Użytkownik
Ranga
Zapalony dyskutant
Hmm.. GPRS sie stad wygrzebal ze jesli stacja obsluguje EDGE to takze obsluguje GPRS. Zreszta do obslugi GPRS w momencie wchodzenia tej techniki nie trzeba bylo absolutnie nic zmieniac w HW stacji, bo cala konstrukcja GPRS opierala sie na dodaniu tej funkcjonalnosci tylko w BSC. EDGE jako ze obsluguje takze inne typy modulacji wymaga nowych modulow TRX. Dlatego tez GPRS jest wszedzie, a EDGE tylko tam gdzie operator zainwestowal i zmienil moduly (upgrade'owal/wyswapowal stacje).kowcio pisze:Na początku jak prawie ciągle miałem GPRS, to inni mieli EDGE mając tylko Plusa. Też sporadycznie mieli GPRS ale to przez chwilę. Też nie wiem skąd ten GPRS się wytrzepał, jak wszędzie EDGE jest w mojej okolicy i jeszcze kawał dalej. Nie wiem, może było spowodowane, że miałem telefon szmelc jakich mało na świecie z niby obsługą EDGE.yagi pisze:Masz potwierdzone ze w Plusie w tym czasie EDGE dzialalo bez "zajakniecia"?
Teraz jak mam kartę w 6300, zawsze pokazuje mi EDGE, ostatnim czasem w ogóle GPRS nie miałem
Watek wydzielilem, wiec mozecie sie wyszumiec do wolidarnok pisze:Ale jak juz ktos wspominal - robi sie mocny offtop w watku o nowy stacjach PLAY.
Wiec EOT tutaj.
Oczywiście że Orange.fenix189 pisze:W kwestii EDGE więc najlepiej stoi Orange?Jak ma Era?
jeżeli tak jest faktycznie, to jedynym sensownym wytłumaczeniem jest, że P4 płaci Polkomtelowi za pakiety danych. Nie pracuję w żadnej z tych firm więc nie mam pewności.fenix189 pisze:dlaczego Play na ogromnej części terenu Polski nie ma zasięgu EDGE,a przecież korzysta z nadajników Plusa
z Nodami jest trochę inaczej niż z BTSami, o ile BTS ma ściśle określoną ilość kanałów rozmównych i co za tym idzie w miarę identyczną jakość połączenia o tyle Nody mają pasmo, które dzielą między abonentów. Jeżeli będziemy zwiększali obciążenie noda, będzie spadała jakość połączeń. Dlatego nie sposób odpowiedzieć wprost na to pytanie.tepsaslave pisze:czy w Sieci 3G Play jakośc połączeń jest lepsza niż na 900,1800Mhz w naszej komórkowej trójki
Nie do końca tak, nie działały handovery między 3G Lucenta i Huawei`a.darnok pisze:Do czasu wyswapowania 3G na Huawei na Nortelach/Lucentach nie byly mozliwe handovery z 2G do 3G i na odwrot.
Kurcze, pytanie z serii "Czyja żona łądniejsza". na takie pytania nie ma prostej odpowiedzi. Trzeba ograniczyć do jakiegoś regionu, miejscowości. Poza tym niewiele osób może sprawdzić w miarodajny i rzetelny sposób jakość wszystkich operatorów naraz.fenix189 pisze:W kwestii EDGE więc najlepiej stoi Orange?Jak ma Era?
no to tesla a ty u którego opa możesz to sprawdzić? hehe:)tesla pisze:fenix189 pisze:
[ Dodano: 2008-07-22, 20:04 ]Kurcze, pytanie z serii "Czyja żona łądniejsza". na takie pytania nie ma prostej odpowiedzi. Trzeba ograniczyć do jakiegoś regionu, miejscowości. Poza tym niewiele osób może sprawdzić w miarodajny i rzetelny sposób jakość wszystkich operatorów naraz.fenix189 pisze:W kwestii EDGE więc najlepiej stoi Orange?Jak ma Era?
tesla pisze:u jedynego słusznego hehedechomenon pisze:no to tesla a ty u którego opa możesz to sprawdzić? hehe:)
ok, tego mogłem się spodziewać...odp. jak standard w BOK:)tesla pisze:tylko tyle że nie w najbliższej przyszłości, wiem że to kiepska odpowiedź
Ehhh jak na moderatora to Ty czytasz nieuwazanie te posty ;pdechomenon pisze:ok, tego mogłem się spodziewać...odp. jak standard w BOK:)tesla pisze:tylko tyle że nie w najbliższej przyszłości, wiem że to kiepska odpowiedź
Ja słyszałem, że 3G nie obsługuje Cell info. Gdzieś była o tym mowa, możliwe, że nawet tutaj- na Telepolis. Ale niech ktoś potwierdzi dla jasności.fenix189 pisze:Dopisze się tu z tym pytaniem: czy w Play działają usługi informacyjne te same co w Orange a mianowicie kanał 50 pokazujący położenie po nadajniku?Jeśli tak to jaki jest nr.kanału do tej usługi w Play? 50 nie działa.