• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

#353301  autor: Łukasz_W
 18 sie 2009, 13:48
Patryk_ pisze: Jak masz stację bez 900 (są w Plusie takie prócz mikro i pikokomórek ?)
Rzadko, bo rzadko - ale czasem występują.

@rogmaniek: To, że nie widzisz kanałów DCS w Plusie nie musi koniecznie oznaczać (choć może) , że ich nie ma - właśnie przez Common BCCH. Wyjaśnił to nieco Patryk_. Myślę, że w praktyce wiele z tych pozwoleń DCS to nie są stacje widma jak wiele osób sądzi tylko właśnie DCS realizowany jest jako CBCCH. Jest dużo takich stacji np. we Wrocławiu. A jak ktoś rzuci okiem w netmonitor, gdy telefon jest w stanie czuwania to nie zobaczy żadnych kanałów DCS.

#409119  autor: rogmaniek
 06 cze 2010, 16:02
Trochę odświeżę temat :P A do tego- znów- krótkie wypracowanko :twisted: Ale mając netmonitor'ka w postaci FieldTest'a, mogę obserwować, że z tym Polkomtel'owym DCS'em 1800Mhz'ów wcale nie jest tak źle :-D Jednak te pozwolenia na pasmo 1800Mhz'ów chyba wcale nie są takie wirtualne, bo w trakcie rozmowy pojawiają się kanały, np. zazwyczaj powyżej 800, np. 861, 857, 866 i to pewnie w obrębie tej samej stacji.

Jeśli FieldTest wyświetla w czasie rozmowy te kanały, jakby nie patrzeć powyżej 512 :P , to znaczy, że jednak oprócz pasma 900Mhz'ów, z tej samej lokalizacji jest także DCS'ik :-D Wychodzi na to, że jednak wiele stacji działa jako CBCCH. Cieszę się, bo z tego, co odczytuję, stacja na ul. Dożynkowej 9E ma działające pasmo 1800Mhz'ów. Widocznie nikt ze stronki www.poznan.gsm.xg.pl nie sprawdzał, przeprowadzając rozmowę :-D Bo nie chce mi się wierzyć, że w budynku telefon logowałby się, w trakcie rozmowy, do stacji z innej lokalizacji.

Podobny przykład, to stacja w Słupcy, na dachu szpitala i też w trakcie rozmowy miałem kanały z zakresu powyżej 512. Co również mnie cieszy, bo wg wykazu pozwoleń stacja ma "komplet" pasm :mrgreen: Z ciekawości musiałbym sprawdzić, np. jeszcze w Koninie, bo niby żadna stacja nie ma tam działającego DCS'a, ale przecież są pozwolenia, także może jest inaczej...

Jeszcze jedna rzecz mnie zastanawia, o czym też i na forum było pisane. Dlaczego, w trakcie rozmowy telefon skacze między czterema kanałami? Czyżby to słynne Polkomtel'owe "ping-pong", czyli rzucanie rozmowy między sektorami nie tylko tej samej stacji, ale także na inne i to znacznie oddalone :roll:

Cieszy mnie, że Polkomtel też "sumiennie" numeruje swoje stacje, bo gdy, z danej lokalizacji, jest tylko stacja 1800Mhz'ów (ewentulnie plus NodeB), to wiemy, że numeracja sektorów będzie w kolejności 4, 5, 6. Taka "logika" numerowania jest też "widoczna", jeśli chodzi o dodawanie kolejnej nośnej.

Jeśli dobrze odczytuje parametry tej aplikacji, to aż szkoda przenosić numer z Sim+a do Heyah (chociaż to prefiks "oryginalnie" Heyah), bo może w końcu Polkomtelowi zależy na powiedzy zwiększaniu przepustowości sieci 2G. A może tak jest już od dłuższego czasu, tylko właśnie mało kto sprawdza czy stacja w paśmie 1800Mhz'ów, z tej samej lokalizacji, działa jako CBCCH ;-)
Łukasz_W pisze:@rogmaniek: To, że nie widzisz kanałów DCS w Plusie nie musi koniecznie oznaczać (choć może) , że ich nie ma - właśnie przez Common BCCH. Wyjaśnił to nieco Patryk_. Myślę, że w praktyce wiele z tych pozwoleń DCS to nie są stacje widma jak wiele osób sądzi tylko właśnie DCS realizowany jest jako CBCCH.

Łukasz_W, czyli to co napisałeś jest wielce prawdziwe :-D Chyba, że coś źle "odczytuję" :roll: :P

Cóż, jak uda mi się przenieść bez "niedogodności" numer do PTC, dokładniej Heyah, to po ściągnięciu blokady simlock, sprawdzę sobie czy też w trakcie rozmowy mamy takie rzucanie po kanałach, nawet sąsiednich stacji...

O2 - We're better, connected!
O2 - See what you can do!
O2 - Together is better!

#409187  autor: Marcin_7
 06 cze 2010, 22:16
rogmaniek pisze: :

Jeszcze jedna rzecz mnie zastanawia, o czym też i na forum było pisane. Dlaczego, w trakcie rozmowy telefon skacze między czterema kanałami? Czyżby to słynne Polkomtel'owe "ping-pong", czyli rzucanie rozmowy między sektorami nie tylko tej samej stacji, ale także na inne i to znacznie oddalone :roll:
:
Frequency Hopping - technika stosowana do polepszenia jakości sygnału (szczególnie w środowisku gdzie jest dużo interferencji). Telefon nie ma przydzielonego time slota na jednej częstotliwości na czas całej rozmowy, tylko wykorzystuje time sloty na różnych częstotliwościach w tej samej celli (oczywiście w każdym momencie tylko jeden (w downlinku i jeden w uplinku)). Skacze po nich według instrukcji rozgłaszanej (o ile się nie mylę) na broadcast channelu.

#409280  autor: rogmaniek
 07 cze 2010, 11:48
Marcin_7 pisze:Frequency Hopping - technika stosowana do polepszenia jakości sygnału (szczególnie w środowisku gdzie jest dużo interferencji).
Hmm... Piszesz, że polepszania, a podobno właśnie, jak rozmowa jest "rzucana" po różnych stacjach, zwłaszcza tych oddalonych, to chwilami jakość rozmowy może być gorsza, np. choćby przez to, że jest minimalnie ciszej przez pewien czas :P

Chyba, że czegoś nie rozumiem i nie ma nic "losowo"?
Marcin_7 pisze:Skacze po nich według instrukcji rozgłaszanej (o ile się nie mylę) na broadcast channelu.
... to może wyjaśnia, że wszystko jest odpowiednio przeliczone... Tylko zastanawia mnie dlaczego podczas rozmowy są widoczne cztery kanały z pasma 1800Mhz'ów i jeden kanał z 900Mhz'ów? Czyżby jeden z tych kanałów był wykorzystawany z innej stacji, a może więcej nie jednej stacji?

O2 - Together is better!

#409343  autor: Marcin_7
 07 cze 2010, 15:57
Frequency hopping operuje na częstotliwościach w jednej celli, tylko w jednej frequency band, czyli albo GSM 900, albo 1800 .
Nie powinno skakać pomiędzy 900 a 1800, chyba że po prostu zrobił ci się handover.

Generalnie ide jest taka: sygnał dociera po róznych drogach do odbiornika i w róznych miejscach na różnych częstotliwościach mogą byc w ziwiązku z tym poważne zakłócenia. Jak telefon znajdzie się w takim miejscu i używa takiej częstotliwości, która jest tam bardzo zagłuszna, to quality siada bardzo.

I tu pomysł jest taki: niech kolejne time sloty są używane na różnych czestotliwościach, transmisja gsm ( http://pl.wikipedia.org/wiki/Transmisja ... _sieci_GSM ) ma to do siebie, że sąsiadujące ze sobą bity rozpraszane są na różne ramki radiowe przesyłane w róznych time slotach, więc jak jakaś ramka (z tej feralnej częstotliwości) zostanie stracona, to jeszcze nic złego się nie stanie, transmisje będzie można odtworzyć na podstawie innych ramek.

#409522  autor: rogmaniek
 08 cze 2010, 12:08
Marcin_7, a co byś "powiedział" na to, że FieldTest'em "zbadałem" stację, na ul. Dożynkowej 9E, CID: 3838, sektor 2, LAC: 31021. I tak w trakcie rozmowy obserwuję "skakanie" telefonu po kanałach: 44, 861, 865, 870, 876. O co w tym wszystkim chodzi? Z jednej stacji byłby DCS z czterema kanałami, a może telefon "skacze" jeszcze na kanały innej stacji? Także ciekawe, dlaczego kanały tak "dziwnie rosną", od czego to zależy? Z góry dzięki za info.

O2 - Together is better!

#409534  autor: Patryk_
 08 cze 2010, 12:51
rogmaniek pisze:I tak w trakcie rozmowy obserwuję "skakanie" telefonu po kanałach: 44, 861, 865, 870, 876. O co w tym wszystkim chodzi?
44 to kanał GSM900, na nim telefon "siedzi" zapewne w stanie spoczynku i krótko po nawiązaniu połaczenia BSC wymusza przejście na DCS z frequency hoppingiem po wymienionych kanałach.
W trakcie połaczenia kanał 44 na pewno się nie pojawia, no chyba, że tracisz zasięg DCS.

[ Dodano: 2010-06-08, 12:52 ]
rogmaniek pisze:Także ciekawe, dlaczego kanały tak "dziwnie rosną", od czego to zależy?
Tak planiści radiowi ustalili.

[ Dodano: 2010-06-08, 12:54 ]
rogmaniek pisze:Z jednej stacji byłby DCS z czterema kanałami, a może telefon "skacze" jeszcze na kanały innej stacji?
Frequency Hopping działa w ramach jednego sektora (celi).
Kanałów w jednym sektorze potrafi być znacznie więcej, niż 4.

#409546  autor: rogmaniek
 08 cze 2010, 13:50
Patryk_ pisze:44 to kanał GSM900, na nim telefon "siedzi" zapewne w stanie spoczynku
Miałem dopisać, że właśnie w spoczynku telefon "siedzi" na kanale 44 :-D
Patryk_ pisze:Kanałów w jednym sektorze potrafi być znacznie więcej, niż 4.
To chyba znów czegoś nie rozumiem. Mysłałem, że trzy kanały, to po jednym z każdego sektora, a ten czwarty, to może z sektora innej stacji, jeśli chodzi o DCS, ale z tego co piszesz...
Patryk_ pisze:Frequency Hopping działa w ramach jednego sektora (celi).
... jest inaczej :P Tylko pytanie, jak jest z tym "skakaniem" rozmowy po różnych stacjach, powiedzmy sąsiednich? Nie ma jednak takiego czegoś w Polkomtelu?

[ Dodano: 2010-06-08, 13:53 ]
Patryk_ pisze:W trakcie połaczenia kanał 44 na pewno się nie pojawia, no chyba, że tracisz zasięg DCS.
Pojawia się, w kolejności, którą podałem we wcześniejszym poście. Zasięg na pewno jest, i niby maksymalny, chociaż jestem prawie pod stacją, to znaczy na drugim piętrze, a stacja jest na dachu akademika :-D

O2 - Together is better!

#409550  autor: Patryk_
 08 cze 2010, 14:13
rogmaniek pisze:Tylko pytanie, jak jest z tym "skakaniem" rozmowy po różnych stacjach, powiedzmy sąsiednich? Nie ma jednak takiego czegoś w Polkomtelu?
Jest w każdej sieci ruchomej (no może poza spartoloną CDMA Orange :( ) , nazywa się to handover, czyli przeniesienie połączenia, ale nie ma to związku z Frequency Hopping.

Handover między stacjami (lub sektorami "fizycznymi" tej samej stacji) następuje wtedy, gdy np. poruszasz się i wychodzisz z zasięgu danej stacji, albo jest ona przeciązona a musi wpuścić połączenie alarmowe, itp.).
Oczywiście tzw.ping-pongi niepotrzebne zdarzają się też, gdy skopana jest konfiguracja sieci.

Czy nie przenosi Cię na inną celę latwo sprawdzić - poprzez Cell ID.
Dla podanej przez celi o CID GSM900 38382 cela DCS z tego samego fizycznego sektora (anteny) powinna mieć CID 38385.

#409572  autor: rogmaniek
 08 cze 2010, 15:37
Patryk_ pisze:rogmaniek napisał/a:
Tylko pytanie, jak jest z tym "skakaniem" rozmowy po różnych stacjach, powiedzmy sąsiednich? Nie ma jednak takiego czegoś w Polkomtelu?

Jest w każdej sieci ruchomej (no może poza spartoloną CDMA Orange ) , nazywa się to handover, czyli przeniesienie połączenia, ale nie ma to związku z Frequency Hopping.
Oki, ale chodziło mi właśnie o to "ping-pong", czyli rzucanie rozmowy po różnych stacjach, gdy jesteśmy w jednym miejscu, czyli w bezruchu. Kiedyś właśnie czytałem na jakimś portalu narzekanie, że Polkomtel w dużych miastach ma, w trakcie rozmowy, rzucanie jej po różnych stacjach, co ma chwilami wpływ na jej jakość, np. przez chwilę możemy ciszej słyszeć rozmówcę. Może autor tego artykułu źle sądził :roll: Bo wątpie, aby to była kwestia złej konfiguracji sieci w przypadku Polkomtela :P
Patryk_ pisze:Czy nie przenosi Cię na inną celę latwo sprawdzić - poprzez Cell ID.
Dla podanej przez celi o CID GSM900 38382 cela DCS z tego samego fizycznego sektora (anteny) powinna mieć CID 38385.
Nio, ale z tego co obserwowałem, to na FTD, w trakcie rozmowy nie było zmiany CID, czyli cały czas ten sam: 38382. A to nie jest tak, że w przypadku zastosowania DCS'a jako CBCCH, nigdy nie będziemy widzieć tych kolejnych sektorów, czyli 4, 5, 6? Może coś źle zrozumiałem, ale w wykazach stacji często jak jest zaznaczony, z tej samej lokalizacji, także DCS, to mamy tylko podane sektory 1, 2, 3 i pasma 900/1800, oczywiście mam na myśli cały czas Polkomtela :-D I wtedy mogę sądzić, że BTS 1800Mhz'ów działa właśnie jako CBCCH.

O2 - Together is better!

#409662  autor: Pawrzes
 08 cze 2010, 21:49
Gdy jest CBCCH na stacjach dualnych nie widać w przypadku Plusa sektorów 4,5,6 nie ma bo rozgłaszane jest tylko pasmo 900 MHz czyli widać tylko sektory 1,2,3.

Co to "ping-pong" w Plusie to rzeczywiście miejscami jest to widoczne jak połączenie wędruje sobie po kilku BTSach nawet jak mamy z jeden stacji decydowanie najsilniejszy sygnał i nie jest to związane z jej przeciążeniem...

Orange w Warszawie ma CBCCH na większości dualnych stacji i rozgłaszany jest tylko DCS, w hopping widać wtedy jeden rozgłaszany kanał 1800 z danej celi i kilka innych GSM - najczęściej powyżej kanału 100 (kanały 91-99 są najczęściej rozgłaszane przez piko i mikrokomórki)

Pozdrawiam

#409667  autor: mariusz9a
 08 cze 2010, 22:05
Pawrzes pisze:Co to "ping-pong" w Plusie to rzeczywiście miejscami jest to widoczne jak połączenie wędruje sobie po kilku BTSach nawet jak mamy z jeden stacji decydowanie najsilniejszy sygnał i nie jest to związane z jej przeciążeniem...
Zrobiłem dziś dwa testy - rozmowy po ok 60 minut. Osiedle mam otoczone 5 stacjami bazowymi (dwie maja DCS). Polaczenie wyglądało następująco (przemieszczałem sie po całym mieszkaniu podczas rozmowy): zainicjowane w GSM, następnie wrzutka do innej stacji w DCS i rozmowa do samego końca była przeprowadzona na tej stacji. Nie było żadnego rzucania po różnych stacjach jak tu opisujecie. Rozmowa druga: zainicjowana w UMTS, po ok. 10 minutach zrzutka do 2G na 900MHz na tej samej stacji bazowej, do samego końca rozmowa przebiegała na tej samej stacji.
Sieć u mnie jest postawiona na Nokia Siemens Networks, mój telefon to Nokia e71.
Żadne zjawisko "pin-pong" nie zaobserwowane podczas ok 120 minut rozmowy.

#409669  autor: widex
 08 cze 2010, 22:09
mariusz9a pisze:druga: zainicjowana w UMTS, po ok. 10 minutach zrzutka do 2G na 900MHz na tej samej stacji bazowej
U mnie w Plusie przerzucało na 2G już po 3 minutach.

#409720  autor: mariusz9a
 09 cze 2010, 10:19
widex pisze:
mariusz9a pisze:druga: zainicjowana w UMTS, po ok. 10 minutach zrzutka do 2G na 900MHz na tej samej stacji bazowej
U mnie nie ma reguły. Czasami nawet cała rozmowa przeleci w 3G, czasami od razu już przy sygnale połączenie przerzuci do 2G, a czasami po kilku, kilkunastu czy kilkudziesięciu minutach.

Co ciekawe modem od iPlus już 3 dni (tyle dopiero mam monitor sieci na kompie) siedzi w tym samym nadajniku w HSPA. Nie wykonał ani jednego handoveru do innej stacji ani do 2G. (przez 3 dni przeslałem 4,13 GB danych)

#409736  autor: rogmaniek
 09 cze 2010, 11:43
Pawrzes pisze:Gdy jest CBCCH na stacjach dualnych nie widać w przypadku Plusa sektorów 4,5,6 nie ma bo rozgłaszane jest tylko pasmo 900 MHz czyli widać tylko sektory 1,2,3.
Pawrzes, Dzięki za info, a jednak i dlatego też na stronkach poświęconych BTS'om i Node'om, mamy zapis, że DCS też pojawia się z sektorów 1, 2, 3, tylko właśnie w trakcie rozmowy, jako CBCCH. Ważne, że jednak jest ten DCS w lokalizacjach, w których myślałem, że jeszcze nie ma :-D Może Polkomtel łaskawie stwierdził, że skoro są już podłączone odpowiednie anteny, to co "szkodzi" zwiększyć przepustowość 2G, właśnie dodając DCS'a :lol: Fajne jest też to, że w Poznaniu, ale także innych miastach Wielkopolski można się spotkać z samymi stacjami DCS Polkomtela i wtedy oczywiście mamy sektory 4, 5, 6 ;-) Ale i w tym przypadku zauważyłem pewną regułę, że jak już jest sam DCS czy nawet GSM 900Mhz'ów, to z anten innego operatora- pewnie chodzi o tę oszczędność na budowie sieci 2G. Cóż, ale może w Starym Mieście, koło Konina czy we Wronkach lub Obornikach, Polkomtel ma jednak własne anteny do pasma 1800Mhz'ów? Jak ktoś może sprawdzić (a są tu forum'owicze z Wielkopolski oraz osoby "dobrze znające Wielkopolskę", pod względem stacji ;-) ) niech da znać, jak jest z tymi antenami do Plusowego DCS'a :wink:
Pawrzes pisze:Co to "ping-pong" w Plusie to rzeczywiście miejscami jest to widoczne jak połączenie wędruje sobie po kilku BTSach nawet jak mamy z jeden stacji decydowanie najsilniejszy sygnał i nie jest to związane z jej przeciążeniem...
Czyli, ktoś nie pisał głupot, na jakimś z portali :P
mariusz9a pisze:Żadne zjawisko "pin-pong" nie zaobserwowane podczas ok 120 minut rozmowy.
Może opisywana przez nas kwestia nie dotyczy wszystkich miast, co byłoby dla mnie pocieszające. A może, po "małej fali krytyki" Polkomtel, jakiś czas temu, zakończył taką praktykę :roll: :mrgreen:
mariusz9a pisze:widex napisał/a:
mariusz9a napisał/a:
druga: zainicjowana w UMTS, po ok. 10 minutach zrzutka do 2G na 900MHz na tej samej stacji bazowej

U mnie nie ma reguły. Czasami nawet cała rozmowa przeleci w 3G, czasami od razu już przy sygnale połączenie przerzuci do 2G, a czasami po kilku, kilkunastu czy kilkudziesięciu minutach.
Już kiedyś o tym pisałem, że w Poznaniu, to chyba też zależy od lokalizacji. Tam gdzie mieszkam, gdy rozmawiam, to zawsze telefon siedzi na NodeB :-D Może dlatego, że blisko- na elewacji kościoła- jest również kolejna stacja, tylko, 3G :-D Chociaż mało rozmawiam z tela Minusa (głównie z Fresh'a :-D ), to dwa razy, jadać PST'ką w stronę ul. Roosevelt'a, na Rondo Kaponiera, po zakończeniu rozmowy patrzę, a tu 2G. I po chwili znów przeskok na 3G. Może prawie w centrum miasta, w tych dwóch przypadkach, stacje 3G były odpowiednio przeciążone, a może i/lub zasoby 2G pozwalały na handover rozmowy na BTS'ika, tym bardziej, że na ul. Mickiewicza/Dąbrowskiego jest stacja DCS/UMTS :-D Rzecz jasna telefon miałby również "do wyboru" zasięg innych stacji, gdyby oczywiście otrzymał odpowiednią "zgodę" :P

O2 - Together is better!

#409752  autor: Claudec
 09 cze 2010, 14:00
U mnie na sieci PLAY kiedy telefon pracuje w trybie 2G/3G to podczas rozmowy zawsze przeskakuje na 2G.
Mam wrażenie że to 3G jest tylko po to żeby mój telefon szybciej się rozładował.

#409753  autor: mariusz9a
 09 cze 2010, 14:01
rogmaniek pisze:mariusz9a napisał/a:
Żadne zjawisko "pin-pong" nie zaobserwowane podczas ok 120 minut rozmowy.

Może opisywana przez nas kwestia nie dotyczy wszystkich miast, co byłoby dla mnie pocieszające.
Jutro będę w Warszawie to też sprawdzę jak to tam wygląda (przegadam z godzinę i zobaczymy).

#409783  autor: rogmaniek
 09 cze 2010, 15:24
A ja mam kolejną porcję obserwacji za pomocą FTD. Tym razem byłem pod stacją :P , na ósmym piętrze Uniwersytetu Przyrodniczego, bo na dachu jest GSM/DCS/UMTS Plusika, ul. Wojska Polskiego 28. Dzwoniąc na bezpłatne numery, typu Program 5Plus czy Premia za częste zasilenia :lol: popatrzyłem sobie, jak "zachowuje" się , a raczej sieć.

Wykonałem powiedzmy kilka, może 5 czy 6 krótkich . LAC: 31021, a CID: 598. I tak w stanie czuwania albo był zalogowany do sektora 1 lub 2. Po nawiązaniu CID: 5982, a kanały (w kolejności), które pokazywał FTD, pojawiały się następujące: 11, 856, 862, 880, 884. I tu pytania: rozumiem (bo wczoraj jeszcze doczytałem), że z tego sektora DCS, są "emitowane"/dostępne cztery kanały. Ale wychodzi również na to, że na ułamek sekundy "wskakuje" na GSM 900Mhz'ów?

Inne , chociaż nie spojrzałem na CID, to następujące kanały: 63, 65, 856, 862, 880, 884- i tu dodatkowe zdziwienie, bo wychodziło na to, że logował się do dwóch kanałów 900Mhz'ów. Ale jeszcze jedna obserwacja...

... Jedna z prób i co ciekawe, przez całe na FTD widoczny był tylko jeden kanał: 755 i zmienił się CID na 5926. Tylko raz tak miałem. I już wiem, że wtedy "rzucił się" na stację DCS i to dość kawałek oddalonej, bo z lokalizacji już przeze mnie tu wspomnianej: ul. Dąbrowskiego 10 / Mickiewicza- kamienica, apteka. Nie ma, z tej lokalizacji, w paśmie 900Mhz'ów.

Z moich malutkich obserwacji chyba nie możemy mówić o Plusowym zjawisku "ping-pong". Ale oczywiście to musiałoby być przeprowadzonych wiele i dłuższych rozmów, aby móc stwierdzić jednoznacznie, że Polkomtel w Poznaniu teraz nie stosuje "rzucania" rozmowy po różnych stacjach, mimo maksymalnego i pozostawania w bezruchu :roll: Jak już to "zakleszcza" się do jednego sektora DCS, określonej stacji. Cóż, pewnie już tego dokładniej (wykonując dłuższe połączenia) nie sprawdzę, bo kończy mi się ważność na wychodzące, a "oryginalny" numer powędruje do PTC, dokładniej Erunii Heyah :-D Chyba, że (co mało prawdopodobne) Polkomtel przyśle mi eska, że dodadzą jakiś konkretny bonus do uzupełnienia konta, jak zrezygnuję z port-out... Wiem, wiem, nie ma co się łudzić, ale były takie przypadki, po wejściu P4, że Polkomtel komuś podwajał doładowania, za rezygnację z przeniesienia numeru do P4, a teraz w pre-paid PTC też mamy podwojenia ;-) ... Sorki, za małe ot 8)

[ Dodano: 2010-06-09, 15:33 ]
Claudec pisze:Mam wrażenie że to 3G jest tylko po to żeby mój szybciej się rozładował.
Moje zdanie jest takie, że lepiej mieć rozmowy z 3G, jeśli chodzi o Fresh'a. W Poznaniu P4 ma naprawdę sporo stacji 3G, porównując do W3, a tym bardziej Polkomtela. A myślę, że ich sieć 2G i tak jest dość przeciążona. Chociaż wkurza mnie, że przy automatycznym wyborze sieci, telefon często "rzuca się" na 2G, czy to w stanie czuwania czy rozmowy. Nie wiem czy to specjalnie tak ustawili, aby ludzie nie płakali na gorszy 3G czy to wina skopanej konfiguracji sieci. W końcu te przeskoki na mojej 6220 classic następują, w większości przypadków, gdy zasięg 3G jest maksymalny...

O2 - Together is better!

#409809  autor: tesla
 09 cze 2010, 17:02
I tu się nie zgodzę. Dla wszystkich cel w obrębie jednej stacji jest zdefiniowana pula kanałów dla FHopping`u. Czyli na jednej CellId z włączonym FH zaobserwujesz jej MAIN_BCCH i pewna pulę kanałów, ale bez MAIN_BCCH pozostałych celi.

[ Dodano: 2010-06-09, 17:04 ]
rogmaniek pisze:11, 856, 862, 880, 884. I tu pytania: rozumiem (bo wczoraj jeszcze doczytałem), że z tego sektora DCS, są "emitowane"/dostępne cztery kanały. Ale wychodzi również na to, że na ułamek sekundy "wskakuje" na GSM 900Mhz'ów?
zapewne ten CH 11 (900) działa jak umbrella, zbiera ruch i kieruje do DCSa

[ Dodano: 2010-06-09, 17:10 ]
rogmaniek pisze:to musiałoby być przeprowadzonych wiele i dłuższych rozmów, aby móc stwierdzić jednoznacznie, że Polkomtel w Poznaniu teraz nie stosuje "rzucania" rozmowy po różnych stacjach
a po co miałby to stosować, taka operacja to koszt sygnalizacji. Sądzę że te jak je nazywasz "ping-pongi" zostały zaobserwowane przez kogoś w idle`u i urosły do niepoważnej rangi. A to że w stanie idle telefon sobie skacze po sąsiadach? takie jego zbójeckie prawo :twisted:

[ Dodano: 2010-06-09, 17:14 ]
rogmaniek pisze:Chociaż wkurza mnie, że przy automatycznym wyborze sieci, telefon często "rzuca się" na 2G, czy to w stanie czuwania czy rozmowy. Nie wiem czy to specjalnie tak ustawili, aby ludzie nie płakali na gorszy 3G czy to wina skopanej konfiguracji sieci.
sieć zwalnia zasoby transmisyjne 3G i kieruje voice`a do 2G. To całkiem rozsądne ale.. pod warunkiem że robi to gdy już rozmawiamy/inicjujemy połączenie. Bo jeżeli w idle zrzuci nas do 2G to kicha w przypadku przychodzącego videocalla.

Na końcu zdania dajemy kropkę, potem spację i zaczynamy z dużej litery. Proste?

#409891  autor: Marcin_7
 10 cze 2010, 10:48
tesla pisze:
I tu się nie zgodzę. Dla wszystkich cel w obrębie jednej stacji jest zdefiniowana pula kanałów dla FHopping`u. Czyli na jednej CellId z włączonym FH zaobserwujesz jej MAIN_BCCH i pewna pulę kanałów, ale bez MAIN_BCCH pozostałych celi.
Nie no Tesla, to ja się nie zgadzam z Twoją niezgodą ;-)
Pulę częstotliwości dla frequency hoping definiuje sie per cella, a nie nie dla "dla wszystkich cel w obrębie jednej stacji".
Sekwencja, w jakiej mobile ma skakać po częstotliowściach jest z góry sutalona i rozgłaszana na broadcast channelu. Jak wyobrażasz sobie, że on bedzie skakał po tych częstotliwościach z puli, jesli sygnał związany z częśią z nich będzie (z dużym prawdopodobieństwem) zbyt słaby, ponieważ będzie pochodził z innych cell (obsługiwanych przez ten BTS)?