• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

#278486  autor: darnok
 20 lip 2008, 15:02
kowcio pisze:
yagi pisze:Masz potwierdzone ze w Plusie w tym czasie EDGE dzialalo bez "zajakniecia"?
Na początku jak prawie ciągle miałem GPRS, to inni mieli EDGE mając tylko Plusa. Też sporadycznie mieli GPRS ale to przez chwilę. Też nie wiem skąd ten GPRS się wytrzepał, jak wszędzie EDGE jest w mojej okolicy i jeszcze kawał dalej. Nie wiem, może było spowodowane, że miałem telefon szmelc jakich mało na świecie z niby obsługą EDGE.
Teraz jak mam kartę w 6300, zawsze pokazuje mi EDGE, ostatnim czasem w ogóle GPRS nie miałem ;)
Hmm.. GPRS sie stad wygrzebal ze jesli stacja obsluguje EDGE to takze obsluguje GPRS. Zreszta do obslugi GPRS w momencie wchodzenia tej techniki nie trzeba bylo absolutnie nic zmieniac w HW stacji, bo cala konstrukcja GPRS opierala sie na dodaniu tej funkcjonalnosci tylko w BSC. EDGE jako ze obsluguje takze inne typy modulacji wymaga nowych modulow TRX. Dlatego tez GPRS jest wszedzie, a EDGE tylko tam gdzie operator zainwestowal i zmienil moduly (upgrade'owal/wyswapowal stacje).
Pozostaje jeszcze kwestia ze nawet jesli stacja ma moduly edgowe, to transmisja moze odbywac sie tylko po predkosciach GPRS'owych, bo warunki radiowe sa za slabe na podniesienie transmisji (zmiana modulacji na 8-PSK i wyzsze schematy kodowania z mniejsza protekcja). Wiec to ze stacja zazwyczaj ma EDGE nie koniecznie oznacza ze w danym miejscu i w danej chwili da sie po tym EDGU podzialac.
Ale jak juz ktos wspominal - robi sie mocny offtop w watku o nowy stacjach PLAY.
Wiec EOT tutaj.

#278503  autor: yagi
 20 lip 2008, 16:53
darnok pisze:Ale jak juz ktos wspominal - robi sie mocny offtop w watku o nowy stacjach PLAY.
Wiec EOT tutaj.
Watek wydzielilem, wiec mozecie sie wyszumiec do woli :-D

Jesli macie sugestie co do zmiany tytulu to piszcie ;)

Obrazek

:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010)

#278512  autor: user_delete10
 20 lip 2008, 18:03
W kwestii EDGE więc najlepiej stoi Orange?Jak ma Era?

#278521  autor: kowcio
 20 lip 2008, 19:02
fenix189 pisze:W kwestii EDGE więc najlepiej stoi Orange?Jak ma Era?
Oczywiście że Orange.
EDGE w Erze to jak dla mnie przeciętne, chyba troszkę lepsze od tego Plusowatego. Problem w tym, że tam gdzie ja często jestem, Plus ma połowę zasięgu, Era w ogóle albo znikomy zasięg (np w pociągu zadzwonić się raczej nie da ;/ - na trasie Poznań-Wrocław, Plus minimalnie lepszy).
Dość często jak jadę do Wrocławia, zaglądam do komórki- ta z Orange nawet na największych wsiach ma EDGE, Era zazwyczaj w ogóle nie ma zasięgu- albo tylko słaby GPRS, Plus czasem też nie ma zasięgu, jak ma, to tylko GPRS.

#278522  autor: user_delete10
 20 lip 2008, 19:14
A Orange ma przecież najmniejszą ilość nadajników w Polsce,a mimo to z tego co piszesz wychodzi najlepiej z całej 4-ki operatorów.Przeszkodą żadną w sumie nie jest sam EDGE czy GPRS kiedy się nie korzysta z neta.Mało chyba kto surfuje jeśli nie ma 3G,ewentualnie sporadycznie,szukając pojedynczych,prostych info.Generalnie więc w standardowej komunikacji,EDGE/GPRS nie ma znaczenia,jednak widać przy tym zacofanie.Jak tu myśleć o 3G w całym kraju,na dobrym poziomie jak w wielu miejscach dalej się ma tylko sam GPRS.

#278523  autor: kowcio
 20 lip 2008, 19:28
Era ma 4 nadajniki w mojej dzielnicy, Orange ma 1, Plus ma 2 w skrajnych miejscach. Play ma 2 własne.
Era ma u mnie tragiczny zasięg. Orange najlepszy, Plus zazwyczaj jednej kreski nie ma. Play 3G jest ok, kolega ma i nie narzeka na brak zasięgu. Co najmniej pół wskaźnika ma.
Jak miałem Heyah, często bywało, że musiałem po kilka razy próbować wykonać połączenie, żeby się udało je zrealizować. Często mnie rozłączało. Ostatnio dostałem kartę Ery, sprawdziłem czy się zasięg poprawił. Nie, nie poprawił się zasięg.

#278692  autor: user_delete10
 21 lip 2008, 17:47
Jak widać ilość nadajników nie ma nic do rzeczy.Ja mogę jedynie wyrazić opinię o zasięgu Plusa/Play i Orange.Z Ery za bardzo nie mam nikogo znajomego więc nie wiem jak u nich z zasięgiem.To jest jednak kwestia losowa...Mieszka się w kamienicy,bloku,na którymś piętrze to na pewno nie będzie się narzekać,obojętnie w jakiej sieci.Skoki i wybiórcze straty zasięgu zaczynają się bardziej na obrzeżach miast,na nisko położonych terenach, czy czasami wręcz w konkretnych punktach,a także,przede wszystkim w miejscach użyteczności publicznej.Ścian się chyba z ołowiu nie robi nigdzie ale właśnie w jakichś urzędach,szpitalach czasem problem braku zasięgu jest rozległy.Dziś sam go doświadczyłem po raz kolejny.Orange był nieosiągalny za nic w świecie.Play/Plus bo to w tym momencie to samo wahał się na 2 kreskach.Tu nie ma zasady,zależy od miejsca,co gorsza czasem od punktu w jakim się stoi,czy nadajnik mamy za ścianą,czy na przeciwko siebie.

#278849  autor: tesla
 22 lip 2008, 19:58
fenix189 pisze:dlaczego Play na ogromnej części terenu Polski nie ma zasięgu EDGE,a przecież korzysta z nadajników Plusa
jeżeli tak jest faktycznie, to jedynym sensownym wytłumaczeniem jest, że P4 płaci Polkomtelowi za pakiety danych. Nie pracuję w żadnej z tych firm więc nie mam pewności.
tepsaslave pisze:czy w Sieci 3G Play jakośc połączeń jest lepsza niż na 900,1800Mhz w naszej komórkowej trójki
z Nodami jest trochę inaczej niż z BTSami, o ile BTS ma ściśle określoną ilość kanałów rozmównych i co za tym idzie w miarę identyczną jakość połączenia o tyle Nody mają pasmo, które dzielą między abonentów. Jeżeli będziemy zwiększali obciążenie noda, będzie spadała jakość połączeń. Dlatego nie sposób odpowiedzieć wprost na to pytanie.
darnok pisze:Do czasu wyswapowania 3G na Huawei na Nortelach/Lucentach nie byly mozliwe handovery z 2G do 3G i na odwrot.
Nie do końca tak, nie działały handovery między 3G Lucenta i Huawei`a.

[ Dodano: 2008-07-22, 20:04 ]
Kurcze, pytanie z serii "Czyja żona łądniejsza". na takie pytania nie ma prostej odpowiedzi. Trzeba ograniczyć do jakiegoś regionu, miejscowości. Poza tym niewiele osób może sprawdzić w miarodajny i rzetelny sposób jakość wszystkich operatorów naraz.

Na końcu zdania dajemy kropkę, potem spację i zaczynamy z dużej litery. Proste?

#278852  autor: dechomenon
 22 lip 2008, 20:13
tesla pisze:
fenix189 pisze:
[ Dodano: 2008-07-22, 20:04 ]
Kurcze, pytanie z serii "Czyja żona łądniejsza". na takie pytania nie ma prostej odpowiedzi. Trzeba ograniczyć do jakiegoś regionu, miejscowości. Poza tym niewiele osób może sprawdzić w miarodajny i rzetelny sposób jakość wszystkich operatorów naraz.
no to tesla a ty u którego opa możesz to sprawdzić? hehe:)

#278853  autor: tesla
 22 lip 2008, 20:16
dechomenon pisze:no to tesla a ty u którego opa możesz to sprawdzić? hehe:)
u jedynego słusznego hehe :)

#278876  autor: dechomenon
 22 lip 2008, 21:16
tesla pisze:
dechomenon pisze:no to tesla a ty u którego opa możesz to sprawdzić? hehe:)
u jedynego słusznego hehe :)

no tak T-mobile zobowiazuje, to możesz sprawdzić kiedy będzie 3G w Jarocinie?

#278881  autor: tesla
 22 lip 2008, 21:58
tylko tyle że nie w najbliższej przyszłości, wiem że to kiepska odpowiedź

#278883  autor: dechomenon
 22 lip 2008, 22:15
tesla pisze:tylko tyle że nie w najbliższej przyszłości, wiem że to kiepska odpowiedź
ok, tego mogłem się spodziewać...odp. jak standard w BOK:)

#278885  autor: darnok
 22 lip 2008, 22:20
dechomenon pisze:
tesla pisze:tylko tyle że nie w najbliższej przyszłości, wiem że to kiepska odpowiedź
ok, tego mogłem się spodziewać...odp. jak standard w BOK:)
Ehhh jak na moderatora to Ty czytasz nieuwazanie te posty ;p
Przeciez gdzie tesla pracuje (firma, miasto i co robi) jest proste jak drut.
Mozna wywnioskowac z postow na forum.

Nie, nie - nie bede psul zabawy ;p

Co do Jarocina... hmm troche dziura... a pytales BOKu - cos odpowiedzieli?

#278886  autor: dechomenon
 22 lip 2008, 22:26
jako moderator nie czytam wszystkich postów:), nie śledzę każdego z osobna, nie robię szpiegostwa...dane personalne mnie nie interesuja.....w BOK-u to już wiele razy pytałem...zawsze że jest w planach...ale ok koniec OT ja go zacząłem i zakańczam.

#278889  autor: krzykos
 22 lip 2008, 22:32
Najszybciej 3G w Jarocinie będzie działało w Orange

#278892  autor: dechomenon
 22 lip 2008, 22:37
krzykos z wiadomych względów :), ciekawe jaka bedzie reakcja ludu, ja sam chętnie bym skorzystał....z racji bliskości od nadajnika...

#279058  autor: tesla
 23 lip 2008, 20:35
dechomenon pisze:ok, tego mogłem się spodziewać...odp. jak standard w BOK:)
odpowiedziałem Ci tak dokładnie jak tylko mogłem i nie, nie pracuję w żadnym zBOKu :twisted:

#279415  autor: user_delete10
 25 lip 2008, 22:12
Dopisze się tu z tym pytaniem: czy w Play działają usługi informacyjne te same co w Orange a mianowicie kanał 50 pokazujący położenie po nadajniku?Jeśli tak to jaki jest nr.kanału do tej usługi w Play? 50 nie działa.

#279421  autor: kowcio
 25 lip 2008, 22:31
fenix189 pisze:Dopisze się tu z tym pytaniem: czy w Play działają usługi informacyjne te same co w Orange a mianowicie kanał 50 pokazujący położenie po nadajniku?Jeśli tak to jaki jest nr.kanału do tej usługi w Play? 50 nie działa.
Ja słyszałem, że 3G nie obsługuje Cell info. Gdzieś była o tym mowa, możliwe, że nawet tutaj- na Telepolis. Ale niech ktoś potwierdzi dla jasności.
Chyba jedynym wyjściem będzie włączenie sieci 2G i korzystanie z Cell info Plusa.