Elvir pisze:Z tego co pamiętam, to od zawsze była jakaś optymalizacja po stronie sieci, bo wysyłając MMSa ze zdjęciem o rozdzielczości VGA lub wyższej na starszy telefon, np. swego czasu miałem SE T230, to odebrane zdjęcie miało mniejszą rozdzielczość, a co za tym idzie - mniejszy rozmiar pliku [ciach].
Uważam, że mechanizm rozpoznawania, czy telefon odbiorcy potrafi odebrać i prawidłowo wyświetlić mmsa powinien być na tyle inteligentny, żeby nie było sytuacji, że filmiki nagrane telefonem gorszym niż telefon odbiorcy są jeszcze systemowo pogarszane, a w Plusie tak jest.
Uważam, że rozsądnie to zrobić tak, że jeśli wysyłasz mmsa z filmikiem w 3GP np. na Nokie 3510i, która ZTCP 3GP nie odtworzy, to odbiorca dostaje mmsa z gifem z tego filmu i smsa z wiadomością, że "ponieważ twoj telefon nie potrafi odczytać oryginalnej zawartosci wiadomości, zawartość multimedialna została dostosowana do możliwości twojego telefonu, a oryginalną wiadomośc mozesz zobaczyć (i tu adres do strony operatora). Z kolei nadawca w takim przypadku powinien dostac smsa z informacją, że system dostosował treść mmsa do możliwości telefonu odbiorcy. I wszystko byłoby jasne i wg mnie w porządku.
Z innej beczki - tytułem małego off topa - w takim Playu wysyłając mmsa na telefon bez możliwości odbioru mmsów, odbiorca nie dostaje zadnej informacji, ze moze mmsa zobaczyc na stronie operatora. Nadawca poza brakiem raportu też nic nie dostaje.