• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

#368407  autor: user_delete9
 07 lis 2009, 08:06
1) nowe telefony maja kodeki AMR wiec nawet gdy bts jest mocno obciazoby i idzie rozmowa w trybie polowkowym to i tak jakosc jest wielokrotnie wyzsza niz stare HR. wiec jesli rozmowa sie nie rwie na gsm to bedziesz zadowolony z jakosci i mniejszego zuzycia baterii
2) w 3G jest wielkokrotnie mniejsze promieniowanie energii niz w gsm zwlaszcza 900 ktore idzie w kierunku glowy (moze ktos z forumowiczow przytoczy jakie moce sa w umts??) wiec powiedzialbym ze 3G jest "zdrowszy" kosztem wiekszego zuzycia baterii bo wymaga wiekszej mocy obliczeniowej i stad telefon mocno sie grzeje w czasie rozmowy czy transmisji danych

#368476  autor: prezeswk
 07 lis 2009, 15:52
Elvir pisze:Co do przełączania w trakcie rozmowy z 3G na 2G, to może to być spowodowane albo konfiguracją sieci i/lub ustawieniami telefonu (lub po prostu specyfikacją działania konkretnego modelu telefonu). Ja trzymam Samsunga Z370 (Plus) w trybie automatycznym i na czuwaniu jest non-stop w 3G, a jak zacznę rozmowę głosową, to raz trzyma całą rozmowę w 3G, a czasami robi handover. Zupełnie losowo. Biorę pod uwagę połączenia wykonywane z tego samego pomieszczenia w tym samym miejscu. Generalnie częściej się przełącza niż nie. No i przeważnie przy dłuższej rozmowie. Skoro handover nie występuje po ściśle określonym upływie czasu od rozpoczęcia połączenia, to może uwarunkowane jest to aktualnym ruchem w sieci operatora. Chociaż z drugiej strony w tym samym miejscu narzeczona używała SE Z610i (Plus) i jak miała ustawiony tryb "GSM i 3G", to nigdy jej się nie przełączało na 2G, nawet w trakcie kilkudziesięciominutowego połączenia, więc nie wiem która to może być przyczyna z tych wymienionych na początku. W obu wspomnianych telefonach przy rozmowach głosowych w 3G znaaaacznie szybciej zjada baterię, a Samsung dodatkowo gorący się robi ;)
ZTCW sieci są tak konfigurowane, że jeśli są wolne zasoby na 2G, to voice jest spychane z 3G na 2G. Po prostu szkoda zasobów sieci 3G, która ma być "gotowa" na obsłużenie ruchu "videokoli" i dostępu internetu. Z kolei u mnie jeśli tel czuwa w 2G, bo akurat sygnał 3G jest słaby, to w momencie rozpoczęcia transmisji danych wskakuje w 3G - tu z kolei, żeby nie zabierać 2G na transmisję danych, skoro możliwe jest 3G.

#368531  autor: Patryk_
 07 lis 2009, 20:04
paszczor pisze:nowe telefony maja kodeki AMR wiec nawet gdy bts jest mocno obciazoby i idzie rozmowa w trybie polowkowym to i tak jakosc jest wielokrotnie wyzsza niz stare HR.
Tyle,że w Playu jeszcze nie udało mi się "zobaczyć" kodeka z rodziny AMR.
Tylko stare dobre EFR i HR.
Czyżby na licencję brakło kasy ? :P

#368612  autor: Claudec
 08 lis 2009, 11:32
3G zdrowszy? To normalnie pierwsze słyszę :)
A tak schodząc na ziemie, już mam problemy z 3G, postawili na drugim końcu miasta stacje i teraz
telefon z jakiegoś powodu wybiera ten najgorszy zasięg.
Parę razy musiałem odebrać telefon a tam 1 kreska zasięgu, oczywiście tak rwało słowa że nie dało się porozmawiać :/
Nie wiem czy to zaleta tego że mieszkam wysoko i łapie wszystkie stacje z odległych miast.

#368695  autor: kowcio
 08 lis 2009, 17:43
Claudec pisze:3G zdrowszy? To normalnie pierwsze słyszę :)
A ja już to słyszałem. Niby 2100MHz jest mniej przenikliwe przez ciało czy coś w tym stylu :-)

#368701  autor: user_delete9
 08 lis 2009, 18:09
kowcio pisze:
Claudec pisze:3G zdrowszy? To normalnie pierwsze słyszę :)
A ja już to słyszałem. Niby 2100MHz jest mniej przenikliwe przez ciało czy coś w tym stylu :-)
z tego co slyszalem chodzi o moc z jaka sluchawka nadaje, nie podam szczegolow bo nie pamietam

#368774  autor: Marcin_7
 08 lis 2009, 23:46
Patryk_ pisze:
paszczor pisze:nowe telefony maja kodeki AMR wiec nawet gdy bts jest mocno obciazoby i idzie rozmowa w trybie polowkowym to i tak jakosc jest wielokrotnie wyzsza niz stare HR.
Tyle,że w Playu jeszcze nie udało mi się "zobaczyć" kodeka z rodziny AMR.
Tylko stare dobre EFR i HR.
Czyżby na licencję brakło kasy ? :P
EFR generuje strumień danych taki sam jak AMR (wersja obecnie używany w sieciach GSM) z maksymalną dostępną jakością (12,2 kbit/s ).

I bez przesady z tą wielokrotnie wyższą jakością "połówkowego AMRu" w stosunku do HR. Lepszy sposób kodowania, ale dwa razy mniej czasu - cudów nie ma.

#371418  autor: michael_dee
 23 lis 2009, 19:00
kowcio pisze:Niby 2100MHz jest mniej przenikliwe przez ciało czy coś w tym stylu
Przez ściany też. W pomieszczeniach zasięg 3G bywa niestabilny. U mnie na przykład sygnał waha się na poziomie 4-5 kresek, sporadycznie spadając do trzech. Na zewnątrz budynku jest trwałe 5/5 kresek.
2G w pomieszczeniach jest stabilniejszy - u mnie zawsze 5/5 kresek.
Oczywiście mam na myśli macieżysty 2G i 3G Play'a.
elrond pisze:Nie od dziś wiadomo, że 2G Playa najlepsze nie jest.
No nie mogę się z tym zgodzić, bo korzystam z 2G Play'a (oszczędność energii 8) ) i jakość rozmów jest idealna :D.
Na 3G przełączam się tylko do korzystania z internetu.

#371448  autor: despera
 23 lis 2009, 20:44
3G jeśli masz stabilny śliny sygnał, bateria ok. 5-7% szybciej (raczej subiektywnie bo posłuchasz mp3 czy zrobisz fote i tak samo jest), ale + przeważają
np. tasiemcowe SMS in/out robią szybciej :D:D czy transmisja nawet na "gołym" 3G ok./ 300kbps....

#371583  autor: widex
 24 lis 2009, 17:08
w domu mam taki 90 decybelowy 2G i bateria jest zużywana bardzo intensywnie. W przypadku, gdy przebywam w szkole i jestem w zasięgu UMTS to bateria trzyma o wiele dłużej. W szkole używam internetu w telefonie w każdej wolnej chwili. Tylko, że w Play od razu włącza się HSDPA bez względu na aktywność. To samo 2G. Automatycznie EDGE.

#371646  autor: michael_dee
 24 lis 2009, 21:51
widex pisze:Tylko, że w Play od razu włącza się HSDPA bez względu na aktywność. To samo 2G. Automatycznie EDGE
No właśnie. Powinienem wyżej napisać, że korzystam z 2,5G i 3,5G tytułem ścisłości 8).