Stwierdzam że na **** mi UMTS jak to i tak nie działa???? Wielka podnieta 3g a na 2100 nie da się w budynku korzystać.
Który normalny operator da to na 850/900 aby nawet w piwnicy działało i KIEDY?????? ZA 30 lat?
- Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Zaszokuję Cię ale jest 1 kreska i woli siedzieć na GSMkowcio pisze:A w nocy nie złapiesz 3G? Tak z ciekawości.

Kompletna kiszka ten 3g - wychodzić na dwór albo bawić się z antenami aby sygnał złapać.... Jak puszczą to na 850/900 to samo się będzie prosić aby korzystać...
A czas??? A daję 0,5 roku wszystko zależy JAKA będzie oferta/jakość Aero2 - bo Ci potrafią nadajniki szybko stawiać a PLAY to chyba się zatrzymał....
Ogólnie panowie "Aviomarin i do przodu" bo tak na prawdę net w sieciach komórkowych to pomyłka.... do MMS to i po GPRS pójdzie.... A co do tych Panów z multi - skomputeryzowanymi komórkami, kiedyś nadrabiało się autem.... ale za dużo złomu to należy komórką.........
Naczytałam się o 3g i niby tak komórki "oddychają" aby w razie czego na mniejszym obszarze zapewnić lepszą jakość - a ja się pytam a co mnie to obchodzi? umts 2100 to ślepa ulica jak WAP. Pełen zachwyt na siłę wmawiane sobie że jest OK - a dziś już zapomniano....
chorujesz jak odchodzi4, na ciągłą krytykę Play.despera pisze:A czas??? A daję 0,5 roku wszystko zależy JAKA będzie oferta/jakość Aero2 - bo Ci potrafią nadajniki szybko stawiać a PLAY to chyba się zatrzymał....
UMTS jest lepszą technologią. Po wprowadzeniu UMTS zawsze sieć była "czysta" bez przeciążeń w moim rejonie chodzi o Erę, Plusa i Play. Z pomarańczowego korzystałem najmniej. despera, zauważ jedno. Należy w dużej mierze zwrócić uwagę, na co Polacy zwracają "uwagę" (wiem, powtórzenie). Polak idzie do operatora po telefon za złotówkę. Polak chce dzownić (nieważne za ile, ważne aby dzownić). Zainteresowanie UMTS w mniej zaludnionych miejscach jest nikłe. A tak na serio, ludzie biorą Internet mobilny, aby go mieć. Cieszą się, że mają Internet. Mniejsza z tym, że ich iPlus jedzie na GPRS lub ich Orange Free zatkał się EDGE i zrywa połączenie. Play planował na początku sam UMTS. Kosztowne, ale ciekawa opcja.despera pisze:Naczytałam się o 3g i niby tak komórki "oddychają" aby w razie czego na mniejszym obszarze zapewnić lepszą jakość - a ja się pytam a co mnie to obchodzi?
Nie mówię o Polakach z forum, bo tutaj są wszyscy w temacie. Dla zwykłego człowieka on chce towar (np. Sami Swoi) i korzysta.
Przepraszam za offtopic. Dzięki wizerunkowi Polsatu na który wielu leci, ten ich projekt ma jakiś sukces ;] Nie ma co ukrywać.
Despera ja na twoim miejscu Erze bym nie popuscil
- jesli masz 1,2km do nodeB - bezposrednia widocznosc to nie ma bata jak Era by wszystko dobrze zrobila mialbys 3G
U mnie w Aleksandrowie Era zrobila to samo ale na "mniejsza" skale - przestelili tilt za bardzo w gore i w miescie sygnal "mi" uciekl" za to 15km dalej jest piekny( calkiem niepotrzebny bo 15km dalej sa inne nodeB)
Ja Ere odpuszczam- jednak do niej nie przejde - zrobili mi 3G ale go "przestelili" nie bede antenek uzywal zewnetrzych -skoro zanim nie przestelili mialem sygnal piekny.W Erze przesadzaja z tym "wysokim" tiltem - moze chca dobrze go ustawic ale im nie wychodzi ... U ciebie chyba sygnal wbili w ziemie 

Era Aleksandrow Lodzki - czesc miasta zasieg zenujacy w budynkach byl przez 10lat - http://szalony2007.republika.pl/era.png . Teraz jest tak - http://img163.imageshack.us/img163/5237 ... ot0100.png Wkoncu
Widac roznice 

to szczera prawda "KUP BO SĄSIAD MA" jak mania na TV 32".... Panowie......widex pisze:Przepraszam za offtopic. Dzięki wizerunkowi Polsatu na który wielu leci, ten ich projekt ma jakiś sukces ;] Nie ma co ukrywać.
Oj czekaj, pada deszcz i łapie 3/5 stabilnego sygnału na modemie na półce - 2 metry przedłużacza i śmiga HSDPA - może za 5 lat będzie normalnie - wsza jak już tak o te krety dbają to im się migracji zachce......Szalony pisze: U ciebie chyba sygnal wbili w ziemie
To samo obserwuje w 2G, wcześniej z Ery miałem sygnał na poziomie -64 dBm, teraz mam -56 dBm. W Play wcześniej miałem na poziomie -72 dBm teraz mam -68 dBm. W zimie sygnał jest mocniejszy, ale jednak mniej stabilny. W 3G w Playu nie mam jak sprawdzić, bo telefon przestawia się bez przery na 2G, ale w Erze sygnał mocniejszy jest gdzieś o 4-8dBm.
Ja powiem Ci tak despera. Jeden większy operator być może będzie testował UMTS na częstotliwości 900MHz. Więcej Ci nie powiem, bo mnie będą gonić z widłami
Ale to jest nadal być może... A morze jest głębokie i szerokie 
Problem w tym, że telefony mają obsługę głównie UMST na częstotliwości 2100 MHz i tu jest prawdziwy problem.
Ja bym zrobił teraz tak, żeby kazdy producent jesli decyduje się na umieszczenie 3G w telefonie, to na 2100 i 900 MHz obowiązkowo.
Z resztą ja też dawałbym już moduły do telefonów z najniższej półki z obsługą GSM i UMTS. Nie musi obsługiwać Internetu, wideorozmów, mieć aparatu itd- wystarczyłby mi sam moduł do głosu i SMSów. Zazwyczaj jakość rozmów jest wyższa i nie będzie problemów z przepełnieniem sieci. Ale to są jedynie moje marzenia.

Problem w tym, że telefony mają obsługę głównie UMST na częstotliwości 2100 MHz i tu jest prawdziwy problem.
Ja bym zrobił teraz tak, żeby kazdy producent jesli decyduje się na umieszczenie 3G w telefonie, to na 2100 i 900 MHz obowiązkowo.
Z resztą ja też dawałbym już moduły do telefonów z najniższej półki z obsługą GSM i UMTS. Nie musi obsługiwać Internetu, wideorozmów, mieć aparatu itd- wystarczyłby mi sam moduł do głosu i SMSów. Zazwyczaj jakość rozmów jest wyższa i nie będzie problemów z przepełnieniem sieci. Ale to są jedynie moje marzenia.
Połączenia wideo są standardem UMTS, więc raczej zazwyczaj kamerka jest. Jednak co do UMTS. Tez moim marzeniem jest obowiązek zamieszczania modułu UMTS 900/2100.
Wiele ludzi mówi, że UMTS jest drogi. Zwróćmy uwagę, że np. taki plusfony, playset czy Nokia 3210 classic(?) itd. obusługują i 900 i 2100 ;]
Mam telefon z 900 Mhz, więc jestem gotowy.
Wiele ludzi mówi, że UMTS jest drogi. Zwróćmy uwagę, że np. taki plusfony, playset czy Nokia 3210 classic(?) itd. obusługują i 900 i 2100 ;]
Mam telefon z 900 Mhz, więc jestem gotowy.
kowcio pisze:Ja powiem Ci tak despera. Jeden większy operator być może będzie testował UMTS na częstotliwości 900MHz. Więcej Ci nie powiem, bo mnie będą gonić z widłamiAle to jest nadal być może... A morze jest głębokie i szerokie
:
Wszyscy będą. Taka kolej rzeczy. Ewolucja w telekomunikacji to proces ciągły. Komisja Europejska zmieniła dyrektywę, zobowiązujacą państwa członkowskie do przeznaczenia pasma "880 -960 MHz" dla GSM. Teraz można tam używać GSM i/lub UMTS900. GSM będzie tam wypierany.
W najnowszym dokumencie o UMTS900 wydanym przez "Global mobile Suppliers Association" (jest do ściągnięcia, ale trzeba się zarejestrować (za darmo) www.gsacom.com, więc nie da się podać linka) obecna sytuacja przedstawiona jest tak:
UMTS900 uruchomiony w 14 sieciach, w 9 następnych trwają prace.
208 urządzeń obsługuje ten standard, z tego 130 to telefony.
Czyli nie jest tak źle, a podejrzewam, że będzie lepiej, jak standard będzie coraz powszechniejszy, to każdy telefon będzie obsługiwał oba zakresy (900/2100), plus 1700/1900 (amerykański).
Ale masz 900 GSM a nie UMTS..widex pisze: Mam telefon z 900 Mhz, więc jestem gotowy.

Pozdrawiam, matchojs85.
Specyfikacja - HTC Heromatchojs85 pisze:Ale masz 900 GSM a nie UMTS..
HSPA/WCDMA:
900/2100 MHz
Do 2 Mb/s (wysyłanie) i 7,2 Mb/s – pobieranie danych
Quad-band GSM/GPRS/EDGE:
850/900/1800/1900 MHz
Częstotliwość i prędkość przesyłu danych zależne są od operatora