Użytkownik
Ranga
Zapalony dyskutant
Dwa/trzy posty wyzej o Czechach wspominam, ale ze to wyjatek mozna uznac ze potwierdza regule.GutEQ pisze:Poza T-Mobile w Czechachdarnok pisze:Napisalem ze TDD nikt nie uzywa.W Polsce 15 MHz pasma leży odłogiem (obawiam się, że permanentnym)
Pomylilem sie przy wpisywaniu 870-872,5 na CDMA, reszta bez zmian.GutEQ pisze:A nie za krótko z tym pasmem aby? Kanał CDMA = 1,25 MHz , w/g tego co co piszesz brakuje 0,35 MHz, podobnie z UMTS-FDD, szerokość kanału to 5 MHz, a tu jest do dyspozycji zaledwie 3,5 MHz ??darnok pisze:A ja ci mowie jak bedzie: 870-872,15 na 2 kanaly CDMA a od 872,5 do 876 UMTS850 (kanal 1012) obciety filtrem dolnoprzepustowym.
Ale to juz zostalo zdecydowanie.GutEQ pisze: Jednoczesne odpalenie CDMA i UMTS w okolicach W-wy i Ostrołęki miałby dla Sferii sens o tyle, że łatwiej byłoby im zmigrować abonentów z CDMA do UMTS... tyle tylko, że migracja do TDD jest pozbawiona sensu (brak kompatybilnych terminali) a do FDD niemożliwa (brak pasma).
I jak tu wybrnąć?Ma ich miejscu chyba bym przemigrował WLL na GSM900 (Aero2) ale nadal problemem jesy migracja użytkowników transmisji danych.
No chyba, że w paśmie Aero2 postawią UMTS900, a w 850 GSM, ale to mało sensowne (tylko nieliczne używane w PL terminale mają GSM850).
Tego nie wiedziałemdarnok pisze:Ale to juz zostalo zdecydowanie.
O, to się chłopaki mocno nastawiają na transmisję danych... a zarazem odcinają od sporej rzeszy klientów usług głosowych (tych, którzy mają terminale obsługujące wyłącznie GSM900/1800 i ewentualnie UMTS2100), no chyba że zbudują ogólnopolski GSM1800 (ale to z kolei będzie drooooogie) albo uznają posiadany przez CP roaming krajowy za wystarczające narzędzie zapewnienia GSM900...darnok pisze:Sferia UMTS850, Aero2 UMTS900, Mobyland GSM1800 razem tworza "jedna" siec.
obciety filtrem dolnoprzepustowym.
No i oczywiście China Mobiledarnok pisze:ale ze to wyjatek mozna uznac ze potwierdza regule.
Dokładnie.GutEQ pisze:powiedziałbym że odważne na granicy ryzyka, ale celujące w przyszłość i to taką nie za rok, a raczej za 2-3 lata
A nie... zaraz... 872,5 to Center frequencyPatryk_ pisze:obciety filtrem dolnoprzepustowym.![]()
A co z uplinkiem ?
Użytkownicy sobie filtrów do terminali nie wlutują przecież,i będą siać w całym 5 MHz kanale.
Właśnie jeszcze rok,półtora roku temu mówiło się,że drugą aglomeracją,w której pojawi się CDMA2000 Sferii będzie właśnie Poznań.rogmaniek pisze:A może, np. Sferia coś tam "przygotowuje"?
W dobie konsumenckiego mobilnego Internetu to dla nich jedyne słuszne rozwiązanieMarcin_7 pisze:zamierza robić rollout swoich sieci do takiego rozwiązania.
O ile dobrze pamiętam, to jakoś mniej więcej wiosną 2007 Sferia zleciła pewnej firmie uzyskanie pozwoleń na budowę, PNU, budowlankę i prace antenowe chyba też. Chodziło o jakieś kilkadziesiąt stacji w Poznaniu. Nie wiem co dalej z tego wyszło, bo... zmieniłem otoczeniePatryk_ pisze: Właśnie jeszcze rok,półtora roku temu mówiło się,że drugą aglomeracją,w której pojawi się CDMA2000 Sferii będzie właśnie Poznań.
Szkoda, że jakoś to wszystko "ucichło"Łukasz_W pisze:O ile dobrze pamiętam, to jakoś mniej więcej wiosną 2007 Sferia zleciła pewnej firmie uzyskanie pozwoleń na budowę, PNU, budowlankę i prace antenowe chyba też. Chodziło o jakieś kilkadziesiąt stacji w Poznaniu. Nie wiem co dalej z tego wyszło, bo... zmieniłem otoczenie