W tygodniu dostałem od znajomego kartę SIM od Play. Ciekawą promocję tam w ogóle robią

Przeniósł nr z Orange do Play, dostał kartę SIM docelową, Play na kartę i kartę do neta na pół roku
W każdym razie przez 3 dni bawiłem się P4. I jakie zmiany od wiosny tego roku? LTE u mnie w chacie chodzi zdecydowanie wolniej i ma prędkość niższe niż Plus. Maksymalnie wyciągnąłem 18Mb/s.
Jak działa voice? A więc.....nie wiem czy mam coś ze słuchem ale zdecydowanie lepsza jakość jest na Plusie czy na TM jak się dzwoni do innej sieci. Tutaj P4 cieniutko. Po P4 bardzo dobra jakość.
Co do działania roamingu. Pierwsze przejście w TM jest zazwyczaj bez zastrzeżeń, poza momentami, gdy P4 trzyma się uporczywie własnych nadajników do prawie utraty sygnału oraz.....gdy już jesteśmy w roamingu po "małych przygodach" zaczyna się chrzanić, gdy TM chce zmienić technologię np z U2100 na U900 albo na 2G. I wtedy często dochodzi do zakłóceń, używania słów w słuchawce z obu stron "halo halo halo" lub do zerwania rozmowy.
Ogólnie uważam, że P4 w Trójmieście chodzi na poziomie ciut lepszy niż Orange ale do Plusa czy TM im zdecydowanie brakuje. Poza miastami - no cóż, to głównie roaming i literka R na słuchawce.
PS Nie wiem co z tą siecią P4 jest ale.....w jednym momencie się trzyma aż do -114dBm swojej sieci po czym dopiero przechodzi w roaming. Albo masz sygnał ok -100dBm i już wskakujesz w roaming.
Po wejściu w roaming jest albo szybki powrót do P4 albo.....siedzisz jak debil w roamingu aż zechce wrócić. Najłatwiej wraca do sieci macierzystej gdy ma się ustawione w telefonie LTE.
Strasznie to niejednorodne jest.
Dla ludzi, dla których ważna jest cena i możliwość dzwonienia czy wysyłania smsów - problem niezauważalny, ponieważ takie działanie mają gdzieś. Dla nich się liczy możliwość korzystania z telefonu.
Mnie takie latanie strasznie irytuje.