Si, Si to się chwali iż Plus stosuję metodę "dokładania" 3g "gdzie popadnie" a nie tylko gdzie wypada....rogmaniek pisze: Może po prostu chcą "pokazać", że Blue jest najszybszy, ale tylko w reklamie
Skoro wywołałeś temat Blue to się pożalę

Si, Si to się chwali iż Plus stosuję metodę "dokładania" 3g "gdzie popadnie" a nie tylko gdzie wypada....rogmaniek pisze: Może po prostu chcą "pokazać", że Blue jest najszybszy, ale tylko w reklamie
Nośną. Częstotliwość nośną.borax11 pisze:nośnię
Nie da się wg mnie.Jak poznać bez net monitora że Nod ma 2 lub 1 nośnię ?
Nie da sie, bo najczesciej sprzet do jednej nosnej i drugiej nosnej jest ten sam. Moduly radiowe zwykle posiadaja po 2 tory nadawczo odbiorcze i softwerowo sie definiuje czy pracuja razem jako jedna cella czy czy oddzielnie jako dwie. Dlatego tez oeprator moze zmodyfikowac ustawienia stacji zdalnie, bez koniecznosci jakichkolwiek wizyt.yagi pisze:Nie da się wg mnie.borax11 pisze:Jak poznać bez net monitora że Nod ma 2 lub 1 nośnię ?
W technologii WCDMA, cell id nadaje się na poziomie RNC i przypisuje się utranowej celli jedną częstotliwość nośną (tzn. jedną dla uplinku, jedną dla downlinkudarnok pisze: :
Nie da sie, bo najczesciej sprzet do jednej nosnej i drugiej nosnej jest ten sam. Moduly radiowe zwykle posiadaja po 2 tory nadawczo odbiorcze i softwerowo sie definiuje czy pracuja razem jako jedna cella czy czy oddzielnie jako dwie. Dlatego tez oeprator moze zmodyfikowac ustawienia stacji zdalnie, bez koniecznosci jakichkolwiek wizyt.
A mozesz wyjasnic co ma twoja odpowiedz do mojej o sprzecie? Skoro ja nic o CellID nie pisalem. Ja o zupie, ty o d...pie. Rownie dobrze moglbys opisac jeszcze istnienie LocalCell, ktore sa jednymi z podstawowych obiektow w UMTS.Marcin_7 pisze:W technologii WCDMA, cell id nadaje się na poziomie RNC i przypisuje się utranowej celli jedną częstotliwość nośną (tzn. jedną dla uplinku, jedną dla downlinkudarnok pisze: :
Nie da sie, bo najczesciej sprzet do jednej nosnej i drugiej nosnej jest ten sam. Moduly radiowe zwykle posiadaja po 2 tory nadawczo odbiorcze i softwerowo sie definiuje czy pracuja razem jako jedna cella czy czy oddzielnie jako dwie. Dlatego tez oeprator moze zmodyfikowac ustawienia stacji zdalnie, bez koniecznosci jakichkolwiek wizyt.). Jeśli operator ma dwa pasma po 5 MHz, to zrobi z tego dwie celle.
W Plusie często widzę 2 nośne, a tu możesz zobaczysz 3 nośne w Play: http://marcinnoga75.blogspot.com/2009/0 ... -play.htmldarnok pisze:Marcin_7 pisze:darnok pisze: :
[...]
Poza tym w Polsce operatorzy maja 3 pasma po 5Mhz, a ja poki co site'ow z 3 nosnymi nie widzialem. A nadal 1 nosna jest standardem, szczegolnie w mniej zaludnionych obszarach.
O ciekawe..kmis pisze:A tu możesz zobaczysz 3 nośne w Play: http://marcinnoga75.blogspot.com/2009/0 ... -play.htmldarnok pisze: :
[...]
Poza tym w Polsce operatorzy maja 3 pasma po 5Mhz, a ja poki co site'ow z 3 nosnymi nie widzialem. A nadal 1 nosna jest standardem, szczegolnie w mniej zaludnionych obszarach.
Nie znam szczegółów, ale wg autora strony złapane nośne były w okolicach ulic Struga/Szklana w Radomiu.darnok pisze:O ciekawe..kmis pisze:A tu możesz zobaczysz 3 nośne w Play: http://marcinnoga75.blogspot.com/2009/0 ... -play.htmldarnok pisze: :
[...]
Mozesz podac lokalizacje stacji, albo CellID ktoregos z sektorow?
Obawiam sie ze w takim razie to co innego jak stacja z 3ema nosnymikmis pisze:Nie znam szczegółów, ale wg autora strony złapane nośne były w okolicach ulic Struga/Szklana w Radomiu.darnok pisze: O ciekawe..
Ale piszesz to z pozycji ERY? Bo nawet tak czysto teoretycznie, a dlaczego np. sygnał by nie miał iśc z panelu a druga nośna z minibetesa skrzynki pod nimdarnok pisze:kmis pisze:[...]darnok pisze: O ciekawe..
Skadinad wiem ze Play nie ma w Radomiu stacji z dwoma nosnymi, a 3ema to juz napewno nie. Natomiast aktywnie w tym obszarze uzywa wszystkich 3 nosnych pomiedzy roznymi stacjami.
Piszesz w swoim wczesniejszym poscie o dwoch nosnych: "softwerowo sie definiuje czy pracuja razem jako jedna cella czy czy oddzielnie jako dwie".darnok pisze:A mozesz wyjasnic co ma twoja odpowiedz do mojej o sprzecie? Skoro ja nic o CellID nie pisalem. Ja o zupie, ty o d...pie. Rownie dobrze moglbys opisac jeszcze istnienie LocalCell, ktore sa jednymi z podstawowych obiektow w UMTS.Marcin_7 pisze:W technologii WCDMA, cell id nadaje się na poziomie RNC i przypisuje się utranowej celli jedną częstotliwość nośną (tzn. jedną dla uplinku, jedną dla downlinkudarnok pisze: :
Nie da sie, bo najczesciej sprzet do jednej nosnej i drugiej nosnej jest ten sam. Moduly radiowe zwykle posiadaja po 2 tory nadawczo odbiorcze i softwerowo sie definiuje czy pracuja razem jako jedna cella czy czy oddzielnie jako dwie. Dlatego tez oeprator moze zmodyfikowac ustawienia stacji zdalnie, bez koniecznosci jakichkolwiek wizyt.). Jeśli operator ma dwa pasma po 5 MHz, to zrobi z tego dwie celle.
:
A co ma Era do tego bo nie rozumiem?kmis pisze:Ale piszesz to z pozycji ERY?darnok pisze:Skadinad wiem ze Play nie ma w Radomiu stacji z dwoma nosnymi, a 3ema to juz napewno nie. Natomiast aktywnie w tym obszarze uzywa wszystkich 3 nosnych pomiedzy roznymi stacjami.
Bo to co na dole to nie microbts.kmis pisze: Bo nawet tak czysto teoretycznie, a dlaczego np. sygnał by nie miał iśc z panelu a druga nośna z minibetesa skrzynki pod nim
foto: http://www.flickr.com/photos/31096823@N06/3444072325/
Nie jest na temat. Pogrubilem zdanie do ktorego odnosisz sie i o softwareowym definiowaniu cell bylo w temacie modulow radiowych. Cele (te ktore posiadaja CellID) definiuje sie na RNC, ale co z tego skoro na nodeb definiuje sie tzw LocalCelle (obiekt ze specyfikacji 3GPP). Kreujac je na nodzie (komisjonowanie NodeB) definiujesz jaka czesc modulu radiowego jest odpowiedzialna za nadawanie w danej lokalnejceli. Dopiero na RNC tworzysz cele (o wspomaninym przez ciebie CellID), ktora przypisujesz do konkretnej lokalnejCelli na nodzieB.Marcin_7 pisze:Piszesz w swoim wczesniejszym poscie o dwoch nosnych: "softwerowo sie definiuje czy pracuja razem jako jedna cella czy czy oddzielnie jako dwie".darnok pisze:A mozesz wyjasnic co ma twoja odpowiedz do mojej o sprzecie? Skoro ja nic o CellID nie pisalem. Ja o zupie, ty o d...pie. Rownie dobrze moglbys opisac jeszcze istnienie LocalCell, ktore sa jednymi z podstawowych obiektow w UMTS.Marcin_7 pisze: W technologii WCDMA, cell id nadaje się na poziomie RNC i przypisuje się utranowej celli jedną częstotliwość nośną (tzn. jedną dla uplinku, jedną dla downlinku). Jeśli operator ma dwa pasma po 5 MHz, to zrobi z tego dwie celle.
:
Wiec w moim poscie (cytujac twoja wypowiedz) twierdze, ze celle definiuje sie w RNCu dla jednej nosnej. Jak masz dwie nosne i chesz je wykorzystac, to robisz z tego dwie celle. I tyle.
Jest to jak najbardziej na temat.
Litości, darnok! Stary, masz ogromną wiedzę telekomunikacyjną, i szacun za to, ale pisz po polsku a nie w "lęgłydżu"!darnok pisze:Kreujac je na nodzie (komisjonowanie NodeB) definiujesz jaka czesc modulu radiowego jest odpowiedzialna za nadawanie w danej lokalnejceli. Dopiero na RNC tworzysz cele (o wspomaninym przez ciebie CellID), ktora przypisujesz do konkretnej lokalnejCelli na nodzieB.
Niestety mimo ze ja rowniez lubie wyslawiac sie poprawnie to w tej branży nie da sie byc w 100% poprawnym jezykowo. Uwierz mi. Ktos kto zacznie tlumaczyc wszystko na sile wyjdzie na dziwaka. To po prostu slang branżowy. Juz taka dyskusja ze mna byla na ten temat. I ja podtrzymuje swoje zdanie.GutEQ pisze: Co to jest "kreując na nodzie"?! a może jednak po polsku należy powiedzieć "tworząc na węźle" ? jakie "komisjonowanie" ? Komisja to grupa ludzi, a "commisioning" w języku angielskim jest od "com-mission" czyli od "uruchamiania do zamierzonego przeznaczenia" !
Nie jestem żadnym dr Miodkiem, ale mówmy/piszmy po polsku, przecieśmy nie gęsi, swój język mamy
Wiem, sam pracuję w tej branżydarnok pisze:w tej branży nie da sie byc w 100% poprawnym językowo. Ktoś kto zacznie tłumaczyć wszystko na siłę wyjdzie na dziwaka. To po prostu slang branżowy.
No to jest całkiem OK i poprawnedarnok pisze:"stworzenie na NodeB"
To już wolę "bazówka" od "stacji bazowej" - też slangowo, a przynajmniej nie kojarzy się z więziennym pomieszczeniemdarnok pisze:mowi sie "cela" (cell'a, choc to niepoprawnie) a nie komorka*
Dobra Darnok, nie zamierzam się odnosić do Twoich odniesień do moich odniesień i tak dalej,darnok pisze: :
Prawda.Marcin_7 pisze:
Włączyłem się w środku wątku, bo zobaczyłem sugestię, że jednej celli w standardzie WCDMA można przypisać dwie nośne. Według mojej wiedzy/doświadczenia - W WCDMA definiując cellę przypisuje się (i tylko tyle można przypisać) jej tylko jedną nośną.
Prawda/fałsz?
Bazowka, stacja bazowa ma sie tak do celi ze nie moze byc z nia tozsama. Cela to obiekt logiczny, wewnatrz sektora stacji bazowejGutEQ pisze:To już wolę "bazówka" od "stacji bazowej" - też slangowo, a przynajmniej nie kojarzy się z więziennym pomieszczeniemdarnok pisze:mowi sie "cela" (cell'a, choc to niepoprawnie) a nie komorka*
Nie jest.GutEQ pisze:Za zamiast "komisjonowania" proponuję zwykłe "uruchomienie" i sens jest zachowany.