• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

#518326  autor: Marens
 26 lis 2011, 23:47
MK_ pisze:Dosyć przyzwoicie.
Całkiem nieźle:
http://prntscr.com/49jyq
MK_ pisze:Jakby mieli starter za 9zł to bym aktywował pakiet i też przetestował u siebie.
Właśnie kupiłem starter za 9zł i uruchomiłem pakiet.
Puki nie ma oficjalnych informacji to wolę na prepaidzie testować niż na iPlusie.
Niby taryfikuje poprawnie, ale przezorny zawsze ubezpieczony.

#518339  autor: jean
 27 lis 2011, 08:45
jeszcze mała ciekawostka - ustawiony ręczny wybór sieci (tryb podwójny lub umts), po wybraniu plusa za pare chwil telefon automatem przełącza się do aero.

www.gsm.lowicz.com - ciekawostki GSM z Łowicza i okolic

#518342  autor: mariusz9a
 27 lis 2011, 09:49
jean pisze:jeszcze mała ciekawostka - ustawiony ręczny wybór sieci (tryb podwójny lub umts), po wybraniu plusa za pare chwil telefon automatem przełącza się do aero.
U mnie jest zupełnie odwrotnie - wczoraj dało się normalnie używać Aero2, ale w nocy telefon został przelogowany do macierzystego Plusa i od tej pory po wybraniu ręcznie sieci Aero2 karta SIM z automatu wskakuje na sieć macierzystą Plus.

#518346  autor: alkonauta
 27 lis 2011, 10:21
Dzisiejszy test na modemie zgodnym z Aero2 i karcie sim+ nie pozwala na zalogowanie nawet po wielu probach. Lokalizacja - Poznan, nadajnik aero2 widoczny przez okno. W tym samym czasie logowanie z karty aero2 do aero2 przebiega bezproblemowo.

#518347  autor: skiper
 27 lis 2011, 10:23
Rzeczywiście po ręcznym wyborze PL17 podaje komunikat, że wybrano sieć macierzystą, a nie jak wczoraj PL17, ale po chwili wraca na nadajnik Plusa. Zauważyłem jednak, że przy automatycznym wyborze samoczynnie złapał mi na chwilę Aero. Mam jednak w domu silniejszy sygnał Plusa, więc nie oczekuję, aby z automatu łapał Aero. Trzeba sprawdzić w terenie.

#518389  autor: MK_
 27 lis 2011, 14:41
U mnie również w nocy przelogowano na Plusa mimo ręcznego wyboru sieci i rano nie dało się "zostać" w Aero2 dłużej niż 2 minuty, ale teraz znowu wszystko działa. Tyle, że odpaliłem UMTS900 dziś w Dąbrowie Górniczej, zasięg 20-30% i praktycznie nie da się z tego korzystać, jak jeden ping na 50 odpowie to jest dobrze, o przeglądaniu stron można zapomnieć.

[ Dodano: 2011-11-27, 15:30 ]
Obrazek

Lubię to! 50zł na 5 miesięcy - 113min&200MB na miesiąc

#518419  autor: kowcio
 27 lis 2011, 16:23
U mnie sam telefon raz korzysta z Aero2, raz z Plus i tak na przemian, czyli handovery muszą działać prawidłowo.

#518711  autor: MK_
 28 lis 2011, 23:26
Ja już sobie Aero2 nie potestuje - sieć została tak skonfigurowana, że UMTS900 Aero2 wchodzi dopiero wtedy jak nie ma UMTS2100 Plusa. Jeżeli jest obecny dobry zasięg UMTS2100 to ręcznie wybrane Aero2 po kilku sekundach wraca na Plusa. Jak dla mnie posunięcie bardzo logiczne, jednak nie wiem czy jest tak w całym kraju.

#518768  autor: kamil4862
 29 lis 2011, 11:36
U mnie jest dokładnie tak jak u Ciebie. Dosłownie 2-3 sekundy i przełącza na Plusa.

Obrazek

#518901  autor: astelitt
 29 lis 2011, 19:17
U mnie po ręcznym wyborze Aero2 (złapanego z odległości 20km od stacji) telefon uparcie się go, na jednej kresce, trzyma mimo ze stacja U2100 Plusa jest 100m od telefonu. Natomiast w odwrotnej sytuacji przy wyborze Aero2, gdy mam jedną kreske U2100 telefon dłuzej jak 5 sekund nie wysiedzi (mimo lepszego sygnału) w aero i wraca do Plusa :|

#518933  autor: kerim36
 29 lis 2011, 20:54
astelitt pisze:U mnie po ręcznym wyborze Aero2 (złapanego z odległości 20km od stacji) telefon uparcie się go, na jednej kresce, trzyma mimo ze stacja U2100 Plusa jest 100m od telefonu.
i co w tym dziwnego??
skoro recznie wybrales aero to tylko do niego bedzie sie logowal

Mapy do fabrycznych nawigacji Opel / Citroen / Peugeot / Renault / Fiat i inne
Pogotowie komputerowe / aktualizacja map GPS
http://www.klos.net.pl

#518936  autor: joxar1
 29 lis 2011, 21:11
i co w tym dziwnego??
Rzecz w tym, że w Sony Ericssonach (tych z javą) można jednocześnie mieć tryb automatyczny i wymusić logowanie do innej sieci. Telefon wtedy sam może wrócić do macierzystej lub wybrać którąkolwiek inną, jeśli jest dostępna. Tak więc nie jest to takie oczywiste.

#518940  autor: masada
 29 lis 2011, 21:23
Apelowalbym tez o minimum uczciwosci (moze wiedzy?) w testach. W pewnym serwisie jego wlasciciel robi testy nowych technologii stojac...2 km od stacji UMTS900/LTE1800 i zarzuca Plusowi marketingowa manipulacje. Mam wrazenie, ze manipulacja jest po drugiej stronie. Oto link - stacja Aero 2/Mobyland blado niebieski kolor, ledwo widoczny na koncu zrzutu, a autor stoi na rogu ulic Sobieskiego i Zgorzeleckiej
http://mapa.btsearch.pl/gps/ll/50.90002 ... 45215/z/14

#518943  autor: MK_
 29 lis 2011, 21:27
I sądzisz że 2km dla stacji z UMTS900 które niejednokrotnie sieją na 20km to jest dużo :shock: ? Akurat obiektywizmu autorowi tego bloga nie brakuje. W takim mieście na zewnątrz budynków wszystko powinno działać idealnie.
i co w tym dziwnego??
Nieprawda. U mnie tak ustawili sieć że nawet po ręcznym wybraniu Aero2 telefon zaraz wraca na UMTS2100 Plusa.

#518949  autor: masada
 29 lis 2011, 22:07
[quote="MK_"]I sądzisz że 2km dla stacji z UMTS900 które niejednokrotnie sieją na 20km to jest dużo :shock: ? Akurat obiektywizmu autorowi tego bloga nie brakuje. W takim mieście na zewnątrz budynków wszystko powinno działać idealnie.

[quote]

OK. Nie znam tamtego miasta. Zakladam, ze znasz to miasto i wiesz co mowisz. Jaka jednak mamy pewnosc, ze autor zalogowal sie do Aero 2, a nie majacych priorytet stacji UMTS 2100, ktore w Plusie - tu zgoda - dzialaja czesto bardzo slamazarnie jesli chodzi o dane? Ze zrzutu ekranu nic nie wynika poza tym, ze za przesylem danych stoi Polkomtel S.A. A co do obiektywizmu to radzilbym byc bardzo ostrozny ze slowami. Nie ma czegos takiego jak obiektywna prawda. Obserwacje, opinie i osady zawsze sa ubrane w subiektywny stroj

#518957  autor: astelitt
 29 lis 2011, 22:42
i co w tym dziwnego??
Właśnie jesli chodzi o karty plusa to wiadomo juz przeciez ze długo w aero nie usiedzą nawet po RĘCZNYM wybraniu Aero2. Logiczne powinno być to ze przy bardzo słabym sygnale PL 17 telefon powinien siedziec w 3G Plus, a u mnie (nawet na automacie) okazuje sie ze jednak nie... Pomimo równoległego full sygnału UMTS 2100 telefon potrafi sie juz kilka godzin trzymac 1 kreski Aero2.

#518962  autor: MK_
 29 lis 2011, 22:52
Ja myślę że sytuacja się jeszcze może pozmieniać - w końcu to trzeci dzień działanie tej niespotykanej w kraju międzysieciowej hybrydy ;)

[ Dodano: 2011-11-30, 00:20 ]
OK. Nie znam tamtego miasta. Zakladam, ze znasz to miasto i wiesz co mowisz. Jaka jednak mamy pewnosc, ze autor zalogowal sie do Aero 2, a nie majacych priorytet stacji UMTS 2100, ktore w Plusie - tu zgoda - dzialaja czesto bardzo slamazarnie jesli chodzi o dane? Ze zrzutu ekranu nic nie wynika poza tym, ze za przesylem danych stoi Polkomtel S.A. A co do obiektywizmu to radzilbym byc bardzo ostrozny ze slowami. Nie ma czegos takiego jak obiektywna prawda. Obserwacje, opinie i osady zawsze sa ubrane w subiektywny stroj
Po pierwsze:
- Polkomtel nie ma tam HSPA+ na 2100MHz. Autor pisze, że testowana jest sieć HSPA+ więc na 100% jest to sieć 900MHz.
Po drugie:
- Czy można zarzucić brak obiektywizmu autorowi, czy specjalne "ustawianie wyników" za pomocą chociażby miejsca testu aby pogorszyć wyniki w miejscu gdzie wg mapy zasięgu jest zasięg HSPA+ i to WEWNĄTRZ budynków, mimo, że test jest wykonywany NA ZEWNĄTRZ gdzie siła sygnału jest zazwyczaj kilkadziesiąt procent wyższa?

Jeżeli nie jest to chwilowy problem a stała konfiguracja sieci i tak to chodzi w trybie ciągłym to jednak to chyba Polkomtel nas zmanipulował, bo każdy będzie myślał że w tym miejscu jest świetny zasięg na zewnątrz budynków (skoro jest wewnątrz to dlaczego na zewnątrz miałoby go nie być) a jak już tam internet włączy to okaże się że transfer jest praktycznie uniemożliwiający komfortowe przeglądanie internetu.

#518992  autor: mariusz9a
 30 lis 2011, 00:31
Nie wiem o jakim blogu i tekście piszecie, ale jeśli to gsm.biz.pl to pozostawię to bez komentarza :-D A coś czuję że to właśnie o ten mój ulubiony super fachowy portal chodzi :-D hehe.

EDIT:
Nie myliłem się ;-) Coś Wam pokażę, co może da niektórym do myślenia co do pierwszej klasy "fachowości" tego gniotowatego portalu:
Obrazek
Obrazek

Kto zgadnie, który test jest bardziej wiarygodny? A może żaden? ;-) A może oba? ;-) Sieć ta sama :-)

#519014  autor: masada
 30 lis 2011, 08:33
mariusz9a pisze:Nie wiem o jakim blogu i tekście piszecie, ale jeśli to gsm.biz.pl to pozostawię to bez komentarza :-D A coś czuję że to właśnie o ten mój ulubiony super fachowy portal chodzi :-D hehe.

EDIT:
Nie myliłem się ;-) Coś Wam pokażę, co może da niektórym do myślenia co do pierwszej klasy "fachowości" tego gniotowatego portalu:
[url=http://www.speedtest.pl/test/31978703]Obrazek[/URL]
[url=http://www.speedtest.net/result/1620271338.png]Obrazek[/URL]

Kto zgadnie, który test jest bardziej wiarygodny? A może żaden? ;-) A może oba? ;-) Sieć ta sama :-)
Coz za zbieg okolicznosci, bo ja mam dokladnie takie same spostrzezenia co do tego manipulatorskiego serwisu. Testy robione wybiorczo i niestarannie, ktore nijak pokrywaja sie z moimi obserwacjami. Faworyzowanie jednych (PTK), a sekowanie innych (P4 i Polkomtel) w tym bezustanne zarzucanie ciezko pracujacym technikom sieci ignorancji i niekompetencji. Mentorski ton i hucpiarska zyczeniowosc w stosunku do operatorow, ktora zupelnie pomija realia ekonomiczne. Moglbym kontynuowac, ale robi sie bardzo off-topic. Reasumujac. Nie mam do tego typu testow danych nawet grama zaufania. I zeby nie bylo watpliwosci - nie wyglaszam zadnych obiektywnych prawd, na ktore sili sie ten serwis. To moja subiektywna opinia. Cieszy, ze nie jestem w niej odosobniony :)

#519021  autor: skiper
 30 lis 2011, 09:12
Zauważyłem, że mój telefon uparcie jednak trzyma się 3G Plusa nawet jak stoję pod nadajnikiem Aero2 i mam ledwo trzymający zasięg z nadajnika Plusa. Oczywiście mogę wybrać ręcznie PL17 i wtedy w danym miejscu jest zasięg 100%. Jednak w chwili inicjacji połączenia natychmiast telefon wraca na nadajnik Plusa z wyraźnym trzaskiem w słuchawce. W trakcie rozmowy celltrack rejestruje dalszy spadek zasięgu, aż do momentu przejścia na 2G. Wtedy się stabilizuje. To oczywiście tylko w jednym miejscu. Nie chce i się ganiać po całym mieście, ale możliwe, że póki co Aero ma dość niski priorytet. Ciekawe jak na necie.

I tak na marginesie. Zauważyłem ostatnio (trudno mi tu sprecyzować od kiedy) każdą rozmowę wykonywaną w ramach sieci Plus rozłącza mi po upływie ok. 2 minut. Muszę po raz kolejny się łączyć. Myślałem, że to wina telefonu, ale po zmianie aparatów jest dokładnie tak samo. Nie wiem czy to ma związek z jakimiś zmianami w sieci Plusa, ale trochę to irytujące. Co gorsza nie nadaje się do reklamacji, bo niby jak to udowodnię. W perspektywie jednak 2 miesięcy przenoszę się z Plusa, bo odnoszę wrażenie, że oferta i jakość to równia pochyła. Sorki za trochę OT.