,
W Skarżysku (lokalizacja : ul. 1 Maja 103), Play zgodnie z informacjami z BOK, zmodernizował swojego BTS-a. Na pierwszym zdjęciu widać komin, na którym dotychczas Play miał swoje anteny. Z komina nie zostało już nic, bo poszedł do rozbiórki, a Play postawił po kilku tygodniach maszt w miejscu tego komina.
Jedna antena na sektor obecnie wisi na tej konstrukcji, i najprawdopodobniej nadawany jest DCS, UMTS900/2100, LTE 800/1800/2100. Zasięg uległ poprawie, i stacja bardzo ładnie pokrywa tą część Skarżyska.
Tymczasem pytanie do userów Play, którzy mają do czynienia z reselekcją w stanie czuwania / podczas transmisji danych, między UMTS2100 a UMTS900. Czy wam też telefony bardziej optymalnie trzymają się danego pasma? Bo od kilku dni, testując Xperie E - zauważyłem, że mimo solidnego U2100, telefon woli siedzieć na zasięgowym U900. U2100 pojawia się częściej w porach mniejszego obciążenia, albo bliżej centrum miast - lub gdy potrzeba większego zużycia internetu. Za czasów mojego Samsunga I5510, to miałem jeden wielki ping-pong. Bateria w telefonie spokojnie oddycha.