• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
  • Strona 8 z 12
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 12

#359709  autor: despera
 15 wrz 2009, 11:57
rogmaniek pisze: Może po prostu chcą "pokazać", że Blue jest najszybszy, ale tylko w reklamie :-D
Si, Si to się chwali iż Plus stosuję metodę "dokładania" 3g "gdzie popadnie" a nie tylko gdzie wypada....
Skoro wywołałeś temat Blue to się pożalę :) Mam 2szt. nodeB - 1,2, 1,8km i... tak tak 0 zasięgu :D Choć ostatnio po wielkich bojach podkręcono jeden i wyłączono drugi.... nie rozumiem niemieckiego podejścia.....

#360501  autor: borax11
 19 wrz 2009, 00:23
Siema,
wezmę się podepnę co ?
Jak poznać bez net monitora że Nod ma 2 lub 1 nośnię ?

#360507  autor: yagi
 19 wrz 2009, 08:07
borax11 pisze:nośnię
Nośną. Częstotliwość nośną. ;)
Jak poznać bez net monitora że Nod ma 2 lub 1 nośnię ?
Nie da się wg mnie.

Obrazek

:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010)

#360515  autor: darnok
 19 wrz 2009, 09:17
yagi pisze:
borax11 pisze:Jak poznać bez net monitora że Nod ma 2 lub 1 nośnię ?
Nie da się wg mnie.
Nie da sie, bo najczesciej sprzet do jednej nosnej i drugiej nosnej jest ten sam. Moduly radiowe zwykle posiadaja po 2 tory nadawczo odbiorcze i softwerowo sie definiuje czy pracuja razem jako jedna cella czy czy oddzielnie jako dwie. Dlatego tez oeprator moze zmodyfikowac ustawienia stacji zdalnie, bez koniecznosci jakichkolwiek wizyt.

#360854  autor: Marcin_7
 20 wrz 2009, 23:07
darnok pisze: :
Nie da sie, bo najczesciej sprzet do jednej nosnej i drugiej nosnej jest ten sam. Moduly radiowe zwykle posiadaja po 2 tory nadawczo odbiorcze i softwerowo sie definiuje czy pracuja razem jako jedna cella czy czy oddzielnie jako dwie. Dlatego tez oeprator moze zmodyfikowac ustawienia stacji zdalnie, bez koniecznosci jakichkolwiek wizyt.
W technologii WCDMA, cell id nadaje się na poziomie RNC i przypisuje się utranowej celli jedną częstotliwość nośną (tzn. jedną dla uplinku, jedną dla downlinku :-) ). Jeśli operator ma dwa pasma po 5 MHz, to zrobi z tego dwie celle.

#360881  autor: darnok
 21 wrz 2009, 09:44
Marcin_7 pisze:
W technologii WCDMA, cell id nadaje się na poziomie RNC i przypisuje się utranowej celli jedną częstotliwość nośną (tzn. jedną dla uplinku, jedną dla downlinku :-) ). Jeśli operator ma dwa pasma po 5 MHz, to zrobi z tego dwie celle.
A mozesz wyjasnic co ma twoja odpowiedz do mojej o sprzecie? Skoro ja nic o CellID nie pisalem. Ja o zupie, ty o d...pie. Rownie dobrze moglbys opisac jeszcze istnienie LocalCell, ktore sa jednymi z podstawowych obiektow w UMTS.

I wcale to ze operator ma 2 pasma nie oznacza ze na kazdej lokalizacji bedzie robil po 2 cele w sektorze. Bo nie zawsze jest to celowe. Glownie np dlatego ze robiac 2 cele a nie jedna to moc z modulu radiowego jest podzielona na 2. Chcac miec wieksza moc w celi, nie definiuje sie 2 tylko 1 cele z modulu radiowego.
Poza tym w Polsce operatorzy maja 3 pasma po 5Mhz, a ja poki co site'ow z 3 nosnymi nie widzialem. A nadal 1 nosna jest standardem, szczegolnie w mniej zaludnionych obszarach.

#360884  autor: kmis
 21 wrz 2009, 09:58
darnok pisze:
Marcin_7 pisze:
[...]
Poza tym w Polsce operatorzy maja 3 pasma po 5Mhz, a ja poki co site'ow z 3 nosnymi nie widzialem. A nadal 1 nosna jest standardem, szczegolnie w mniej zaludnionych obszarach.
W Plusie często widzę 2 nośne, a tu możesz zobaczysz 3 nośne w Play: http://marcinnoga75.blogspot.com/2009/0 ... -play.html

#360887  autor: darnok
 21 wrz 2009, 10:28
kmis pisze:
[...]
A tu możesz zobaczysz 3 nośne w Play: http://marcinnoga75.blogspot.com/2009/0 ... -play.html
O ciekawe..
Mozesz podac lokalizacje stacji, albo CellID ktoregos z sektorow?

#360897  autor: kmis
 21 wrz 2009, 11:18
darnok pisze:
kmis pisze:
[...]
A tu możesz zobaczysz 3 nośne w Play: http://marcinnoga75.blogspot.com/2009/0 ... -play.html
O ciekawe..
Nie znam szczegółów, ale wg autora strony złapane nośne były w okolicach ulic Struga/Szklana w Radomiu.

#360927  autor: darnok
 21 wrz 2009, 12:18
kmis pisze:
darnok pisze: O ciekawe..
Nie znam szczegółów, ale wg autora strony złapane nośne były w okolicach ulic Struga/Szklana w Radomiu.
Obawiam sie ze w takim razie to co innego jak stacja z 3ema nosnymi :)
Zreszta screeny nie dowodza tego ze stacja ma 3 nosne, tylko ze w jednym miejscu ktos znalazl 3 rozne nosne uzywane. Zwracam szczegolna uwage na poziom RSSI na screenach. Kazda nosny ma inne, ale jesli pochodzily by z jednej stacji to byl byl prawie taki sam (moze niewielkie roznice), a tutaj mamy 7,4dB miedzy 10812 a 10787 i az 21,8 pomiedzy 10812 1 10836.
Skadinad wiem ze Play nie ma w Radomiu stacji z dwoma nosnymi, a 3ema to juz napewno nie. Natomiast aktywnie w tym obszarze uzywa wszystkich 3 nosnych pomiedzy roznymi stacjami.

#360943  autor: kmis
 21 wrz 2009, 13:54
darnok pisze:
kmis pisze:
darnok pisze: O ciekawe..
[...]
Skadinad wiem ze Play nie ma w Radomiu stacji z dwoma nosnymi, a 3ema to juz napewno nie. Natomiast aktywnie w tym obszarze uzywa wszystkich 3 nosnych pomiedzy roznymi stacjami.
Ale piszesz to z pozycji ERY? Bo nawet tak czysto teoretycznie, a dlaczego np. sygnał by nie miał iśc z panelu a druga nośna z minibetesa skrzynki pod nim
foto: http://www.flickr.com/photos/31096823@N06/3444072325/

#360954  autor: Marcin_7
 21 wrz 2009, 14:46
darnok pisze:
Marcin_7 pisze:
A mozesz wyjasnic co ma twoja odpowiedz do mojej o sprzecie? Skoro ja nic o CellID nie pisalem. Ja o zupie, ty o d...pie. Rownie dobrze moglbys opisac jeszcze istnienie LocalCell, ktore sa jednymi z podstawowych obiektow w UMTS.
:
Piszesz w swoim wczesniejszym poscie o dwoch nosnych: "softwerowo sie definiuje czy pracuja razem jako jedna cella czy czy oddzielnie jako dwie".
Wiec w moim poscie (cytujac twoja wypowiedz) twierdze, ze celle definiuje sie w RNCu dla jednej nosnej. Jak masz dwie nosne i chesz je wykorzystac, to robisz z tego dwie celle. I tyle.
Jest to jak najbardziej na temat.

#360990  autor: darnok
 21 wrz 2009, 17:21
kmis pisze:
darnok pisze:Skadinad wiem ze Play nie ma w Radomiu stacji z dwoma nosnymi, a 3ema to juz napewno nie. Natomiast aktywnie w tym obszarze uzywa wszystkich 3 nosnych pomiedzy roznymi stacjami.
Ale piszesz to z pozycji ERY?
A co ma Era do tego bo nie rozumiem?
kmis pisze: Bo nawet tak czysto teoretycznie, a dlaczego np. sygnał by nie miał iśc z panelu a druga nośna z minibetesa skrzynki pod nim
foto: http://www.flickr.com/photos/31096823@N06/3444072325/
Bo to co na dole to nie microbts. ;-)
To co na gorze - te ażurowe skrzyneczki to obudowy RRU (radiowych modułów) a w srodku RRU GSMowe, to na dole natomiast to sa obudowy RRU UMTS.
RRU z same z siebie nie promieniuja, maja porty antenowe do ktorych sie podlacza antene.

Czysto teoretycznie i praktycznie to zrealizowanie 2 nosnych w sektorze roki sie wewnatrz jednego RRU, stad nie da sie zgadnac ze zdjecia - bo zmiane czy 1 cela, czy 2 robi sie softwareo'wo. W przypadku tych modułów ktore sa na dole moze byc maks 2 nosne z jednego RRU.
W przypadku nowszych RRU mozna zrobic do 4 nosnych z 1 RRU.
Kombinowanie z jakby nadawaniem z duzego BTSa i wspomaganie sie do tego microbtsem nadajacym w ten sam sektor nie ma sensu. Glowna zaleta umieszczenia kolejnych nosnych w jednym BTSie jest to ze mozna softerhandovery robic miedzy celami, a jesli inna nosna byla by w innych BTSie to juz nie mozna. Poza tym na tym polega optymalizacja sieci zeby na tych dodatkowych nosnych umieszczac np userow transmisji danych.
Mozna by conajwyzej zsumowac sygnal z kilku RRU do jedengo sektora (anteny) jakimis combinerami. I tak sie chyba robi u Nokia Siemens Networks np w ich Flexi WCDMA.

[ Dodano: 2009-09-21, 17:35 ]
Marcin_7 pisze:
darnok pisze:
Marcin_7 pisze: W technologii WCDMA, cell id nadaje się na poziomie RNC i przypisuje się utranowej celli jedną częstotliwość nośną (tzn. jedną dla uplinku, jedną dla downlinku :-) ). Jeśli operator ma dwa pasma po 5 MHz, to zrobi z tego dwie celle.
:
Piszesz w swoim wczesniejszym poscie o dwoch nosnych: "softwerowo sie definiuje czy pracuja razem jako jedna cella czy czy oddzielnie jako dwie".
Wiec w moim poscie (cytujac twoja wypowiedz) twierdze, ze celle definiuje sie w RNCu dla jednej nosnej. Jak masz dwie nosne i chesz je wykorzystac, to robisz z tego dwie celle. I tyle.
Jest to jak najbardziej na temat.
Nie jest na temat. Pogrubilem zdanie do ktorego odnosisz sie i o softwareowym definiowaniu cell bylo w temacie modulow radiowych. Cele (te ktore posiadaja CellID) definiuje sie na RNC, ale co z tego skoro na nodeb definiuje sie tzw LocalCelle (obiekt ze specyfikacji 3GPP). Kreujac je na nodzie (komisjonowanie NodeB) definiujesz jaka czesc modulu radiowego jest odpowiedzialna za nadawanie w danej lokalnejceli. Dopiero na RNC tworzysz cele (o wspomaninym przez ciebie CellID), ktora przypisujesz do konkretnej lokalnejCelli na nodzieB.

O ile dobrze zreszta pamietam w GSMach roznych producentow jest podobnie. Na BTSie ustala sie cele (komisjonowanie BTSa), przypisujac konkretne moduly (combinery i trxy pod konkretna cele). A na BSC sie definiuje jakie parametry ma cela, czestotliwosci TRXow, HSN, MAIO i tym podobnym bzdety. I dopiero jak sie Abis podniesie (OAM zacznie dziala czy tam LAPD, RSL) to cela BTSowa otrzymuje parametry od BSC.

#361014  autor: GutEQ
 21 wrz 2009, 18:59
darnok pisze:Kreujac je na nodzie (komisjonowanie NodeB) definiujesz jaka czesc modulu radiowego jest odpowiedzialna za nadawanie w danej lokalnejceli. Dopiero na RNC tworzysz cele (o wspomaninym przez ciebie CellID), ktora przypisujesz do konkretnej lokalnejCelli na nodzieB.
Litości, darnok! Stary, masz ogromną wiedzę telekomunikacyjną, i szacun za to, ale pisz po polsku a nie w "lęgłydżu"!

Co to jest "kreując na nodzie"?! a może jednak po polsku należy powiedzieć "tworząc na węźle" ? jakie "komisjonowanie" ? Komisja to grupa ludzi, a "commisioning" w języku angielskim jest od "com-mission" czyli od "uruchamiania do zamierzonego przeznaczenia" !
Nie jestem żadnym dr Miodkiem, ale mówmy/piszmy po polsku, przecieśmy nie gęsi, swój język mamy :)

#361020  autor: darnok
 21 wrz 2009, 19:15
GutEQ pisze: Co to jest "kreując na nodzie"?! a może jednak po polsku należy powiedzieć "tworząc na węźle" ? jakie "komisjonowanie" ? Komisja to grupa ludzi, a "commisioning" w języku angielskim jest od "com-mission" czyli od "uruchamiania do zamierzonego przeznaczenia" !
Nie jestem żadnym dr Miodkiem, ale mówmy/piszmy po polsku, przecieśmy nie gęsi, swój język mamy :)
Niestety mimo ze ja rowniez lubie wyslawiac sie poprawnie to w tej branży nie da sie byc w 100% poprawnym jezykowo. Uwierz mi. Ktos kto zacznie tlumaczyc wszystko na sile wyjdzie na dziwaka. To po prostu slang branżowy. Juz taka dyskusja ze mna byla na ten temat. I ja podtrzymuje swoje zdanie.
Tak jak mowi sie "cela" (cell'a, choc to niepoprawnie) a nie komorka*, bo bedzie to prowadzilo do uzsadanionych watpliwosci, tak samo "tworzac w wezle" :D jest bez sensu.
Samo słowo kreując jest poprawne (od kreować), a absolutnie niekactepowalne jest "węźle" - bo to jest NodeB, nazwa wlasna - potocznie lekko spolszczona ;-)
Wiec podtrzymuje "Kreowanie na NodeB", ewentualnie "stworzenie na NodeB".
Choc moim zdaniem kreowanie lepiej oddaje sens, bo to co sie kreuje to najczesciej logiczne, wirtualne obiekty, a nie cos fizycznego.
Jesli chodzi o "komisjonowanie", to ok, nie ma takiego słowa, tylko niestety nie ma dobrego odpowiedniaka - "uruchamianie costam costam" jest za dlugie. To juz lepiej niech zostanie Commisioning.

* komorka w sensie obiektu sieci GSM, a nie telefonu komórkowego - stad Cela.

#361037  autor: Pawrzes
 21 wrz 2009, 19:51
3 nośne w Play nie są oczywiście z jednego NodeB - stacje pracujące na nośnej 10787 są najczęściej na wysokich lokalizacjach jak np. na tym biurowcu na zdjęciu i mają po np. 6 sektorów aby pokryć jak największy obszar stąd widać je w NetMonitorze nawet daleko od tych lokalizacji i z całkiem silnym sygnałem.
Obrazek

Nośna 10812 jest z tego samego sektora co jest standardowa 10836 ale jej przeznaczenia w Play jeszcze nie znam.

Pozdrawiam
 #361078  autor: GutEQ
 21 wrz 2009, 22:45
darnok pisze:w tej branży nie da sie byc w 100% poprawnym językowo. Ktoś kto zacznie tłumaczyć wszystko na siłę wyjdzie na dziwaka. To po prostu slang branżowy.
Wiem, sam pracuję w tej branży :) i nie można przegiąć bo wychodzą "dwumlaski i " "manipulatory stołokulotoczne" :D Ale jednak da się, bo Czesi mają "poczitacz" a Francuzi "ordinateur" i nie musi być "komputer" :)
darnok pisze:"stworzenie na NodeB"
No to jest całkiem OK i poprawne :) traktujesz "NodeB" jako nazwę własną i OK.
darnok pisze:mowi sie "cela" (cell'a, choc to niepoprawnie) a nie komorka*
To już wolę "bazówka" od "stacji bazowej" - też slangowo, a przynajmniej nie kojarzy się z więziennym pomieszczeniem ;)

Za zamiast "komisjonowania" proponuję zwykłe "uruchomienie" i sens jest zachowany.

A teraz kończmy tę dygresję bo Telepolis to nie forum lingwistów :D

#361082  autor: Marcin_7
 21 wrz 2009, 23:38
Dobra Darnok, nie zamierzam się odnosić do Twoich odniesień do moich odniesień i tak dalej,
bo dyskusja staje się nieczytelna. Aby "nasza dyskusja" się nie rozjeżdżała bez sensu, musi mieć jasno ustalony cel.
Spróbuje go zdefiniować:

Włączyłem się w środku wątku, bo zobaczyłem sugestię, że jednej celli w standardzie WCDMA można przypisać dwie nośne. Według mojej wiedzy/doświadczenia - W WCDMA definiując cellę przypisuje się (i tylko tyle można przypisać) jej tylko jedną nośną.
Prawda/fałsz?

#361085  autor: darnok
 21 wrz 2009, 23:46
Marcin_7 pisze:
Włączyłem się w środku wątku, bo zobaczyłem sugestię, że jednej celli w standardzie WCDMA można przypisać dwie nośne. Według mojej wiedzy/doświadczenia - W WCDMA definiując cellę przypisuje się (i tylko tyle można przypisać) jej tylko jedną nośną.
Prawda/fałsz?
Prawda.
Z mojej strony nigdy takiej sugesti nie bylo.
Zle odczytales tekst (przeczytaj jeszcze raz powyzej), i o to mi chodzilo - sugerowalem ze do jedenej celi mozna przypisac jeden lub 2 tory nadawczo odbiorcze. Nigdy nie sugerowalem ze pracujac razem na jedna cele moga miec rozne czestotliwosci (bo w 1 celi nie moga) - w jednym sektorze moga, ale stanowia rozne cele wtedy.

[ Dodano: 2009-09-21, 23:52 ]
GutEQ pisze:
darnok pisze:mowi sie "cela" (cell'a, choc to niepoprawnie) a nie komorka*
To już wolę "bazówka" od "stacji bazowej" - też slangowo, a przynajmniej nie kojarzy się z więziennym pomieszczeniem ;)
Bazowka, stacja bazowa ma sie tak do celi ze nie moze byc z nia tozsama. Cela to obiekt logiczny, wewnatrz sektora stacji bazowej ;-)
GutEQ pisze:Za zamiast "komisjonowania" proponuję zwykłe "uruchomienie" i sens jest zachowany.
Nie jest. :) Na uruchomienie składa sie instalacja stacji i jej integracja (Commisioning) ;-)

#361113  autor: krzykos
 22 wrz 2009, 10:35
I własnie przez takie przekomarzanie się coraz rzadziej tutaj zaglądam i biorę udział w pisaniu postów. Trzeba powiedziec jedno - dla ludzi z branzy poslugiwanie się tzw jak Wy to mowicie "slangiem" to chleb powszedni - jeden drugiego zrozumie. Natomiast dla ludzi nie zwiazanych z tematem ( mam na mysli nie tylko znajomosc teoretyczna - ale tez praktyczna) - to czasem moze to wygladac jakby rozmawial Eskimos - z Hawajczykiem (nie obrazając zadnego z Nich).
  • Strona 8 z 12
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 12
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8