• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

#538865  autor: invadersmustdie
 04 mar 2012, 20:53
nowy57 pisze:a nie moglbys przelaczyc na reczny wybor i wybrac TYLKO PLUS ?

czy to nie pomaga ?
Tylko z nieznanych przyczyn telefon po pewnym czasie wraca do automatycznego wyboru.

#538868  autor: nowy57
 04 mar 2012, 21:15
no to ciekawe ....

#538870  autor: szarygumis
 04 mar 2012, 21:38
Ja w Play jestem od roku. Wcześniej orange. Czasami przy przemieszczaniu w budynku dźwięk lekko tnie ale rzadko. W orange było gorsze pokrycie w moim regionie.
W hipermarkecie np. orange ciężko z zasięgiem (pewnie przez blachę), zaś play dobry.
U brata orange wogóle nie odbiera (miasto) zaś play bez problemu.

#538871  autor: Forest150
 04 mar 2012, 21:40
invadersmustdie pisze:Tylko z nieznanych przyczyn telefon po pewnym czasie wraca do automatycznego wyboru.

To miej pretensje do telefonu...
U mnie nie ma problemu z 2G/3G mam i telefon i play online, ostatnio często korzystam z wideo rozmowy więc nie mam zastrzeżeń do jakości. Przeniosłem już sporo osób do play ze względu na stan darmowy i nikt nie ma problemów. Raz tylko miałem do nich pretensje bo coś robili z bts przez dwa tygodnie i nie miałem neta :evil: ale po tym wszystkim w ramach rekompensaty za neta zapłaciłem tylko 10zł 8) (Play online 10GB dla abonentów).

#538874  autor: Claudec
 04 mar 2012, 21:48
Mnie tez czasem wroci, zauwazylem ze wraca jesli bawie sie ustawieniami reczne/automatyczne oraz 2G/3G

#538877  autor: poziom
 04 mar 2012, 21:59
Moja stara nokia 1650 też wracała z roamingu do macierzystej sieci więc zakupiłem telefon 3g, ustawiłem tryb sieci tylko umts i jest super.

Ostatnio napaliłem się na nokie 101 dla dual sima ale jak podzwoniłem z niej i usłyszałem te trzaski, szumy i zniekształcenia na playowym gsm to mi się jej odechciało.

Jak play to tylko w trybie 3g, 2g to w dużych miastach pomyłka.
Z internetu po gsm nie korzystam.

#538880  autor: Claudec
 04 mar 2012, 22:07
Kolegę z Tychów namówiłem na Play, miał stary telefon SE k750 więc włożył starter.
Co do mnie dzwonił to słyszałem chwilowe przerwy w rozmowie.
Po zmianie na roaming Plusa jest ok :) Popieram kolegę wyżej, jak już z sieci Play korzystać to na 3G

#538884  autor: nicr4m
 04 mar 2012, 22:19
Co ciekawe u mnie Play ma lepszy zasięg od Orange, w sumie to Play, T-Mobile i Plus mają podobny (2g) ale orange to tragedia i to od jakichś 10 lat nic się nie zmieniło :roll:

#538889  autor: markoz7874
 04 mar 2012, 22:42
Jak widac z przeczytanych postow, pytanie uzytkownikow telefonow o jakosc sieci nie ma sensu.
Kazdy ma inne zdanie zaleznie gdzie i jak uzywa?
Jezeli juz sie pytac, to najlepiej tylko tych osob, ktore uzywaja telefonu w podobnych mijscach co pytajacy.
A pytajacy gdzie mieszka wiadomo ;)

#538905  autor: patak
 04 mar 2012, 23:15
Temat dotyczy jakości sieci Play. Nie jakości partnerów roamingowych. Dlatego wszelkie dywagacje typu "przerzuć na Plusa" trochę tu nie pasują... Zresztą roaming nie zapewnia działania wszystkich usług. M.in. nie działają wideorozmowy, a prędkość internetu w All Inclusive jest limitowana.
Do rzeczy. Problem obejmuje trochę więcej obszarów ;) Podobnie jak invadersmustdie poprzenosiłem paręnaście osób z rodziny i teraz muszę wysłuchiwać narzekań. Sieć we Wrocławiu jest zatkana. Zasięg zmalał w porównaniu do stanu sprzed 3 lat. Tego "najszybszego rozwoju" nie widać. Wszyscy powoli zagęszczają pokrycie, a Play... stoi. Jakość połączeń głosowych jest uciążliwa. "Powtórz", "Przerwało", "Nie usłyszałem", to dla mnie jak kropki i przecinki.
Ktoś mi pewnie zaraz poradzi ustawienie na stałe 3G. Otóż, Play jeszcze nie dotarł do mnie z takim wynalazkiem, a wcale na wygwizdowiu nie mieszkam.

#538906  autor: muchakk
 04 mar 2012, 23:16
Skąd wiece gdzie mieszkam :D hihi

Pytałem ogólnie czy większość osób tak jak ja zauważyła tendencje spadkową jeżeli chodzi o jakość sieci.

Określenie, że działa TRAGICZNIE byłoby kłamstwem bo działa gorzej niż TRAGICZNIE. Jestem na tyle wkur.. że mam ochotę zapłacić kary umowne i szybko wymigrować do innego operatora.

Poruszyliście tutaj też kwestię BOK, pozwólcie, że nie będę się wypowiadał bo osoby tam pracujące bardzo często nie potrafią czytać, a jak już trafi się mądrzejsza osoba to próbuje n każdym kroku zrobić z klienta IDIOTĘ.

Może mam takie problemy bo bardzo dużo dzwonie i sam już nie wiem. Z tego to raczej powinni się cieszyć.

Usatwienie na sztywno roamingu to kpina z kogokolwiek.

PLUS <<< Jakość połączenia jest masakryczna. SŁOWA zlewają się, a jak się nie zlewają to są tak niewyraźne, że człowieka trafia.

ORANGE <<< Połączenia na odrobine lepszym poziomie niz oferuje PLUS, ale za to o korzystaniu z internetu w godzinach szczytu możemy zapomnieć.

Warto dodać, że obie sieci lubią wyrzucić klientów PLAY'a z sieci przez co na ręcznym wyborze sieci bardzo często wyskakuje komunikat o braku sieci/problemach z siecią.

Zabawną kwestią jest inna sprawa. Komunikat ORANGE o zajętości sieci jest świetny! Niby sieć jest przeciążona, ale mają wystarczająco dużo zasobów by zaserwować mi mój ulubiony tekst którym już wymiotuje "Przepraszamy, ale nie możemy zrealizować teraz tego połączenia. Prosimy spróbuj później"....

Jednym zdaniem: "JEDEN WIELKI ŻAL"

#538909  autor: piokuk
 04 mar 2012, 23:30
Mieszkam w Krakowie. Rozmawiam ponad 30 godzin miesięcznie (głównie poruszając się po Małopolsce). NIE MAM najmniejszych problemów z jakością rozmów (w sieci Play, nie roamingu). NIE WIDZĘ jakiejkolwiek różnicy w jakości względem Orange. To moje doświadczenia, za które biorę pełną odpowiedzialność.

#538932  autor: baxito
 05 mar 2012, 07:35
Czyli wychodzi na to, że wszystko zależy od regionu. Właśnie w Kwidzynie (pomorskie) jeżeli Play to właśnie tylko 3G. Rozmowy wtedy są idealne. Jednakże jeżeli przełączymy się na 2G i wejdziemy do budynku lub za jakieś wzniesienie (sprawdzane na 2 tel, co ciekawe zasięg był wtedy "niby" pełny), rwie rozmowę niesamowicie. Na szczęście piorytetem w Play, jeżeli ma się tryb auto jest: 3G PLAY > ROAMING. To akurat mi się podoba:D. Właśnie dzięki temu jakoś daje radę przetrwać. Chociaż, jeżeli heyah albo plus zmienią ofertę na naprawdę lepsza od playa, to żegnam fioletowego operatora ;).

Pozdrawiam, baxito

#538945  autor: perun
 05 mar 2012, 09:26
Przez 4 lata miałem abonament w play'u. Telefon uzywalem glownie w Trojmiescie.
Przez ten okres mysle, ze moze okolo 20-30 razy mialem sytuacje, ze w telefonie mi harczalo, trzeszczalo badz w ogole nic nie slyszalem.
Tez raz na jakis czas osoba po drugiej stronie rozmowy narzekala strasznie na jakosc polaczenia ze mna.
Czesto podczas podrozy po Polsce przerywalo polaczenia, glownie, gdy bedac na nadajnikach playa wyjezdzam za miasto, caly czas gadam a tu nagle nie ma zadnego bts-a sieci macierzystej, przelacza na plusa a rozmowa urwana.
Umowa się skonczyla, troszke juz wyroslem z tego, ze tanio, to najlepiej. Teraz chce sie po prostu dogadac zawsze w kazdej sytuacji z druga osoba, 10zl oszczednosci mi nie robi.
Wciaz jednak moge zauwazyc, ze jak probuje dodzwonic sie do dziewczyny, ktora wciaz jest w play-u czesto mowi mi, ze uzytkownik wylaczyl telefon (co jest nieprawda). Tak na prawde to play-a zapchalo :?

Szczerze nie polecam playa jesli chodzi o jakosc. Plus i Orange zawsze beda wywalac playowcow z sieci jesli zapcha sie im bts. A wtedy wiadomo, siec zajeta, uzytkownik niedostepny, trzaski itd.

#538965  autor: play4you1
 05 mar 2012, 11:09
tauzenik pisze:czy macie problemy z playgg bo mi zrzera kase za przesyl danych a milo byc za darmo
Racja przy usludze playgg powinien być transfer w jej ramach za darmo. Zainstaluj jescze raz. W razie czego napisz mi na prv swoje dane numer telefonu etc, sprawdzę

#539175  autor: muchakk
 05 mar 2012, 22:01
WIdzę, że większość ma dostęp do 3g (szczęściarze! ). Jak ja miałem dostęp do 3g to też nie miałem problemów z tą siecią jednak w play'u rozbudowa sieci polega na zmniejszaniu zasięgu, a nie na jego rozszerzaniu...

#539484  autor: Ranger
 07 mar 2012, 13:24
Jak już kiedyś wspominałem, miałem przeboje z Play. W miejscu gdzie przebywałem (Kraków) zasięg był po prostu koszmarny. Bardzo często przełączało mnie na 2G lub roaming (tak mi się wydaje, nie wiem jak to sprawdzić - może ma ktoś pomysł? :wink: ) i jedynym ratunkiem było sztywne przełączenie na Plusa, by uniknąć zrywania rozmów po 30 sekundach. Z drugiej strony internet (poprzez modem 3G) w tym samym miejscu działał baaardzo sprawnie, nie licząc pojedynczych sytuacji, gdzie albo sieć była zapchana, albo malał mi zasięg. W tymże miejscu testowałem też innych operatorów: z Erą/Heyah nigdy problemów nie było, Plus trzymał świetnie zasięg, z kolei Orange zrywał połączenia równie często co Play :wink:

W innych miastach bywało już różnie. W Warszawie problemów nie miałem, w Poznaniu też jakoś szczególnie nie odczułem dyskomfortu. W Trójmieście z kolei ciągle mam pełny zasięg 3G i wysoką jakość rozmów, tak samo kwestia internetu :) Na trasie bywa różnie, zdarza się zerwanie połączenia.

Co do obsługi - raczej jestem zadowolony. Raz dostałem przeprosiny, ponieważ konsultant (poprzez konto abonenckie-internetowe) wprowadził mnie w błąd, innym razem jakąś zniżkę czy darmowy pakiet. Tutaj nie mam większych zastrzeżeń.

Ja postanowiłem dać szansę Play i wyszedłem na tym bardzo dobrze.

Obrazek

#539490  autor: Blank
 07 mar 2012, 13:47
Jeżeli chodzi o mnie:
Szczecin, Pomorzany (większość czasu) - Play 3G bdb jakość, prędkość internetu ok. 5-6 Mbps (DOWN)/700-800 kbps (UP), bez problemów. 2G: zdarza się (rzadko) komunikat "Sieć zajęta". Internet działa wolno (<100kbps), nie zauważyłem problemów, za wyj. połączeń do sieci Orange/TP.
Roaming: Plus: 2G: praktycznie niemożliwy do korzystania; 3G: jakość dobra, duże skoki jakości odczuwalne zwłaszcza przy korzystaniu z internetu (średnio ~2Mbps/ max 4 Mbps).
Orange 2G: niemożliwe do korzystania; 3G: praktycznie niemożliwe do korzystania
Inne sieci:
Plus (własna karta) - ostatnio sprawdzane ~tydzień temu: 2G: dobra jakość połączeń, nie przerywa; internet: wolna, ale stabilna transmisja. 3G: dobra jakość połączeń, nie przerywa; internet: średnia, dość stabilna transmisja (max: 4 Mbps, średnio: 2-3 Mbps).
PTC: - ostatnio sprawdzane (wczoraj): 2G: bardzo dobra jakość połaczeń, nie przerywa; internet: wolna, ale stabilna transmisja. 3G: bardzo dobra jakość połączeń, nie przerywa
Orange: - ostatnio sprawdzane (~tydzień temu): 2G: liczne błędy, brak możliwości korzystania z telefonu, a szczególnie z internetu. 3G: korzystanie z internetu uciążliwe (<1 Mbps), błędy z SMSami, niska jakość połączeń

Centrum miasta: Jak pomorzany, ale Play nieco większe zaniki zasięgu niż normalnie.
Os. Arkońskie: praktycznie brak zasięgu Orange (3G), zasięg 2G słaby, korzystanie z telefonu niemożliwe. Plus: gorsza jakość zasięgu. Play: porównywalny z PTC.
Ustowo: brak zasięgu Orange, słaby zasięg Plusa, przeciętny zasięg Play i PTC. Play działa lepiej niż PTC (3G). Brak zasięgu Play 2G.
Roaming: tylko 3G (plus) - słaba jakość, nie polecam.
Przecław: brak zasięgu Orange, słaby zasięg Plusa, przeciętny zasięg PTC, dobry zasięg Play (3G). Jakość połączeń dla 2G (PTC, Play) porównywalna.
Roaming: nie polecam
Skolwin (dz. Szczecina): wszystkie sieci porównywalne. Orange: bardzo niska jakość sieci (2G), słaby zasięg (3G).
Roaming: działa (Plus)
Rewal i okolice (ostatnio: sezon letni): Play bdb zasięg, PTC bdb zasięg, Plus: db zasięg; Orange; przeciętny zasięg. Wszystkie sieci działały dobrze. Orange wyciągał ok. 1 Mbps, pozostałe ok. 4 Mbps.
Roaming: nie sprawdzałem :(
Lubartowo (ostatnio: Styczeń): brak zasięgu Orange (2G, 3G). zasięg PTC słaby. Dobry zasięg Plus, bardzo dobry Play. Internet działa dobrze tylko w PLay i PLus.
Roaming: bardzo dobry (plus)

Polecam: Zestawienie ofert 3w1 i no limit na kartę | Zestawienie ofert No Limit na abonament

#539506  autor: gyniek
 07 mar 2012, 15:15
Nigdy nie miałem powodów do zmartwień , lecz od jakiegoś czasu mam problemy z zasięgem. Zrywa mi rozmowy w centrum Wrocławia gdzie nadajnik jest 20 m od mojego domu :// . Dodatkowo co chwilę przełącza mnie na R i zrywa neta ... Trochę to denerwujące lecz niestety umowa zobowiązuje do zostania i cierpliwie zgłaszania problemów do P4 i czekania.

#539569  autor: Kaczy
 07 mar 2012, 21:13
divhashmorex pisze:Ustowo: brak zasięgu Orange, słaby zasięg Plusa, przeciętny zasięg Play i PTC. Play działa lepiej niż PTC (3G). Brak zasięgu Play 2G.
Roaming: tylko 3G (plus) - słaba jakość, nie polecam.
Przecław: brak zasięgu Orange, słaby zasięg Plusa, przeciętny zasięg PTC, dobry zasięg Play (3G). Jakość połączeń dla 2G (PTC, Play) porównywalna.
Nie wiem w jakich miejscach miałeś taką sytuację z Orange. Znajomi mieszkali na Przecławiu, osobiście nie raz tam byłem i nie miałem problemów z zasięgiem.
Podobnie w Ustowie. Z Auchan i okolic można normalnie dzwonić :) Internet też działa (ale chyba tylko 2G).

...::: Made for loneliness :::...