• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

#402780  autor: Patryk_
 04 maja 2010, 23:21
Co do BB to zapytam ile stacji ma tam 7,2.
Wg mnie (kompleksowo sprawdzałem wszystkie sajty jakoś we wrześniu ub.r, wybiórczo aktualnie na bieżąco) pewne są dwie lokalizacje - 2661 i 2390.
Maja 7.2 i HSUPA.
Natomiast w powiatach okolicznych nie ma ani jednej stacji z 7.2 (tym bardziej z HSUPA).
Będę wdzięczny za info, czy jest coś więcej niz te dwa sajty i czy upgrade jest planowany :)

[ Dodano: 2010-05-04, 23:24 ]
Szalony pisze:a u ciebie po lejku hspa i hspa+ nie zalacza sie
No, na Nokii tak właśnie jest, a na Górnym Śląsku i okolicach jest chyba w zdecydowanej większości NSN...może także HSPA+ jest od Nokii.

[ Dodano: 2010-05-04, 23:28 ]
mariusz9a pisze:Także, Patryk, przetestuj jeszcze raz.
Testowałem wielokrotnie, i jest w Orange realne 235-236 kbit/s.
Metoda pomiarowa ta sama co dla Plusa - DUMeter pod Windows i iptraf pod Linuksem.

Obrazek

[ Dodano: 2010-05-04, 23:30 ]
mariusz9a pisze:Do tego dochodzą kody korygujące z każdej szczeliny osobno.
No ale w MCS-9 sprawnośc kodowania to 1, więc nie ma żadnej korekcji błędów w dobrych warunkach radiowych.

[ Dodano: 2010-05-04, 23:34 ]
mariusz9a pisze:I tak jest w każdej sieci, także jak ktoś twierdzi że na transmisji do 7,2 Mb/s osiąga 7,2 Mb/s a nawet 7,3 Mb/s to albo sadzi ściemę albo program do mierzenia prędkości podaje wynik z błędem, który trzeba uwzględnić, tak jak to się robi w zwykłej metrologii – wyliczyć i podać niepewność pomiaru.
No jasne...szczególną ściemą są testy wykonywane w ten sam sposób na stacjach obu operatorów, gdzie dokładnie ten sam miernik na dokładnie tej samej konfiguracji sprzętowo-programwej komputera pokazuje u jednego 225 kbit, a u drugiego 235 (tudzież u jednego 6.9 mega, a u drugiego 7.3).
Już nie chodzi mi o wartości szczytowe, bo wiadomo, że 7.3 to bład pomiaru, ale o samą kilkuprocentową różnicę między operatorami.
Jakby QXDM w wersji, do której mam dostęp, obsługiwał Huawei E182E, to bym wrzucił screen z "ciut" bardziej profesjonalnego oprogramiwania :)

#402830  autor: ms93
 05 maja 2010, 12:45
Patryk_ pisze:Testowałem wielokrotnie, i jest w Orange realne 235-236 kbit/s.
W wakacje testowalem Orange na wsi i faktycznie szlo w tych okolicach (prawie 30kB/s). Jednak pingi na poziomie 900ms i czeste nieladowanie sie stron zdyskwalifikowaly ta siec.

#402840  autor: Patryk_
 05 maja 2010, 13:33
ms93 pisze:Jednak pingi na poziomie 900ms
To właśnie jest kolejna rzecz - tym razem na korzyść Plusa :) - czemu na nieobciążonej stacji 2G pingi w Orange to min. 400 ms, a w Plusie 200-220 :?:
W Erze widuje się nawet po 180 ms (32-bajtowe).
Testowane jak zwykle w wielu lokalizacjach.

#402889  autor: Marens
 05 maja 2010, 16:18
Jak już mówicie o EDGE w Orange, to ostatnio działa to coraz lepiej.
Jest coraz więcej stacji, które działają na poziomie 29kB/s ~ 232kbps.

#402966  autor: mariusz9a
 05 maja 2010, 21:03
Patryk_ pisze:No jasne...szczególną ściemą są testy wykonywane w ten sam sposób na stacjach obu operatorów, gdzie dokładnie ten sam miernik na dokładnie tej samej konfiguracji sprzętowo-programwej komputera pokazuje u jednego 225 kbit, a u drugiego 235 (tudzież u jednego 6.9 mega, a u drugiego 7.3).
Ja już się na ten temat nie wypowiadam. Napisałem jak to wygląda od strony samej technologii i nie ma takiej możliwości technicznej z powodu nieudostępnienia użytkownikowi pełnego pola danych. I tyle. I sieć tu nie ma nic do tego – po prostu tak działa technologia przesyłu danych w sieci.

#403009  autor: Marcin_7
 05 maja 2010, 23:49
mariusz9a pisze:
Patryk_ pisze:No jasne...szczególną ściemą są testy wykonywane w ten sam sposób na stacjach obu operatorów, gdzie dokładnie ten sam miernik na dokładnie tej samej konfiguracji sprzętowo-programwej komputera pokazuje u jednego 225 kbit, a u drugiego 235 (tudzież u jednego 6.9 mega, a u drugiego 7.3).
Ja już się na ten temat nie wypowiadam. Napisałem jak to wygląda od strony samej technologii i nie ma takiej możliwości technicznej z powodu nieudostępnienia użytkownikowi pełnego pola danych. I tyle. I sieć tu nie ma nic do tego – po prostu tak działa technologia przesyłu danych w sieci.
No nie zgodziłbym się z cytowanymi przez Ciebie (we wcześniejszym poście) technikami.

To prawda do "czystych danych IP" dodawany jest pewien narzut, dzieje się to tak:
z Internetu poprzez sieć szkieletową operatora idzie pakiet IP, trafia do BSC, tam jest on pakowany do tzw. bloków RLC, dodawany jest header związany z protokołem RLC, potem z MAC. Potem w warstwie fizycznej również dodawane są pola i to jest formowane w 20 ms ramki i transmitowane.
Tu masz linka do specyfikacji "Overall description of the GPRS radio interface"
http://www.3gpp.org/ftp/Specs/archive/0 ... 64-8c0.zip

na stronie 28, rysunek 10 pokazuje taką 20 ms ramkę dla kodowania MCS-9 (oferującego największą przepływność w EDGE).
W takiej ramce oprócz nagłówków RLC/MAC, wszystkich sum kontrolnych i innych pól dodawanych przy okazji, są też zamieszczone dwa bloki danych po 592 bity każdy (razem 2*592 = 1184 bity). Ponieważ w sekundzie jest 50
dwudziesto_milisekundowych ramek - mamy 1184*50 = 59200 bitów/s (w jednym time slocie).
Jak użyto 4 time sloty wychodzi (59200*4) 236.8 kb/s czystych danych.

#403399  autor: mariusz9a
 08 maja 2010, 13:25
Marcin_7 pisze:dwudziesto_milisekundowych ramek - mamy 1184*50 = 59200 bitów/s (w jednym time slocie).
Jak użyto 4 time sloty wychodzi (59200*4) 236.8 kb/s czystych danych.
Na interfejsie radiowym...

#403528  autor: Patryk_
 08 maja 2010, 20:43
mariusz9a pisze:Na interfejsie radiowym...
To są dane IP dostępne dla użytkownika :roll:
Nie sugeruj się Wikipedią.

#403590  autor: mariusz9a
 08 maja 2010, 22:34
Patryk_ pisze:Nie sugeruj się Wikipedią.
To jest moje ostatnie źródło informacji po jakie bym sięgał :-)
Napisz maila do Ericssona lub Nokia Siemens Netowrks to może tamtejsza pomoc techniczna wytłumaczy Ci o co mi chodzi... Bo się nie dogadamy ;-)

#403596  autor: Patryk_
 08 maja 2010, 22:54
Nie muszę pisać maili do dostawców infrastruktury, bo widzę, ile mi bajtów per sekunda wchodzi przez interfejs sieciowy do komputera.

#403611  autor: Marcin_7
 08 maja 2010, 23:29
mariusz9a pisze:
Patryk_ pisze:Nie sugeruj się Wikipedią.
To jest moje ostatnie źródło informacji po jakie bym sięgał :-)
Artykuł o EDGE w Wikipedi jest na prawdę dobry (chodź jako autor mogę nie być obiektywny :-)). Nigdzie tam nie jest zasugerowane, że wartości te nie są związane z danymi IP. Chodź z drugiej strony, może nie było to jasno ujęte, że są, więc przed chwilą dodałem odpowiednią uwagę pod tabelką z transferem danych w jednym time slocie.
mariusz9a pisze: Napisz maila do Ericssona lub Nokia Siemens Netowrks to może tamtejsza pomoc techniczna wytłumaczy Ci o co mi chodzi... Bo się nie dogadamy ;-)
No właśnie o co Ci chodzi z tym "interfejsem radiowym" (jako odpowiedzią na moje wyliczenia)?
No pewno, że na interfejsie radiowym, przecież komórki nie są połączone ze stacją bazową miedzianym drutem ;-)
Zakłądajac, że telefon/laptop ma zasoby radiowe tylko dla siebie, to 59.2 kbit czystych danych IP w jednym time slocie będzie odbierał w każdej sekundzie (a DODATKOWO odbierze jeszcze nagłówki warstw MAC/RLC + pola dodane w warstwie fizycznej). Jeśli na podstawie sum kontrolnych stwierdzi, żę wszystkie dane są OK, to nie poprosi o retransmisję, tylko te 59.2 kbit/s prześle do warstwy aplikacji (przeglądarka, kodek video, itp. ).
Oczywiście zazwyczaj część danych może być uszkodzona i w kolejnych ramkach, zamiast kolejne dane idą retransmitowane stare, stąd mniejsze realne prędkości, ale przy bardzo dobrych warunkach propagacji te wartości graniczne dotyczą właśnie "czystych danych IP".

Acha, te wartości odnoszą się do "czystego IP" tylko w przypadku EDGE, dla WCDMA/HSPA 7.2 Mbit/s i inne , zawierają dane użytkownika + wszystkie dodatkowe narzuty związane z warstwami "poniżej" używanymi w interfejsie radiowym.

#405593  autor: joxar1
 19 maja 2010, 18:13
Jeśli autor tego wątku nie ma nic przeciwko, to dopiszę się z inną ciekawostką: w Era Blueconnect na kartę (SIM włożona do SE W715) swego czasu ni z tego ni z owego "otworzył się" Orange, tzn. telefon widział sieć jako niezabronioną (screen). Potem samo się "zabroniło", ale za to Plus "stanął otworem" - tu pytanie: co mogło spowodować tę sytuację?

Obrazek