• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

Najsłabszy zasięg podczas burz ma

PLUS
7
12%
ORANGE
19
33%
ERA
25
44%
PLAY
6
11%

#279555  autor: BUCiu
 26 lip 2008, 22:06
przemek910 pisze:Te same anteny? A nie na tym samym maszcie...? Często Operatorzy mają wspólne maszty, i mają na nich (kazdy osobno) swoje anteny.
Te same anteny, na 100%

#279561  autor: tesla
 26 lip 2008, 22:23
BUCiu pisze:Biorąc pod uwagę, że te same anteny, ta sama radiolinia to ciekawe jest.
ale inne BTSy, widocznie PLUS`a potrzebują mniej czasu na ustalenie połączenia z BSC.
BUCiu pisze:Era "pada" zawsze kilka minut wcześniej i
to akurat niemozliwe :twisted:

Na końcu zdania dajemy kropkę, potem spację i zaczynamy z dużej litery. Proste?

#279583  autor: Cinkonskin
 27 lip 2008, 01:02
Ja w Poznaniu nie mogłem się dodzwonić z sieci Orange na Orange , ale tylko na jeden numer z dwóch.
Na 2 działało , a na pierwszym mówiło że wyłaczony a działał

#279587  autor: mariusz9a
 27 lip 2008, 09:28
W tegorocznych burzach nie ma problemu z rzaną z sieci. W zeszłym roku podczas intensywnej burzy jedyną siecią jaka dobrze działała to było 3G Ery. Być może jest to związane z tym że nodeB Ery mam obok bloku. Czasami jeszcze udawało się zalogować do 3G Plusa. 2G Ery jak i Plusa oraz obie sieci Orange wcale nie działały. Play jeszcze wtedy nie miał w pobliżu żadnego nadajnika.

#279626  autor: Marens
 27 lip 2008, 15:35
Byłem w okolicach Myślenic. Podczas burzy padł zasięg Ery na jakąś godzinę. Jako, że "w dolinie" jest tylko jeden BTS to nie było zasięgu w okolicy. Aby było śmiesznie Plus padł w tym samym momencie i wstał po kilku minutach.

Reklamowałem kiedyś w BOKu Plusa kłopoty z zasięgiem UMTS/HSDPA, że nagle znikł. Wystarczył zdalny restart NodeB i po 15 min cieszyłem się HSDPA.

Przez ostatnie dni jeździłem dużo po Małopolsce. Nie wiedziałem, że z Erą jest aż tak tragicznie. Bardzo często był zasięg jednej kreski, kiedy Plus miał pełny zasięg. Orange nie testowałem więc nie jestem w stanie się wypowiedzieć.

Co mnie zdziwiło Era potrafiła mieć w bardzo małych miejscowościach zasięg UMTS. Telefon nagle przełączał się na UMTS i po paru sekundach wracał do GSM.

#279684  autor: tesla
 27 lip 2008, 21:52
Marens pisze:Byłem w okolicach Myślenic. Podczas burzy padł zasięg Ery na jakąś godzinę.
w rejonach górskich jest najtrudniej z zasięgiem podczas burzy. Stacje dają pokrycie bardzo lokalnie i jak jedna z nich padnie, nie ma większych szans na zasięg z sąsiednich.
Marens pisze:Przez ostatnie dni jeździłem dużo po Małopolsce.
dokładniej, w jakim miejscu i kiedy? 2G czy 3G?

#283302  autor: GSM_Maniak
 16 sie 2008, 14:50
Podczas piątkowej burzy Era i Plus w Kędzierzynie-Koźlu nie miały wogóle zasięgu w centrum miasta nie wiem jak reszta dzielnic. Orange jak zawsze działał bez zarzutu :-) Brawo Orange ;-) Jak zawsze Era padła pierwsza, a po chwili Plus też. Zasięg pojawił się po kilku minutach jak burza przeszła.

#283307  autor: marcino94
 16 sie 2008, 15:03
w piątkową burzę w okolicach Płońska ok. godziny 21 nie było zasięgu ery, plusa, ani orange. najszybciej "wstał" plus i orange , a na końcu era. zasięgu nie było w plusie i orange przez około 30 minut, a ery przez godzinę. z tym ze tam przechodziły dwie potężne burze a my znajdowalismy się w jednej z nich :P

#283312  autor: tomko111
 16 sie 2008, 15:35
Śląsk, Katowice - podczas wczorajszej burzy, ewentualnie przedwczorajszej (wraz z gradem w wielkości jabłek) zasięg Playa pozostał taki sam, czyli 7/7 kresek 3G. Orange dużo gorzej, bowiem z 4/5 kresek, spadł na 1/5, przy czym nie można było wykonywać połączeń.

Wielkopolska, Poznań - 11.07.2008r. byłem na koncercie Nelly Furtado na Malcie, gdzie przyszła potężna burza, wraz z wiatrem i ulewą - zasięg Play 5/7 kresek 3G, Orange - brak zasięgu.

#283314  autor: kowcio
 16 sie 2008, 15:56
tomko111 pisze:Wielkopolska, Poznań - 11.07.2008r. byłem na koncercie Nelly Furtado na Malcie, gdzie przyszła potężna burza, wraz z wiatrem i ulewą - zasięg Play 5/7 kresek 3G, Orange - brak zasięgu.
Ja dodam od siebie- Orange full (normalnie było można dzwonić, podczas tej burzy zadzwoniłem dwa razy), Plus 3/4 na 6 kresek :) zazwyczaj Orange ma u mnie max, Plus także full ew. 5 na 6 kresek :-)

Wczoraj (podczas wielkiej ulewy) widziałem, że Plus dość często wyszukiwał sieci, w Orange jeszcze mi się to nie zdarzyło (tak jak zawsze, od kiedy jestem klientem ich usług, czyli dobre 4 lata).

#283338  autor: express100
 16 sie 2008, 17:54
Mieszkam w (11.piętrowym bloku na 5.piętrze) Sopocie. W domu zasięg GSM Ery to 1(max.2)/5- w czasie burzy 0/5 :( :!: Zasięg PLAYa w domu jest tylko 2G ale za to 7/7-zawsze ewentualnie ze2/7 3G, ale dziwi mnie to że jak leje deszcz lub do tego jest silna burza to mam 7/7 3G- czy mógłby mi ktoś to wytłumaczyć, bo nie umiem sobie tego logicznie wytłumaczyć- może polaryzacja lepsza w czasie deszczu :shock: :?: Z kolei Orange ma zasięgu GSM 1-3/7 kresek, a w czasie deszczu i burzy ostatnio 0 max.1/7 :!: I też mnie dziwi zasięg HEYAH (oczywiście GSM) bo ma prawie zawsze 4/5kresek ew.3 ale przecież oni korzystają z nadajników Ery :shock: :!:
Ostatnio zmieniony 16 sie 2008, 19:10 przez express100, łącznie zmieniany 1 raz.

Doładowania do wszystkich sieci- www.blue.pl
PLAY- STARA, NOWA, FRESH
Orange- NOGo, OPOP
T-Mobile- NTT i Happy8, Heyah NOWA i PAKIETOWA
mBank mobile 19gr+50MB+100zł/m-c

#283342  autor: kowcio
 16 sie 2008, 18:19
express100, może NodeB Play'a stoi na Twoim wieżowcu? W ten czas jak pada deszcz robi się dość ładna ściana i zasięg się odbija (ale kombinuję :P ).

U mnie też Heyah miała kiedyś lepszy zasięg niż era, ale to z samych początków Heyah. Ale to minimalnie lepszy. Też mieszkam dość wysoko i u mnie dość kiepsko jest z Erą :(

#283343  autor: jojek
 16 sie 2008, 18:20
U mnie w plusie cały czas max, u taty w orange połowa a u mamy w erze całkiem nie ma.

#283347  autor: mariusz9a
 16 sie 2008, 18:37
express100 pisze:ale dziwi mnie to że jak leje deszcz lub do tego jest silna burza to mam 7/7 3G- czy mógłby mi ktoś to wytłumaczyć, bo nie umiem sobie tego logicznie wytłumaczyć- może polaryzacja lepsza w czasie deszczu
Tak miałem z Plusem ponad rok temu podczas jednej burzy. Normalnie zasięg 3G był średni a podczas burzy maksymalny niemal w całym mieszkaniu. Nie wiem dlaczego się tak działo. Deszcz powoduje pogorszenie zasięgu. Ja obstawiam na to że podczas burzy ludzie masowo wyłączają telefony i modemy przez co zasięg 3G znacząco się poprawia ;-)

#283371  autor: tesla
 16 sie 2008, 21:07
kowcio pisze:U mnie też Heyah miała kiedyś lepszy zasięg niż era, ale to z samych początków Heyah.
Panowie nie piszcie takich głupot że Heyah ma lepszy zasięg niż Era albo na odwrót :-D Ta sama sieć, antena, stacja, ... tylko napis inny na ekranie. Technicznie nie jest to możliwe.
U mnie w plusie cały czas max, u taty w orange połowa a u mamy w erze całkiem nie ma
każde Was ma tel w innej sieci żeby było drożej ?

:-D

#283415  autor: Btk_Tomas
 17 sie 2008, 10:17
mariusz9a pisze:Ja obstawiam na to że podczas burzy ludzie masowo wyłączają telefony i modemy przez co zasięg 3G znacząco się poprawia
Co ma piernik do wiatraka?
W czasie burzy powietrze jest tak naładowane że jest mozliwość by nasz telefon otrzymywał lepszy sygnał niż zwykle.

#283417  autor: aga
 17 sie 2008, 10:24
jojek pisze:a u mamy w erze całkiem nie ma
U mnie po piątkowej burzy Era nie działała jakieś 2 godziny. A wszytko mamy w Erze łącznie ze stacjonarnym. I nie wiem jakim sposobem najpierw padły komórki, a Era Domowa jeszcze działała. Wydaje mi się, że przecież korzystają z tych samych nadajników. Znajomi nie mogli się dodzwonić na żadną z komórek, więc zadzwonili na stacjonarny. Potem sprawdziliśmy, że faktycznie z komórek nie można było się nigdzie zadzwonić, a z Ery Domowej tak i to jeszcze przez jakieś pół godziny.

#283418  autor: mariusz9a
 17 sie 2008, 10:27
Btk_Tomas pisze:mariusz9a napisał/a:
Ja obstawiam na to że podczas burzy ludzie masowo wyłączają telefony i modemy przez co zasięg 3G znacząco się poprawia

Co ma piernik do wiatraka?
Dużo ma. Zasięg komórki 3G zależy od jej obciążenia.

#283425  autor: tesla
 17 sie 2008, 11:04
aga pisze:Potem sprawdziliśmy, że faktycznie z komórek nie można było się nigdzie zadzwonić, a z Ery Domowej tak i to jeszcze przez jakieś pół godziny.
rozumiem że Era domowa to słuchawka i stacja dokująca.
Jeżeli tak to wystarczy że stacja dokująca (bazowa) ma lepszą czułość niż klasyczna komórka- więc jest możliwa opisana przez Ciebie sytuacja.