• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
  • Strona 10 z 24
  • 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 24

#490901  autor: horas
 21 lip 2011, 12:40
playwlkp pisze:To jaki sens miało chwalenie się i denerwowanie ludzi że umowa była już podpisana rok temu i NA CAŁY KRAJ !!! To są słowa Rzecznika !!! A że warunki umowy mało atrakcyjne to poco podpisywali taką umowę ?
lepiej kolego nie można było tego napisać :smt023
w pełni się z Tobą zgadzam, skoro chwalą się ogólnokrajową umową z Centertelem to niech nie robią z gęby cholewy tylko zdalnie prześlą uprawnienia na SIM'y tym którzy ich potrzebują, tak jak ja potrzebuję :x
w moim przypadku chodzi o dwie karty abonamentowe oraz okolice Szczecina gdzie Plusa nie ma lub ma słaby zasięg (o P4 już nie wspomnę) a Centek jest na maxa :twisted:
tyle w temacie...
a skoro "olewają" swoich abonentów....każdy kij ma dwa końce, teraz chwalą się swoim MNP ale przyjdzie taki czas kiedy ludzie, np. tacy jak ja, przed końcem umów złożą wypowiedzenia i cześć pieśni...ja płakać nie będę i Pan Rzecznik pewnie też nie...żeby tylko w porę opamiętali się i na prawdę zaczęli robić "coś" z tym własnym (i roamingiem) zasięgiem... :evil:

#490905  autor: kerim36
 21 lip 2011, 12:52
horas pisze:w moim przypadku chodzi o dwie karty abonamentowe oraz okolice Szczecina gdzie Plusa nie ma lub ma słaby zasięg (o P4 już nie wspomnę) a Centek jest na maxa :twisted:
to po co podpisywales umowe z play'em??

Mapy do fabrycznych nawigacji Opel / Citroen / Peugeot / Renault / Fiat i inne
Pogotowie komputerowe / aktualizacja map GPS
http://www.klos.net.pl

#490909  autor: horas
 21 lip 2011, 13:06
kerim36 pisze:to po co podpisywales umowe z play'em??
w tej sieci jestem od jej początków, najpierw w pre-paidzie dwa lata a później przeszedłem na abonament...wcześniej w moim miejscu zamieszkania nie było większych problemów...problemy pojawiły się wraz z przyrostem użytkowników P4 później przeprowadziłem się w inna lokalizację w której mam obecnie problemy z zasięgiem...

a dlaczego wybrałem tą a nie inną sieć ?? na to pytanie nie muszę chyba odpowiadać bo podejrzewam, że Ty z takich samych powodów wybrałeś tą sieć :lol:

#490911  autor: MK_
 21 lip 2011, 13:12
na to pytanie nie muszę chyba odpowiadać
Chcesz mieć lepiej, zapłać więcej. P4 się pieniądze z nieba nie sypią żeby miał płacić za roaming ze wszystkimi operatorami krajowymi bo komuś na zadupiu coś nie działa.

Lubię to! 50zł na 5 miesięcy - 113min&200MB na miesiąc

#490916  autor: kerim36
 21 lip 2011, 13:51
horas pisze:wcześniej w moim miejscu zamieszkania nie było większych problemów...problemy pojawiły się wraz z przyrostem użytkowników P4 później przeprowadziłem się w inna lokalizację w której mam obecnie problemy z zasięgiem...
teraz rozumiem
że Ty z takich samych powodów wybrałeś tą sieć :lol:
tanio jest tanio, dlatego nie oczekuje od nich cudow

#490920  autor: wlkp
 21 lip 2011, 14:09
MK_ pisze:
na to pytanie nie muszę chyba odpowiadać
Chcesz mieć lepiej, zapłać więcej. P4 się pieniądze z nieba nie sypią żeby miał płacić za roaming ze wszystkimi operatorami krajowymi bo komuś na zadupiu coś nie działa.
Życzę tobie abyś kiedyś znalazł się na takim zadupiu i pilnie potrzebował skorzystać z telefonu,a na wyświetlaczu brak zasięgu :-D . Ale Play na swojej stronie mapkę zasięgu ma całą fioletową i piszę że ma 99 % zasięgu Polaków,więc spoko .

Mieszkasz pewnie w mieście toś taki cwany ! Ale wszyscy w miastach mieszkać nie mogą .

I dla jasności ,rozchodzi mi się o 2 sprawy.

1. Po co rzecznik opowiada bzdety że mają podpisaną umowę od dawna i na cały kraj ? Po to żeby się pochwalić i ludzi wnerwiać ?

2.BOK po 3 miesiącach przyznał rację że u mnie brak zasięgu sieci Play a na Plusa nie mają wpływu,i w ramach rekompensaty daje na jeden numer 2 razy po 40 minut gratis ???? Jaki to ma sens,darmowe minuty na jeden numer,a sprawa tyczyła się 3 numerów,i co dają darmowe minuty jak zasięgu nie ma ? To tak jakbym poszedł do dilera samochodów zamówił auto,a on mi odpala po czasie -przykro nam nie będzie tego auta dla pana w ramach rekompensaty dostanie pan 20 litrów paliwa gratis ! Na cholere mi paliwo jak auta nie mam,np.

#490924  autor: MK_
 21 lip 2011, 14:27
1. Po co rzecznik opowiada bzdety że mają podpisaną umowę od dawna i na cały kraj ? Po to żeby się pochwalić i ludzi wnerwiać ?
Marketing Playa zawsze był taki a nie inny - mam na myśli dziwaczny (jak cała szopka z 4G, 5G i 10G)
Ale Play na swojej stronie mapkę zasięgu ma całą fioletową i piszę że ma 99 % zasięgu Polaków,więc spoko .
Posiłkują się zasięgiem Polkomtela, a jak z roamingiem jest w niektórych miejscach to wiadomo. W każdym razie jeszcze mi się nie zdarzyło jechać w miejsce w którym nie miałbym ani zasięgu Playa, ani Plusa.

#490968  autor: Claudec
 21 lip 2011, 16:35
Ja nie podpisał bym umowy z operatorem który nie ma zasięgu w moim miejscu zamieszkania.
playwlkp, u mnie niedawno zaczęły się mojej mamie jaja z zasięgiem Orange, okazało się że zlikwidowali swój przekaźnik w centrum miasta.
O ile na dworze można rozmawiać to w domu są duże problemy, telefon łapie zasięg z odległych stacji, zrywa połączenia, do tego słaba jakość rozmowy.
Problem łatwo idzie rozwiązać bo to prepaid, już jest zarejestrowany i czeka na przeniesienie numeru do Play.
W twoim przypadku widzę 3 rozwiązania:
1) Wycieczka do Przemyśla żeby zalogować się do tej sieci i uzyskać dostęp do roamingu Orange.
2) Przesłać kurierem karty sim do zaufanej osoby która mieszka w Przemyślu aby zalogowała się do sieci Orange
3) Kupić Repeater GSM który wzmocni sygnał w domu.

#490973  autor: KamaZ
 21 lip 2011, 16:49
Claudec pisze:3) Kupić Repeater GSM który wzmocni sygnał w domu.
To chyba najrozsądniejszy wybór. Za jakiś czas jak już nie będzie problemów w Przemyślu to najprawdopodobniej dostęp do Orange zostanie również zablokowany.

#490974  autor: MK_
 21 lip 2011, 16:51
Mnie bardzo interesuje na jakiej zasadzie ten "biznes" z Orange działa, choćby jak się z tego rozliczają.

#490985  autor: mkowalski
 21 lip 2011, 17:11
MK_ pisze:Mnie bardzo interesuje na jakiej zasadzie ten "biznes" z Orange działa, choćby jak się z tego rozliczają.
Sądząc po polityce nadawania uprawnień bardzo możliwe jest, że rozliczają się od ilości użytkowników korzystających z infrastruktury Orange.

#490986  autor: kerim36
 21 lip 2011, 17:13
mkowalski pisze:Sądząc po polityce nadawania uprawnień bardzo możliwe jest, że rozliczają się od ilości użytkowników korzystających z infrastruktury Orange.
bardziej od ruchu: przychodzacego i wychodzacego

#490990  autor: MK_
 21 lip 2011, 17:25
A z Polkomtelem ilościowo czy jakaś stała stawka jest?

#490991  autor: wlkp
 21 lip 2011, 17:26
Mnie nawet nie zależy na dostępie do internetu ,tylko aby udostępnili do rozmów po sieci Orange .Druga sprawa ,ciekawe jaki koszt jest żeby udostępnić sieć Orange dla jednej karty sim Playa w przeliczeniu .

#490999  autor: rogmaniek
 21 lip 2011, 17:41
playwlkp pisze:mieszkam na wsi w Wielkopolsce .Od prawie 3 miesięcy mam problemy z zasięgiem
Potwierdzasz moje słowa, że są lokalizacje, gdzie nawet Polkomtel nie ma stabilnego zasięgu własnego. Ciekawe, że PTC ma zasięg lepszy, w Twojej miejscowości, od operatora Plusa. Widocznie, to jedna z nielicznych lokalizacji, w Wielkopolsce :smt042
playwlkp pisze:Tu nie chodzi żebym ja latał ze swoimi kartami SIM po Polsce .
Właśnie. O to mi chodzi, że takim nierównym traktowaniem Klientów, P4 samo zmusza Ich to kombinowania :smt009
kerim36 pisze:Poniewaz ekonicznie moze mu to nie byc na reke.
Napisałem o tym wyżej, że w pewnym sensie rozumiem P4. Jeśli jednak zależy Im na Kliencie, to powinni wszystkich równo traktować, moim zdaniem.
playwlkp pisze:A że warunki umowy mało atrakcyjne to poco podpisywali taką umowę ?
Racja. Choć pewnie znajdą się argumenty. Choćby taki, że zasięg Centertela, jest udostępniany tylko w wyjątkowych sytuacjach.

O2 - We're better, connected!
O2 - See what you can do!
O2 - Together is better!

#491006  autor: mkowalski
 21 lip 2011, 17:59
kerim36 pisze:
mkowalski pisze:Sądząc po polityce nadawania uprawnień bardzo możliwe jest, że rozliczają się od ilości użytkowników korzystających z infrastruktury Orange.
bardziej od ruchu: przychodzacego i wychodzacego
No tak, o to mi chodziło.
MK_ pisze:A z Polkomtelem ilościowo czy jakaś stała stawka jest?
Umowa z Polkomtelem jest ryczałtowa, więc nie ma znaczenia ile osób korzysta z ich sieci.

#491060  autor: MK_
 21 lip 2011, 20:19
Jeszcze jedna rzecz mnie ciekawi jak wygląda korzystanie z Playa w takiej Warszawce:

Na Śląsku Play ma w porównaniu do innych operatorów bardzo mało E-GSMu, a wiele więcej UMTSu niż W3.

W Warszawie natomiast gdzie na wybranym obszarze PTC ma 307 stacji GSM, Orange 252, Plus 304 a Play... 67. UMTSu ma 128 gdzie np taki Plus ma 345. Dysproporcja jest ogromna zarówno porównując Playa do W3 w Warszawie, jak i Playa w Warszawie (wiele mniej stacji niż W3) i na Śląsku (wiele więcej UMTSu w Playu jak w W3). Dane brałem z mapa.btsearch.pl więc są to pozwolenia radiowe, ale przypuszczalne wirtualne stacje (bo zaraz pewnie ktoś użyje tego argumentu) są raczej na granicy błędu statystycznego. Czemu Play stawia w miastach na Śląsku stacje UMTS co 500m, podczas gdy W3 co 1-2km, a w Warszawie taka dysproporcja? Kwestię E-GSMu w swoich wywodach pominę bo to jest istna nędza w obu wymienionych miejscach.

#491066  autor: mkowalski
 21 lip 2011, 20:32
MK_ pisze:Czemu Play stawia w miastach na Śląsku stacje UMTS co 500m, podczas gdy W3 co 1-2km, a w Warszawie taka dysproporcja?
Może właśnie dlatego, że jak sam napisałeś, Plus ma w Warszawie aż 345 stacji UMTS i 304 GSM.

#491067  autor: MK_
 21 lip 2011, 20:33
Czyli w centrum Wawy trzeba czasem jechać na roamingu :-D ?

#491071  autor: Pawrzes
 21 lip 2011, 20:58
Porównanie samych pozwoleń jest bez sensu! Plus ma czasem kilka pozwoleń na jedno miejsce, wiele stacji nie istnieje i nigdy nie powstanie lub istniały kiedyś.

Np. http://mapa.btsearch.pl/gps/ll/52.13592 ... 71045/z/15 odfiltrujcie UMTS i wybierzcie dane z bazy BTSearch porównując z pozwoleniami. Ile rzeczywistych NodeB Plusa na tym obszarze istnieje?

Pozdrawiam
  • Strona 10 z 24
  • 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 24
  • 1
  • 8
  • 9