• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
  • Strona 2 z 37
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 37

#250185  autor: elrond
 08 lut 2008, 19:56
Świetnie - mamy PABIANICE.

Wydaje mi się, że zaczyna się ostra walka o zasięg. Dziś na telepolis pojawiły się plany Hartmana z Ery. Wygląda na to, że będą się chłopaki ścigać od tego roku na zasięg.

#250202  autor: djfafa
 08 lut 2008, 20:54
To tylko się cieszyć! A jeszcze jak PTC dogada się z Polkomtelem co do wspólnych nadajników to może i białe plamy znikną z map raz na zawsze!
MarCjaho-ciekawę kiedy Play odpali Zieloną, bo NodeB już kilka stoi.

#250243  autor: Jedrker
 09 lut 2008, 06:23
A jest może tu ktoś z częstochowy zorientowany czy są już może jakieś nadajniki Playa w tej miejscowości ?
Nie znam się na nodeB, i wstyd ale nie odróżniam który to ery, który plusa/orange :-D

#250885  autor: Animatter
 12 lut 2008, 20:15
W niedziele zalogowałem już się do działającej sieci 3G Play. Zasięg w bardzo dużej części miasta, wszystko działa wybornie.

#250941  autor: djfafa
 13 lut 2008, 08:59
No ja sprawdzałem w czwartek. Niestety jeszcze jeszcze do Playa się nieszło zalogować.

#252326  autor: tesla
 20 lut 2008, 20:03
Jedrker pisze:Nie znam się na nodeB, i wstyd ale nie odróżniam który to ery, który plusa/orange
jaki tam wstyd, w szkole tego nie uczą

>3g HuaWei, PLAY dla przykładu
Obrazek

>2G Nortel, Orange
Obrazek

>3G HuaWei, Orange
Obrazek

jak poszuksz, to znajdziesz resztę :)

Na końcu zdania dajemy kropkę, potem spację i zaczynamy z dużej litery. Proste?

#254433  autor: lukaszw
 03 mar 2008, 22:48
Dzisiaj rano telefon wykrył mi nowy nadajnik w E-gu przy ulicy Piechoty, jednak teraz już go nie wykrywa, zakładam że to testy więc będzie zaraz drugi(?) nadajnik PLAY w E-gu.

#254460  autor: yagi
 04 mar 2008, 09:13
W Krakowie w okolicach dworca juz jest PL06. Jak bede nastepnym razem to poskanuje wiecej ;)

Obrazek

:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010)

#254748  autor: Jedrker
 06 mar 2008, 10:18
Znalazłem na necie mapę nadajników Play, jeśli chodzi o moją miejscowość i okolice.
Jestem zdziwiony że jest tego aż tyle, bo w całym mieście mój telefon nie wyłapuje żadnej sieci Play !!
Nadal w telefonie play, korzystam z zasięgu Plusa :
Oto ta mapka :
Obrazek
Czy da się sprawdzić, który z tych nodeB już działa, a które jeszcze nie, i kiedy zostaną uruchomione ?
Jest jakaś strona, gdzie można to wszystko sprawdzić ?

#254779  autor: mariusz9a
 06 mar 2008, 16:37
W przeciągu tygodnia wyrósł kolejny nadajnik Play na moim osiedlu. Tydzień temu postawiono maszt, w weekend zamontowano anteny a wczoraj przywieziono "wnętrzności":D Lokalizacja to dach Szkoły Podstawowej nr 19 im. M. Skłodowiskiej-Curie ul. Składowa 5. Nadajnik jeszcze nie działa.

#254829  autor: zajadacz
 06 mar 2008, 22:38
Jedrker pisze:Znalazłem na necie mapę nadajników Play, jeśli chodzi o moją miejscowość i okolice.
Jestem zdziwiony że jest tego aż tyle, bo w całym mieście mój telefon nie wyłapuje żadnej sieci Play !!
To (http://bts-gsm.eu/uke/play) jest tylko mapa na podstawie pozwoleń Urzędu Komunikacji Elektronicznej, a nie mapa istniejących stacji bazowych Play. To oznacza tylko tyle, że mają pozwolenia na NodeB w tych miejscach.

#254852  autor: Techwin
 07 mar 2008, 07:29
To chyba pierwsza mapa zasięgu Playa, z prawdziwego zdarzenia, można ja też powiększać

zasięg play na gsmworld

#254873  autor: Jedrker
 07 mar 2008, 10:10
Techwin,
a jak na tej mapce interpretować fioletowy kolor ?
Są to postawione nadajniki, czy działające już nadajniki ?

A odnośnie tematu :D
Długo wyczekiwany zasięg play w częstochowie.
Zaczynają chyba uruchamiać postawione już nodeB Playa, dzisiaj mój telefon przy Rondzie Mickiewicza złapał zasięg z nodeB playa.
Sam nodeB Play jest chyba postawiony na budynku przy ulicy Wolności, nie pamiętam tylko numeru budynku.
Na dniach będę testować zasięg Playa w częstochowie, więc na bieżąco dam znać.
Co ciekawe na Stradomiu też wyłapuje zasięg play, ale tylko na 1 piętrze w domku u mnie, zejdę piętro niżej, i mam brak zasięgu :D
Więc komercyjnie w częstochowie Play chyba niedługo zacznie działać :-D

#254879  autor: zajadacz
 07 mar 2008, 11:00
Techwin pisze:To chyba pierwsza mapa zasięgu Playa, z prawdziwego zdarzenia, można ja też powiększać
zasięg play na gsmworld
Ciekawe z czego oni mają tak duży zasięg w Gorzowie i Szczecinie. Na Płoni w Szczecinie jeszcze tydzień temu nie było żadnego NodeB Play i przez tydzień raczej nie zdążyli postawić i odpalić, a tu fioletowo... W Gorzowie byłem też tydzień temu i w centrum nie zauważyłem żadnego NodeB Play... Zasięg według tej mapki ma mało wspólnego z rzeczywistością...

#254880  autor: Kaczy
 07 mar 2008, 11:05
Ta mapka to podejrzana jest.
Jak się zmieni opa na np. Orange to cały kraj (w 100%) jest pokryty zasięgiem. A sam w obrębie woj. zachodniopomorskiego znam dużo miejsc, gdzie nie ma zasięgu.

...::: Made for loneliness :::...

#254886  autor: elrond
 07 mar 2008, 12:02
Kaczy, co do miejscowości ta mapka wydaje się być wiarygodna, ale wielkość zasiegu może nie odpowiadać. Wiele map na GSM World jest podejrzanych, ja już sie tam coś szuka, to trzeba to traktować pobierznie - tym bardziej że oficjalnie Play nie przedstawił na tyle dokładnych danych.

#254901  autor: zajadacz
 07 mar 2008, 13:25
elrond pisze:...tym bardziej że oficjalnie Play nie przedstawił na tyle dokładnych danych.
To skąd się biorą dane do mapek zasięgu na GSM World? Wydaje mi się, że właśnie od operatorów...

Zdjęcia stacji bazowych
Mapa stacji bazowych na podstawie UKE

#254902  autor: elrond
 07 mar 2008, 13:52
zajadacz, zwróć uwagę na słowo "oficjalnie" :wink:

Na mapach innych polskich operatorów też są ogromne rożnice, mimo że mają na swoich stronach aktualne mapy... Wg. GSM World bodaj Era niedługo połączy 3G Warszawskie z Lódzkim, a do tego jeszcze troche trzeba czasu :wink: To tylko przykład ale rozbierzności jest wiele.

#255197  autor: Łukasz_W
 09 mar 2008, 10:34
Jak przejeżdżałem przez Częstochowę 19 lutego to zasięg Play był niemal cały czas wzdłuż DK nr 1.
Do listy należałoby też dorzucić miasta Bielsko Biała i Pszczyna.
Ponadto Play ma już zasięg w Piotrkowie Trybunalskim, także na obwodnicy autostradowej, a nawet dalej w stronę Radomska - aż po Wolę Krzysztoporską! W Piotrkowie jedna ze stacji znajduje się prawdopodobnie na 10-piętrowym bloku przy ul. Słowackiego (na sąsiednich blokach stacje Idei i Ery).

#255408  autor: PingNoMore
 10 mar 2008, 08:09
Wczoraj byłem w Bełchatowie i złapałem zasięg Play. Miejsce gdzie telefon złapał sygnał to szpital i jego okolice.
  • Strona 2 z 37
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 37
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5