Patryk_ pisze:.a może po prostu play znowu dziadostwo odstawia - celuje sektorami w ziemię.
I tego najbardziej się obawiam, tym bardziej, że pisał już o tym Szalony
Patryk_ pisze:Co do dwóch nośnych,to jest to po prostu drugi kanał częstotliwościowy na danym sektorze.
Zwiększa się pojemność sieci.
U Plusa druga nośna jest widoczna,i można się do niej zalogować (najczęściej są to sektory 4,5,6 przy 3-sektorowych stacjach),a np.w Orange nie - na drugi kanał terminal przeskakuje w przypadku nawiązania transmisji HSPA,i fakt ten zobaczysz tylko w netmonitorze.
To też tak myślałem, a może wiedziałem, dzięki forum

Dobrze więc, że na prawie każdej lokalizacji są jakby dwa Node'y, bo o przepustowość sieci Polkomtela, na 3G, chyba martwić się nie muszę. Może to też tłumaczy, że często Polkomtel ze swoim iPlusem, "wygrywa" z konkurencją, choć nie zawsze

Ale też czytałem, że właśnie jeden NodeB jest jakby także dla "lepszego" zasięgu, a drugi, ten właśnie z HSDPA, dla "lepszego" transferu i to chyba prawda?
[ Dodano: 2009-08-24, 13:51 ]
Patryk: A jak jest z HSUPA Polkomtela: czy dalej "szczędzą" na tym, a może już większość stacji ma "pełne" HSPA?! Niestety na stronkach z zasięgiem, jak już, to piszą, że stacja posiada tylko HSDPA.