Trochę odświeżę temat

A do tego- znów- krótkie wypracowanko

Ale mając netmonitor'ka w postaci FieldTest'a, mogę obserwować, że z tym Polkomtel'owym DCS'em 1800Mhz'ów wcale nie jest tak źle

Jednak te pozwolenia na pasmo 1800Mhz'ów chyba wcale nie są takie wirtualne, bo w trakcie rozmowy pojawiają się kanały, np. zazwyczaj powyżej 800, np. 861, 857, 866 i to pewnie w obrębie tej samej stacji.
Jeśli FieldTest wyświetla w czasie rozmowy te kanały, jakby nie patrzeć powyżej 512

, to znaczy, że jednak oprócz pasma 900Mhz'ów, z tej samej lokalizacji jest także DCS'ik

Wychodzi na to, że jednak wiele stacji działa jako CBCCH. Cieszę się, bo z tego, co odczytuję, stacja na ul. Dożynkowej 9E ma działające pasmo 1800Mhz'ów. Widocznie nikt ze stronki
www.poznan.gsm.xg.pl nie sprawdzał, przeprowadzając rozmowę

Bo nie chce mi się wierzyć, że w budynku telefon logowałby się, w trakcie rozmowy, do stacji z innej lokalizacji.
Podobny przykład, to stacja w Słupcy, na dachu szpitala i też w trakcie rozmowy miałem kanały z zakresu powyżej 512. Co również mnie cieszy, bo wg wykazu pozwoleń stacja ma "komplet" pasm

Z ciekawości musiałbym sprawdzić, np. jeszcze w Koninie, bo niby żadna stacja nie ma tam działającego DCS'a, ale przecież są pozwolenia, także może jest inaczej...
Jeszcze jedna rzecz mnie zastanawia, o czym też i na forum było pisane. Dlaczego, w trakcie rozmowy telefon skacze między czterema kanałami? Czyżby to słynne Polkomtel'owe "ping-pong", czyli rzucanie rozmowy między sektorami nie tylko tej samej stacji, ale także na inne i to znacznie oddalone
Cieszy mnie, że Polkomtel też "sumiennie" numeruje swoje stacje, bo gdy, z danej lokalizacji, jest tylko stacja 1800Mhz'ów (ewentulnie plus NodeB), to wiemy, że numeracja sektorów będzie w kolejności 4, 5, 6. Taka "logika" numerowania jest też "widoczna", jeśli chodzi o dodawanie kolejnej nośnej.
Jeśli dobrze odczytuje parametry tej aplikacji, to aż szkoda przenosić numer z Sim+a do Heyah (chociaż to prefiks "oryginalnie" Heyah), bo może w końcu Polkomtelowi zależy na powiedzy zwiększaniu przepustowości sieci 2G. A może tak jest już od dłuższego czasu, tylko właśnie mało kto sprawdza czy stacja w paśmie 1800Mhz'ów, z tej samej lokalizacji, działa jako CBCCH
Łukasz_W pisze:@rogmaniek: To, że nie widzisz kanałów DCS w Plusie nie musi koniecznie oznaczać (choć może) , że ich nie ma - właśnie przez Common BCCH. Wyjaśnił to nieco Patryk_. Myślę, że w praktyce wiele z tych pozwoleń DCS to nie są stacje widma jak wiele osób sądzi tylko właśnie DCS realizowany jest jako CBCCH.
Łukasz_W, czyli to co napisałeś jest wielce prawdziwe

Chyba, że coś źle "odczytuję"
Cóż, jak uda mi się przenieść bez "niedogodności" numer do PTC, dokładniej Heyah, to po ściągnięciu blokady simlock, sprawdzę sobie czy też w trakcie rozmowy mamy takie rzucanie po kanałach, nawet sąsiednich stacji...