• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
  • Strona 61 z 374
  • 1
  • 59
  • 60
  • 61
  • 62
  • 63
  • 374
 #858967  autor: zajadacz
 30 mar 2016, 13:43
@harys: Szkoda, że na tej "cudownej alternatywie" dostępu stacjonarnego do internetu poznało się jedynie 73k osób. Oferta zwyczajnie była słaba jak na owe czasy i dlatego było tak mało klientów. Nie znam też nikogo, kto by zamienił nawet słabą Neostradę, która nie miała limitu transferu, na coś radiowego ze śmiesznym limitem 10 GB i realnymi prędkościami maksymalnymi rzędu 10-15 Mbit. Przecież przy prędkości 1 Mbit/s 10 GB mogę przesłać w mniej niż 24h. To ten limit z CP mogłem wyczerpać w ile? W 2 godziny? To się kompletnie nie kalkulowało, chyba, że ktoś naprawdę nie miał żadnej innej alternatywy.

Zdjęcia stacji bazowych
Mapa stacji bazowych na podstawie UKE
 #858969  autor: happylife
 30 mar 2016, 13:46
harys pisze:Nie zrozum mnie źle, może w dużych miastach jak w Twoim Szczecinie miałes jakąś alternatywę, ale kupa miejscowości nawet z tej pierwszej partii 1k stacji dzięki temu dostałą naprawdę szybkiego neta jak na te czasy, cenowo nie gorszego niż stacjonarna oferta TP
Fakt. U mnie na wiosce TP (z Netią ale oni też na łączach TP) oferowała Neostradę za jakieś 60-70 zł (z opłatą za utrzymanie łącza) z prędkością do 4 Mb/s (bo daleko od centrali). W Plusie mam teraz średnio 8 Mb/s UP / 30 Mb/s DN w znacznie niższej cenie i wystarczającymi limitami.
Takich miejsc w całej Polsce jest mnóstwo.
 #858970  autor: harys
 30 mar 2016, 13:51
zajadacz pisze:@harys: Szkoda, że na tej "cudownej alternatywie" dostępu stacjonarnego do internetu poznało się jedynie 73k osób. Oferta zwyczajnie była słaba jak na owe czasy i dlatego było tak mało klientów. Nie znam też nikogo, kto by zamienił nawet słabą Neostradę, która nie miała limitu transferu, na coś radiowego ze śmiesznym limitem 10 GB i realnymi prędkościami maksymalnymi rzędu 10-15 Mbit. Przecież przy prędkości 1 Mbit/s 10 GB mogę przesłać w mniej niż 24h. To ten limit z CP mogłem wyczerpać w ile? W 2 godziny? To się kompletnie nie kalkulowało, chyba, że ktoś naprawdę nie miał żadnej innej alternatywy.
Jak dla mnie jak na zasięg i start usługi 73 tys abo to nie jest źle
Jesteś Hard Userem to wyślesz w jeden dzień,jak nie jesteś to Ci 10GB starczy na miesiąc z zapasem
 #858978  autor: sebaa
 30 mar 2016, 14:14
zajadacz pisze:Boli mnie to, że są równi i równiejsi. Aero2 powinno dostać po tyłku za wprowadzenie captcha, a nic im nie zrobili. Plus powinien dostać po tyłku za reklamowanie internetu no limit, gdy w rzeczywistości był FUP i lejek. Do tego wywrócenie aukcji LTE przez NetNet.

Generalnie to Zębaty jak dla mnie jest typowym przykładem polskiego janusza biznesu, który robi od zawsze ładnie opakowany szajs. Jego prawo, taki jest polski rynek, nikt mu nie broni. Ale sieć komórkowa CP jest zwyczajnie najgorsza w PL, wiec będę trzymał się od niej z dala. Tak samo jak od platformy cyfrowej, gdzie przy muti roomie muszę co jakiś czas biegać z kartą do drugiego dekodera (!).
No to napisz wprost, że nie jesteś obiektywny, masz jakiś uraz i tak dobierasz fakty, żeby wyszło, ze wszystko co Solorzem związane, to największy szit z szitów. Nawet uśredniony raport UKE to jedna wielka ściema. Solorz to chytry janusz biznesu, który niszczy Twoje romantyczne wyobrażenie o biznesie, gdzie każdy przedsiębiorca ma głównie na uwadze dobro bliźniego. Jeśli wiesz, że gdzieś złamano prawo, zgłaszaj! Ukrywanie takich informacji jest również złamaniem prawa.
Co do multiroomu kwestia gustu. Każde rozwiązanie ma swoje wady i zalety. Ja u siebie przekładałem kartę ostatni raz w styczniu. Najszybciej chyba po 2 tygodniach. Dla mnie osobiście nie ma z tym żadnego problemu. Co do jakości sieci, to żadna sieć mobilna nie jest jakościowo jednolita. Dyskusja bezsensowna, bo to jest dyskusja z rodzaju: Jaki kolor jest ładniejszy.
Mixiorek pisze:Skoro już zrobiłeś offtop na jakość TV. Porównaj sobie jakość HD w wydaniu TVN24 HD (natywne) i jakość obrazu Polsat News HD, Wydarzeń (studia, wejścia live itp. itd.). Podobnie relacje sportowe Polsatu. Chodzi o sygnał produkowany przez Polsat. Jeżeli nie widzisz różnicy w jakości to ja nie mam pytań. Na taką jakość (...)
Ale po co ta dywagacja na temat jakości poszczególnych kanałów? To, że jeden ma w nazwie Polsat? Temat zszedł na jakość platform cyfrowych. Akurat TVN24 HD leci z tego samego transpondera do NC+ i CP. Jakość identyczna na obu platformach. Co mnie obchodzi, że jakiś kanał, który ma w nazwie Polsat ma niższą jakość? Jeden klik i oglądam TVN24 HD w super hiper full HD 5d 8G LTE jakości.
Mixiorek pisze:Podobnie moim zdaniem może być z siecią komórkową Pana Solorza. Tym bardziej, że przecież liczby w tabelkach się zgadzają i jeszcze w badaniu UKE same cymesy. Po co więc inwestować w jakość skoro jest "tak dobrze"?
To reszta sieci inwestuje w jakość dla dobra klientów? Litości. Inwestuje, bo musi, inwestuje, żeby nie zostać w tyle, inwestuje, bo inwestycja w perspektywie czasu przyniesie zysk itp. Wszystkie sieci postępują tak samo.
zajadacz pisze:A CP bazował tylko i wyłącznie na swojej sieci, nawet nie próbując jej rozbudowywać. CP usiłował sprzedawać neta na sieci Aero 2 z beznadziejną ofertą (limitowany nocny transfer, gdy inni mieli w nocy nolimit), mając w całym Szczecinie 2 stacje bazowe (Maszt Emitel na Warszewie i Masz Orange przy Jagielońskiej). Przecież to była jakaś kpina.
Przecież to były dwie osobne spółki mające jednego większościowego udziałowca. Plus/CP kupował hurtem ruch, za który płacił. Miał sprzedawać ze stratą? To działanie na szkodę akcjonariuszy!!! Skąd Aero2 miało mieć kasę na gwałtowny rozwój? Skoro to była spółka wydmuszka i praktycznie bez żadnego majątku nikt nie pożyczy kasy?!
zajadacz pisze:Oferowanie neta mobilnego jako stacjonarnego może mieć sens na jakiś totalnych odludziach, gdzie ciągnięcie światłowodu nie ma sensu np. dla kilku domków. Ale nie można z tego robić głównej usługi oferowanej w miastach, tak jak robił i robi to CP. Jakiej sieci by nie zbudowali, to zwyczajnie nie ma to prawa dobrze działać i musi się zapchać. Fizyki nie oszukasz.
Amen. Ale skoro ktoś jak pelikan łyka wszystko co mu pod nos podsuną w reklamie, to do kogo trzeba mieć pretensje? Mobilny nigdy nie zastąpi po kablu. Ale nie trzeba również mierzyć wszystkich jedną miarą. Są ludzie, którym mobilny w zupełności wystarczy i będą zadowoleni. Najwięcej krzyku robią naiwniacy, którzy mając dostęp do kablówek, światłowodów wybrali mobilny, bo myśleli, ze robią interes życia i będą mieć bez limitów 150 Mbps za 1zł/mc. I proszę, nie podkreślaj ciągle pustych sloganów reklamowych. Każdy przed zakupem oferty podpisuje się, że się zapoznał z regulaminem i się z nim zgadza. Za głupotę się płaci. Jeśli ktoś na własne życzenie zostaje barankiem, to niech się później nie dziwi, że go golą.
 #858982  autor: zajadacz
 30 mar 2016, 14:39
@harys: Te 73 k to nie był start. To było chyba po jakiś 2 latach działania usługi. Z 48 tys. do 73 tys. wzrosło im w całym 2011. 25k klientów przez rok to jest śmieszna liczba. Te 10 GB to może komuś normalnemu kiedyś starczało. I to nie 5 lat temu kiedy działało Aero2 z ofertą CP. Obecnie na swoim hotspocie (cięcie usera do 1 Mbit/s) mam ostatnim miesiącu przetransferowane 48 GB. A mój ojciec, którego mam podpiętego na osobnym porcie, przesłał 42 GB, ale w ostatnim miesiącu przez 1,5 tygodnia go nie było w domu. Te dane, że 50 GB komuś wystarczy, albo 10 GB kiedyś wystarczało to marketingowy bełkot telekomów i mają się nijak do normalnego korzystania z sieci.
sebaa pisze:No to napisz wprost, że nie jesteś obiektywny, masz jakiś uraz i tak dobierasz fakty, żeby wyszło, ze wszystko co Solorzem związane, to największy szit z szitów.
Pokaż mi podobne akcje jak w wykonaniu Zębatego robione przez innych operatorów komórkowych. I pokaz mi też jak nie ponoszą żadnych konsekwencji, tak jak nie ponosi ich Zębaty. Zwyczajnie UKE siedzi u niego w kieszeni i tyle.
sebaa pisze:I proszę, nie podkreślaj ciągle pustych sloganów reklamowych. Każdy przed zakupem oferty podpisuje się, że się zapoznał z regulaminem i się z nim zgadza. Za głupotę się płaci. Jeśli ktoś na własne życzenie zostaje barankiem, to niech się później nie dziwi, że go golą.
Będę podkreślać slogany reklamowe, bo jak w reklamie mówią "bez limitu" a w rzeczywistości jest limit, to taki kłamca-janusz biznesu powinien płacić srogie odszkodowanie wszystkim, którym ogranicza prędkość po przetransferowaniu dużej (nieokreślonej w umowie!) ilości danych. Reklama no limit w wykonaniu Plusa zwyczajnie nie była uczciwa, a ponieważ urzędy siedzą u niego w kieszeni to nawet kary za to nie dostał.

Zdjęcia stacji bazowych
 #858997  autor: happylife
 30 mar 2016, 15:40
zajadacz pisze:Te dane, że 50 GB komuś wystarczy, albo 10 GB kiedyś wystarczało to marketingowy bełkot telekomów i mają się nijak do normalnego korzystania z sieci.
Obecnie mam limit 30 GB na miesiąc i rzadko go przekraczam. Korzystam z netu średnio 2-3h dziennie nie licząc przy tym megabajtów. YouTube, skype, spotify chodzą kiedy mam ochotę.
 #859000  autor: Mixiorek
 30 mar 2016, 15:44
sebaa pisze:Co mnie obchodzi, że jakiś kanał, który ma w nazwie Polsat ma niższą jakość?
Właścicielem tego kanału jest również Pan Solorz, który daje w nim mizerną jakość HD.
To reszta sieci inwestuje w jakość dla dobra klientów?
A kto powiedział, że dla dobra klientów? Dla swojego dobra co przekłada się na dobro dla klientów, lub się nie przekłada a sieć ma sraczkę i jest zapchana.
A potem lamenty - "czemu mój nielimitowany internet LTE nie działa?!!?" Nie działa bo to sieć radiowa, z mnóstwem ograniczeń i praktycznie żadną gwarancją przepustowości itp. ale marketing robi swoje i ludożerka chce mieć net 100-200Mb/s i ssać 1tera tygodniowo.

https://www.speedtest.net/result/i/3214933873.png
 #859023  autor: zajadacz
 30 mar 2016, 16:58
happylife pisze:Obecnie mam limit 30 GB na miesiąc i rzadko go przekraczam. Korzystam z netu średnio 2-3h dziennie nie licząc przy tym megabajtów. YouTube, skype, spotify chodzą kiedy mam ochotę.
To jesteś w grupie bardzo mało wymagających użytkowników. U mnie ostatni miesiąc 100 GB, ale tydzień mnie nie było w domu. I to jest licząc jedynie laptopa, tablet, smartfon i smart TV. Nie uwzględnia to tego co pobieram na NAS. Realnie liczę, że co najmniej 200 GB miesięcznie leci na moje potrzeby. Tylko, że u mnie laptop non stop włączony od przyjścia do domu do snu. No i nie uwzględniam tego co w pracy, tam myślę, że z 50-100 GB miesięcznie leci.
Mixiorek pisze:A kto powiedział, że dla dobra klientów? Dla swojego dobra co przekłada się na dobro dla klientów, lub się nie przekłada a sieć ma sraczkę i jest zapchana.
Podpisuję się pod tym obiema rękami. Rynek działa najlepiej i zmusza operatorów do budowy sieci dobrej jakości. Zębaty od kiedy kupił Polkomtela robi szajs, zbiera w internetach cięgi za nolimity z limitami i kiepską sieć, a teraz usiłuje ratować sytuację płatnymi trollami, którzy mają poprawić wizerunek. Ale faktów nie da się oszukać. Jak Zębaty zbuduje jednolitą sieć, zmodernizuje każdą stację o GSM o UMTS 900 i LTE 800 i do tego będzie miał dobry szkielet, to będę pierwszym, który będzie go chwalić. A na razie to argumentem jest jakieś badanie UKE, podczas którego Plus jako jedyny miał LTE 800 i do tego mógł dać kartom udostępnionym do badań odpowiednie priorytety.

Zdjęcia stacji bazowych
 #859027  autor: Halset
 30 mar 2016, 17:07
Podsumowując ten wątek bo będzie się ciągnął jak guma od gaci

Plus mając najwięcej zasobów ma najgorszą technicznie sieć. N! już dawno Solorza wyprzedziło a za P4 już wącha spaliny. Ratuje go tylko pokrycie ogólnopolskie oraz największy zasięg LTE - największy jeszcze.

"Ważne są chwile, których jeszcze nie znamy"
 #859032  autor: zajadacz
 30 mar 2016, 17:20
Dokładnie tak. I póki jeszcze ma największy zasięg LTE 800 musi nałapać jak najwięcej klientów, bo jak tylko N! zbuduje zasięg, to zaczną się u nich oferty z większą liczbą GB, nolimitem i przy swojej jakości sieci pozamiatają Plusa. Stąd w tym wątku zmasowany atak użytkowników pozytywnie mówiących o Zębatym i mających podejrzanie małą liczbę postów ;)

Zdjęcia stacji bazowych
 #859038  autor: Kryniczanin
 30 mar 2016, 17:36
Zajadacz

Tak z ciekawości twierdzisz, że Plus był mniej eksplatowany jak był pośrednio kontrolowany przez skarb państwa (spółki z udziałem) niż przez prywatnego właściciela.

Wiesz to widły w oko zwolennikom prywatyzacji wszystkiego.
 #859041  autor: Halset
 30 mar 2016, 17:39
Racja. Obecnie agresywny marketing, "3x szybszy net od Play", zmasowany atak użytkowników itd aby nałapać na kontrakty ludzi, zanim uciekną do konkurencji.
Czyli kopia Play - nałapać bazę klientów, by przy odsprzedaży mieć większą wartość.
I żeby się dzyngi w Plusie zgadzały w przyszłości, po cichu dogadywanie się z P4 na współpracę ;)

#859045  autor: zajadacz
 30 mar 2016, 17:51
@Kryniczanin: Nie, tym bardziej, że T-Mobile i Orange (w teorii) są prywatne (Play jest w praktyce prywatny) . W Plusie brak konsekwencji w budowie sieci był zanim go kupił Zębaty. Wtedy tego tak nie było widać, bo u innych nie było lepiej, do tego data nie maiła tak wielkiego znaczenia jak teraz. Co więcej Plus od zawsze bardzo mocno dbał o dobrą konfigurację i optymalizację sieci. Twierdzę, że dziś ma ją ciągle bardzo dobrą, być może nawet najlepszą w stosunku do możliwości sprzętu. Orange w tamtych czasach, kiedy Polkomtel był państwowy, miał dziury w zasięgu UMTS w dużych miastach (w pewnej chwili gwałtownie wstrzymali wszelkie inwestycje w zasięg), a Era to była tragedia jeśli chodzi o zasięg UMTS i konfigurację sieci i tylko N! ją uratowało.
Widzisz, z jak to określiłeś "eksploatacja" Plusa to właśnie jest kwestia podejścia. Orange i T-Mobile patrzą długoterminowo, konsekwentnie realizują jakiś plan, który czasem jest gorszy (T-Mobile), czasem lepszy (Orange), ale w długoterminowej perspektywie ma przynieść zyski. Plus natomiast działa na zasadzie zakombinować najwięcej jak się da i wydoić, wyeksploatować firmę ile się da, zamiast jednocześnie budować wartość firmy. To już udziałowcy Playa wydają się być mądrzejsi.

Zdjęcia stacji bazowych
 #859049  autor: Halset
 30 mar 2016, 18:01
Co więcej Plus od zawsze bardzo mocno dbał o dobrą konfigurację i optymalizację sieci.
Dokładnie. Wielkie brawa dla ludzi, którzy z tych puzzli stworzyli coś co działa.
Chociaż ostatnio działa coraz gorzej.
Plus natomiast działa na zasadzie zakombinować najwięcej jak się da i wydoić, wyeksploatować firmę ile się da, zamiast jednocześnie budować wartość firmy. To już udziałowcy Playa wydają się być mądrzejsi.
Tak działają właśnie Janusze biznesu. Wyssać ile się da a potem sprzedać. Czyli do czasu aż sie zabawka znudzi.

#859053  autor: MaciejM
 30 mar 2016, 18:10
Tak wygląda sytuacja z Plusem w Białymstoku i Augustowie

Obrazek

Obrazek

Prędkość jak prędkość. Brak zasięgu w budynkach nawet GSM to normalne w Plusie
 #859056  autor: Kryniczanin
 30 mar 2016, 18:13
zajadacz

Ja się zgodzę z Tobą, że Plus to tylko zabawka można ją sprzedać i kupić następna choćby różową bądź fioletową.

Na naszym rynku popełniono masę błędów takim błędem był właśnie deal Plusowy. Sprzedaż go w inne ręce - operatorskie(zagraniczne nawet za mniejszą kasę) to byłby lepszy ruch dla nas wszystkich.

Co do patrzenia długoterminowego częściowo masz rację tak w 80%.

Co do łapania w smart dom z superlejkiem wiele osób się sparzyło. Nigdy nie pomyślą już o tej sieci.
 #859058  autor: kwasek66
 30 mar 2016, 18:20
Kryniczanin pisze:Co do łapania w smart dom z superlejkiem wiele osób się sparzyło. Nigdy nie pomyślą już o tej sieci.
Owszem sparzą, część odejdzie, jednak cena czyni cuda. Rabat -50% jest łakomym kąskiem... a przecież wszędzie wolno chodzi tylko w reklamie szybko... :)
 #859060  autor: habish
 30 mar 2016, 18:22
Nie sądzę aby Plus był firmą do wydojenia i koniec, nie po to tak mocno integrują teraz Plusa, CP i Midasa.

Po superlejku nie ma śladu, ale za to większość stacji mocno teraz przeciążona.
 #859062  autor: Halset
 30 mar 2016, 18:32
kwasek66 pisze: Owszem sparzą, część odejdzie, jednak cena czyni cuda. Rabat -50% jest łakomym kąskiem... a przecież wszędzie wolno chodzi tylko w reklamie szybko... :)
Owszem
Nie raz spotykam znajomych, co narzekali na jakąś sieć (a to na działanie sieci, na reklamacje, na BOK itd) a tak przedłużają. A na pytanie, przecież chciałeś/łas odejść, dostaję odpowiedź :" A bo dali mi bardzo dobrą ofertę i fajny telefon za grosze"

#859086  autor: marcinek243
 30 mar 2016, 19:43
U mnie łaskawie w okolicy postawili stacje u900/g900 na radiu 42mbit gdzie powinien być cały komplet. U900 nawet dobrze teraz stoi ale LTE jak kulało z zasięgiem tak kuleje.
  • Strona 61 z 374
  • 1
  • 59
  • 60
  • 61
  • 62
  • 63
  • 374
  • 1
  • 59
  • 60
  • 61