• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

#426854  autor: kello
 01 wrz 2010, 13:18
Podesty robocze :) bo podestow nie widze ani na wiezy ani pod wieza do instalacji. Co do fundamentow to sa spoko, tyle ze wieza mala to i fundament maly. Jak sie stawia normalna wieze o wiekszym przekroju to kazda z nog trojkata ma swoj fundament i drabina wewnatrz trojkata takze ma swoj a tu widze jedna wielka lawa i na niej wszystkie nogi. Ale po prostu konstrukcja mniejsza to i fundament mniejszy.

#426864  autor: rogmaniek
 01 wrz 2010, 13:37
ms93 pisze:To jest teren jakiejs firmy - sprzedaja tam pasze, skupuja swinie i takie tam rolnicze sprawy.
Po zdjęciach, to tak raczej wyglądało mi na pewne pomieszczenie dla zwierząt ;-)
ms93 pisze:ale siatki ogrodzeniowe lezaly gotowe do montazu juz od poczatku (sa na zdjeciach)
Tak widziałem, ale nie byłem pewien czy to na pewno będzie ogrodzenie. Czyli to ogrodzenie też będzie się różnić od ogrodzeń stosowanych przez W3. W Wielkopolsce widziałem tylko jeden maszt P4 ogrodzony, w pod poznańskiej miejscowości Plewiska. Muszę spojrzeć na zdjęcia, bo raczej tamto ogrodzenie nie miało, np. drutów kolczastych.
kello pisze:Podesty robocze :) bo podestow nie widze ani na wiezy ani pod wieza do instalacji.
Sorki, ale chodzi Ci po prostu o te, jak to nazywam, galeryjki, które prowadzą, np. do anten sektorowych czy nawet radiolin? Coś takiego, na wielu masztach stosuje Polkomtel. Nawet fajnie to wygląda, gdy trzy sektory są umieszczone na samej lub prawie samej górze masztu. PTC z kolei najczęściej, zwłaszcza starszych masztach, stosowała właśnie jakby takie "balkoniki", jak to nazywam :-D , na samej górze masztu. Na końcu takiego okrągłego balkoniku są zainstalowane anteny sektorowe i radiolinie- chyba wiecie, co mam na myśli :-D Pewnie to bezpieczniejsze, niż wspinanie się na ten podest/"galeryjkę", na maszcie Plusika, do sektora ;-) Wiem, macie zabezpieczenia, ale taka wysokość działa mi na wyboraźnię :mrgreen:
kello pisze:Co do fundamentow to sa spoko, tyle ze wieza mala to i fundament maly. Jak sie stawia normalna wieze o wiekszym przekroju to kazda z nog trojkata ma swoj fundament i drabina wewnatrz trojkata takze ma swoj a tu widze jedna wielka lawa i na niej wszystkie nogi. Ale po prostu konstrukcja mniejsza to i fundament mniejszy.
Teraz przynajmniej wiem, jak wygląda "spód" konstrukcji, czyli ten fundament pod maszt. Ale, z tego co piszesz, to W3 buduje inaczej. Bo tak myślałem, że głęboko w ziemi jest umieszczony i trochę wystający fundament pod każdą z "nóg" trójkąta. A z tą drabiną, to nie wiedziałem. Oj dawno nie oglądałem "na żywo" maszcików :P

O2 - We're better, connected!
O2 - See what you can do!
O2 - Together is better!

#426979  autor: ms93
 01 wrz 2010, 20:58
rogmaniek pisze:Muszę spojrzeć na zdjęcia, bo raczej tamto ogrodzenie nie miało, np. drutów kolczastych.
To u mnie ma takie male (moze 2cm) zeby przyspawane na szycie siatki.

#427016  autor: kello
 01 wrz 2010, 22:11
To czy masz podest czy galerie to zalezy od konstrukcji wiezy. Ogolnie mozna powiedziec ze jesli wieza jest mala czytaj do 50 metrow i jest to typowa konstrukcja dla danego operatora to najczesciej mamy do czynienia z drabina bez zaplecznika ale z systemem asekuracji tzn wpinasz wozek (jest kilka rodzajow) i smigasz do gory -> wozek chroni przed ewentualnym upadkiem, zaciska sie na szynie czy na linie przy naglym spadku i blokuje cialo delikwenta. Na takich masztach najczesciej sa podesty robocze bez poprzeczek, sa oznaczone punkty asekuracji i w sumie jest to wygodniejsze niz nazwane przez ciebie galeryjki, bo jak sie przypniesz mozesz sobie wygodnie chodzic , ogladac i pracowac bez kombinowania. Na masztach wiekszych tzn np 70 m, szczegolnie nalezacych do emitela czyli wiekszosc nadawczych dla radia tv, na nietypowych sa w wiekszosci drabiny z zaplecznikiem i pare galeryjek tzn podestow z poprzeczkami. Wiadomo ze w koszu z zaplecznikiem i na galeryjce czlowiek sie czuje podswiadomie bezpieczniej, ale wchodzenie z wozkiem jest o niebo wygodniejsze.

Ogolnie to P4 jest mistrzem nietypowego dostepu i mam wielki szacun dla ludzi, ktory to instaluja w takich miejscach :)

Co do fundamentow to sa one wkopane gleboko, bo do 5,6 metrow pod ziemia a to co wystaje, to jest malo co, fundament pod jedna noge ma ze 3 metry srednicy.

Co do ogrodzen do wszyscy operatorzy je maja oprocz czasem P4, ktore sobie lubi postawic szafke i liczy na to, ze ktos pomysli ze to krzak albo smietnik i nie bedzie sie na to lakomic :) Ogrodzenie jest zalezne od lokalizacji, jesli jest to jakies zad*** i do tego niebezpieczna dzielnica to czesto jest drut kolczasty i inne kolcowania albo czujki wewnatrz terenu stacji, albo wrecz klatki metalowe. Normalnie starcza samo ogrodzenie i czujka w kontenerze albo w szafce.

#427018  autor: ms93
 01 wrz 2010, 22:15
kello pisze:Co do ogrodzen do wszyscy operatorzy je maja oprocz czasem P4, ktore sobie lubi postawic szafke i liczy na to, ze ktos pomysli ze to krzak albo smietnik i nie bedzie sie na to lakomic
Takie male odejscie od tematu - przyklad jakiegokolwiek braku zabezpieczen w Sosnowcu: http://lh5.ggpht.com/_Hr3YZGsfX78/S8mb4 ... .27.31.jpg
To stoi przy budynku kosciola, wiec moze licza na boska opieke ;)

#427108  autor: rogmaniek
 02 wrz 2010, 12:10
kello, dzięki za wyjaśnienia.
kello pisze:Na takich masztach najczesciej sa podesty robocze bez poprzeczek, sa oznaczone punkty asekuracji i w sumie jest to wygodniejsze niz nazwane przez ciebie galeryjki,
A powiedziałbym, że starsze maszty Erunii z taką właśnie "galeryjką" na górze jest są "wygodniejsze" i można czuć bezpieczniej, jakby na balkonie :-D

Trochę odbiegam od tematu, ale chyba już nie będę zakładać nowego.

Zastanawiam się czym się kierowała PTC przy wyborze takiej konstrukcji masztu (choć obecnie na superowych strunobetonowych słupach anteny sektorowe i radiolinie też są na górze konstrukcji i też prowadzi do nich, nawet nie jedna, "galeryjka")?

Polkomtelowe konstrukcje masztów, wg mnie najczęściej spotykane, to właśnie takie, gdzie anteny są umieszczone na takich ramionach/podestach roboczych. Chociaż są maszty Pluszowe :P , gdzie anteny są od razu przy maszcie zamontowane.

I teraz tak się zastanawiam, rozumiem, że te "ramiona" są po prostu, aby zapewnić minimalnie lepszy zasięg z sektora (tym bardziej, jak anteny są w układzie space diversity i do tego stacja jest w jakieś mniejszej miejscowości)?. Chociaż często jest tak, że anteny są na tych "ramionach", ale i tak umieszczone często nie na samej jego górze- chociaż tu jest wytłumaczenie, że nie ma sensu wieszać tak wysoko anten, ponieważ obok jest kolejna stacja/e i trzeba "uważać" na ewentualne interferencje, tylko po co te wysięgniki/"ramiona"?).
kello pisze:Ogolnie to P4 jest mistrzem nietypowego dostepu i mam wielki szacun dla ludzi, ktory to instaluja w takich miejscach :)
Ech, pewnie chodzi o jedno...
kello pisze:Co do fundamentow to sa one wkopane gleboko, bo do 5,6 metrow pod ziemia a to co wystaje, to jest malo co, fundament pod jedna noge ma ze 3 metry srednicy
To niezła już głębokość :shock: W końcu taki maszt ma być postawiony na lata raczej :P

I teraz znów mi się nasuwa pytanie, która konstrukcja jest trwalsza: strunobetonowy słup czy może jednak stalowy maszt kratowy? Ktoś mi mówił, że PTC na swoje słupy daje gwarancje nawet 35 lat. Pytanie co na to Polkomtel, który raczej "lubuje" się w masztach :P (choć w samej Wielkopolsce wiem, że i operator Plusika ma kilka strunobetonowych słupów własnych; w samym Poznaniu dwa, a na/przy jednym Eruniowym też mają swoje stacje :-D )

Ciekawe od czego zależy wybór konstrukcji i która jest droższa?! Obecnie PTC, oprócz swoich słupów również buduje maszty. Wiem, że w centrach miast raczej stawiają strunobetonowe wieże (pewniej mniej "rzucają" się w oczy). Pytanie dlaczego niektóre nowe konstrukcje, to jeszcze maszty- czyżby były tańsze?!
kello pisze:Co do ogrodzen do wszyscy operatorzy je maja oprocz czasem P4, ktore sobie lubi postawic szafke i liczy na to, ze ktos pomysli ze to krzak albo smietnik i nie bedzie sie na to lakomic :)
I tu nie rozumiem tej polityki P4. Byle taniej, bo i stacja podobno jest ubezpieczona. Ale nie lepiej wybudować już od początku do końca w pełni profesjonalnie z "pełnym" zabezpieczeniem tego "dobytku" :roll: Na szczęście na polach czy jak w tym temacie P4, chyba już z musu, ale stosuje ogrodzenia.
kello pisze:Ogrodzenie jest zalezne od lokalizacji, jesli jest to jakies zad*** i do tego niebezpieczna dzielnica to czesto jest drut kolczasty i inne kolcowania albo czujki wewnatrz terenu stacji,

Tak, z skręconym drutem kolczastym, takim z dodatkowo metalowymi "zębami" spotkałem się u Centka. To stacja w Krzesinach, czyli jeszcze w Poznaniu. Ktoś mi mówił, że dopiero później aż takie "odstraszacze" zastosowali. Wtedy, kiedy komuś się pewnie nudziło i "włamywali" się na teren lokalizacji stacji.
ms93 pisze:To stoi przy budynku kosciola, wiec moze licza na boska opieke ;)

Na tym komputerze nie mogłem otworzyć tego zdjęcia, ale pewnie podajesz przykład stacji, której zdjęcie już widziałem w innym temacie. Cóż, jak już wspomniałem wyżej, P4 bardzo rzadko stosuje ogrodzenia, jak trzeba, czyli np. gdy stacja jest w polu, na odludziu :-D

O2 - Together is better!

#427125  autor: kello
 02 wrz 2010, 13:24
te "ramiona" to paly pod anteny i sa one niezbedne do tego, aby antena miala odpowiedni azymut i pochylenie. paly sa o danej srednicy potrzebnej do tego, zeby wchodzil na nie uchwyt pod antene. no i dochodzi kwestia konstrukcji wiezy tzn wytrzymalosci konstrukcji, czesto takie konstrukcje wsporcze wzmacniaja tez wieze przygotowujac ja pod anteny czy rru

#427127  autor: rogmaniek
 02 wrz 2010, 13:35
kello pisze:te "ramiona" to paly pod anteny i sa one niezbedne do tego, aby antena miala odpowiedni azymut i pochylenie. paly sa o danej srednicy potrzebnej do tego, zeby wchodzil na nie uchwyt pod antene. no i dochodzi kwestia konstrukcji wiezy tzn wytrzymalosci konstrukcji, czesto takie konstrukcje wsporcze wzmacniaja tez wieze przygotowujac ja pod anteny czy rru
Łał, to nie pomyślałem, że te "ramiona", stosowane najczęściej na masztach Polkomtela (choć i Centek często je stosuje, a najrzadziej- z moich obserwacji- PTC- tu te "galeryjki"), są po to, aby m.in. wzmacniać konstrukcję. Na logikę nawet teraz wydaje mi się to oczywiste. A jednak też ułatwiają dostęp do anteny czy, jak napisałeś, zmiany jej pochylenia. A wcześniej myślałem, że raczej chodziło tylko o minimalne zwiększenie zasięgu z każdego sektora.

I jeszcze jedno pytanie, o co chodzi z tym azymutem. Wcześniej bym obstawiał, że to właśnie pochylenie albo rodzaj podwyższenia lub obniżenia anteny sektorowej :roll: Czyli azymut, to nie jest inaczej pochylenie anteny?

O2 - Together is better!

#427187  autor: kello
 02 wrz 2010, 18:16
Azymut podawany jest w stopniach i jest to kat w stosunku do kierunku polnocnego, w jakim antena promieniuje. Co do pochylen to nazywa sie to tiltem i wyrozniamy tilt mechaniczny czyli antena pochylona w mechaniczny sposob pochylaczami (czyli to, co widac, ze antena jest skierowana w dol lub w gore) oraz tilt elektryczny ustalany albo recznie albo za pomocą RETów (silniczków elektrycznych) w samej antenie wewnatrz jej ukladu antenowego.

#427378  autor: rogmaniek
 03 wrz 2010, 13:49
kello pisze:Azymut podawany jest w stopniach i jest to kat w stosunku do kierunku polnocnego, w jakim antena promieniuje. Co do pochylen to nazywa sie to tiltem i wyrozniamy tilt mechaniczny czyli antena pochylona w mechaniczny sposob pochylaczami (czyli to, co widac, ze antena jest skierowana w dol lub w gore) oraz tilt elektryczny ustalany albo recznie albo za pomocą RETów (silniczków elektrycznych) w samej antenie wewnatrz jej ukladu antenowego.
Dzięki ponownie za wyjaśnienia. Na szczęście chociaż wiedziałem, co to jest tilt :-D Chociaż z tym azymutem zastanawiam się jeszcze czy dobrze rozumiem, że jak mamy trzy sektory na stację (najczęściej stosowany układ u naszych opów), to każda antena pokrywa zasięgiem obszar 120 stopni (w praktyce więcej- z moich obserwacji), to czy ten kąt 120 czy 90 (w przypadku stacji cztero sektorowych) stopni, możemy nazwać azymutem? Pewnie nie bardzo, skoro to musi być kąt sygnału/wiązki zasięgu do kierunku północnego :roll:

Ech, wiem dużo pytań, ale tak to jest, gdy mamy odpowiedź na jedno pytanie, to rodzi się drugie :lol:

O2 - Together is better!

#427418  autor: ms93
 03 wrz 2010, 16:15
rogmaniek pisze:to czy ten kąt 120 czy 90 (w przypadku stacji cztero sektorowych) stopni, możemy nazwać azymutem? Pewnie nie bardzo, skoro to musi być kąt sygnału/wiązki zasięgu do kierunku północnego
Ja sie nie znam, ale na logike, to mysle, ze gdyby ustawic sektor 1 dokladnie na polnoc, to tak:
sektor 1 ma azymut 0
sektor 2 ma azymut 120
a sektor 3 ma azymut 240

Moze sie myle, ale wydaje mi sie, ze o to chodzi ;)

#427432  autor: kello
 03 wrz 2010, 17:13
Mozna powiedziec ze kazda z anten pokrywa w uproszczeniu 120 stopni, ale azymutem okreslamy kierunek, w jakim antena ma glowna wiazke promieniowania czyli po prostu w ktora strone patrzy :) Azymut anteny mozesz okreslic po prostu kompasem stajac w kierunku promieniowania glownej wiazki anteny.

#427599  autor: rogmaniek
 04 wrz 2010, 13:08
kello pisze:Mozna powiedziec ze kazda z anten pokrywa w uproszczeniu 120 stopni, ale azymutem okreslamy kierunek, w jakim antena ma glowna wiazke promieniowania czyli po prostu w ktora strone patrzy :) Azymut anteny mozesz okreslic po prostu kompasem stajac w kierunku promieniowania glownej wiazki anteny.
Ponownie dzięki za wyjaśnienia.

ms93, ciekawe, kiedy doczekasz się odpalenia tej stacji. W końcu jeszcze muszą przyjechac i zainstalowac BTS'a, a do tego brak jeszcze anten :P Szkoda, że w Wielkopolsce, chocby trzy lokalizacje, na razie są tylko na "papierku". Cóż, ale do końca roku mamy jeszcze trochę...

O2 - Together is better!

#427603  autor: ms93
 04 wrz 2010, 13:18
wlasnie stoje pod btsem i patrze jak anteny montuja ;) tzn. wczoraj jak przyjechalem, to juz byla czesc zalozona, dzis koncza. co ciekawe zero radiolinii jak na razie. anteny z 3 zlaczami, maja z 2.5 metra, z tego co sie dowiedzialem na 3g tez sa, ale na razie odpalaja sam gsm. ogrodzenie jest, przykrecone bezposrednio do masztu. zdjecia wrzuce jutro lub w poniedzialek.
w porownaniu do plusa kat pochylenia anten (tilt?) duzo wiekszy - anteny bardziej w ziemie. nie cierpie tej ekranowej klawiatury :P napisze wiecej na pc.

#427618  autor: rogmaniek
 04 wrz 2010, 14:28
ms93 pisze:wlasnie stoje pod btsem i patrze jak anteny montuja ;)
Patrz, jak wiedziałem, kiedy napisać :-D
ms93 pisze:co ciekawe zero radiolinii jak na razie
Może dopiero założą. Kiedyś gadałem z gościem, który doglądał chyba już gotowe stacje (2 i 3G) na jednym z budynków Uniwersytetu Przyrodniczego (robił zdjęcia stacji, także P4 przynajmniej w ten sposób ma "dowody", w jaki sposób jest wybudowana stacja przez tę firmę podwykonawczą; pytanie czy W3 też ma takie "dowody" :P) . Mówił, że niby każda stacja ma czy ma mieć światłowody. Ale jeszcze nie wiedziałem stacji P4 bez radiolin, w przeciwieństwie do Centka. Hmmm..., ciekawe jak będzie z tą lokalizacją :roll:

Jak technicy są w miarę w porządku, to możesz ich zapytać, dlaczego niektóre stacje nie są odpalane (a może nawet budowane- mam na myśli Wielkopolskę)? Może chodzi o doprowadzenie transmisji i/lub niedogodności z pozwoleniami?
ms93 pisze:anteny z 3 zlaczami, maja z 2.5 metra, z tego co sie dowiedzialem na 3g tez sa,
Czyli po jednej antenie na sektor, w której są jakby "ukryte" dwie (jedna 2, a druga 3G)? Pewnie marki Powerwave?
ms93 pisze:w porownaniu do plusa kat pochylenia anten (tilt?) duzo wiekszy - anteny bardziej w ziemie.
Dziwne... Ciekawe, jak będzie w rzeczywistości, tzn. czy anteny będą "siały" bardziej, niż z lokalizacji Polkomtela?! Z jednej strony przecież, wg mnie oczywiście, P4 powinno zależeć na pokryciu zasięgiem 2G, a nawet 3G, możliwie większego obszaru. Jednak takie pochylenie anten może też oznaczać, że boją się o interferencje, z taką ilością kanałów, skoro w pobliżu mają być następne stacje 2G.

O2 - Together is better!

#427635  autor: ms93
 04 wrz 2010, 15:19
rogmaniek pisze:Mówił, że niby każda stacja ma czy ma mieć światłowody.
Ta na pewno nie ma swiatlowodow - nic nie kopali. U mnie nawet Centertel ma radolinie.
rogmaniek pisze:dlaczego niektóre stacje nie są odpalane (a może nawet budowane- mam na myśli Wielkopolskę)? Może chodzi o doprowadzenie transmisji i/lub niedogodności z pozwoleniami?
O tym mowil kiedys Gruszka albo ktos inny z P4 - problemy z dosylem (radiolinie) albo protesty ludnosci. Tu tez protestowali, ale zaraz sobie dali spokoj.
rogmaniek pisze:Czyli po jednej antenie na sektor, w której są jakby "ukryte" dwie (jedna 2, a druga 3G)? Pewnie marki Powerwave?
Pewnie tak, P4 chyba wszedzie takie montuje. Jakiej firmy to nie wiem, bo jak przyjechalem, to juz spalili smieci ;)
rogmaniek pisze:Jednak takie pochylenie anten może też oznaczać, że boją się o interferencje, z taką ilością kanałów, skoro w pobliżu mają być następne stacje 2G.
One sa planowane co 10-15km, wiec znowu nie az tak blisko, co nie zmienia faktu, ze z tamtych odleglych lokalizacji sygnal dolatuje - czasem jak padnie pobliski BTS Plusa (w burze czy z innej okazji), to telefon lapie jedna kreske z dalszych BTSow.

#427644  autor: rogmaniek
 04 wrz 2010, 15:51
ms93 pisze:Pewnie tak, P4 chyba wszedzie takie montuje.
Nie wszędzie :-D Najczęściej rzeczywiście widuję jakby dwie anteny ukryte na sektor, ale są też stacje, także w POZnaniu, gdzie są dwie anteny. Tzn. jedna na pasmo E-GSM, a druga na UMTS'ik :-D Z tego, co widziałem na zdjęciach, w PL, np. w Tarnowie, P4 ma więcej stacji z tego typu zainstalowanymi antenami. Pytanie czy wtedy są to anteny marki Kathrein? Pewnie nie koniecznie, bo już była, chyba na forum, dyskusja, że i wtedy mogą to być anteny marki Powerwave.
ms93 pisze:One sa planowane co 10-15km, wiec znowu nie az tak blisko, co nie zmienia faktu, ze z tamtych odleglych lokalizacji sygnal dolatuje - czasem jak padnie pobliski BTS Plusa (w burze czy z innej okazji), to telefon lapie jedna kreske z dalszych BTSow.
Nio, właśnie i może stąd takie pochylenie anten. Ale, oczywiście moim zdaniem, może lepsze byłoby umieszczenie anten wyżej osobnych anten do UMTS'ika, a niżej właśnie do E-GSM. W końcu, gdy już odpaliliby też 3G z tej lokalizacji, to sygnał mógłby być siany możliwie jak najdalej (aby im się w miarę szybko ten NodeB zwrócił :P ) Z drugi strony, nawet w przypadku 3G, wiemy, że i tak może dochodzić do jakiś "szumów", czyli swojego rodzaju zakłóceń. I pewnie również w przypadku 3G kwestia zasięgu komórek nie jest taka prosta ;-)

[ Dodano: 2010-09-04, 15:52 ]
ms93 pisze:rogmaniek napisał/a:
dlaczego niektóre stacje nie są odpalane (a może nawet budowane- mam na myśli Wielkopolskę)? Może chodzi o doprowadzenie transmisji i/lub niedogodności z pozwoleniami?

O tym mowil kiedys Gruszka albo ktos inny z P4 - problemy z dosylem (radiolinie) albo protesty ludnosci. Tu tez protestowali, ale zaraz sobie dali spokoj.
Uważnie czytasz wszelkie info "płynące" z P4 :-D
Ostatnio zmieniony 04 wrz 2010, 23:37 przez rogmaniek, łącznie zmieniany 1 raz.

O2 - Together is better!

#427689  autor: kello
 04 wrz 2010, 18:49
w W3 takie dowody nie wystarcza, musi przyjechac ci utrzymanie i/lub bazowiec i/lub weryfikator i sam sobie zobaczyc i pomarudzic :)

#427692  autor: rogmaniek
 04 wrz 2010, 19:00
kello pisze:w W3 takie dowody nie wystarcza, musi przyjechac ci utrzymanie i/lub bazowiec i/lub weryfikator i sam sobie zobaczyc i pomarudzic :)
Aha, czyli w przypadku P4 nikomu się nie chce przyjechać (albo brak na to kasy-żartuję oczywiście :P) ? Czy wiesz, że nikt z P4 nie sprawdza "na miejscu" wybudowanej stacji?! Rzeczywiście, co tu "ufać" zdjęciom, skoro można, a raczej powinno się sprawdzić na miejscu.

O2 - Together is better!

#427722  autor: zajadacz
 04 wrz 2010, 22:06
ms93 pisze:(...) z tego co sie dowiedzialem na 3g tez sa, ale na razie odpalaja sam gsm.
Czyli tak jak przypuszczałem Play zaczyna się cofać w rozwoju skoro nie stać ich żeby od razu uruchomić UMTS. Może za pół roku założą UMTS, a może za 2 lata. W Baczynie pod Gorzowem Wlkp. od początku roku stoi stacja tylko GSM, a okolica przemysłowa, dużo firm ma siedziby, kawałek dalej trochę ludzi w domkach jednorodzinnych mieszka. No i W3 ma UMTS na swoich stacjach w okolicy. Gdzie te czasy kiedy Play był pionierem UMTS w małych miastach i to W3 musiało ich gonić...

Zdjęcia stacji bazowych
Mapa stacji bazowych na podstawie UKE