• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

#398430  autor: abramek92
 11 kwie 2010, 22:39
Orange: smsy i połączenia chodziły ok.
Play: na sieci Playa nic, na Polkomtelu za drugim razem udało się zadzwonić. SMSy nie wiem.

#398446  autor: mariusz9a
 12 kwie 2010, 02:04
O 10:20 i trochę później: Plus (Sosnowiec) ->Plus (Sosnowiec) brak problemów. Plus (Sosnowiec) -> Era (Sosnowiec) brak problemów, Plus (Sosnowiec) -> Orange (Sosnowiec) brak problemów. wap.plus.pl działał. iPlus ok 3 Mb/s prędkości stabilnej. Smsy z Plus na Plus z Sosnowca do miast: Sosnowiec, Chorzów, Gliwice, Tychy, Grudziądz, Warszawa, Krępiec k. Lublina, Stalowa Wola, Rzeszów - bez najmniejszych problemów (smsy latały cały dzień – sporo wysyłam ich dziennie).
Podsumowując po godzinie 10:20 nie odczułem jakichkolwiek problemów ani nikt nie skarżył się z wymienionych wyżej miast. Przed 10:20 nie używałem telefonu, także nie mam pojęcia jak było.

#398447  autor: thonka
 12 kwie 2010, 02:07
Kaczy pisze:Kolega był na Jasnych Błoniach i z Ery nie mógł nawet wysłać smsa.
ja bylem w okolicach Krzywoustego.
moja dziewczyna w okolicach pl. Rodla nie miala mozliwości wykonania polaczenia, ale odebrac juz mogla.
Orange tak samo.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#398450  autor: Rafix
 12 kwie 2010, 09:05
We Wrocławiu koło 11 z Orange do Ery elegancko i z powrotem tak samo. 3G wyłączone, przedmieścia.

Nokia 5130 -> Siemens MC60 -> SE K700i -> SE W580i -> Samsung S7350 -> SE Xperia Neo V -> Xperia L ->

Siemano! Jest luźno! :smt006
Kocie dziecka

#398467  autor: maniek89
 12 kwie 2010, 13:17
Wiadomo zalezy to od lokalizacji w jakiej sie znajdujemy jedni mieli problemy inni nie ;p Inni dluzej inni krocej. Jednak znow okazuje sie ze z przepustowoscia jest kiepsko. i ze stacjonarnego szynbciej sie dodzwonimy

#398574  autor: Marens
 12 kwie 2010, 22:29
Artur051 pisze:P4 9-12 cały czas komunikat błąd połączenia ;)
Co ciekawe ja problemów nie miałem.
Przez telefon tego dnia rozmawiałem sporo w kierunku P4 -> Heyah.
Rafix pisze:We Wrocławiu koło 11 z Orange do Ery elegancko i z powrotem tak samo. 3G wyłączone, przedmieścia.
Rozmowę prowadziłem po 2G (Era/Play), też we Wrocławiu.
maniek89 pisze:ze stacjonarnego szynbciej sie dodzwonimy
Pod warunkiem PSTN-PSTN (stacjonarny - stacjonarny)

#398581  autor: Jedrker
 12 kwie 2010, 23:52
Pod warunkiem PSTN-PSTN (stacjonarny - stacjonarny)
a tu muszę powiedzieć że w sobotę w Częstochwie w godzinach 9-11 były problemy u mnie z dzwonieniem stacjonarka -> stacjonarka ;P

#398628  autor: muchakk
 13 kwie 2010, 13:28
http://blogplay.pl/2010/04/siec-w-sytua ... remalnych/

Play przyznał się chyba jako jedyny do błędu. Z drugiej strony ładnie ludzie musieli dzwonić :-)

#398688  autor: kowcio
 13 kwie 2010, 17:58
Ja tam nie wiem czy były problemy, bo wtedy miałem inne rzeczy do roboty niż paplanie przez telefon. Za to w tym czasie (między 10 a 11) wysłałem ok 40 SMSów Orange-> Orange i nie miałem żadnych zastrzeżeń (po 2G szło). Czy rozmowy działały? Tego nie wiem.

Największe problemy mógł mieć Plus (i jak się pytałem po ludziach to właśnie też tak się okazało), bo jak zapewne wiemy, telefony kontaktowe dla rodzin działały w sieci PLUS. Jestem przekonany, że Plus na pewno błyskawicznie przekonfigurował nieco sieć, tak aby było można się dodzwonić. Szkoda, że były 4 numery komórkowe sieci Plus, bo powinno być przynajmniej 50%/50%. Za to też były numery stacjonarne, więc jest ok.
muchakk pisze:Play przyznał się chyba jako jedyny do błędu. Z drugiej strony ładnie ludzie musieli dzwonić :-)
Ja się nie dziwię, że ludzie dzwonili (jak Gruszka napisał, ruch sieci był wtedy "rekordowy"...). A dlaczego pozostali mają przepraszać? Gruszka zrobił to ze swojej woli, nie mają obowiązku przepraszać. Była to sytuacja nadzwyczajna i takie coś ma prawo się dziać.
Nigdy nie będzie tak, ze będzie można zawsze się dodzwonić. Zobaczycie co się będzie działo w 2012 roku, wtedy też może być poważny problem. A nie zanosi się na poprawę, bo teraz masę telefonów nie ma modułu 3G i pewnie się nie zmieni to tak hop-siup...

#398767  autor: corner
 13 kwie 2010, 22:08
maniek89 pisze:Gdyby stalo sie cos gorszego jak atak czy cos w tym stylu - jestesmy bezbronni. Takie dni jak wczoraj powinny dac do myslenia rowniez operatorom.
No to oswój się z tą myślą, bo żaden operator nie będzie budował megapojemnej i kosztownej infrastruktury, żeby w razie jakiegoś "ataku" sprostać wymaganiom. Tym bardziej, że taka potrzeba może nigdy nie zaistnieć (a jak już zaistnieje, to od razu zniszczy tę infrastrukturę). Bądźmy rozsądni.

Nawiasem mówiąc, to chyba jakiś znak czasów, że pojawiają się głosy iż bez telefonu komórkowego stajemy się bezbronni.

#398802  autor: taktakowiec
 14 kwie 2010, 08:56
W Elblągu Plus leżał w godzinach 10-14. Nie możliwe było wysyłanie wiadomości oraz nawiązania jakiegokolwiek połączenia.
 #398805  autor: Abcn
 14 kwie 2010, 09:27
co do postawionej kwestii
maniek89 pisze: Dyskusja jest o gotowosci polskich sieci komórkowych na wypadek tragedii itp.
... Nie jesesmy na to przygodowani. Atak terrosytyczny czy cos w tym stylu i przeplyw informacji lezy. To powinno dac operatorom do myslenia.
i odp corner'a ,
przypomniało mi się że w filmie 'Walk on Water' Eytana Foxa jest taki fragment -
gdy w Izrealu zdarzały się zamachy , za każdym razem sieci komórkowe przestawały działać , przeciążone.

pozdrawiam
A

#398931  autor: tesla
 14 kwie 2010, 22:01
Ten post nijak się nie nadaje do działu Awarie, bo ta sytuacja nie miała nic wspólnego z awarią. Każda cela stacji bazowej jest dokładnie wymiarowana pod kątem przenoszonego ruchu. Rozszerzenie pojemności celi wiąże się z dodatkowymi modułami TRX lub/i dodatkową licencją. A to jest spory koszt. Oczywiście koszt do zaakceptowania pod warunkiem że cela jest optymalnie wykorzystana. Mówiąc prościej, żaden planista nie zapewni 4 Erlangów, jeżeli ruch na sektorze wynosi max 2....

Na końcu zdania dajemy kropkę, potem spację i zaczynamy z dużej litery. Proste?

#399069  autor: muchakk
 15 kwie 2010, 16:47
Sobota i niedziela to będzie test dla sieci w Krakowie i Warszawie... wątpię, żeby jakakolwiek sieć dała radę przy takiej ilości ludzi...

#399076  autor: kowcio
 15 kwie 2010, 17:03
muchakk pisze:Sobota i niedziela to będzie test dla sieci w Krakowie i Warszawie... wątpię, żeby jakakolwiek sieć dała radę przy takiej ilości ludzi...
To jest pewne,ze będzie wszystko leżało i kwiczało. Ja nawet telefon wyłączę wtedy, bo po co ma być włączony (po coś innego tam pojadę niż paplać przez komórkę)

#399094  autor: tagal
 15 kwie 2010, 18:12
"Specjaliści" od bezpieczeństwa wypowiadali się wczoraj w TV, że sieci w tych miastach mogą zostać całkowicie wyłączone (prócz tel.alarmowych), lub - w newralgicznych punktach - będą wozy zakłócające łączność. Co będzie w przypadkach zagrożenia zdrowia i życia obywateli? - nie wyobrażam sobie takiej sytuacji.

#399105  autor: kowcio
 15 kwie 2010, 19:28
Ja tam myślę że sieci normalnie będą pracować, tylko po prostu będa miały problemy z obsługą aż tylu klientów, przecież ludzie z całej polski się zjadą do Krakowa i nie tylko. A połączenia alarmowe muszą działać. Ale oby nie trzeba było z nich korzystać, bo ja już się tyle nasłuchałem, że głowa boli na temat zagrożenia bezpieczeństwa..

#399160  autor: thonka
 16 kwie 2010, 00:35
patrzac na to, ze taki Krakow bedzie na celowniku wszelkich mozliwych organizacji terrorystycznych oraz biorac pod uwage fakt, ze wszelakiej masci bomby czesto byly odpalane przez telefon komorkowy mozna podejrzewac, ze w najwazniejszych miejscach moze sie zdarzyc brak zasiegu...

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#399167  autor: krzykos
 16 kwie 2010, 07:11
No cóź... cześć nadajników będzie wygaszana na czas imprezy.... Cześć zostaje tylko dla kart z ustawionym priorytetem....reszta TOP SECRET.. 8)

#399180  autor: tesla
 16 kwie 2010, 09:57
eee tam, ten łysy były komandos coś powiedział u Durczoka i wszyscy to podchwycili. Że cały Kraków podsłuchiwany, że wyłączą wszystkie sieci w tym mieście... Totalna bzdura moi państwo. Oczywiście zakłócanie w promieniu 100-200m od VIPów- tak, ale nie milionowe miasto.

Jeżeli w praktyce potwierdzi się plotka o zablokowaniu wszystkich operatorów, to wydrukuję ten temat i zjem :twisted:

Na końcu zdania dajemy kropkę, potem spację i zaczynamy z dużej litery. Proste?