• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

#278241  autor: widex
 19 lip 2008, 10:43
przemek910 pisze: zobaczysz jakie możliwości oferuje 3G: począwszy od rozmów i skończywszy na telewizji...
^^ wiesz, wiem o zasadach działania UMTS i o wielu rzeczach. Po prostu nie korzystam, bo nie mam jak.

Co do odbierania sygnału, to NodeB Ery stoi przy lesie (ok 4 km w linii prostej - to las) za lasem, na wsi UMTS Ery jest na średnio 1\2 kreski w moim k800i). Nie miałem okazji wykonać poł wideo w Erze. W Plusie wykonywałem do rodziny.

#278279  autor: ziomq
 19 lip 2008, 12:40
Witam
Dlaczego nie mogłem zalogwać się do 3g. W miejscowości wysoko położonej oddalonej 20 km od Kielc (Wszyscy mają tam 3g) a 15km od Końskich (tylko Era ma 3g). Podczas wyszukiwania sieci pojawiły mi się ikonki 3g wszystkich operatorów (Era, Orange, Plus, Pl 06). Nie mogłem sie zalogować do 3g Era (Przez dłuższy czas na wyświetlaczu widziałem komunikat "Przetwarzanie żądania "). Raz udało mi się zalogować 6 kresek na 7 lecz nie mogłem wykonać połączenia w PhoNetInfo zauważyłem numery CID i LAC NodeB z Końskich-czy to ograniczenie operatorów a może fizyczne,
czy to ograniczenie dotyczy także Play ?
czy w tym przypadku antena pomoże ?

#278329  autor: user_delete10
 19 lip 2008, 18:56
Tyle nam na razie da 3G,że gdzie się wejdzie to od razu przełączy nas na 2G albo stracimy 2,3 kreski z 3G.Baterię nam pożre bardziej w dodatku.A o 3.6 czy 7.2Mb/s tez można zapomnieć.W miastach tego nie można zrobić porządnie a co tu mówić o idealnym pokryciu całego kraju.Na tym poziomie się Japończycy jak napisałem niech bawią,bo u nas nie wiadomo kiedy będzie coś konkretnego.Wzorem może być USA ze swoim WiFi,na każdym kroku.Jest,działa wszędzie.

#278333  autor: yagi
 19 lip 2008, 19:27
ziomq pisze:Dlaczego nie mogłem zalogwać się do 3g?
To ze telefon wykrywa siec to nie znaczy, ze sygnal jest na tyle mocny zeby sie zalogowal na stale lub chociaz na krotko.

Przy odlglosciach, ktore podales to i tak niezle, ze wykrywa sygnal UMTS ;)

Obrazek

:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010)

#278363  autor: krzysiekn
 19 lip 2008, 21:31
yagi pisze:
ziomq pisze:Dlaczego nie mogłem zalogwać się do 3g?
To ze telefon wykrywa siec to nie znaczy, ze sygnal jest na tyle mocny zeby sie zalogowal na stale lub chociaz na krotko.

Przy odlglosciach, ktore podales to i tak niezle, ze wykrywa sygnal UMTS ;)
W żadnym wypadku nie zależy od mocy sygnału.

W GSMie można normalnie transmitować dane do około 35km - każdy używa osobnego timeslota. W UMTSie pasmo jest zaś wspólne dla wszystkich użytkowników.
Jest tzw. „near-fear” – stacja bazowa może nie obsłużyć użytkowników znajdujących się w różnych odległościach od stacji. Generalnie najlepiej żeby byli w jednakowej odległości.
Użytkownik znajdujący się dalej od stacji zagłuszałby użytkownika znajdującego sie bliżej stacji. Rozwiązaniem zastosowanym w systemach WCDMA jest mechanizm kontroli mocy (Power Control). Obowiązkowy jest tutaj równy poziom odbieranych sygnałów przez stację bazową, tak aby ograniczyć wzajemne interferencje oraz zwiększyć liczbę użytkowników (pojemność), którzy mogą skorzystać ze stacji bazowej na jednej częstotliwości. Stacja bazowa WCDMA pozwala na regulację mocy z możliwość zmian 1500 zmian/s (1,5 kHz). Stacja bazowa nodeB dokonuje pomiarów poziomu szumów SIR (Signal to Interference Ratio) od każdego z użytkowników i porównuje go z docelowym SIR. Jeśli SIR jest większy od docelowego, stacja bazowa będzie wymagała od stacji ruchomych zmniejszenie mocy nadawania, zaś w jeśli SIR będzie mniejszy wymagane będzie zwiększenie mocy stacji ruchomych. Czasami widać to przy transmisji danych jak liczb akresek zmienia się często, w rzeczywistości są to kontrolowane zmiany, które w większości nie mają wpływu na pogorszenie (a polepszają) transmisję danych (w porównaniu gdyby nie było power control)

Generalnie powyżej 5-8 km odbiór sygnału ze stacji 3G jest mało prawdopodobny. Dużo zależy od liczby osób korzystających, ich rozmieszczenia, ruchu i innych parametrów. Wielodrogowość i inne szumy nie wpływają tak bardzo na transmisję danych w UMTSie (częsciowo dzięki odbiornikowi rake ograniczono wielodrogowość).

#278428  autor: ziomq
 20 lip 2008, 10:17
Czy zastosowanie anteny 20 dbi np. http://www.bestpartner.pl/index.php?art ... ategorie=9 na innym terenie (obszar dość "płaski", zapełniony w 50% przez lasy) umożliwi odbiór sygnału UMTS/HSDPA z odległości 17km. Orientacyjnie ile kilometrów od stacji bazowej ta antena może pracować przy takich warunkach

#278430  autor: mariusz9a
 20 lip 2008, 10:46
ziomq pisze:Czy zastosowanie anteny 20 dbi np. http://www.bestpartner.pl/index.php?art ... ategorie=9 na innym terenie (obszar dość "płaski", zapełniony w 50% przez lasy) umożliwi odbiór sygnału UMTS/HSDPA z odległości 17km. Orientacyjnie ile kilometrów od stacji bazowej ta antena może pracować przy takich warunkach
Ciężko powiedzieć tak na sucho. Niech przyjadą i zrobią pomiary.

#278432  autor: widex
 20 lip 2008, 11:00
Może byłoby to rozwiązanie dobre na wsiach? W Polsce wszyscy używają telefonów z WCDMA 2100. Nie trzeba wdrażać 900 Mhz.

#278441  autor: mariusz9a
 20 lip 2008, 11:28
widex pisze:W Polsce wszyscy używają telefonów z WCDMA 2100. Nie trzeba wdrażać 900 Mhz.
Moim zdaniem trzeba uruchomić UMTS na częstotliwości 900MHz i im szybciej to nastąpi tym lepiej (inaczej rozwój 3G w Polsce będzie szedł tak szybko jak teraz, czy w zasadzie stoi w miejscu). To jest jedyne rozwiązanie aby pokryć usługami 3G większą powierzchnię kraju. Według mnie stawianie UMTS na częstotliwości 2100MHz w obszarach słabo zurbanizowanych jest potwornie nieekonomiczne. Toż taka komórka przy dobrych wiatrach ma max zasięg o promieniu 8km, do tego kiepska przenikalność przez ściany i inne przeszkody. Lepiej postawić jednego noda 900 niż trzy 2100, które będą niewykorzystane.
Już są telefony z obsługą 3G na 900MHz.

#283212  autor: user_delete10
 15 sie 2008, 18:37
Chciałbym poruszyć sprawę roamingu krajowego Play.Gdzie Plus tam Play, identycznie.Ale do pewnego momentu...Ta przykrość może nas spotkać,jako klientów Play,że przy przeciążeniu sieci,jak to czytałem plusowcy mają pierwszeństwo.Teraz dochodzę do mojego pytania,czy rozważając te słowa mam rozumieć że np.będąc na stadionie podczas Euro 2012 u nas,na meczu będzie 40000 tys.osób z numerami Plusa i Playa,nastąpi przeciążenie nadajnika Plusa i my playowcy zostaniemy pozbawieni zasięgu,podczas gdy plusowcy normalnie będą mieli działające fony?Czy to jest dobry przykład i rozumowanie tegoż przeciążenia?

Wydaje mi się,że jest to pewnego rodzaju umowa,kiedy zostaję klientem Play, ,że mam gwarantowany zasięg,nie może w każdym miejscu,ale w każdym czasie.Takie przeciążenie pozbawia mnie zasięgu,kiedy mógłbym go potrzebować np.przy wypadku,jakimś zasłabnięciu na tym meczu.Czy prawnie jest to OK,że coś takiego może się stać w wypadku sieci Play?

#283216  autor: elrond
 15 sie 2008, 19:11
fenix189 pisze:np.będąc na stadionie podczas Euro 2012 u nas,na meczu będzie 40000 tys.osób z numerami Plusa i Playa,nastąpi przeciążenie nadajnika Plusa i my playowcy zostaniemy pozbawieni zasięgu,podczas gdy plusowcy normalnie będą mieli działające fony?Czy to jest dobry przykład i rozumowanie tegoż przeciążenia?
Tam gdzie będą mecze już chyba Play ma swój zasięg :wink: W 2012 z tym miliardem kredytu, powinni zrobić sporą część kraju.
fenix189 pisze:Wydaje mi się,że jest to pewnego rodzaju umowa,kiedy zostaję klientem Play, ,że mam gwarantowany zasięg,nie może w każdym miejscu,ale w każdym czasie.Takie przeciążenie pozbawia mnie zasięgu,kiedy mógłbym go potrzebować np.przy wypadku,jakimś zasłabnięciu na tym meczu.Czy prawnie jest to OK,że coś takiego może się stać w wypadku sieci Play?
Przeczytaj dokładnie umowy - za zwyczaj gdzieś jest o tym, że zasięg nie stanowi żadnego argumentu jeśli chodzi o jakiekolwiek roszczenia. Powinien być, ale jak nie będzie, to Twój problem. Operator zwykle to naprawia, ale Ty nie mozesz tego skarżyć.

#283217  autor: mariusz9a
 15 sie 2008, 19:12
fenix189 pisze:Takie przeciążenie pozbawia mnie zasięgu,kiedy mógłbym go potrzebować np.przy wypadku,jakimś zasłabnięciu na tym meczu.
Akurat dzwoniąc pod 112 nie ma znaczenia czy masz zasięg czy nie, czy masz kartę SIM w telefonie czy nie... W takim przypadku możesz się łączyć przez sieć każdego operatora mającego zasięg.

Przeciążenie może nastąpić, ale nie wiem czy to się będzie objawiać brakiem zasięgu (raczej brakiem możliwości wykonania połączenia). Akurat w miejscach gdzie będzie Euro 2012 Play ma własny zasięg.
Przeciążenie w takim przypadku dotyka wszystkich operatorów. I Orange, i Plusa, i Erę a także Play i aż takiego olbrzymiego skupiska ludzi do tego nie potrzeba ;-)

Do roku 2012 myślę że sporo sie zmieni w zasobach sieci, do tego więcej ludzi zacznie mieć telefony 3G. Ja bym nie panikował.

#283258  autor: przemek910
 16 sie 2008, 08:55
mariusz9a pisze:Akurat dzwoniąc pod 112 nie ma znaczenia czy masz zasięg czy nie,
nie no ma znaczenie. nie wazne czy jestes w zasiegu sieci macierzystej, ale jaki kolwiek zasieg musi byc... jak zaden z opow nie bedzie mialzasiegu to jak zadzownisz?

#283264  autor: mariusz9a
 16 sie 2008, 10:07
przemek910 pisze:
mariusz9a pisze:Akurat dzwoniąc pod 112 nie ma znaczenia czy masz zasięg czy nie,
nie no ma znaczenie. nie wazne czy jestes w zasiegu sieci macierzystej, ale jaki kolwiek zasieg musi byc... jak zaden z opow nie bedzie mialzasiegu to jak zadzownisz?
Chyba nie doczytałeś kolejnego zadnia :-P
W takim przypadku możesz się łączyć przez sieć każdego operatora mającego zasięg.
W innym przypadku już nic nie da sie zrobić. Fizyki nie przeskoczymy i przez powietrze nie zadzwonimy :-P

#283327  autor: yagi
 16 sie 2008, 17:01
Wg mnie na takie imprezy to dostawia przewozne BTS'y i NodeB. Za duze zageszczenie komorek, zeby lokalne stacje zdolaly to obsluzyc.

Obrazek

:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010)

#283339  autor: user_delete10
 16 sie 2008, 18:14
Mecz podałem jako przykład miejsca gdzie jest ogromna ilość ludzi.Na pewno coś się zmieni do Euro 2012,ale nie wiem czy po polskich realiach można sądzić,że będzie rozwinięte 3G.Brak kresek na wyświetlaczu czy nie możność zatelefonowania to wychodzi na to samo.Mówię jednak o 2G,nie interesują mnie stacje 3G bo i tak z nich nie skorzystam na V3.A chyba Play nie będzie się już bawić w stawianie BTSów skoro teraz tego nie robi.Jak mówicie,że dadzą na Euro np.dodatkowe BTSy to wykluczacie więc możliwość przeciążenia sieci? Więc kiedy jest opcja,że zdarzy się owe przeciążenie?I gdzie?

#283348  autor: widex
 16 sie 2008, 18:45
yagi pisze:Za duze zageszczenie komorek, zeby lokalne stacje zdolaly to obsluzyc.
Stawiając stację bazową operator ustala "jakie będzie miała branie". Jeżeli szykuje się jakaś impreza na której będzie 3x więcej ludzi to w takim wypadku operator musi zastanowić się nad pomocą.

Co do Play, to ten operator świadczy usługi w UMTS 2100 Mhz. Użytkownicy korzystający z GSM są traktowani jako użytkownicy roamingu i takimi pozostaną zawsze.

#283368  autor: tesla
 16 sie 2008, 20:50
fenix189 pisze:Takie przeciążenie pozbawia mnie zasięgu,kiedy mógłbym go potrzebować np.przy wypadku,jakimś zasłabnięciu na tym meczu.
(w teorii) próba wykonania połączenia alarmowego na całkowicie zapchanej stacji, powoduje zerwanie innej rozmowy.
fenix189 pisze:Na pewno coś się zmieni do Euro 2012,ale nie wiem czy po polskich realiach można sądzić,że będzie rozwinięte 3G.
normalnie przesadzasz, do tego roku NodeB będą w dużych miastach co 500m. Problem braku pojemności nie będzie praktycznie istniał. 8)

Na końcu zdania dajemy kropkę, potem spację i zaczynamy z dużej litery. Proste?

#283369  autor: mariusz9a
 16 sie 2008, 21:00
tesla pisze:fenix189 napisał/a:
Takie przeciążenie pozbawia mnie zasięgu,kiedy mógłbym go potrzebować np.przy wypadku,jakimś zasłabnięciu na tym meczu.

(w teorii) próba wykonania połączenia alarmowego na całkowicie zapchanej stacji, powoduje zerwanie innej rozmowy.
No właśnie, a w praktyce podobno wywala tylko wszystkich oczekujących na połączenie a nie przerywa żadnej rozmowy. Prawda to?

#283372  autor: tesla
 16 sie 2008, 21:13
No właśnie, a w praktyce podobno wywala tylko wszystkich oczekujących na połączenie a nie przerywa żadnej rozmowy. Prawda to?
sądzę że na to pytanie może odpowiedzieć kilka osób w Polsce, ja wiem jakie są założenia 2G.
Inaczej, robiłem kiedyś taki eksperyment na rynku głównym pewnego miasta podczas sylwestra... nie można było wykonać żadnego "cywilnego" połączenia- wkręciłem 2 razy numer alarmowy i za każdym razem był sygnał dzwonienia. Mi to wystarczy za dowód.

Na końcu zdania dajemy kropkę, potem spację i zaczynamy z dużej litery. Proste?