej ich Nortel czy inne badziewie na BTSach się zadławi i nikt nawet w HR nie zadzwoni. Co do 4G Play to przesadzili z tym, ale trzeba przyznać, że ich UMTS900 działa bardzo dobrze. Prawie całe mazury są nim pokryte.

[ Dodano: 2012-07-04, 23:05 ]
Co mi z tych 10 mb po HSPA DC w Orange o 3 nad ranem skoro po południu robi się z tego 100 kbps, a w Play zawsze ten 1 mbps jest.

#565389  autor: ciekawy
 04 lip 2012, 23:09
Mordrag pisze:NokiaUser, w Orange nie ma szans na przeprowadzenie rozmowy w FR (full rate) a co powiedzieć w HD VOICE :mrgreen: Prędzej ich Nortel czy inne badziewie na BTSach się zadławi i nikt nawet w HR nie zadzwoni. Co do 4G Play to przesadzili z tym, ale trzeba przyznać, że ich UMTS900 działa bardzo dobrze. Prawie całe mazury są nim pokryte.

[ Dodano: 2012-07-04, 23:05 ]
Co mi z tych 10 mb po HSPA DC w Orange o 3 nad ranem skoro po południu robi się z tego 100 kbps, a w Play zawsze ten 1 mbps jest.
to dlaczego Orange podaje, że ma najwięcej klientów skoro wszystko kompresuje - net mobilny, rozmowy ? czyżby te karty SIM które Orange liczy do statystyk były nieużywane i zafałuszowywały statystyki, że potem sieć się chwali, że ma najwięcej klientów ?
to jasne, że każdy kto chce wybrać normalną sieć ze starych sieci pójdzie np do Plusa, a jak nie musi koniecznie być w starej sieci to pójdzie do PLAY.

#565395  autor: KC-KARLOS
 04 lip 2012, 23:14
ciekawy, Sporo prepaidów jest pół martwa - 0 na koncie (lub debet), ale są wykorzystywane do odbierania połączeń i czasem one działają przy akcjach typu "promocje doładowań" czy kody tajemnicze. No i najpierw 2 lata ważności konta, a teraz roczna (po wysłaniu SMSa). Sam mam kilka takich kart do darmowych, różnych promocji.

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟

#565412  autor: ciekawy
 04 lip 2012, 23:48
więc wychodzi na to, że skoro Orange robi dużo promocji to wcale może nie mieć najwięcej klientów tylko najwięcej nieużywanych kart sim które gdzieś tam są nie deaktywowane po skorzystaniu z promocji przez klientów.

#565422  autor: KC-KARLOS
 05 lip 2012, 00:01
ciekawy, być może...

#565426  autor: krzysiaq
 05 lip 2012, 00:03
W komentarzach zazwyczaj pracownicy innych sieci pisali o "jakości połączeń" w PLAY.

Fakt jest faktem, że PLAY bije orange, tą prestiżową sieć gdzie palą im się lampki na bts a stawka 80 groszy jest minimalną jaką mogą dać...

Sam przerabiałem cwaniaczka z Plua, który na wiadomość że zrywam 10 letnią umowę z Plusem, stwierdził że PLAY ma najgorszy zasięg i niedługo zbankrutuje...na co go zapytałem, a nie korzysta czasem z waszych nadajników? Zobaczyć minę - bezcenne.

sorry za off top :)

A wracając do połączeń w PLAY, naprawdę miażdżą jakością!

Nie popędzaj amnezji a'la Las Vegas Parano...

#565439  autor: ciekawy
 05 lip 2012, 00:25
krzysiaq pisze:W komentarzach zazwyczaj pracownicy innych sieci pisali o "jakości połączeń" w PLAY.

Fakt jest faktem, że PLAY bije orange, tą prestiżową sieć gdzie palą im się lampki na bts a stawka 80 groszy jest minimalną jaką mogą dać...

Sam przerabiałem cwaniaczka z Plua, który na wiadomość że zrywam 10 letnią umowę z Plusem, stwierdził że PLAY ma najgorszy zasięg i niedługo zbankrutuje...na co go zapytałem, a nie korzysta czasem z waszych nadajników? Zobaczyć minę - bezcenne.

sorry za off top :)

A wracając do połączeń w PLAY, naprawdę miażdżą jakością!
to jest irytujące, że pracownicy sieci takimi i podobnymi sposobami próbują zatrzymac klienta zamiast zwyczajnie dać lepszą ofertę niż ta sieć do której klient chce przejść,a zasięg to już dziś sieci mają podobny tylko,że stare sieci mają bardziej zapchany ten zasięg i 2G w większości.

#565469  autor: bolek2004
 05 lip 2012, 05:05
Jeśli play "HD Voice" dobrze wykorzysta marketingowo to nałapie na to trochę klientów. Co do samego HD Voice zawsze działa to na plus ale tak naprawdę ile osób z tego skorzysta? Żeby uzyskać HDV 2 telefony muszą być podłączone do nadajnika który to obsługuje, a jak wiadomo play korzysta też z roamingu a tam na pewno taka opcja dostępna nie będzie, druga rzecz to taka że obydwa telefony muszą posiadać funkcję w telefonie taką.

#565498  autor: Ruben
 05 lip 2012, 09:28
ciekawy pisze:to jasne, że każdy kto chce wybrać normalną sieć ze starych sieci pójdzie np do Plusa, a jak nie musi koniecznie być w starej sieci to pójdzie do PLAY.
Ja wybrałem wg. Ciebie chyba nienormalną, bo nie wybrałem ani Plusa ani Play :) Sektor klientów najbardziej pożądanych, czyli biznes też jest w większości w Orange więc nie jest to takie jasne i oczywiste.
ciekawy pisze:to jest irytujące, że pracownicy sieci takimi i podobnymi sposobami próbują zatrzymać klienta zamiast zwyczajnie dać lepszą ofertę niż ta sieć do której klient chce przejść,a zasięg to już dziś sieci mają podobny tylko,że stare sieci mają bardziej zapchany ten zasięg i 2G w większości.
Irytujące jest ale przecież ich wpływ na ofertę jest zerowy. Sprzedają to, co jest w ofercie i też należy to zrozumieć. Jedynie do czego można się przyczepić, to że nie zawsze znają ofertę, którą sprzedają ale ten zarzut dotyczy niestety zarówno pracowników salonów w3 jak i Play.
O ilości posiadanych stacji przez każdego z operatorów i postępach w budowie możesz poczytać tutaj. Jak zauważysz jedynie Orange miał mniej nodeB na umts 2100 od Play.
Odnośnie HDV w Play, to niech wprowadzają, bo nadal jest wiele obszarów, gdzie jakość połączeń jest ich piętą achillesową.

#565608  autor: drcox
 05 lip 2012, 15:44
Rzecznik na Facebooku napisał że Witku z Telepolisu się pytu i w poniedziałek coś powiedzą o HD Voice. Więc coś jednak jest na rzeczy.

#565610  autor: Artur051
 05 lip 2012, 15:54
Ja również zauważyłem polepszającą się jakość połączeń Play-Play. Na 3g. Od jakiś 3ch tygodni to widać. Zwłaszcza przy połączeniach N8 - stara 6720. Ale obie posiadają obsługę HD Voice ;)
  • Strona 2 z 7
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5