Co do BB to zapytam ile stacji ma tam 7,2.
Wg mnie (kompleksowo sprawdzałem wszystkie sajty jakoś we wrześniu ub.r, wybiórczo aktualnie na bieżąco) pewne są dwie lokalizacje - 2661 i 2390.
Maja 7.2 i HSUPA.
Natomiast w powiatach okolicznych nie ma ani jednej stacji z 7.2 (tym bardziej z HSUPA).
Będę wdzięczny za info, czy jest coś więcej niz te dwa sajty i czy upgrade jest planowany
[ Dodano: 2010-05-04, 23:24 ]
Szalony pisze:a u ciebie po lejku hspa i hspa+ nie zalacza sie
No, na Nokii tak właśnie jest, a na Górnym Śląsku i okolicach jest chyba w zdecydowanej większości NSN...może także HSPA+ jest od Nokii.
[ Dodano: 2010-05-04, 23:28 ]
mariusz9a pisze:Także, Patryk, przetestuj jeszcze raz.
Testowałem wielokrotnie, i jest w Orange realne 235-236 kbit/s.
Metoda pomiarowa ta sama co dla Plusa - DUMeter pod Windows i iptraf pod Linuksem.
[ Dodano: 2010-05-04, 23:30 ]
mariusz9a pisze:Do tego dochodzą kody korygujące z każdej szczeliny osobno.
No ale w MCS-9 sprawnośc kodowania to 1, więc nie ma żadnej korekcji błędów w dobrych warunkach radiowych.
[ Dodano: 2010-05-04, 23:34 ]
mariusz9a pisze:I tak jest w każdej sieci, także jak ktoś twierdzi że na transmisji do 7,2 Mb/s osiąga 7,2 Mb/s a nawet 7,3 Mb/s to albo sadzi ściemę albo program do mierzenia prędkości podaje wynik z błędem, który trzeba uwzględnić, tak jak to się robi w zwykłej metrologii – wyliczyć i podać niepewność pomiaru.
No jasne...szczególną ściemą są testy wykonywane w ten sam sposób na stacjach obu operatorów, gdzie dokładnie ten sam miernik na dokładnie tej samej konfiguracji sprzętowo-programwej komputera pokazuje u jednego 225 kbit, a u drugiego 235 (tudzież u jednego 6.9 mega, a u drugiego 7.3).
Już nie chodzi mi o wartości szczytowe, bo wiadomo, że 7.3 to bład pomiaru, ale o samą kilkuprocentową różnicę między operatorami.
Jakby QXDM w wersji, do której mam dostęp, obsługiwał Huawei E182E, to bym wrzucił screen z "ciut" bardziej profesjonalnego oprogramiwania