• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
  • Strona 10 z 33
  • 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 33
 #900284  autor: andrzejgolota
 15 gru 2016, 19:00
Z tą wpadką PR-ową to bym też aż tak bardzo nie przesadzał. Dam sobie rękę uciąć ponad 95% ludzi nie rozumie i nie potrafiłoby w ogóle zdefiniować pojęcia "roaming krajowy" a już jakieś przycinanie prędkości transmisji danych u partnera roamingowego to w ogóle czarna magia. Zawsze jest tak. że na portalach branżowych mocno przecenia się pewne zjawiska.

EDIT: Zresztą powiem szczerze, akurat często siedzę na sztywno zalogowany w roamingu, najczęściej w TM. Jadąc dziś do pracy komunikacją oglądałem sobie spokojnie filmiki na YT w HD i szczerze gdyby nie Telepolis pewnie bym się nawet nie domyślił, że jakieś obostrzenia wprowadzono.
 #900319  autor: muchakk
 15 gru 2016, 21:49
Play schodzi totalnie na psy. Według Gruszki najlepsze i maksymalne predkosci mozna uzyskać na ich sieci.

Tak to wygląda na ich lte(na 3g jest jeszcze gorzej):
Obrazek

Dla porównania 3G orange w tym samym miejscu:
Obrazek

Przez przeciążoną sieć własną bali się odpływu użytkowników którzy zauważyli, że na innym operatorze (PLUS, O, T) prędkości w 3G są lepsze niz w ichniejszym LTE.... obnizyli prędkości w roamingu do tych które są w ich sieci :smt005 :lol:
 #900321  autor: f0ku5
 15 gru 2016, 22:07
Czy ja wiem, czy Play się musi obawiać jakiegokolwiek odpływu klientów...
Polacy mają tak wyprany mózg reklamami, że lgną do Play'a jak pszczoły do miodu. Widzę to po znajomych i niestety muszę im przedstawiać elaboraty na temat "dlaczego nie Play". Nie raz z marnym skutkiem...
 #900323  autor: muchakk
 15 gru 2016, 22:10
Niestety widzę podobne zjawisko, ale to z biegiem czasu też minie. Wszyscy lecą bo kiedyś ktoś mówił, że jest tanio i nawet nie sprawdzają innych ofert. Jak mam być szczery to oferta PLAY'a w chwili obecnej w żaden sposób nie rekompensuje tego jak ta sieć żałośnie działa. Nie mówiąc już o takich zagrywkach jak te opisywane w tym wątku.
 #900325  autor: f0ku5
 15 gru 2016, 22:14
Oferta Play'a nie dość, że nie rekompensuje jakości to jeszcze jest jedną z najgorszych ofert, gorszy jest chyba tylko Plus ;-)
 #900333  autor: Rafael.dz
 16 gru 2016, 00:04
Ale to trochę wina Play, ja akurat pracuje w wiosce gdzie jest tylko nadajnik orange, a dalej długo nic, przez BOK mam włączony roaming orange, musiałem na sztywno włączyć orange w ustawieniach telefonu bo Play nie ma opcji ustawienia orange jako głównego po play operatora, wracajac do domu (miasto 50tyś) nie zmieniam ustawień wyboru sieci, bo kolejnego dnia bym musial znowu to ustawiać,jeśli to zmienię na auto wybór jak już ktoś nie raz zauważył że play trzyma swoją sieć do ostatniej "kreski", ktoś do mnie dzwoni i słyszy "abonent poza zasiegiem" mino że mam zasieg,
 #900360  autor: goral2099
 16 gru 2016, 09:48
"Jedna według gazety powodów przykręcenia kurka z internetem dla osób logujących się do sieci partnerskiej może być kilka, ale firma ich nie ujawnia. Na jej ruchu powinni skorzystać klienci T-Mobile. Mniejsze obciążenie sieci tego telekomu oznaczać będzie większą stabilność połączenia i wyższą średnią prędkość mobilnego dostępu do internetu. A to właśnie jakością sieci chce zdobywać i zatrzymywać klientów T-Mobile.

W kuluarach nieraz słychać było, że Play potrafi bez uprzedzenia obciążyć ruchem sieć partnera, nie dając mu czasu na reakcję i odpowiednie ustawienie sieci."

http://www.telko.in/rz-play-ogranicza-p ... aminigwych

Czyli okazuje się, że to jednak partnerzy roamingowi (głównie T?), przez niejednostajne i nierównomierne obciążenie sieci, mogli popchnąć Play w stronę lejka, a nie nadmierne koszty.
 #900361  autor: bed
 16 gru 2016, 10:00
A mnie ciekawią dwie rzeczy. Jak niby Play miałby uprzedzić partnera o nadchodzącym ruchu (co oni, wróżki są że wiedzą), a tym bardziej jak partner miałby zareagować odpowiednim ustawieniem sieci? Nie wierzę, że za sprawą magicznej różdżki odciąży sieć jak Play powie: O! A teraz będą ściągali! ;)
 #900365  autor: Ramirez
 16 gru 2016, 10:23
muchakk pisze:Play schodzi totalnie na psy. Według Gruszki najlepsze i maksymalne predkosci mozna uzyskać na ich sieci.

Tak to wygląda na ich lte(na 3g jest jeszcze gorzej):
Obrazek

Dla porównania 3G orange w tym samym miejscu:
Obrazek

Przez przeciążoną sieć własną bali się odpływu użytkowników którzy zauważyli, że na innym operatorze (PLUS, O, T) prędkości w 3G są lepsze niz w ichniejszym LTE.... obnizyli prędkości w roamingu do tych które są w ich sieci :smt005 :lol:

To i tak masz dobrze :mrgreen: . U mnie LTE przy sygnale -100dBm od zawsze ma predkosci 1/1 mega, 3G 3/1.
 #900366  autor: Mixiorek
 16 gru 2016, 10:27
Też nie wiem. Jak dla mnie metoda jest jedna - "wyrwać chwasta". Niech umowa dobiegnie końca i niech każdy rozejdzie się we własną stronę.

Skąd wzięła się ta informacja o kosztach, o wysokim kursie EUR?

https://www.speedtest.net/result/i/3214933873.png
 #900369  autor: myk6414
 16 gru 2016, 10:43
Trochę OT, ale coś czuję że Plus też pójdzie w ślady Orange i wyda jakiś złośliwy komunikat... dziś zauważyłem że zdjęli (znowu) kaganiec w PowerLTE (w tym miesiącu mam już ponad 150GB przewalone i jeszcze wczoraj blokowali mnie zgodnie z umową na D:10/U:3 - dziś spokojnie D:40-50 osiąga)
 #900374  autor: Mixiorek
 16 gru 2016, 10:48
To Plus ma dział prasowy? Nawet nie kojarzę na szybko jak nazywa się rzecznik... oni pod tym względem są strasznie "z tyłu". Orange pod tym względem jest o mile przed nimi. Szybka i sprawna ekipa. Blog o ciekawostkach sieciowych i nie tylko.
Plus pod tym względem to trochę taka skamielina.

https://www.speedtest.net/result/i/3214933873.png
 #900376  autor: goral2099
 16 gru 2016, 10:55
bed pisze:A mnie ciekawią dwie rzeczy. Jak niby Play miałby uprzedzić partnera o nadchodzącym ruchu (co oni, wróżki są że wiedzą), a tym bardziej jak partner miałby zareagować odpowiednim ustawieniem sieci? Nie wierzę, że za sprawą magicznej różdżki odciąży sieć jak Play powie: O! A teraz będą ściągali! ;)
Może normalnie nie ma jakiegoś wydzielonego procentu pojemności sieci dla play, a przy informacji "będzie ściągane" ;) można by zastosować jakieś ograniczenie i zabezpieczyć swoich klientów. Nie wiem. Nie wiem też jak Play miałby coś takiego przewidzieć poza jakimiś cyklicznymi dobowo wzrostami obciążeń, czy awariami, gdzie wszystko leci w danym obszarze po roamingu.
 #900381  autor: kozien70
 16 gru 2016, 11:13
Myślę, że tu bardziej chodzi o sytuacje typu: na danym obszarze Play nagle zmienia priorytety i wrzuca wszystkich/większość w roaming T-mobile (albo Plus). Z forum widać, że takie sytuacje się zdarzały (nagle telefony zaczynały wybierać Plusa, choć wcześniej był to T-mobile i na odwrót). Takie sytuacje były ewidentnie "sterowane" przez Play i pewnie o taki brak wcześniejszej informacji chodzi partnerom roamingowym.
 #900385  autor: Benjamin Linus
 16 gru 2016, 11:37
czytając ten wątek mam wrażenie że spędzacie średnio 20 godzin patrząc na ekran telefonu lub robiąc co 180sek speedtesta, lub rozmawiacie przez telefon non stop chcąc wydzwonić no-limit.

Czytam o ciągłym przestawianiu to na automat to ręczny wybór - chyba sami sobie robicie pod górkę tymi działaniami.

narzekacie że ciągle jesteście w roamingu. Wyłączcie sobie na próbe ten roaming i zobaczcie jak wtedy działa Play 2G/3g/lte.

SEDNO - WAŻNE
wpadacie w roaming bo jest taka możliwość i telefon to robi.
Jeśli nie będzie miał przejścia do roamingu to znajdzie wam choćby 2G lub inny BTS.

Oczywiście nie wszędzie - zgadzam się - ale dajcie sobie spokój z tymi wpisami o zasięgu szczątkowym.
Sprawdzcie sami i się zdziwicie że jednak jest zasięg.
 #900388  autor: Wulo
 16 gru 2016, 11:59
Benjamin Linus pisze:czytając ten wątek mam wrażenie że spędzacie średnio 20 godzin patrząc na ekran telefonu lub robiąc co 180sek speedtesta, lub rozmawiacie przez telefon non stop chcąc wydzwonić no-limit.

Czytam o ciągłym przestawianiu to na automat to ręczny wybór - chyba sami sobie robicie pod górkę tymi działaniami.

narzekacie że ciągle jesteście w roamingu. Wyłączcie sobie na próbe ten roaming i zobaczcie jak wtedy działa Play 2G/3g/lte.

SEDNO - WAŻNE
wpadacie w roaming bo jest taka możliwość i telefon to robi.
Jeśli nie będzie miał przejścia do roamingu to znajdzie wam choćby 2G lub inny BTS.

Oczywiście nie wszędzie - zgadzam się - ale dajcie sobie spokój z tymi wpisami o zasięgu szczątkowym.
Sprawdzcie sami i się zdziwicie że jednak jest zasięg.
To ja koledze odpowiem tak: Czy fajną sprawą jest mieć automatyczny wybór sieci w momencie, gdy telefon na przymus trzyma się zasięgu Play przy mocy sygnału -111dB, gdy w momencie odebrania połączenia następuje rwanie, a potem brutalne wywalenie do 2G T-mobile, przy czym jakość rozmowy tragicznie spada i mam wrażenie, jakbym rozmawiał przez Nokie 3310? Tak więc ja mam wchodzić na strych, żeby mieć zasięg macierzysty Play, żeby biedny Play nie zapłacił więcej pieniążków, bo mój telefon wciska się w roaming? No chyba nie tędy droga? Tak więc po 5 latach takiej męczarni, mając najgorsze zdanie o T-mobile wróciłem właśnie do T-mobile na abonament i jakiekolwiek problemy z siecią i jakością skończyły się raz na zawsze.
Czasami te 5-10 zł tańszego pakietu w Play czy MVNO na Play nie jest warte gorszej jakości sieci, nie mówiąc tragicznej.
 #900464  autor: Benjamin Linus
 16 gru 2016, 19:00
@wulo - o tym napisałem. Telefon wpada w roming bo ma możliwośc. a co by było gdyby nie miał ?

nie wiesz.

piszesz że masz rwanie a potem wpada do 2G Tm - a gdyby nie było roamingu to wpadłby do 2G albo na inny BTS.
O tym pisze - sprawdź sobie choćby 2 dni. potem możesz włączyć ponownie roaming

telefon i sieć inaczej się zachowują - jeśli nie mają roamingu- zadaniem sieci jest utrzymanie rozmówcy w sieci i utrzymania rozmowy

PS.
a HDV w 2G umiecie już sobie włączyć przecież......
 #900469  autor: ja.michal
 16 gru 2016, 19:33
bed pisze:Jak niby Play miałby uprzedzić partnera o nadchodzącym ruchu (co oni, wróżki są że wiedzą), a tym bardziej jak partner miałby zareagować odpowiednim ustawieniem sieci? Nie wierzę, że za sprawą magicznej różdżki odciąży sieć jak Play powie: O! A teraz będą ściągali! ;)
Akurat może. Co za problem ustawić, że nagle (zmiana poziomu sygnału) telefony mają być zrzucane do sieci roamingowej? Można to przeprowadzić hurtowo. Inna sytuacja. Zdarzały się przypadki gdy Play dla niektórych klientów internetu mobilnego (czyli takiego, który powinien działać tylko w sieci macierzystej) włączał w danej lokalizacji dostęp do T-Mobile ze względu na problem/przeciążenie własnej stacji bazowej.
Mixiorek pisze:To Plus ma dział prasowy? Nawet nie kojarzę na szybko jak nazywa się rzecznik... oni pod tym względem są strasznie "z tyłu".
Ma, ma. ;) Nie mam pojęcia kto jest rzecznikiem prasowym. Orange i w sumie Play przodują w "rzecznikowaniu".
http://www.biuroprasowe.plus.pl/
kozien70 pisze:Myślę, że tu bardziej chodzi o sytuacje typu: na danym obszarze Play nagle zmienia priorytety i wrzuca wszystkich/większość w roaming T-mobile (albo Plus).
A no właśnie. :) Podobnie zrobili ostatnio z Virgin Mobile. Przecież tam był tylko Play+T-Mobile. Teraz jest Play+Plus.
  • Strona 10 z 33
  • 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 33
  • 1
  • 8
  • 9
  • 10