• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

#281613  autor: 121167
 06 sie 2008, 15:23
Baluu pisze:Ta strona mnie osłabia

http://www.prawodozycia.pl/

Protest na protescie.
ta jest jeszcze lepsza
http://www.iddd.de/umtsno/
a najlepsze jest forum na tej stronie - mod wywala natychmiast posty "niewygodne" dla autorow
A moze wydzielic osobny watek pod tytulem "Protesty"?

#281622  autor: Marens
 06 sie 2008, 16:51
Potem się dziwi jeden z drugim:

- że nie ma zasięgu
- że nie ma UMTS/HSDPA
- dlaczego operator olał naszą miejscowość

Wydaje mi się, że jak mieszkańcy protestują to często operatorzy olewają takie lokalizacje i po prostu nie instalują nowych BTS/NodeB. Nie chcecie to macie problem.

Powinniśmy protestować, aby wyłączyli radio i telewizje w końcu to też są fale radiowe.
Komputery powinny zostać zlikwidowane bo w końcu promieniują elektromagnetycznie.

Jedzenie jest niezdrowe, więc należy nic nie jeść.

Apropo szkodliwości nadawania:
88,9 Radio Maryja Wrocław *G.Ślęża* ERP kW 120,00

#281631  autor: Ramirez
 06 sie 2008, 17:38
Ale co z tego że Era stawia te BTSy jak to i tak działa jakoś marnie.
Przykład
Chełm, BTS na kościele na os. XXX lecia i osiedle Bazylany, oddalone od tego nadajnika możne z 800 metrów. na parterze jedna kreska zasięgu na 5 możliwych a czasami tylko alarmowe. Orange odległość ok 1000 metrów 4/5 kresek (ul Lwowska). Plus 3/5- odległość do najbliższego btsa ok 2-3 km. tak samo okolice miasta. Bardzo kiepsko. Kilometr za wschód od miasta zero zasięgu.A z 5 km dalej od miasta - miejscowość Brzeźno na trasie do przejścia granicznego w Dorohusku, łapie ukraińska siec gdzie jest 25 km do granicy. To jest dopiero paranoja.. Oni mogą mieć zasięg, Era niestety nie

#281733  autor: Baluu
 07 sie 2008, 10:52
Wydaje mi się, że jak mieszkańcy protestują to często operatorzy olewają takie lokalizacje i po prostu nie instalują nowych BTS/NodeB. Nie chcecie to macie problem.
Niby Tak, ale czasami pretesty skoncza sie na niekorzysc samych mieszkanców.

Na tych stronach www.prawodozycia. i UMTS-NO ciagle jest nagonka na stacje w Polsanicy Zdroju. Tylko osoby protestujące nie zdają sobie sprawy ze osoby które przyjadą do uzdrowiska chca miec kontakt telefonicnzy z rodzina, a jesli nie bedzie stacji to kontaktu tez nie bedzie.

W lipcu bylem w górach, idac na 3 korony przechodzilem przez miejscowosc Sromowce Niżne...

Ni jednej sieci GSM nie bylo... OOPs. Blad. Polskiej ni jednej sieci nie bylo to T-Mobile Slowacji byl max. Czyli aby dzwonic ze swojego telefonu na terenie PL trzeba z roamingu korzystac... Paranoya!

#281882  autor: rafcyk
 08 sie 2008, 08:14
gdzie można sprawdzić planowane lub budowie bts?

Siemens C25 -> Nokia 3310 -> Nokia 6210 -> SE T630 -> Motorola V3 -> SE K750i -> Nokia 6131 -> Nokia 6300 -> Nokia E51 -> HTC Diamond -> Nokia E66 -> Samsung Galaxy I5800 -> HTC Wildfire -> Blackberry 9300 -> Nokia E6 -> Samsung Galaxy S2

#281884  autor: Baluu
 08 sie 2008, 08:44
Poszukaj tu. http://www.poznan.gsm.xg.pl/linki.html

Albo wyslij maila do operatora z dokladna lokalizacja i pytaniem o rozbudowe.
 #282187  autor: Gadulski
 09 sie 2008, 23:35
Ja też bywam w Kotlinie Kłodzkiej i też ostatnio wziąłem pod lupę wszystkie 3 sieci... Nie zachwalałbym tak bardzo Orange (uwaga do SzoluUu ) gdyż w dosyc dużym (znanym nam skąd-inąd miasteczku Uzdrowiskowym Polanica Zdrój nadajnika Orange BRAK!!! jest już pozwolenie na budowę przy ul.Zwyciężców, ale póki co masztu tam nie ma... Dodać też trzeba, że i Era i Plus mają tam po 2 nadajniki (na wieży Kościoła przy Plus i Era; na dachu Hotelu Sana- Plus, przy drodze numer 8- Era) Jednak faktycznie na trasie kolejowej między Polanicą Zdrój a Szczytną ginie zasięg wszystkich sieci... (teren górzysty, lasy). Z kolei w Szczytnej (między Dusznikami Zdrój a Polanicą Zdrój) na wieżyczce Zamku na Szczytniku mamy Plusa i Erę, a nieopodal Dworca PKP nadajnik Orange. W Wambierzycach Orange i Plus zanikają, Era jako jedyna ma mikrokomórkę.

Pozdrawiam.

Obrazek

#283701  autor: Marens
 18 sie 2008, 21:30
SzoluUu pisze:Marens Ty chyba żartujesz mówiąc że w Kotlinie Kłodzkiej zasięg z Plusa jest dobry !
Tam jedynie działa Orange ! Plus,Era,Play nie działają w ogóle
Zwracam honor, byłem 11dni w Kotlinie Kłodzkiej. Masz dużo racji, ale też zasięg Orange kuleje. Ale lepsza jedna, dwie kreski niż brak zasięgu.-

Jest sporo dziur w zasięgu, są też miejsca gdzie ma zasięg tylko T-Mobile CZ. (Aby było śmiesznie EDGE)

#285561  autor: mazur
 28 sie 2008, 21:40
Sieć Era to porażka, dałem się namówić na abonament w tej sieci i muszę się jeszcze męczyć ponad rok z nimi. Mieszkam w Bytomiu ( woj. śląskie) miasto prawie 200 tysięczne, a sieć Era ma naprawdę duże dziury w zasięgu (ulica Orzegowska, Zabrzańska) nie pozwalające na wykonywanie połączeń wewnątrz budynków. Najlepsze jest to, ze użytkownicy ORANGE i PLUSA mogą w tych samych miejscach swobodnie korzystać z telefonów. Zresztą z miejsc, w których bywam najczęściej mogę wymienić Katowice, Chorzów, Sosnowiec gdzie sieć ta często jest zajęta. Gm. Zbrosławice (Kamieniec, Wieszowa, Przezchlebie) zasięg niby jest ale jakość rozmów fatalna. TAKIE RZECZY TYLKO W ERZE ! ! !

#285577  autor: mariusz9a
 28 sie 2008, 22:32
mazur pisze:Zresztą z miejsc, w których bywam najczęściej mogę wymienić Katowice, Chorzów, Sosnowiec gdzie sieć ta często jest zajęta.
Muszę przyznać że ja mam problemy czasami z SMSami do Ery. Tzn wysyłam normalnie ale on dochodzi do odbiorcy po 20, 30 minutach :-/

#285581  autor: kowcio
 28 sie 2008, 22:58
mazur, u mnie często podobnie w domu jest (Poznań...). Nie wiem dlaczego- telefon czasem gubi zasięg i po kilku minutach znajduje go ;/ Czasem jest pół zasięgu, czasem pełen, czasem 1-2 kreski- kompletnie tego nie rozumiem. Winna jest sieć, nie telefon. Może za dużo mają nadajników w mojej okolicy i sobie z nimi nie mogą poradzić. (chyba 3, albo 4- gdzie Plus i Orange ma po jednym). Teraz telefon ma kartę Ery i obserwuję od jakiegoś czasu zasięg, więc dużo się nie zmieniło przez ok 6 miesięcy..
mariusz9a pisze:Muszę przyznać że ja mam problemy czasami z SMSami do Ery. Tzn wysyłam normalnie ale on dochodzi do odbiorcy po 20, 30 minutach :-/
Ja mam często problemy z połączeniami do Ery, na szczęście wszyscy u mnie rezygnują z tej sieci... Albo wywala, albo zajęte (a w rzeczywistości inaczej jest), albo poczta się włącza.. Paranoja. SMSów nie piszę do Ery, więc się nie wypowiadam na ten temat...
mazur pisze:TAKIE RZECZY TYLKO W ERZE ! ! !
Z tym się zgadzam.

Co do jakości rozmów- u mnie też to najlepiej nie wygląda, ale jest lepiej niż z zasięgiem :lol:

#285584  autor: szyman12
 28 sie 2008, 23:02
A ja wam powiem tak, że narzekacie na zasięg, a z drugiej strony zasięg zależy od telefonu. Podam przykład:

Centrum handlowe chyba "Zielonka" w Puławach
Ja (Motorola V8) - przez cały czas "Tylko Alarmowe", moja mama (Samsung X660) 3/5 kresek.

Skuły/k. Grodzisk Maz.
Ja (SE K550i) - 1 kreska i byłby maksymalny zasięg w budynku, moja ciotka (Nokia 3410)
ledwo miała zasięg na dworzu.

Szczawnica - w Homolach
Ja (Nokia E51) - pełny zasięg Ery, moja mama (Samsung X660) roaming T-Mobile SK

Wszystkie podane osoby miały telefon w Erze lub Heyah

#285615  autor: tesla
 29 sie 2008, 07:02
szyman12, jest w tym sporo prawdy.

Zastanawiam się ile z osób które piszą w tym temacie zgłaszały reklamację w BOKu...

Na końcu zdania dajemy kropkę, potem spację i zaczynamy z dużej litery. Proste?

#285616  autor: yagi
 29 sie 2008, 07:39
Zastanawiam się ile z osób które piszą w tym temacie zgłaszały reklamację w BOKu...
Zgadza sie. Skad maja wiedziec gdzie sa problemy gdy nikt nie chce im o tym powiedziec. Jesli zgloszenia sie beda zbierac uda im sie przeanalizowac problem i poprawic to co jest zle.

Obrazek

:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010)

#285618  autor: rafcyk
 29 sie 2008, 07:51
yagi pisze:Zgadza sie. Skad maja wiedziec gdzie sa problemy gdy nikt nie chce im o tym powiedziec. Jesli zgloszenia sie beda zbierac uda im sie przeanalizowac problem i poprawic to co jest zle.
Oj nie zgodzę się z tobą. Ja już kilkakrotnie zgłaszałem problemy identyczne o których piszecie, dotyczyły one miejsc w których często przebywam w województwie wielkopolskim. Era odpisała mi listownie, że po zbadaniu sprawy przez ich techników problemów nie widzą (oczywiście winili mój telefon) i w ramach dobrej współpracy dali mi jednorazowy pakiet 20minut. Czekam teraz do maja i przenoszę się do plusa, tam nie ma takich problemów i ta sieć działa o dziwo prawidłowo z każdym telefonem ;)

Siemens C25 -> Nokia 3310 -> Nokia 6210 -> SE T630 -> Motorola V3 -> SE K750i -> Nokia 6131 -> Nokia 6300 -> Nokia E51 -> HTC Diamond -> Nokia E66 -> Samsung Galaxy I5800 -> HTC Wildfire -> Blackberry 9300 -> Nokia E6 -> Samsung Galaxy S2

#285628  autor: przemek910
 29 sie 2008, 09:35
najbardziej mnie smieszy, jak kowcio ktory od dawna sie zarzeka ze z ery nie korzysta i powyrzucal juz wszystkie karty tego opa, wypowiada sie w tym temacie, ze ma ere od 6 miesiecy... :roll: ;-) w końcu okłamujesz wszystkich teraz, czy robiłeś sobie 'pijar' mowiac ze wszystkie po wywalales?

ja natomiast powiem, ze zasieg ery mam super, natomiast Orange tragiczny, chociaz tu tez sprawa telefonu, w Motoroli V3x miałem 1-2 kresek i często gubił a w K530 już tak nie gubi... wiec nie oceniajcie sieci i jej zasiegu po jednym miejscu, miejscowosci, zadupiu.

[ Dodano: 2008-08-29, 09:38 ]
jesli chodzi o mnie, to chwalę sobie Erę, żaden operator u mnie nie ma lepszego zasięgu i jest to dla mnie obecnie (i od 5 lat) najlepsza siec.

#285630  autor: Prometo
 29 sie 2008, 09:39
Jam mam dwie karty, jedną z Ery a drugą z Plusa i muszę stwierdzić, że tam gdzie mieszkam i u znajomych w tej samej miejscowości zaczynają od 6 miesięcy występować problemy z zasięgiem Ery, natomiast Plus spisuje się bez zarzutu.

Pozdrawiam - Prometo
http://www.forum-soccer.home.pl

#285631  autor: przemek910
 29 sie 2008, 09:42
Prometo, zgłaszałeś do Ery problemy z siecią?

#285633  autor: Prometo
 29 sie 2008, 09:51
przemek910 pisze:Prometo, zgłaszałeś do Ery problemy z siecią?
Tak, zgłaszałem. Przepycham się z nimi pismami już od 4 miesięcy i za każdym razem odpisują, że zgłosili sprawę do działu technicznego, dział techniczny odpisuje, że sprawdzali sieć i nie widzą problemu. Próbowałem także sprawdzać poprawność działania kart sim ale są w porządku. Próbowałem także zmieniać karty sim i przekładać do różnych telefonów ale problem jak występował tak występuje.

Pozdrawiam - Prometo
http://www.forum-soccer.home.pl

#285637  autor: hans1054
 29 sie 2008, 10:21
Prometo,

Ja mam takie same problemy tylko ze z Orange tez mi kazali sprawdzić telefon i kartę sim czy nie mam uszkodzona ale okazało ze mam wszystko w porządku. W mojej miejscowości jest jeden problem poprzedni maszt miał aż 6-8 anten a nowy który teraz u mnie wybudowali maszt o połowę anten mniej i myślę ze po prostu łącza sie zapychają i dlatego mam ciągle przerywane połączenia.

A przedtem jak był ten stary maszt to było wszystko ok. Pamiętaj z nimi nie wygrasz

INTERNET Beskid Media 1GB/300mb