• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
  • Strona 62 z 374
  • 1
  • 60
  • 61
  • 62
  • 63
  • 64
  • 374
 #859093  autor: kozien70
 30 mar 2016, 20:04
Pawrzes pisze:Witam

Potwierdzam pierwsze odpalenia LTE2600 w następujących lokalizacjach aglomeracji warszawskiej:
eNB 14145.11-13 Warszawa - Ursynów, ul. Ciszewskiego 7A (strunobetonowy maszt T-Mobile - teren stacji RPZ 110/15 kV)
Czy to na 100% już odpalone? Wsadziłem mój testowy prepaid Plusa, a w eterze nadal tylko LTE 2600 od Play. Od Plusa 2600 brak, mimo, że plusową stację mam w połowie drogi do stacji Play. No chyba, że Plus sieje z tak dramatycznie małą mocą, że 800m to za dużo.
 #859145  autor: Pawrzes
 30 mar 2016, 23:19
kozien70 pisze:Czy to na 100% już odpalone? Wsadziłem mój testowy prepaid Plusa, a w eterze nadal tylko LTE 2600 od Play. Od Plusa 2600 brak, mimo, że plusową stację mam w połowie drogi do stacji Play. No chyba, że Plus sieje z tak dramatycznie małą mocą, że 800m to za dużo.

Działało na pewno ale czy świeci 24H to już nie jestem w stanie sprawdzić... Albo faktycznie znikomy zasięg lub świeci w niebo :roll:

Pozdrawiam
 #859322  autor: MaciejM
 31 mar 2016, 19:48
Tak jak wcześniej pisałem. Upalnej 36 brak w eterze, a w LTE gdziekolwiek się ruszymy w Białymstoku ping 80-100 ms !

Wystarczy też spojrzeć na posty plusowego forum jak ta sieć ledwo działa. Podejrzewam, że w tym miesiącu Orange czy T-Mobile przegoni Plusa w rankingu RFB czy speedtest.pl
MaciejM pisze:Tak wygląda sytuacja z Plusem w Białymstoku i Augustowie

Obrazek

Obrazek

Prędkość jak prędkość. Brak zasięgu w budynkach nawet GSM to normalne w Plusie
 #859346  autor: kozien70
 31 mar 2016, 20:20
Pawrzes pisze: Działało na pewno ale czy świeci 24H to już nie jestem w stanie sprawdzić... Albo faktycznie znikomy zasięg lub świeci w niebo :roll:
Byłem dziś pod samiuteńką stacją. Brak LTE 2600 Plusa.
 #859357  autor: MaciejM
 31 mar 2016, 20:40
harys pisze:Podpytam delikatnie. Skoro jest tak źle, to czemu kotzystasz z ich usług?
Tak się składa, że korzystam tylko okazyjnie góra raz na tydzień z ciekawości czy to co reklamują i to o czym piszą Fanboye Plusa ma jakikolwiek związek z rzeczywistością :D

Sprzed chwili. Na Plusa szkoda nerwów by o tej porze by testować o ile da się uruchomić speedtesta.

Obrazek

Tak jak wspomniałem. Brak planów jeżeli chodzi o Białystok. DK8 Białystok-Warszawa z Białymi plamami nawet GSM DK8 Białystok-Augustów trochę lepiej z LTE800 i prędkościami 2.5 mbps
W jednym miejscu na DK8 Białystok-Augustów jest o tyle śmieszna sytuacja, wpada rozmowa jesteśmy zalogowani do LTE800 z sygnałem -100 dBm zrzuca do szczątkowego GSM i następuje rozłączenie rozmowy :mrgreen:

Odnośnie reklam Plusa, że jest 2x szybszy od Play są nie na miejscu, powinna zająć się tym odpowiednia komórka. Jeżeli chodzi o Warszawę i zasięg wewnątrz budynków zapomnieli wspomnieć, że w Plusie są piko komórki bez LTE.

Z Plusa korzystałem od 2007 do 2013 r. jako główny operator. Kiedyś nie było powodów do narzekań, nie było zapotrzebowania na DATA nawet jako operator 3G miał lepszy zasięg od konkurencji w tamtych latach, ale ta sieć zatrzymała się w rozwoju, dalej są NodeB z HSDPA 7.2 mbps, nawet z dookolną anteną, kiepski dosył do stacji opierający się głównie na radioliniach.
 #859369  autor: Halset
 31 mar 2016, 21:13
MaciejM pisze:Odnośnie reklam Plusa, że jest 2x szybszy od Play są nie na miejscu, powinna zająć się tym odpowiednia komórka.
Odnośnie reklamy nie ma podstaw, ponieważ Plus opiera się na wynikach UKE i w reklamie wspomina o Warszawie. Więc podkładkę jak coś to mają - czyli dokument z testów.
Z Plusa korzystałem od 2007 do 2013 r. jako główny operator. Kiedyś nie było powodów do narzekań, nie było zapotrzebowania na DATA nawet jako operator 3G miał lepszy zasięg od konkurencji w tamtych latach, ale ta sieć zatrzymała się w rozwoju, dalej są NodeB z HSDPA 7.2 mbps, nawet z dookolną anteną, kiepski dosył do stacji opierający się głównie na radioliniach.
Leci cały czas po równi pochyłej dlatego po ponad 10 latach się stamtąd wyniosłem Ile można się męczyć.....

"Ważne są chwile, których jeszcze nie znamy"
 #859541  autor: kwistas
 01 kwie 2016, 18:30
Stacje padają na ryj, po przeniesieniu abonentów Play do roamingu Plusa jako pierwszego wyboru, 3G na 900 nie wyrabia, LTE nie ratuje sytuacji, bo w trasie za mały zasięg, więc o stabilności połączenia można pomarzyć. Plus niech inwestuje w bardziej wydajne radiolinie, bo robi się lipa.
 #859578  autor: ja.michal
 01 kwie 2016, 22:33
Czyli to prawda, że Orange wyrzuca klientów Playa z U900? Po tym co napisałeś wygląda na to, że jednak klienci Play generują spore obciążenie skoro tak to wygląda teraz w Plusie. W Orange za to bardzo się poprawiło jeśli chodzi o U900.

Polscy operatorzy, którzy są partnerami roamingowymi mogliby podjeść frontem do własnych klientów i roamingowców krajowych wyrzucać do GSM. Piszę to nie tylko mając ma myśli Plusa.
 #859584  autor: kwistas
 01 kwie 2016, 22:57
Sytuacja już zaczęła się pogarszać od lutego, teraz to jest tragedia, niestety kiedy potrzebuje internetu to zaczyna strzelać focha, opóźnienia są nie do zaakceptowania, że chyba pójdę na plan B czyli karta Play z roamingiem T-Mobile, bo to chodzi zdecydowanie lepiej.

Wnioskuje, że to klienci Play obciążają U900, bo tam gdzie nie ma zasięgu Playa to Plus zdycha i prędkości 0.30 Mb/s są standardem, niezależnie czy na karcie Plusa czy Play, kartę Play przełączam ręcznie na roaming T-Mobile i nagle internet nawet na 3G osiąga 8-15Mb/s, zero późnień nawet w trasie. Jeśli w miejscowości gdzie stacja Playa to Plus lepiej chodzi, choć w szczycie o 6-10Mb/s mogę pomarzyć co wcześniej było standardem, teraz to góra 1 do 3Mb/s.

Liczyłem, że Plus posiadając tyle pasma potrafi sobie poradzić z większym ruchem, a tu smartphony Playowe zapychają ich 3G na wioskach kompletnie.
 #859587  autor: kozien70
 01 kwie 2016, 23:21
kozien70 pisze:
Pawrzes pisze: Działało na pewno ale czy świeci 24H to już nie jestem w stanie sprawdzić... Albo faktycznie znikomy zasięg lub świeci w niebo :roll:
Byłem dziś pod samiuteńką stacją. Brak LTE 2600 Plusa.
W końcu wystartowali. LTE 2600 na Ciszewskiego - zasięg 2 kreski na 4 w odległości ok 800m od stacji w linii prostej, pomiar dołączę później.
 #859589  autor: ja.michal
 01 kwie 2016, 23:31
kwistas pisze:Wnioskuje, że to klienci Play obciążają U900, bo tam gdzie nie ma zasięgu Playa to Plus zdycha i prędkości 0.30 Mb/s są standardem
Trochę mniej drastycznie, ale miałem tak przy Orange U900 w miejscowości gdzie UMTS ma tylko Orange/T-Mobile i właśnie Plus. Wszystko tylko U900.

Nie mam aktywnej karty Plus, a odpalili w tej lokalizacji LTE800, a i zobaczyłbym ten nieszczęsny U900. W zeszłym toku chodziło koło 6-7 Mbps.
 #859604  autor: zajadacz
 02 kwie 2016, 01:36
kwasek66 pisze:Odkorkować siec może TYLKO VoLTE...
Ale co to ma do zapchanej sieci? Przecież ona jest zapchana właśnie w data i przez data, więc VoLTE nic tu nie zmieni. Co najwyżej może dać chwilowy oddech w tej postaci, że pasmo, które teraz jest na GSM pójdzie na LTE, ale tego pasma jest i tak za mało i w perspektywie 3-5 lat i tak się zapcha.

Zdjęcia stacji bazowych
Mapa stacji bazowych na podstawie UKE
 #859608  autor: kozien70
 02 kwie 2016, 02:05
kwasek66 pisze:Odkorkować siec może TYLKO VoLTE... natywne i po aplikacji. Trudno GSM/UMTS900/LTE800 głos, reszta dane...
Kompletnie nie rozumiem, jak VoLTE ma odkorkować sieć, skoro sieć jest zapychana rosnącą transmisją danych, a nie głosem w GSM czy 3G.
 #859716  autor: kwasek66
 02 kwie 2016, 19:51
kozien70 pisze:
kwasek66 pisze:Odkorkować siec może TYLKO VoLTE... natywne i po aplikacji. Trudno GSM/UMTS900/LTE800 głos, reszta dane...
Kompletnie nie rozumiem, jak VoLTE ma odkorkować sieć, skoro sieć jest zapychana rosnącą transmisją danych, a nie głosem w GSM czy 3G.

Bo dojdziemy do momentu kiedy pozostaje GSM i LTE? GSM jest wieczny..., UMTS jest zbędny.
Głos zawsze będzie miał pierwszeństwo, więc oby jak najszybciej VoLTE.
 #859717  autor: kozien70
 02 kwie 2016, 19:57
GSM wieczny? A co powiesz na to, że kolejne amerykańskie sieci już wyłączają lub planują wyłączenie GSM w ciągu najbliższych 2-3 lat? I są podane już konkretne terminy. W Europie np. w Skandynawii już są sieci bez GSM. Owszem, u nas jeszcze długo GSM będzie działał (pewnie za niedługo w szczątkowej formie, na okrojonych blokach) ale z tą wiecznością to bym nie przesadzał.
  • Strona 62 z 374
  • 1
  • 60
  • 61
  • 62
  • 63
  • 64
  • 374
  • 1
  • 60
  • 61
  • 62