• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

#318890  autor: tesla
 21 lut 2009, 22:21
LaCabra pisze:na maszcie zamontowana jest szyna asekurujaca firmy soll , tylko era i play używają tego typu drabin.
bynajmniej, Centek też i to bardzo szeroko

Na końcu zdania dajemy kropkę, potem spację i zaczynamy z dużej litery. Proste?

#318905  autor: Pawrzes
 21 lut 2009, 23:34
Baluu pisze:W wykazie UKE tej stacji nie ma. Wykaz uke zawiera liste innych stacji ktorych nie ma a sa w wykazie, wiec dlaczego ten konkretnie na Struga nie ma?? Stad moja opinia ze to moze nie byc Era.

Różnie to bywa, czasem UKE publikuje pozwolenie zanim stacja powstanie a czasem po tym jak zostanie odpalona - w spisie UKE są też stacje które zostały zlikwidowane.
Baluu pisze:Dodatkowo w osatnim wykazie UKE pojawila sie informacja ze 150 metrow dalej Era juz planuje stacjie [pozwolenia uke juz sa - anten nie ma] I stad pytanie... Po co 2 stacje w praktycznie tym samym miejscu...
Przykładowo w Warszawie 2 pełne 3-sektorowe stacje Ery koło siebie to już nic dziwnego. Ciekawy jest na pograniczu obszarów Zawady i Kępa Zawadowska w dzielnicy Wilanów - 2 maszty o tej samej konstrukcji, na każdym po 3 anteny GSM i 3 anteny UMTS a dookoła intensywnej zabudowy nie widać jak również BTSów innych sieci :)

Obrazek

Pozdrawiam

..

#318938  autor: Baluu
 22 lut 2009, 09:34
Moze sektory beda obejmowaly inne rejony. Ten obecny tereny rownolegle do Al. Wlokniarzy a ten nowy [nie wyudowany] tereny w glab miasta.

#318950  autor: LaCabra
 22 lut 2009, 10:30
Tesla centek uzywa haca i jest ona bardzo podobna do solla , uzywa takze jeszcze jednego systemu ale zapomnialem nazwy jak sobie przypomne to napisze. tylko era uzywa szyny solla , dlatego ten maszt jest ery

...

#318956  autor: Baluu
 22 lut 2009, 10:43
Ciekawe kiedy tego BTSa odpala.
Pozdr.

#318980  autor: tesla
 22 lut 2009, 12:07
LaCabra pisze:Tesla centek uzywa haca i jest ona bardzo podobna do solla , uzywa takze jeszcze jednego systemu ale zapomnialem nazwy jak sobie przypomne to napisze.
oj nie masz racji kolego. Haca był montowany na stacjach PTK na samym początku. Teraz wyłacznie montują szyny Soll`a. Poza tym wózek Hacka jest znacznie większy i działa na innej zasadzie. I bardziej nim boli jak przywali w ... klejnoty

Inny system to faba, oraz SKC do linek stalowych.

Podejrzewam że w różnych okręgach są inne standardy stąd to zamieszanie.

Na końcu zdania dajemy kropkę, potem spację i zaczynamy z dużej litery. Proste?

#319054  autor: LaCabra
 22 lut 2009, 17:55
nie no bardzo możliwe w Łódzkim zawsze mieliśmy hace i fabe , nigdy się nie spotkałem z sollem na centku a latam cały czas po stacjach. Znowu plus tylko skc preferuje. A solla tylko i wyłacznie widziałem na stacjach ery i nigdy nie spotkałem odstepstwa od tej reguły. Może w innych strefach maja inna polityke.

[ Dodano: 2009-02-22, 17:58 ]
nie minął miesiąc jak montowaliśmy stacje nówka sztuka i była faba.... w łodzi :)

#319057  autor: rogmaniek
 22 lut 2009, 18:04
To może i ja dorzucę swoje "trzy grosze" :-D Jeśli chodzi o Wielkopolskę, to wg moich obserwacji, zdecydowanie najwięcej konstrukcji: strunobetonowe słupy, buduje właśnie PTC, a może raczej są budowane dla PTC. Choć wiem, że Polkomtel w Wielkopolsce ma co najmniej trzy strunobetonowe słupy, np. Przeźmierowo, koło Poznania. Centek też coś takiego "ma". Jeśli chodzi o malowanie, to nie ma reguły. Jeszcze ponad dwa lata temu myślałem, że to w celach "estetycznych", a to raczej, w- "oznaczeniowych" :P I Polkomtel, Centek czy PTC, czasami mają pomalowane swoje konstrukcje, a czasem nie. Odnośnie jeszcze operatora Eruni- są miejsca, gdzie mają naprawdę blisko siebie, nawet kilka stacji BTS GSM, a więc wszystko możliwe :D Przykład: Komorniki, też koło Poznania. Chyba w odl. kilkudziesięciu metrów są trzy BTS'y. Z resztą możecie sobie porównać, wg konkurencji, na stronce:
poznan.gsm.xg.pl. W tamtym roku wybudowali strunobetonowy słup (obecnie działa BTS GSM i NodeB), prawie- wg mnie- "obok" jest BTS GSM na reklamie centrum TOP SHOPPING. Myślałem, że po wybudowaniu tamtej stacji, ta z tego słupa reklamowego zostanie zdemontowana. Nawet miałem możliwość porozmawiania z gościem, który "zarządzał" budową tej stacji. Powiedział, że raczej zostanie, ta na "reklamie". Z resztą pozdrawiam go, bo cierpliwie odpowiadał na moje pytania :P Dodatkowo przy Auchan, na kratowym maszcie Polkomtela, też swoje GSM ma PTC. I już dalej, na ul. Zakładowej, też PTC ma, na swoim maszcie, BTS GSM i DCS oraz NodeB :lol: A więc, powtórzę się, wszystko możliwe...

O2 - We're better, connected!
O2 - See what you can do!
O2 - Together is better!

#319382  autor: Łukasz_W
 23 lut 2009, 23:36
Wg mnie PTK ma Solle, przynajmniej dwa lata temu w okręgu poznańskim raczej miał.

#319824  autor: kowcio
 26 lut 2009, 16:09
rogmaniek pisze:Dodatkowo przy Auchan, na kratowym maszcie Polkomtela, też swoje GSM ma PTC. I już dalej, na ul. Zakładowej, też PTC ma, na swoim maszcie, BTS GSM i DCS oraz NodeB :lol: A więc, powtórzę się, wszystko możliwe...
Ten Auchan jest dość sporych rozmiarów, więc chyba specjalnie tak zrobili, żeby sieć nie była przeciążona :P Centertel ma swoje te fetokomórki w Oszołomie ;) Choć kiedyś Era nie miała zbyt dobrego zasięgu na markecie, podobnie jak w CH King Cross w Poznaniu. Ale to może z 2-3 latka temu ;)

#319825  autor: mariusz9a
 26 lut 2009, 16:12
kowcio pisze:Centertel ma swoje te fetokomórki w Oszołomie
A nie pikokomórki? Bo jeśli chodzi Ci o femtocell to chyba jest jeszcze faza testów, zresztą zastosowanie trochę inne.

#319830  autor: kowcio
 26 lut 2009, 16:24
mariusz9a pisze:kowcio napisał/a:
Centertel ma swoje te fetokomórki w Oszołomie

A nie pikokomórki? Bo jeśli chodzi Ci o femtocell to chyba jest jeszcze faza testów, zresztą zastosowanie trochę inne.
Możliwe, nie ogarnąłem się w tym jeszcze. Wybacz ;) Te nazwy dla mnie w tej chwili to wszystko na jedno kopyto :-D

#320213  autor: mariusz9a
 27 lut 2009, 23:39
Co do mojego pytania o maszt to się wyjaśniło trochę. Podobno to coś co widać na zdjęciu to CDMA Sferii.