• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

#613476  autor: pakierhakierxd
 13 lut 2013, 12:38
No i wygląda na to że Play najlepiej wyszedł potem T-Mobile a potem Orange.
Ciekawe ile dostaną z pasma.

[ Dodano: 2013-02-13, 12:38 ]
Ale Myślę że Play musi najwięcej :D,bo w końcu jego ofertę uznali za najlepszą jak dobrze rozumiem.

Pozdrawiam :)

#613479  autor: kowcio
 13 lut 2013, 12:46
Play ma 3 bloki, a T-Mobile dwa. Reszta musi się obejść smakiem. Dla mnie wynik przetargu jak i proporcje były znane od jakiegoś czasu, tak mi niezawodna intuicja podpowiadała.
To teraz Orange ma spory problem. LTE nie ma i nie będzie tak szybko, zasięg mobilnego Internetu najgorszy w kraju, klientela ucieka - i to nie tylko z sieci mobilnej, ale i stacjonarnej, co spore zyski przynosiło. Tylko zwalniać będą :roll: bo teraz już nie mają czym konkurowac na rynku.

PS. Dwa lata temu w Orange miałem grubo ponad 80% kontaktów, praktycznie wszystkie rozmowy i SMSy odbywały się wewnątrz sieci. Teraz mi zostały tylko 4 numery należące do Orange. Nigdy bym nie pomyślał, że tak będzie.

#613481  autor: pakierhakierxd
 13 lut 2013, 12:49
Dzięki za uświadomienie że tylko Play i T-Mobile.

[ Dodano: 2013-02-13, 12:50 ]
U mnie też co raz więcej znajomych wybiera inną sieć,najczęściej z powodu oferty/jakości sieci.

#613486  autor: user_delete19
 13 lut 2013, 13:01
kowcio pisze:Play ma 3 bloki
ciut-ciut, jako użytkownika play, to cieszy :) ciekawe jak szybko się uporają z formalnością i ruszą z budową/uruchamianiem (aczkolwiek skoro były ponoć już testy...)
kowcio pisze:To teraz Orange ma spory problem. LTE nie ma i nie będzie tak szybko, zasięg mobilnego Internetu najgorszy w kraju, klientela ucieka - i to nie tylko z sieci mobilnej, ale i stacjonarnej, co spore zyski przynosiło
Tia... i jeszcze "nie wyrównamy stawek bo musimy doić klientów" nie pomaga :roll:

#613487  autor: pakierhakierxd
 13 lut 2013, 13:04
Podobno uruchomić mogą na obecnych nadajnikach bo są zgodne z Lte.

#613489  autor: meander
No ciekawe ile btsów powstanie w małych miejscowościach czy na wsiach. Kibicuje każdej jednej sieci, która postawi nadajnik w promieniu 2km od mojej miejscowości lub zapewni dobrą jakość sygnału wewnątrz.
Ostatnio zmieniony 13 lut 2013, 13:05 przez meander, łącznie zmieniany 1 raz.

#613490  autor: arek.85
Fajnie jak by play tez stawiał GSM 1800

#613491  autor: pakierhakierxd
 13 lut 2013, 13:06
Da,zobaczysz :D,inni mają to czemu on ma nie miec,wg mnie to powinno być dla nich ważniejsze niż lte bo to wszystkie urządzenia obsługują a pozatem baza klientów usług głosowych rośnie.

[ Dodano: 2013-02-13, 13:07 ]
Może gsm 1800 nie zapewnia takiego zasięgu jak gsm900 ale lepsze coś niż nic :),zawsze to mniejsze zajęcie nadajników.

#613493  autor: user_delete19
 13 lut 2013, 13:10
mnie zastanawia zapis, że 1800 było pod lte - ale *wyłącznie*? czy dla lte mogą przeznaczyć 2x5 a resztę gms1800? generalnie bym się nie obraził ;)

#613494  autor: Kryniczanin
Na Blogu Pana Rzecznika Orange pojawił się wpis na temat przetrgu

http://biuroprasowe.orange.pl/wojciechj ... duza-kase/

Jedno znanie rozbawiło mnie do łez
Duże kwoty do dźwignięcia, a wojna cenowa w pełni.
Orange słowami prezesa wczoraj pokazało jak wygląda wojna cenowa na przykładzie stawek do Play :-D

#613495  autor: kowcio
wojciech pisze: kowcio napisał/a:
Play ma 3 bloki

ciut-ciut, jako użytkownika play, to cieszy ciekawe jak szybko się uporają z formalnością i ruszą z budową/uruchamianiem (aczkolwiek skoro były ponoć już testy...)
Myślę, że długo budowa nie potrwa. Przyznam się, że rozmawiałem na ten temat, ale w Play to temat tabu i wielka tajemnica, więc wiem niewiele. Ale szybko będą próbowac walczyc, myślę że powinni szybciej niż ci różowi.
wojciech pisze:kowcio napisał/a:
To teraz Orange ma spory problem. LTE nie ma i nie będzie tak szybko, zasięg mobilnego Internetu najgorszy w kraju, klientela ucieka - i to nie tylko z sieci mobilnej, ale i stacjonarnej, co spore zyski przynosiło

Tia... i jeszcze "nie wyrównamy stawek bo musimy doić klientów" nie pomaga
Oni chcą łatać dziurę w ten sposób, cóż, Orange jest na całym świecie, gdzie kryzys jest większy niż u nas, a oczywiście cierpimy my. No i tak jak pisałem, wiele ludzi odchodzi, likwidują usługi stacjonarne - nawet chyba mogę powiedzieć, że część budżetówki będzie stopniowo rezygnować z łączy stacjonarnych przerzucając się na telefonię mobilną polskiego biznesmena (zmienić sieci też nie zmienią, bo za dużo formalnosci i załatwiania by to było, a pieniądze płyną od podatników to co tam). Więc lipa. Łączą TP z Orange, więc pracownicy TPsy pożegnają się z pracą, a pracownicy Orange będą tyrać za dwóch. Tak to widzę :roll: A z tym obniżeniem stawki do Play spowoduja, że kolejni ludzie uciekną, bo teraz dużo osób ma w Play i nikt nie bedzie dzwonił za 70 gr w dzisiejszych czasach. Ale może ktoś tego tam nie zauważa...

#613499  autor: pakierhakierxd
 13 lut 2013, 13:15
Orange lubi rozśmieszać ludzi :D

#613500  autor: kowcio
 13 lut 2013, 13:18
Kryniczanin pisze:Cytat:
Duże kwoty do dźwignięcia, a wojna cenowa w pełni.

Orange słowami prezesa wczoraj pokazało jak wygląda wojna cenowa na przykładzie stawek do Play
Ale oni są pazerni :) ślina im pociekła, że Play i T-Mobile tak wspomoże urząd, a oni tylko pod kreską? :) trzeba było dać więcej hajsu i by wygrali, a nie teraz komentować!

Co do GSM, to ja bym nie liczył. Jest niepotrzebne. W miastach i części miasteczek i wsi jest GSM 900, zaś dodatkowo bezproblemowy w większości przypadków roaming Orange i Plusa, dłubią też przy T-Mobile (chociaż docelowo liczę na zamianę t-mobile i orange na networks!), więc GSM 1800 niewiele by tu zmienił poza wydaniem pieniędzy na budowę sieci. Niech się lepiej skupią na budowie LTE, w końcu za jakiś czas nawet urządzenia z niskiej półki będą obsługiwały ten standard łączności, jak to było z 3G.

#613501  autor: user_delete19
 13 lut 2013, 13:20
kowcio pisze:Myślę, że długo budowa nie potrwa. Przyznam się, że rozmawiałem na ten temat, ale w Play to temat tabu i wielka tajemnica, więc wiem niewiele. Ale szybko będą próbowac walczyc, myślę że powinni szybciej niż ci różowi.
Ta... u nich w ogóle sieć to temat tabu czasami można mieć wrażenie ;)
kowcio pisze:Oni chcą łatać dziurę w ten sposób, cóż, Orange jest na całym świecie, gdzie kryzys jest większy niż u nas, a oczywiście cierpimy my.
To jest własnie o tyle zabawne, że orange za granicą w krajach dużo majętniejszych potrafi mieć dużo bardziej konkurencyjną ofertę niż u nas... jadą na dawnym 'prestiżu' i bazie nałapanych klientów? Ja już od jakiegoś czasu miałem w książce tylko jedną osobę z orange, która od 1,5 roku czekała na koniec lojaki i właśnie przeskoczyła z niekłamaną radością do konkurencji...

#613504  autor: kowcio
 13 lut 2013, 13:29
Widzisz, tylko Play buduje tam, gdzie się im to opłaca i tego nie kryją. Mają partnerów roamingowych, a dzięki temu mają ofertę jaką mają. Gdyby wybudowali całą sieć i pokryli cały kraj, to o takiej ofercie zapomnieć można byłoby. Wg mnie teraz dobre jest powiązanie infrastrukturalne operatorów. Lepiej zbudowac coś razem, ale porządnie i pokryć naprawdę cały kraj. Nie widze sensu by Play miał teraz budowac GSM 1800, a ta częstotliwość to nadaje się do miast i miasteczek. Więc liczę, że postawią szybko LTE w miastach i okolicach, a w przyszłości pojawi się roaming z np. NetowrkS!'em i będzie umts900 dla każdego. To byłoby najtańszym i najlepszym rozwiązaniem dla wszystkich. No bo z Aero2 roamingu to nie ma co brać pod uwagę raczej.

#613505  autor: pakierhakierxd
 13 lut 2013, 13:31
Zobaczymy co Play zrobi :),nie będę gdybać :]

#613507  autor: Kryniczanin
 13 lut 2013, 13:35
Ja jednak obstawiam że część 1800 pójdzie na GSM w miastach.

GSM 900 ledwo zipie a userów only 2G masa.

#613509  autor: pakierhakierxd
 13 lut 2013, 13:40
Też tak myślę :D

#613510  autor: kowcio
 13 lut 2013, 13:43
To zakładając taki scenariusz proponowałbym, aby nadajniki GSM 900 w miastach przestały być GSM i działały w UMTS, co znacznie poprawiłoby sytuację zasięgu w pomieszczeniach.
Ale Play jakoś nie boi się userów 2G. Doskonale wiem, że oferty z telefonem w Play są dla nich mniej pożądane, jak te bez urządzenia, w dodatku sami wprowadzili do oferty słuchawki z 2G.
No i też kładą nacisk na roaming, bo przy składaniu reklamacji z problemem jakości połączeń w Play mając telefon 2G, większośc konsultantów zgodnie ze standardami firmy zaleci... Wybór ich partnera roamingowego w ustawieniach telefonu :-)

Ale zobaczymy jak to będzie, myślę że niedługo rzecznik wypowie się jakie plany mają

#613512  autor: Kryniczanin
 13 lut 2013, 13:44
I zmiana priorytetu na terenach z GSM 1800 Play ba a nawet zablokowanie roamingu wewnętrznego w miastach z pełnym 1800