Przepraszam, że tak hurtowo odpowiadam...
@mariusz9a - no właśnie nie wiem jaka jest ta liczba, ale jeżeli ktoś pisze (yagi), że jest duża to pewnie wie jaka jest
@tesla:
1. zwrotu "ilość użytkowników na stację" jako pierwszy użył yagi - jego się zapytaj co miał na myśli,
2. ciężko jest policzyć "pojemność sieci", tym ciężej jeżeli się jej uprzednio nie zdefiniuje
3. i znowu odsyłam Cię do yagiego, który napisał o tym, że Plus "jedzie na GSM", co do pozostałej części Twojego komentarza - nie wiem czy przyzwyczajenia mogą być przyczyną takiego stanu rzeczy (zakładam, że piszesz u świadomym skonfigurowaniu słuchawki przez użytkownika tak, aby pracowała w 2G - uważam, że takich świadomych uzytkowników jest bardzo mało, a 90% abonentów w ogóle nie zdaje sobie sprawy z tego, że mogą wybrać ręcznie pomiędzy siecią 2G a 3G); słabe słuchawki - jak najbardziej. To co niejednokrotnie mówią (choc na peweno nie w 100% słusznie) konsultanci w BOKach, że zasięg jest słaby przez słabe parametry radiowe słuchawek jest prawdą. Przeciez aparaty sa coraz mniejsze - gabaryty anten również, coraz większe upakowanie gratów w obudowie, teraz oprócz radiówki do 2G mamy przecież 3G, Bluetooth, GPS, itd... baterie coraz mniejsze, więc energię trzeba oszczędzać - bardziej restrykcyjna polityka dotycząca wykorzystywanej mocy. Takie kombinacje alpejskie mają niestety negatywny wpływ na parametry radiowe sprzętu abonenckiego. Zawsze byłem zdania, że "jeżeli cos jest do wszystkiego to jest do niczego".
4. Nie wiem jaka jest przyczyna dropów - dlatego nie rwę się do osądzania tego czy innego operatora. Wiem, że przyczyn takich może być wiele - mogą leżeć na całej długości toru end-to-end, czyli np. słaba słuchawka (charakterystyka anteny, słaby soft, itd), zakłocenia radiowe pochodzące od źródeł zewnętrznych, interferencje sygnału radiowego, zbyt mała pojemność na stacji, do której powinien się odbyć handover, problem (przeciążenie, brak zasobów, awaria) po stronie BSC/RNC, analogiczne problemy po stronie MSC czy MSS, braki zasobów międzycentralowych (sieć rdzeniowa) w przypadku handoverów interMSC, zbyt krótki czas życia HON lub zbyt mały zakres HON, problemy (wysoki BER, zbyt duże czasy przełączenia MSPRING) po stronie backbone'u, źle ustawione sąsiedztwa w konfiguracji sieci radiowej lub nawet zła konfiguracja SW lub HW króregoś z wieeelu elementów realizujących połączenie.
@yagi
1. Moze to być brak zasobów na radiu (zbyt mała pojemność sieci radiowej na danym obszarze), ale nie koniecznie...
1a. "telefon zalogowany do sieci, full zasieg - nie mozna sie na nieo dodzwonic" równie dobrze może to być wina softu w słuchawce - patrz, np. iPhone (nie mówię już o iPhone'ie 3G, który jest wyjątkowo nieudany pod kątem pracy w 3G).
1b. "przy wybieraniu numeru zajetosc sieci (trzytonowy szybki sygnal)". Zakładając problemy po stronie sieci - sygnalizacja do BSC albo i do MSC/MSS.
2. Nie wiem skąd jesteś, więc nie będę polemizował czy jest u Ciebie DCS czy nie. Pewnie masz rację.
3. Ja też słyszę wiele narzekań, i na Plusa i na Erę i na Orange i na P4... Wystarczy poczytac niniejsze forum.
Stwierdzanie małej pojemności sieci na podstawie narzekań jest moim zdaniem dalece nieuprawnione i pozbawione sensu bez przytoczenia konkretów w postaci pomiarów, liczb czy wyników obserwacji (kody błędów z połaczeń). I to jest w zasadzie podsumowanie mojej wypowiedzi.
P.S.: Poziom (moc) sygnału na wyświetlaczu telefonu nie gwarantuje dobrych parametrów radiowych pomiedzy słuchawką a stacją, którą "nasłuchuje" aparat. Nie są mierzone/prezentowane żadne zniekształcenia sygnału.
Pzdr,
Pre100.