• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
  • Strona 10 z 12
  • 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12

#387285  autor: Dideq
 13 lut 2010, 09:15
Może ktoś spojrzeć na Łódź i wybrać tylko nowe pozwolenia? Zdaje mi się czy Play uzyskał mnóstwo nowych pozwoleń w obecnych lokacjach? Co jest grane? Zmiana danych? Nowe pozwolenia na nowe pasma?

#387288  autor: Szalony
 13 lut 2010, 09:38
Takze ten "wysyp" Play zauwazylem - jednak to tylko zmiany pozwolen i nie wiem czemu tak zrobili ? Zmienili numerki i tylko tyle , tylko po co ? Nowych lokalizacji Play jest tylko kilka tak naprawde . Plus juz niezle zaczyna mnie wnerwiac od ponad 2lat ma pelno wirtualnych pozwolen 3G i nic nie robi. W samej Lodzi takich wirtualnych nodeB od ponad 2 lat jest kilkadziesiat !!!

Era Aleksandrow Lodzki - czesc miasta zasieg zenujacy w budynkach byl przez 10lat - http://szalony2007.republika.pl/era.png . Teraz jest tak - http://img163.imageshack.us/img163/5237 ... ot0100.png Wkoncu :) Widac roznice :)

#390426  autor: FABIANO
 28 lut 2010, 11:02
W wykazie na stronie BTSearch jest PLAY w miejscowości Krzyż Wielkopolski. W rzeczywistości nie ma-wczoraj byłem i sprawdzałem :!: ...PYTANIE KIEDY BĘDZIE :?: ..ktoś wie ile to trwa :?:

#390473  autor: Jedrker
 28 lut 2010, 13:24
FABIANO pisze:...PYTANIE KIEDY BĘDZIE :?: ..ktoś wie ile to trwa :?:
Nikt takiej informacji Ci nie udzieli ;P
Tajemnica handlowa PLAY ;PP

#390477  autor: FABIANO
 28 lut 2010, 13:40
Jedrker pisze:
FABIANO pisze:...PYTANIE KIEDY BĘDZIE :?: ..ktoś wie ile to trwa :?:
Nikt takiej informacji Ci nie udzieli ;P
Tajemnica handlowa PLAY ;PP

[ Dodano: 2010-02-28, 13:45 ]
Tajemnica handlowa.....To niech odrazu zaznaczą na mapie BTSearch z 2-3 tysiące punktów i finał he he he :-D ...i tak czy tak tam gdzie nie ma tam nie ma hi hi hi

#390479  autor: kerim36
 28 lut 2010, 13:51
FABIANO,

w wykazie jest, wiec oficjalnie zgoda juz jest, natomiast czy i w ogole bedzie tam bts to juz sprawa playa. moze byc, ale nie musi.

Mapy do fabrycznych nawigacji Opel / Citroen / Peugeot / Renault / Fiat i inne
Pogotowie komputerowe / aktualizacja map GPS
http://www.klos.net.pl

#390500  autor: FABIANO
 28 lut 2010, 15:39
Żartowałem z tymi tysiącami ;-) ale znając życie będzie tam zasięg. Drabina,kościół i wiadomo o co chodzi heh :D

#392432  autor: Dideq
 10 mar 2010, 19:01
Są nowe wykazy. Jednak znowu w Łodzi sytuacja że nowe są stare stacje tylko zmienione pozwolenia. Trochę wprowadza zamęt. :/
 #392451  autor: Baluu
 10 mar 2010, 20:39
Hey.

Mozesz podac konkretny przyklad?

#392590  autor: Mixiorek
 11 mar 2010, 18:39
W plusie 0 szt. nowych pozwoleń 3G, w Orange 1 szt., w Play trochę jest, w Erze sporo nowości.

https://www.speedtest.net/result/i/3214933873.png
 #392952  autor: Dideq
 13 mar 2010, 16:21
Baluu pisze:Hey.

Mozesz podac konkretny przyklad?
Ciężko bo znalazłem gdzieś w wykazie ze strony UKE. Na mapie nie są naniesione na szczęście ale w lutym było dużo.

#398613  autor: rogmaniek
 13 kwie 2010, 12:19
Pawrzes pisze:Dziś nastąpiła kolejna aktualizacja: http://www.uke.gov.pl/uke/index.jsp?pla ... &page=text
I niestety muszę stwierdzić, że "posucha" w Wielkopolsce. O dziwo kilka, a może kilkanaście nowych pozwoleń, w tym regionie, ma Polkomtel. To głównie BTS'y w paśmie 900 Mhz, czyli pewnie znów "na papierze" :x

W PTC też kiepściutko. Chyba tylko dwa, może trzy nowe pozwolenia, w tym jedno w Poznaniu i też stacje 2G.

Centek: tu nie znalazłem żadnego nowego pozwolenia, także "gratulacje" dla "prestiżowej' sieci.

I największe "rozczarowanie" aktualizacji tych pozwoleń: P4. W Wielkopolsce też nie znalazłem żadnego nowego pozwolenia. Dziwne- czyżby aż tak ograniczyli budowę nowych stacji?! Coś kiepsko widzę ten "projekt wieża", czyli pokrycie zasięgiem największych/najważniejszych dróg/szlaków komunikacyjnych. Oj, chyba znów chodzi o jedno... A niby prezes zapewnia, że kasa jest... Ale cóż, do końca roku mamy jeszcze trochę miesięcy, także może powstanie chociaż kilkanaście stacji bazowych w w/w miejscach ;-)

O2 - We're better, connected!
O2 - See what you can do!
O2 - Together is better!

#398617  autor: masada
 13 kwie 2010, 12:44
rogmaniek pisze:
Pawrzes pisze:Dziś nastąpiła kolejna aktualizacja: http://www.uke.gov.pl/uke/index.jsp?pla ... &page=text
I niestety muszę stwierdzić, że "posucha" w Wielkopolsce. O dziwo kilka, a może kilkanaście nowych pozwoleń, w tym regionie, ma Polkomtel. To głównie BTS'y w paśmie 900 Mhz, czyli pewnie znów "na papierze" :x

W PTC też kiepściutko. Chyba tylko dwa, może trzy nowe pozwolenia, w tym jedno w Poznaniu i też stacje 2G.

Centek: tu nie znalazłem żadnego nowego pozwolenia, także "gratulacje" dla "prestiżowej' sieci.

I największe "rozczarowanie" aktualizacji tych pozwoleń: P4. W Wielkopolsce też nie znalazłem żadnego nowego pozwolenia. Dziwne- czyżby aż tak ograniczyli budowę nowych stacji?! Coś kiepsko widzę ten "projekt wieża", czyli pokrycie zasięgiem największych/najważniejszych dróg/szlaków komunikacyjnych. Oj, chyba znów chodzi o jedno... A niby prezes zapewnia, że kasa jest... Ale cóż, do końca roku mamy jeszcze trochę miesięcy, także może powstanie chociaż kilkanaście stacji bazowych w w/w miejscach ;-)
Wraca jak bumerang. Pozwole wiec sobie zacytowac ze strony UKE i dodac - pozwolenie radiowe, a rzeczywiste budowanie i uruchamianie stacji to dwie rozne rzeczy. Mozna miec dziesiatki, jesli nie setki pozwolen i nic z nimi nie robic latami. "Nakrecanie sie" wiec nowymi pozwoleniami jest para w gwizdek...

W związku z licznymi pytaniami i wątpliwościami dotyczącymi publikowanych wykazów, Prezes UKE informuje, że pojawienie się stacji w wykazie oznacza jedynie, iż operator uzyskał pozwolenie radiowe, uprawniające go do używania urządzeń radiowych w lokalizacji i z parametrami określonymi w danym pozwoleniu radiowym. Nie jest to tożsame z faktem zbudowania i uruchomienia stacji oraz rozpoczęciem świadczenia usług. Pytania w sprawie harmonogramu budowy i komercyjnego uruchamiania konkretnych stacji należy kierować bezpośrednio do właściwych operatorów

#398667  autor: ms93
 13 kwie 2010, 16:41
rogmaniek pisze:P4. W Wielkopolsce też nie znalazłem żadnego nowego pozwolenia. Dziwne- czyżby aż tak ograniczyli budowę nowych stacji?!
Jak tak patrze na P4 i powiat czestochowski, to postepuja z pozwoleniami w calym powiacie. Ida kolejno coraz dalej od Czestochowy, mam nadzieje, ze niedlugo na wsi bede mial GSM Playa ;) Juz jest w odleglosci 20km, wiec pewnie przy kolejnej aktualizacji bedzie. Troche juz czasu od pozwolenia z urzedu gminy minelo - dostali je w listopadzie...

#399034  autor: rogmaniek
 15 kwie 2010, 15:02
masada pisze:
rogmaniek pisze:

Wraca jak bumerang. Pozwole wiec sobie zacytowac ze strony UKE i dodac - pozwolenie radiowe, a rzeczywiste budowanie i uruchamianie stacji to dwie rozne rzeczy. Mozna miec dziesiatki, jesli nie setki pozwolen i nic z nimi nie robic latami. "Nakrecanie sie" wiec nowymi pozwoleniami jest para w gwizdek...

W związku z licznymi pytaniami i wątpliwościami dotyczącymi publikowanych wykazów, Prezes UKE informuje, że pojawienie się stacji w wykazie oznacza jedynie, iż operator uzyskał pozwolenie radiowe, uprawniające go do używania urządzeń radiowych w lokalizacji i z parametrami określonymi w danym pozwoleniu radiowym. Nie jest to tożsame z faktem zbudowania i uruchomienia stacji oraz rozpoczęciem świadczenia usług. Pytania w sprawie harmonogramu budowy i komercyjnego uruchamiania konkretnych stacji należy kierować bezpośrednio do właściwych operatorów
Kolego, a czy ja w tym poście napisałem, że skoro jest pozwolenie, to lada moment będzie stacja?! Nie!!! Tym bardziej, że czytam forum od 2007r. i obserwuję "politykę" budowy stacji przez samych operatorów, zwłaszcza Polkomtela. Także ten pościk pisałeś chyba dla innych użytkowników...

Odnośnie samego Polkomtela już nie raz pisałem, nie tylko zresztą ja, że mają dużo stacji "na papierze", choćby w samym Poznaniu. Zresztą obserwując budowę stacji przez P4 też znam przykłady, choćby w mojej rodzinnej miejscowości, gdzie stacja dopiero po kilku miesiącach, od ukazania się pozwolenia, była odpalona, choć budowę jej rozpoczęto jeszcze tego samego miesiąca (ale choćby (jeśli dobrze piszę ich nazwę) jumper'y wychodzące od anten sektorowych długo były nie podłączone). W Wielkopolsce najlepiej, pod tym względem, wypada PTC, ale też są stacje NodeB na papierze, które z niektórych lokalizacji nie są odpalone...

O2 - Together is better!

#403866  autor: Pijo
 10 maja 2010, 14:19
Aktualizacja pozwoleń : stan na 10 maja 2010. Pojawiły sie pozwolenia UMTS 900 dla Polkomtela . O co w tym kaman? To chyba pomyłka, pewnie im sie arkusze pomieszały :)

#403872  autor: mariusz9a
 10 maja 2010, 14:42
Prezes Polkomtela zapowiadał w wakacje, że przeniosą część pasma 900MHz z GSM do UMTS. Może w końcu to następuje? Pisała o tym Rzeczpospolita.

#403880  autor: Patryk_
 10 maja 2010, 15:03
mariusz9a pisze:Prezes Polkomtela zapowiadał w wakacje, że przeniosą część pasma 900MHz z GSM do UMTS.
Mają 45 kanałów, a 25 musieli by wydzielić na UMTS.
Pewnie w tych lokalizacjach chcą przetestować, czy to zda egzamin.
Może i da radę na takich niezurbanizowanych terenach :)
I pewnie niedługo pojawią się pozwolenia dcs w tych lokalizacjach :?:

#403916  autor: rogmaniek
 10 maja 2010, 17:07
Pijo pisze:Aktualizacja pozwoleń : stan na 10 maja 2010. Pojawiły sie pozwolenia UMTS 900 dla Polkomtela . O co w tym kaman? To chyba pomyłka, pewnie im sie arkusze pomieszały :)
Prezes Polkomtela zapowiadał w wakacje, że przeniosą część pasma 900MHz z GSM do UMTS. Może w końcu to następuje? Pisała o tym Rzeczpospolita.
A jednak Polkomtel nie zamierza tylko "patrzeć" na konkurencję (mam na myśli UMTS Sferii w paśmie 850Mhz'ów i Aero 2- w paśmie 900Mhz'ów), ale sami chcą spróbować "pobawić się" w UMTS 900Mhz. Szczerze- nie wiedziałem, że jednak mieli to w planach. Myślę, że to jednak dobrze, że chcą wykorzystywać dostępne możliwości budowy- szeroko rozumianej- sieci komórkowej, tu 3G :-D
Patryk_ pisze:Mają 45 kanałów, a 25 musieli by wydzielić na UMTS.
Pewnie w tych lokalizacjach chcą przetestować, czy to zda egzamin.
Może i da radę na takich niezurbanizowanych terenach :)
I pewnie niedługo pojawią się pozwolenia dcs w tych lokalizacjach :?:
To wszystko ciekawie się zapowiada. Nie wiem czy pamiętacie, ale kiedyś pod którymś z artykułów, chyba o P4, nasz WitekT pisał, że niby P4 myśli w przyszłości na E-GSM 900Mhz'ów odpalić 3G. Była dyskusja co, jak i po co tak "szybko" :P Ale podobno WitekT wspomniał, że udało się na niektórych lokalizacjach wybudować tak, że można byłoby już uruchomić NodeB, chyba łącznie z BTS'em- oba w 900Mhz'ów. Skoro P4 ma- niestety- tylko 25 kanałów, to dlaczego Polkomtel nie mógłby "spróbować" :) :D

[ Dodano: 2010-05-10, 17:43 ]
Tylko tak sobie przypomniałem, że raczej nie "nacieszę się", na mojej e51, Plus'owym UMTS'a na 900Mhz'ów. W końca ta Nokia działa w 3G, ale pasmach 850/2100Mhz'ów. Za to znów mogłem obserwować, jak Sferia w Poznaniu odpalała pierwsze NodeB :-D Cóż, zawsze mogę- na chwilę- przełożyć kartę Sim+a do 6220 classic :P

O2 - Together is better!
  • Strona 10 z 12
  • 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 1
  • 8