• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

#365620  autor: Elvir
 19 paź 2009, 18:11
Z tego co pamiętam, to od zawsze była jakaś optymalizacja po stronie sieci, bo wysyłając MMSa ze zdjęciem o rozdzielczości VGA lub wyższej na starszy telefon, np. swego czasu miałem SE T230, to odebrane zdjęcie miało mniejszą rozdzielczość, a co za tym idzie - mniejszy rozmiar pliku. Chyba nawet jak przesyłałem obrazek o rozdzielczości mniejszej niż VGA, to na tym starym SE dochodził obrazek o tej samej rozdzielczości, jednak mimo wszystko o mniejszej objętości. Ale przy wysyłaniu pomiędzy podobnej klasy telefonami nie było żadnej dodatkowej kompresji. Fakt, że dzięki optymalizacji jest większa kompatybilność ze starszymi modelami telefonów, ale w moim przypadku: nawet jeśli telefon nie obsługiwałby filmów 3GP, to wolałbym dostać SMSa z powiadomieniem o możliwości odebrania MMSa na stronie www i zobaczenie filmiku w niezmienionej postaci, niż otrzymać jakiegoś marnego GIF'a. Są tacy, którzy mimo wszystko woleliby już odebrać w gorszej postaci, byle by nie wchodzić na stronę www. Dlatego powinien być wybór - tak jak już ktoś wspomniał wcześniej, np. oddzielny APN dla wiadomości z optymalizacją.
A w ogóle to koncepcja MMSa jest dla mnie trochę dziwna. Nigdy nie przepadałem za tego typu wiadomościami, bo np. nie wiadomo jaki odbiorca ma telefon, nie wiadomo czy ma w ogóle skonfigurowany profil MMS, a jeśli ma to i tak się może źle wyświetlić lub nie wyświetlić wcale. Zdarzało się nawet tak, że ja - mając skonfigurowane wszystko poprawnie, będąc w zasięgu itp itd otrzymywałem SMSa, żeby wejść na stronę i odebrać wiadomość (nie mam pojęcia dlaczego).
Powinno być tak: MMS jako połączenie kilku plików w całość: tekstowego i/lub obrazu i/lub video i/lub audio i jeśli telefon by nie obsługiwał któregokolwiek kontentu zawartego w wiadomości, można by było podłączyć telefon do komputera i obejrzeć to na kompie.

#365630  autor: prezeswk
 19 paź 2009, 18:52
Elvir pisze:Z tego co pamiętam, to od zawsze była jakaś optymalizacja po stronie sieci, bo wysyłając MMSa ze zdjęciem o rozdzielczości VGA lub wyższej na starszy telefon, np. swego czasu miałem SE T230, to odebrane zdjęcie miało mniejszą rozdzielczość, a co za tym idzie - mniejszy rozmiar pliku [ciach].
Uważam, że mechanizm rozpoznawania, czy telefon odbiorcy potrafi odebrać i prawidłowo wyświetlić mmsa powinien być na tyle inteligentny, żeby nie było sytuacji, że filmiki nagrane telefonem gorszym niż telefon odbiorcy są jeszcze systemowo pogarszane, a w Plusie tak jest.
Uważam, że rozsądnie to zrobić tak, że jeśli wysyłasz mmsa z filmikiem w 3GP np. na Nokie 3510i, która ZTCP 3GP nie odtworzy, to odbiorca dostaje mmsa z gifem z tego filmu i smsa z wiadomością, że "ponieważ twoj telefon nie potrafi odczytać oryginalnej zawartosci wiadomości, zawartość multimedialna została dostosowana do możliwości twojego telefonu, a oryginalną wiadomośc mozesz zobaczyć (i tu adres do strony operatora). Z kolei nadawca w takim przypadku powinien dostac smsa z informacją, że system dostosował treść mmsa do możliwości telefonu odbiorcy. I wszystko byłoby jasne i wg mnie w porządku.
Z innej beczki - tytułem małego off topa - w takim Playu wysyłając mmsa na telefon bez możliwości odbioru mmsów, odbiorca nie dostaje zadnej informacji, ze moze mmsa zobaczyc na stronie operatora. Nadawca poza brakiem raportu też nic nie dostaje.

#365633  autor: Elvir
 19 paź 2009, 19:13
prezeswk pisze: w takim Playu wysyłając mmsa na telefon bez możliwości odbioru mmsów, odbiorca nie dostaje zadnej informacji, ze moze mmsa zobaczyc na stronie operatora. Nadawca poza brakiem raportu też nic nie dostaje.
Ooo, a to ciekawe :) Nie sądziłem że tak może być u któregoś z operatorów, heh.

#365683  autor: WitekT
 19 paź 2009, 23:09
Zajmę się tym. :-)
Poproszę o:
- sieć źródłową, telefon źródłowy, typ i wielkość wysyłanych treści,
- sieć docelową, telefomn docelowy, tym i wielkość otrzymanych treści,
- to samo w drugą stronę. :-)

Poproszę o przetestowanie jak największej ilości kombinacji. Najpierw zidentyfikujemy gdzie dokładnie jest problem, a potem zacznę męczyć sieci. :-)

#365688  autor: prezeswk
 20 paź 2009, 01:12
WitekT pisze:Zajmę się tym. :-)
Poproszę o:
- sieć źródłową, telefon źródłowy, typ i wielkość wysyłanych treści,
- sieć docelową, telefomn docelowy, tym i wielkość otrzymanych treści,
- to samo w drugą stronę. :-)

Poproszę o przetestowanie jak największej ilości kombinacji. Najpierw zidentyfikujemy gdzie dokładnie jest problem, a potem zacznę męczyć sieci. :-)
Podeślę dziś około południa na PW opis moich przypadłości. Myslę, że inni - zaangażowani w ten temat też powinni to zrobić. Pozdr

#365704  autor: WitekT
 20 paź 2009, 09:29
Im więcej przypadków, tym lepiej. Tylko prosiłbym o jasne i dokładne opisy, żebym zrozumiał o co chodzi. :-)

#365713  autor: Elvir
 20 paź 2009, 10:12
Kurcze, bardzo chętnie bym potestował, ale obecnie nie mam jak ;/ Karty różnych operatorów mogę kupić, ale nie mam drugiego telefonu niestety. Wtedy, kiedy zauważyłem nieprawidłowości w przesyłaniu filmów 3GP, miałem 3 telefony, teraz został mi 1 :? Może uda mi się pożyczyć jakiś, ale to nie w ciągu najbliższych dni (egzaminy i takie tam).

#365741  autor: WitekT
 20 paź 2009, 13:46
Spoko, nie spieszy mi się. Bardziej zależy mi na zebraniu dobrego "materiału dowodowego", żeby móc skutecznie uderzyć do operatorów. :-)

#367307  autor: Ramirez
 30 paź 2009, 20:37
To ja się dopisze do tematu. Taka sama historia z mmsami. Tylko że w przypadku Ery. MMs wysłany np z telefonu SE K320i na Samsunga I 780 kompresowany jest chyba z tego co pamiętam do 28 kb , czy to było wysłane 100 czy 300 kb. (obydwa numery w tak taku) Filmiki to pokaz slajdów. I niech Era nie ściemnia że Samsung I780 nie potrafi zaawansowanych mmsów odebrać :smt005 Nawet nie próbowałem pisać do nich bo podejrzewam że bym dostał niezbyt mądra odpwiedź - w stylu że mój telefon jest za słaby aby "aż tak zaawansowanego mmsa odebrać"
Testowałem jeszcze mmsy na samsungu w Playu, tam jest wszystko ok ;)

#367322  autor: Marens
 30 paź 2009, 21:53
Myślę, że trzeba się tym tematem zająć. Taka "optymalizacja" jest niedopuszczalna.

#379004  autor: Ramirez
 06 sty 2010, 18:38
Coś wszyscy zapomnieli o tym temacie ;) A może udało sie komuś coś załatwić w tej sprawie?? Bo tez napisałem do Ery ale oczywiście dostałem odpowiedz z lekka krętacka-
"""operator komórkowy nie ma możliwośći kompresjii wysyłanej do Pana wiadomosći mms"""

Panie Witku, mieliśmy obiecane zajęcie się tym tematem :-D

#379010  autor: Szalony
 06 sty 2010, 18:54
Ja tam by nerwow nie tracic - bo dla mnie to jest "skandal" taka optymalizacja mms przez operatora - znajac realia i ze to bedzie walka jak z bykiem - praktycznie mms nie wysylam i malo co odbieram - po prostu nie dam na tym "zlodziejom" zarobic :evil: Dawniej jak tej optymalizacji nie bylo mozna bylo przeslac w mms cos " zamiast w emailu" a teraz ta usluga z optymalizacja to parodia jakas :?

Era Aleksandrow Lodzki - czesc miasta zasieg zenujacy w budynkach byl przez 10lat - http://szalony2007.republika.pl/era.png . Teraz jest tak - http://img163.imageshack.us/img163/5237 ... ot0100.png Wkoncu :) Widac roznice :)

#379017  autor: Ramirez
 06 sty 2010, 19:10
Osobiście tez nie chce mi się nerwów tracić, prędzej zmienię operatora na takiego co "lubi" mój telefon :mrgreen: Zwyczajnie maja bajzel w ustawieniach i na niektóre telefony normalne mmsy dochodzą, na inne nie.

#379316  autor: mariusz9a
 08 sty 2010, 13:26
A ja się orientowałem co i jak ;-) Jak poszukacie w google to znajdziecie artykuł na ten temat. Są w nim oficjalne wypowiedzi przedstawicieli Polkomtela na ten temat.

#380872  autor: prezeswk
 15 sty 2010, 17:26
mariusz9a pisze:A ja się orientowałem co i jak ;-) Jak poszukacie w google to znajdziecie artykuł na ten temat. Są w nim oficjalne wypowiedzi przedstawicieli Polkomtela na ten temat.
Jeśli mówisz o "pasjigsm", to jakbym czytał swoje wypowiedzi na forum Telepolis...
Mi na zgłoszone reklamacje Plus odpisał, żebym sobie poszedł do serwisu sprawdzić konfigurację MMSów i ew. wykonał aktualizację softu. W jedym przypadku "pouczyłem" młodszego konsultanta i w odwołaniu oddali kasę za skonwertowane mmsy - cale 1 PLN, w drugim przypadku zlałem problem, bo aktualnie nie mam na to czasu. Nie wysyłam mmsów z Plusa.