• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

#256923  autor: Łukasz_W
 18 mar 2008, 18:44
Nie pamiętam już tych czasów, jeśli tak, to dawno... Ja mam Plusa od września 2004 i wtedy na pewno było "Wrocław" a nie "WROCŁAW". Nie było jeszcze wtedy cell info w miastach innych niż wojewódzkie, np. taka Rawa Mazowiecka miała tylko "Łódzkie".

#256971  autor: Pawrzes
 19 mar 2008, 00:44
Plus gdy wprowadzał CI różnie kombinował z nazwami. Kto pamięta jeszcze takie nazwy jak:
"Witamy w Warszawie"
"WITAMY NA MAZURACH"
"SILESIA WITA"
"Do Siego Roku" :D
"POLSKA"
"DESKID WITA"
"Opolskie Wita"
"Agromeracja Warszawska"

Do dziś w wielu miejscowościach nie tylko blisko Bałtyku jest "NAD MORZEM"

Najlepsze CI ma Plus w woj. warmińsko-mazurskim - tam nawet najmniejsze miejscowości w których stoi BTS znajdziemy na wyświetlaczu np. "C.Dabrowa" , "Przezdziek M" , "Marksoby"

W Warszawie z mikrokomórek Plus emituje takie nazwy jak np. (pisownia oryginalna)
"C.H.Reduta"
"WOLA PARK"
"C.H.FortWola"
"C.H. ARKADIA"
"Blue City"
"Auchan" - z dachu hipermarketu przy ul. Modlińskiej
"Microsoft" - z dachu siedziby koncernu
"Millennium Plaza"
"WARTA TOWER"
"GaleriaMokotow"
"PalacKultury"

:-)

Pozdrawiam

#256984  autor: Szalony
 19 mar 2008, 10:26
W Lodzi z tego co pamietam Plus zawsze mial pisane - Lodz - cale szczescie ze miasta w aglomeracji lodzkiej w Plusie sa w cellinfo :wink: Bo troche by bylo glupio bedac w Pabianicach,Zgierzu itp miec ogolinkowe - Lodzkie :wink: . Z moich najblizszych okolic to niestety Plus troche sie popsul ... Przez lata mialem u siebie nazwe Aleksandrow Lodzki na wyswietlaczu , az tu nagle okolo 2lat temu zmienili to na jadno czlonowe Aleksandrow :? I tak naprawde przybysz z "daleka" moze nie wiedziec gdzie jest :wink: bo Aleksandrowow u nas w kraju jest chyba kilkanascie a Lodzki jest tylko jeden :-D Co ciekawe przejazdzajac przez Aleksandrow Kujawski tam w Plusie cellinfo jest pelne i prawidlowe...

Era Aleksandrow Lodzki - czesc miasta zasieg zenujacy w budynkach byl przez 10lat - http://szalony2007.republika.pl/era.png . Teraz jest tak - http://img163.imageshack.us/img163/5237 ... ot0100.png Wkoncu :) Widac roznice :)

#256992  autor: zik
 19 mar 2008, 10:51
Plus w ogóle ma chyba jakiś problem z cell info i nadawać może bardzo mało znaków dlatego ten "Aleksandrow" a nie długie "Aleksandrow Lodzki", tak samo dziwnie łączone bez spacji nazwy "C.H.FortWola" czy "PalacKultury" jak też "KUJ-POM" zamiast "Kujawsko - Pomorskie" czy "KUJAWSKO - POMORSKIE". W Orange z tego co pamiętam cell info ograniczone było (jest) do chyba 20 znaków i wyświetlało się niecałe coś jak "KROSCIENKO NAD DUNAJC". Problemu tego nie ma Era i może emitować bardzo długaśne cell info jak "al.Jana Pawla II, os.Zielone, os.Jasna"
czy "Tarnowiec - Tarnow Zachodni"

#257005  autor: kowcio
 19 mar 2008, 12:20
w mnie w Poznaniu CellInfo Orange pokazuje cały czss "POZNAN".... chyba że jestem w Starym Browarze to pisze "STARY BROWAR" i tyle ;/ zmieniłbym trochę te nazwy, szczególnie gdy jest się w jakimś Centrum Handlowym (a u mnie tego nie brakuje).
jeszcze kiedyś jak byłem na głównym PKP to o ile się nie myle pisało "DWORZEC" ale nie jestem pewnien, wiem że we wrocławiu jest coś w tym stylu ;-)
mając Erę, to tam wszystko ładnie opisane. tylko jedyne co to uciążliwe jest ciągłe przełączanie między BTSami/sektorami.. gdy leży telefon w domu, w czasie godziny kilka krotnie zmienia swój nadajnik;/
tylko orange pewnie tego nie wprowadzi..
co do plusa jak jadę gdzieś przez mniejsze miejscowości wyświetla się np. "WIELKOPOLSKA" albo "WLKP"... troche uciążliwe :oops:

#257021  autor: prezeswk
 19 mar 2008, 14:48
kowcio pisze:w mnie w Poznaniu CellInfo Orange pokazuje cały czss "POZNAN".... chyba że jestem w Starym Browarze to pisze "STARY BROWAR" i tyle ;/ zmieniłbym trochę te nazwy, szczególnie gdy jest się w jakimś Centrum Handlowym (a u mnie tego nie brakuje).
jeszcze kiedyś jak byłem na głównym PKP to o ile się nie myle pisało "DWORZEC" ale nie jestem pewnien, wiem że we wrocławiu jest coś w tym stylu ;-)
mając Erę, to tam wszystko ładnie opisane. tylko jedyne co to uciążliwe jest ciągłe przełączanie między BTSami/sektorami.. gdy leży telefon w domu, w czasie godziny kilka krotnie zmienia swój nadajnik;/
tylko orange pewnie tego nie wprowadzi..
co do plusa jak jadę gdzieś przez mniejsze miejscowości wyświetla się np. "WIELKOPOLSKA" albo "WLKP"... troche uciążliwe :oops:
Generalnie CI nie używam (chyba, że na nowym terenie), ale tak jak piszecie Plusiane nazwy porażają dziadostwem. W Poznaniu są BTSy emitujące "Wielkopolska", lub nic nie emitujące. Ta dowolność wpisywania nazw pachnie brakiem profesjonalizmu. Co za problem ustalić i wymóc, żeby wpisywać np. nazwę gminy na której jest BTS - jeśli nie bawimy sie w dokładniejsze CI w stylu Ery. I co z tego, ze to nie jest usługa komercyjna. Brudny i poobijany samochód świadczy jakby nie było o właścicielu.

#257095  autor: Pawrzes
 19 mar 2008, 21:04
kowcio: We Wrocławiu w Orange jest "WROCLAW PKP" na dworcu Wrocław Główny ;)

zik: w Orange mogą być długie nazwy, nie skracają nazw miast i gmin, w 2002 roku można było jeszcze zobaczyć "...WAW... WAP IDEA - USLUGA DOSTEPNA POD ADRESEM WAP.IDEA.PL"

W tak znanych miastach jak Piwniczna-Zdroj czy Muszyna-Zdroj w Plusie jest "Malopolska" , w powiatowym Łańcucie jest "Podkarpacie" ...

Trochę to dziwne że część BTSów Plusa emituje nazwy skrócone do 12 znaków "Nw.Dwor Maz." , a inne są całe "Stargard Szczecinski".

"Tychy. Dobre miejsce" jest w każdej sieci (chyba jedyne CI Orange napisane normalnie a w oczywiście Erze na przemian z nazwami osiedli, ulic)

Plus 2 lata temu ulepszył CI na trasie nr 7 między Warszawą a Białobrzegami, wcześniej na odcinku ponad 70 km było tylko
WARSZAWA ; Raszyn ; Mazowieckie ; (...) ; Bialobrzegi
dziś jest lepiej
WARSZAWA ; Raszyn ; Janki ; Lazy ; Mazowieckie ; Tarczyn ; Mazowieckie ; Grojec ; brak CI ; Goszczyn ; Bialobrzegi

:-)

Pozdrawiam

#257175  autor: 121167
 20 mar 2008, 08:00
Muszyna akurat ma dobre CI. Za to na przyklad w Mszanie Dolnej postawiono w centrum BTS i nazwano go Malopolska chociaz od lat w tym samym miescie stoi maszt emitujacy CI Mszana D. W Chocholowie jest CI "Tatry" choc miejscowosc ma tyle wspolnego z Tatrami co Szczecin z morzem Baltyckim. Sa tez plusy w Plusie: nowe BTSy stawiane we wsiach z reguly maja nazwe miejscowosci np. Lubien, Letownia, Niedzica (na zmiane z Malopolska - ciekawe po co zmieniaja). Pojawilo sie niedawno CI Szczawnica (wczesniej bylo Pieniny)

#257213  autor: zik
 20 mar 2008, 11:08
ale faktem jest że Plus mógłby to ujednolicić. Nawet jeśli na cell info nie zarabia, ale w jakiś sposób świadczy to o operatorze, jak ma byle jakie cell info gdzieniegdzie nazwy wsi, gdzieniegdzie tylko coś w stylu KUJ-POM a jeszcze gdzieś nie ma wcale no to ... nie świadczy to dobrze o operatorze. Tym bardziej że ujednolicenie tego to nie są ogromne koszty, tylko kilka/kilkanaście dni roboty dla sprawnego fachury. Cell info można zdalnie ustawić z centrali, tylko trzeba obmyśleć jak. Czy pisać małymi czy DUŻYMI , czy pisać nazwy wsi czy gmin, czy dawać nawy ulic, placów itd czy tylko miast. Teraz to jest wolna amerykanka w Plusie. Wygląda że każdy technik który uruchamia nowy bts wpisuje cell info jakie mu się podoba tj. "KUJ-POM" ' Nad morzem" albo nazwę województwa, albo nazwę wsi/miasteczka albo małymi albo DUŻYMI albo nazwę centrum handlowego. Pomieszanie z poplątaniem. Może nasze pisanie ktoś z Plusa przeczyta i wyda dekret pt np. "Standaryzacja informacji o sieci w infrastrukturze technicznej Polkomtel SA". Taki dokument najwidoczniej istnieje w Orange i Erze i technicy chcąc niechcąc się do niego stosują, a nawet ba - uwzględniają uwagi i sugestie abonentów jeśli cell info jest błędne, niedokładne czy ma literówkę.

#257245  autor: Kaczy
 20 mar 2008, 13:01
Pewno cały ten bałagan wynika ze struktury Plusa.
Ma on swoje oddziały (rejony) i zapewne za CI odpowiada kilka osób i stad każdy ma swoją wizję.
Poza tym pewno jeszcze kilka firm trzecich uczestniczy w stawianiu i konfiguracji BTS`ów i stąd rodzą się kolejne problemy.

...::: Made for loneliness :::...

;)

#257294  autor: Gadulski
 20 mar 2008, 16:40
Kowciu : Tak jak już zauważył Pawrzes we Wrocławiu na Dworcu Wrocław Główny Orange emituje: WROCLAW PKP i to jedyne odstępstwo od tradycyjnego WROCLAW...
Do Łukasza_W : Odkąd mam Plusa (a to już ładnych kilka latek) pamiętam że w Cell Info emitowana była zawsze nazwa "Wroclaw". Wyjątek stanowi "Lawszowa" ale niestety nie wiem o co chodzi... W podwrocławskich Wróblowicach Plus emituje nazwę: "Wroblewice" ale ja jakoś się tym nie przejmuję ;)
Poza tym na wyświetlaczu w regionie mam prześliczne "Dolny Slask" ;) Oczywiście bywają też nazwy miejscowości np. "Mirkow", "Dlugoleka", "Olawa", "Brzeg" itd...
Do ciekawostek można zaliczyć "Jelcz - Lask" (niewtajemniczonym dopowiem: chodzi o Jelcz-Laskowice ;) ) czy też "Katy Wroclawskie" - nie skrócone!
A wyjeżdżając dalej istnieje: "Opolskie", "Opole, a np. Kedzierzyn-Koźle to dla Plusa po prostu "Kedzierzyn".
Pozdrawiam - jak zawsze - Gorąco ;)

Obrazek

#257313  autor: darnok
 20 mar 2008, 17:59
Kaczy pisze:Pewno cały ten bałagan wynika ze struktury Plusa.
Ma on swoje oddziały (rejony) i zapewne za CI odpowiada kilka osób i stad każdy ma swoją wizję.
Poza tym pewno jeszcze kilka firm trzecich uczestniczy w stawianiu i konfiguracji BTS`ów i stąd rodzą się kolejne problemy.
Tak maja wszystkie opy. Regiony, kazda ze swoja struktura. Do tego centrala. A czarna robote robi duzo podwykonawcow.
Za CB moze byc odpowiedzialne planowanie w regionach + centrala za konfiguracje.

#257410  autor: BTS_lodz
 21 mar 2008, 10:32
darnok pisze:Regiony, kazda ze swoja struktura. Do tego centrala. A czarna robote robi duzo podwykonawcow.
Za CB moze byc odpowiedzialne planowanie w regionach + centrala za konfiguracje.
Co nie zmienia faktu, że oparator może narzucić jednolity standard prezentacji Cell Info. Jakoś Orange czy Era sobie z tym poradzili, tylko Plus - "co kraj to obyczaj".

#257527  autor: Szalony
 21 mar 2008, 17:34
Dzis robilem male testy celllinfo na moim "nowym" nabytku- i bardzo sie zdziwilem na "Plus" dla Ery oczywiscie ze na windowsmobile6 ta usluga pokazuje sie bezposrednio na ekranie :shock: - niestety w plusie i orange to bylo niemozliwe bo jakbysmy nie ustawili telefon to przychodza te sms zabojcze co chwile :( Widac faktycznie ze Era bardzo powaznie podszedla do tego tematu - w przeciwienstwie do Plusa ... Szkoda tylko ze u mnie w aleksandrowie Era ma tak zly zasieg :cry: Bo jakby miala taki dobry jak Plus to napewno bym z niej korzystal a tak to na co dzien uzywam plusa...Obrazek

Era Aleksandrow Lodzki - czesc miasta zasieg zenujacy w budynkach byl przez 10lat - http://szalony2007.republika.pl/era.png . Teraz jest tak - http://img163.imageshack.us/img163/5237 ... ot0100.png Wkoncu :) Widac roznice :)

#257542  autor: BTS_lodz
 21 mar 2008, 18:55
Szalony pisze:Szkoda tylko ze u mnie w aleksandrowie Era ma tak zly zasieg
Szalony, wyluzuj i nabierz trochę cierpliwości. W tej chwili Era kładzie nacisk na rozwój sieci w samej Łodzi. Powstaje na prawdę dużo stacji, wręcz na niespotykaną dotąd skalę. Z pewnych źródeł wiem, że jak doposażą samą Łódź, to zabiorą się za miasta ościenne, w tym też i Twój wytęskniony Alexandrów ;) Ma to nastąpić w ciągu najbliższych miesięcy.

Natomiast a'propos Plusa w Łodzi to niestety siadła ich jakość połączeń. Pamiętasz, jeszcze na przełomie roku było super, a teraz jest już jak w Erze, a w niektórych miejscach nawet gorzej. Często występuje "czkawka", oraz komunikat "sieć zajęta" przy próbach nawiązania połączeń w godzinach szczytu.

A wracając do tematu zasadniczego, czyli CI w Plusie - wspominałem kiedyś o błędnym CI na stacji na ul. Świętojańskiej w Łodzi - pokazuje "Modrze". Zgłaszałem ten fakt parokrotnie mailowo i telefonicznie do BOK-u, zgłaszałem też znajomemu z Plusa i efekt jest taki, że... nie ma efektu. To pokazuje, że niestety Cell Info jest dla Plusa przysłowiową kulą u nogi. A fakt nie włączania CI na nowych stacjach pokazuje, że Plus wogóle dąży do wyplenienia CI. A szkoda...

#281404  autor: 121167
 05 sie 2008, 15:15
Jest o Erze i Orange, to napisze cos o Plusie:
Cell Info nadal beznadziejne (przynajmniej w Malopolsce) ale cos ruszylo. "Naprawili" nazwy w okolicach Krakowa (nie bylo wcale) ale... Nadajnik w Glogoczowie pokazuje "Krakow" a to jeszcze kilkanascie km od miasta. Pojawilo cie CI Rabka, Piwniczna oraz... Lysa Polana, na granicy z SK. Nadal nie ma nazwy Limanowa - miasto powiatowe, nie mowie o mniejszych miastach takich jak Dobczyce gdzie tez nie ma. BTS w Chocholowie pokazuje "Tatry" chociaz do Tatr daleko. Poza tym przewaznie "Malopolska" albo "Podhale". Ciekawe kto decyduje o tym, jaka nazwa jest wyswielana? Przeciez poprawienie nazw zajeloby kilka godzin, maksymalnie kilka dni. Moge podac LAC i CID stacji i proponowane nazwy jezeli oni ich nie znaja...
Taki burdel to tylko w... Plusie?

#281414  autor: kowcio
 05 sie 2008, 15:43
121167 pisze:Taki burdel to tylko w... Plusie?
Taa.. Nie wiem jak Era (z tym telefonem nie mogę podróżować, często brak w ogóle zasięgu).
Tak jak było mówione- jak dla mnie najlepsze cell info ma Orange- zawsze pokazują się nazwy miejscowości. W Plusie często mam Dolny Slask albo Wielkopolska.
W Orange zawsze jak gdzieś jadę, wystarczy, że zobaczę na telefon- od razu wiem gdzie jestem ;) chwała im za to.
W Erze fajne jest tylko, że pokazują się szczegółowe miejsca w dużych miastach (głównie dzielnice, place, szczególne miejsca).
Jak miałem Erę, o ile telefon wyłapał zasięg Ery, to często w ogóle się nie pokazywało nic.. Ale może to była sprawa dość "dupnego" telefonu (Nokia 6070), z którym zawsze były jakieś problemy.

#281461  autor: 121167
 05 sie 2008, 20:14
Polkomtel chyba bardzo nie lubi Limanowej, bo tam nawet EDGE nie ma, poza tym 1 BTS na cale miasto nie gwarantuje dobrego zasiegu. Wiec cell info to raczej najmniejszy problem... chyba maja tam malo abonentow

#281506  autor: BTS_lodz
 05 sie 2008, 23:17
kowcio pisze:jak dla mnie najlepsze cell info ma Orange- zawsze pokazują się nazwy miejscowości.
Kowcio, to nie jest tak do końca. Orange w CI podaje nazwę gminy, na terenie której znajduje się dany BTS. O ile więc w przypadku miejscowości co najmniej gminnych pokrywa się to z rzeczywistą lokalizacją stacji, o tyle w przypadku małych wiosek CI okazuje się mylne. Nie tak dawno długo musiałem się długo natłumaczyć znajomemu, że sygnał Pomarańczowych dociera do niego z pobliskiego BTSa w miejscowości Przygłów k/Piotrkowa Tryb., a nie z Sulejowa - jak odczytać można było z wyświetlacza jego telefonu.

Era w dużych miastach podaje naprzemiennie nazwę miejscowości oraz szczegółową lokalizację (przeważnie nazwa ulicy, placu, osiedla). W mniejszych miejscowościach jest to często naprzemiennie nazwa gminy oraz regionu geograficznego.

W Plusie sprawa jest bardziej przypadkowa - czasem nazwa województwa (np. Łódzkie, Wielkopolska itp.), czasem szczegółowa nazwa miejscowości, w ktróej zlokalizowana jest stacja. Ostatnio Plus wyłączył wogóle sporo CI - dla przykładu: co roku jeżdżę na wakacje w Bory Tucholskie do radośnie brzmiącej miejscowości Swornegacie. Jeszcze w zeszłym roku Plus podawał w CI "Swornegacie", a już w tym CI wyłączyli zupełnie.

#281509  autor: kowcio
 05 sie 2008, 23:32
BTS_lodz pisze:kowcio napisał/a:
jak dla mnie najlepsze cell info ma Orange- zawsze pokazują się nazwy miejscowości.

Kowcio, to nie jest tak do końca. Orange w CI podaje nazwę gminy, na terenie której znajduje się dany BTS. O ile więc w przypadku miejscowości co najmniej gminnych pokrywa się to z rzeczywistą lokalizacją stacji, o tyle w przypadku małych wiosek CI okazuje się mylne. Nie tak dawno długo musiałem się długo natłumaczyć znajomemu, że sygnał Pomarańczowych dociera do niego z pobliskiego BTSa w miejscowości Przygłów k/Piotrkowa Tryb., a nie z Sulejowa - jak odczytać można było z wyświetlacza jego telefonu.
Myślałem, że to oczywiste ;]
Ale Orange ma BTSy w najważniejszych miejscowościach. Wiem, że jak pojadę do miejscowości która ma 500 mieszkańców, a znajduje się koło niej jakaś większa to będzie CI z tej większej :P
A więc z tego dla mnie wynika, że Orange ma najlepsze CI. Wszędzie jest ;) (no jak nie wszędzie- to w ogromnej większości). Pokazuje miejscowości, w której ma BTSa, a nie tak jak Plus bądź Era- bywa, że tylko województwo.
Dla Ery zasługa w kierunku pokazywania szczegółowego CI w dużych miastach- tak jak pisałem.

PS. oczywiście to tylko moje zdanie, każdy może się z tym nie zgodzić ;)