• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

#303502  autor: hans1054
 13 gru 2008, 18:39
mikosh,

TAK??

Jeżeli to prawda to powiem szczerze ze bardzo byłbym pozytywnie zaskoczony ta informacją. Ale nie chwalny dnia przed zachodem słońca dopiero uwierzę jak zobaczę nowy regulamin :D :D :D

a tak poza tym szykują się jakieś nowe usługi w orange ktoś coś wie??

INTERNET Beskid Media 1GB/300mb

#303505  autor: kowcio
 13 gru 2008, 18:53
Ja większych problemów z zasięgiem ani z przepełnieniem Orange nie mam, prędzej odczuwam to mając telefon w Play w ten czas, gdy korzystam z roamingu Plusa, ale tu nie o tym chciałem.
Ja ostatnio zauważyłem, że Orange dużo lepiej działa w 3G. Pisząc dużo SMSów nie widzę już takiego czegoś jak błąd wysyłania (zazwyczaj w ten czas, gdy dałem wyślij podczas odbierania kolejnej wiadomości itd).
Widocznie z 3G proporcjonalnie do pojemności sieci korzysta mniej użytkowników ;)
W Orange pamiętam tylko raz, gdzie nie mogłem nigdzie zadzwonić z jednego miejsca w Poznaniu. Rok temu sprzed starej części Starego Browaru w Poznaniu. Za chiny nie można było zadzwonić nigdzie przez jakieś 30 minut. Nie tylko ja, ale też inni użytkownicy tejże sieci w tym miejscu.

Póki co nie jest tak źle, przynajmniej u mnie. Tylko co będzie w święta? W Sylwestra o pół nocy? Rok temu z Play za chiny nie można było ani odebrać połączenia, ani nawiązać (cały roaming Plusa), ludzie z Ery dostawali gorączki, w Orange żadnych problemów nie było ;) Iby w tym roku było tak samo w Orange, to będzie dobrze.

#303506  autor: mariusz9a
 13 gru 2008, 19:01
kowcio, chcesz zobaczyć jak wygląda całkowity pad Orange to zapraszam w maju na Igry do Gliwic :-D Orange to jedyna sieć w której nie da się nawet wysłać SMSa a o dzwonieniu nie wspominam. (oczywiście chodzi o obszar kilku nadajników Orange a nie całych Gliwic)

Z Plusa też czasami nie da się zadzwonić, ale rzadko. Średnio raz na 3 miesiące wywala że sieć zajęta.
Najtrudniej u mnie jest się dodzwonić właśnie do Orange :-( To było jedną z wielu przyczyn porzucenia tego operatora... A w sumie szkoda, jakoś byłem związany emocjonalnie z tą siecią :smt005

#303507  autor: Jedrker
 13 gru 2008, 19:03
kowcio pisze:Rok temu z Play za chiny nie można było ani odebrać połączenia, ani nawiązać (cały roaming Plusa),
Bo nawalił Plus, dlatego ;)
O północy zaś bez żadnego problemu udało mi się dodzwonić z telefonu Play w zasięgu sieci Play; )
Ani o północy ani po północy nie miałem żadnych problemów z Play, z orange odziwo też nie miałem ani na święta problemu, ani w sylwestra :-D
Z ery już dawno nie korzystam bo to shit a nie sieć , z plusa też dawno temu zrezygnowaliśmy :D To nie wiem jak sytuacja przedstawiała się w tych właśnie sieciach ;P

#303509  autor: Artur051
 13 gru 2008, 19:25
W orange w święta dodzwonic się gdzieś graniczy z cudem. W Erze i Plusie wszystko za to bez problemu w Płocku.

#303555  autor: mikosh
 13 gru 2008, 22:57
Jak już wspomniałem Orange rozszerzył działanie usług obniżających koszty na niemal wszystkie swoje oferty. Najwidoczniej możliwości sieciowe operatora są przygotowane na wzmożony ruch. Jakby jednak nie spojrzeć w różnych lokalizacjach i u różnych operatorów zdarzają się dziury w zasięgu i przeciążone nadajniki. Osobiście koszystam z Orange i Play i żaden operator mnie nie zawiódł w święteczne dni. Częściej problem z "zajętą siecią" pojawiał mi się jednak w Play (może dlatego, że akurat mi bardziej zależało). :)

#303574  autor: BUCiu
 13 gru 2008, 23:55
Co do zajętości sieci i Orange.

Pamiętam jak po śmierci Jana Pawła II w Krakowie był "Biały Marsz" czy jakoś tak to się nazywało. Korzystałem wtedy jeszcze z Orange. Marsz startował na Rynku Gł. Najbliższe nadajniki Orange w kulminacyjnym momencie były tak zapchane, że w ogóle nie pozwalały się do siebie zalogować nie mówiąc już o dodzwonieniu się gdziekolwiek. Na telefonie brak zasięgu a netmonitor pokazywał nawet -40pare dBm. Wtedy jedyny raz się z czymś takim spotkałem. Dopiero jak ręcznie wymusiłem kanał jakiejś dalszej stacji to pomogło.

A co do Play to w ostatniego Sylwestra w zasięgu własnym w Krakowie Play Karta śmigała aż miło. Zdecydowanie najlepiej z całej czwórki.

#303739  autor: user_delete10
 14 gru 2008, 18:14
mariusz9a pisze:kowcio, chcesz zobaczyć jak wygląda całkowity pad Orange to zapraszam w maju na Igry do Gliwic :-D Orange to jedyna sieć w której nie da się nawet wysłać SMSa a o dzwonieniu nie wspominam. (oczywiście chodzi o obszar kilku nadajników Orange a nie całych Gliwic)
Może i ja sprawdzę następnym razem.
A jaki z tego wniosek,nie wiem czy dobrze kombinuję,ale to chyba ogromna przewaga użytkowników Orange,skoro ta sieć w czasie Igrów jest najmocniej przepełniona.

#303744  autor: mariusz9a
 14 gru 2008, 18:26
fenix189 pisze:
mariusz9a pisze:kowcio, chcesz zobaczyć jak wygląda całkowity pad Orange to zapraszam w maju na Igry do Gliwic :-D Orange to jedyna sieć w której nie da się nawet wysłać SMSa a o dzwonieniu nie wspominam. (oczywiście chodzi o obszar kilku nadajników Orange a nie całych Gliwic)
Może i ja sprawdzę następnym razem.
A jaki z tego wniosek,nie wiem czy dobrze kombinuję,ale to chyba ogromna przewaga użytkowników Orange,skoro ta sieć w czasie Igrów jest najmocniej przepełniona.
Zapraszam. W tym roku na Kulcie Orange zdechło, w zeszłym tak samo, tyle że w zeszłym roku niektórzy nie mieli zasięgu w Orange (widać sieć była tak zapchana że nawet nie dało się zalogować). W tym roku zasięg mieli, ale nie dało się korzystać z telefonu. Zresztą co roku jest pad.
Co do ilości użytkowników to być może jest najwięcej z Orange. Jeśli chodzi o samych studentów ode mnie z roku to mniej więcej jednakowo się rozkładają po wszystkich sieciach z wyłączeniem Play.

#303748  autor: user_delete10
 14 gru 2008, 18:42
Przewaga w liczbie klientów Orange nad Plusem jest malutka,ale jednak to ci pierwsi są liczniejsi gdzie się nie znajdziemy i dziwnym trafem jak piszesz są przeciążenia a u innych nie.

#303754  autor: muchakk
 14 gru 2008, 19:09
Jednym słowem klienci orange non stop piszą, rozmawiają czy też używają internetu. Robią dokładnie to samo co ja, czasami kilka h wiszę na telefonię ;) hehe. Ostatnio dzwoniłem do BOKU upewnić się czy usługa pogadaj sobie oraz darmowe rozmowy działa w święta-i działa ;) super.

#303755  autor: user_delete10
 14 gru 2008, 19:19
A innych sieci nie robią tak?Czy co ty masz na myśli?

#303779  autor: muchakk
 14 gru 2008, 20:31
Mówie ze użytkownicy orange są pewnie bardziej aktywni niż inni.
 #304140  autor: hans1054
 16 gru 2008, 01:02
mikosh pisze:Dla zainteresowanych:

Już w najbliższe Święta Bożego Narodzenia większość naszych klientów będzie mogła korzystać z usług, które do tej pory nie działały w dni świąteczne.

Zmianie ulegają zasady działania w święta dla następujących usług:

Nowy Twój Plan: Wieczory i Weekendy, Zatrzymaj Czas, Pakiet Foto, Darmowe Rozmowy MNP, Wybrany 1 Numer, Wybrany 1 Numer i Weekendy, Wybrane 3 Numery i Weekendy, Wybrane 3 Numery.

Orange abonament: Zatrzymaj Czas, Pakiet Foto, Wybrany Numer (prezent na zawsze), Weekendy (prezent na zawsze), Popołudnia oraz Weekendy.

Orange Premium: Wieczory i Weekendy, Wybrane Numery - 1 numer, Wybrane Numery - 3 numery, Wybrane Numery - 5 numerow, Zatrzymaj Czas, Pakiet Foto, Darmowe Rozmowy MNP, Wybrany 1 Numer i Weekendy.

Orange Premium Platinum: Wieczory i Weekendy, Wybrane Numery - 3 numery, Wybrane Numery - 5 numerow, Zatrzymaj Czas, Darmowe Rozmowy MNP, Wybrany 1 Numer i Weekendy , Wybrany 1 Numer i Weekendy.

Plan na Rozmowy: Zatrzymaj Czas, Pakiet Foto, Darmowe Rozmowy MNP, Wybrany 1 Numer, Wybrane 3 Numery.

Twój Plan: Wieczory i Weekendy, Wybrane Numery - 3 numery, Wybrane Numery - 5 numerow, Zatrzymaj Czas, Pakiet Foto, Darmowe Rozmowy MNP.

Twój Plan Oferta Wewnętrzna: Wybrane Numery - 1 numer, Wieczory i Weekendy, Wybrane Numery - 3 numery, Wybrane Numery - 5 numerow.

Orange mix: w święta będą działały wszystkie usługi gratis oraz dodatkowe.

Usługi niewymienione powyżej będą działały na dotychczasowych zasadach.

Witam

Ja niestety nie zauważyłem żeby coś zmieniło się w regulaminach usług także nadal przez święta nie będą działały usługi jak weekendy czy zatrzymaj czas no chyba ze do tego czasu jeszcze mogą się regulaminy pozmieniać.
Z ciekawości sie zapytam skąd uzyskałeś info ze w orange będzie można skorzystać z usług które do tej pory były niedostępne?? odp

#304681  autor: muchakk
 18 gru 2008, 19:49
Ponieważ problemy z Orange mam już codziennie dzisiaj złożyłem reklamacje, zobaczymy co na to powiedzą ;)

Pozdr.

Co mnie spotkało:

"Nieudana rejestracja karty sim"
"Przepraszamy, ale nie możemy zrealizować twojego połączenia"
"Bład połączenia" na wyświetlaczu telefonu
"Znikanie sieci na kilkanascie minut gdzie zawsze mam w tym miejscu zasięg na maksa"

#304727  autor: orangeman
 18 gru 2008, 21:28
muchakk pisze:Ponieważ problemy z Orange mam już codziennie dzisiaj złożyłem reklamacje, zobaczymy co na to powiedzą ;)

Napiszą Ci, że nie są w stanie zmiejszyć ruchu w sieci. :wink:

#304755  autor: muchakk
 18 gru 2008, 22:52
Są za to wstanie rozbudować odpowiednio sieć ;)

Pozdr.

#304764  autor: hans1054
 18 gru 2008, 23:43
http://www.orange.pl/binaries/PL/Binary ... 408618.pdf

[ Dodano: 2008-12-19, 14:20 ]
Czyżby Orange tak prężnie rozbudowało swoja infrastrukturę ze nie boi się ze się wszystko po ich stronie pozatyka i ludzie będą mieli problemy z dodzwonieniem się.

Bardzo mnie zaskoczyli tym ze będzie można przez święta skorzystać z usług obniżające koszt połączenia tylko żeby nie byłoby znów ze połączenie w tych dniach z kimkolwiek będzie graniczyć z cudem.

Bądźmy dobrej myśli i Orange wie chyba co robi

INTERNET Beskid Media 1GB/300mb

#304875  autor: muchakk
 19 gru 2008, 15:44
Juz teraz jest masakra, mówie tutaj bynajmniej o Przemyślu ;) Dostałem odpowiedź standardową na moją reklamacje:

Witamy, Dziękujemy za zapytanie te chncizne z dnia 18-12-2008 o numerz e ****. Na stacjach bazowych obslugujących ten rejon brak awarii, statystyki bez zmian, brak innych zgłoszen tego typu z okolicy. Jeśli problem nadal aktualny sugeruje wykonanie testu krzyzowego telefonu/sim.
Pozdrawiamy. Orange.

Kiedyś dostalem identyczna odpowiedź, a chodzilo o inny problem :/ ehhh zeby tylko w swieta jako tako to działało bo jak teraz dziala tak, to co będzie sie działo przy większym obciążeniu.

Pozdr.

#305801  autor: Vieslav
 24 gru 2008, 11:53
muchakk pisze:Juz teraz jest masakra, mówie tutaj bynajmniej o Przemyślu ;) Dostałem odpowiedź standardową na moją reklamacje:

Witamy, Dziękujemy za zapytanie te chncizne z dnia 18-12-2008 o numerz e ****. Na stacjach bazowych obslugujących ten rejon brak awarii, statystyki bez zmian, brak innych zgłoszen tego typu z okolicy. Jeśli problem nadal aktualny sugeruje wykonanie testu krzyzowego telefonu/sim.
Pozdrawiamy. Orange.

Kiedyś dostalem identyczna odpowiedź, a chodzilo o inny problem :/ ehhh zeby tylko w swieta jako tako to działało bo jak teraz dziala tak, to co będzie sie działo przy większym obciążeniu.

Pozdr.
Kiedyś zgłaszałem podobny problem, specjalnie poprosiłem kilka osób z okolicy aby również zgłosiły (bo je też po 30 sekundach rozłączało) i dostałem coś takiego: informujemy, iż rozłączanie połączeń spowodowane jest nadmiernym obciążeniem sieci. Na chwilę obecną nie planujemy rozbudowy sieci w tym rejonie.
Od tamtej pory dużo się poprawiło. W domu nigdy mi rozmowy nie przerwało (raz lub dwa razy w wakacje 2008 w nocy po godzinie gadania z darmowym numerem).