• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
  • Strona 7 z 10
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
 #845791  autor: Kryniczanin
 18 sty 2016, 20:00
Oczywiście, że działa nawet rewelacyjnie. Widać punkt styku jest pusty. Prędkości z tej samej stacji nawet kilkadziesiąt razy większe od T-Mobile.

Żadnych problemów z transmisją.
 #847137  autor: Ruben
 24 sty 2016, 21:03
Tego rewelacyjnego działania Play na zasięgu Orange, to ja potwierdzić nie mogę.
Reklamowałem to chyba z pięć razy i był krótki okres, że internet działał na Orange ale znów od jakiegoś czasu nie działa.
Na zasięgu TM transmisja kilkukrotnie szybsza niż na macierzystym i ostatnio nie zrzuca do 2G.
 #847155  autor: Marek_G
 24 sty 2016, 22:46
Trochę zrobię OT ale nie wiem czy warto zakładać nowy temat. W ostatnich dniach karta Virgin Mobile znowu zaczęła mi się logować do sieci Plus. Biorąc pod uwagę to, że VM i Play są ze sobą tak jakby powiązane może to oznaczać, ze coś się dzieje w sprawie roamingu Plusa w Play.
 #847763  autor: Spacedust
 28 sty 2016, 11:48
Marek_G pisze:Trochę zrobię OT ale nie wiem czy warto zakładać nowy temat. W ostatnich dniach karta Virgin Mobile znowu zaczęła mi się logować do sieci Plus. Biorąc pod uwagę to, że VM i Play są ze sobą tak jakby powiązane może to oznaczać, ze coś się dzieje w sprawie roamingu Plusa w Play.
Mi wcześniej logowało tylko do T, a teraz także do Plusa. Prędkość jest bez ograniczeń ;)
 #847794  autor: Halset
 28 sty 2016, 15:07
Zastanawiam się nad strategią Play
Czy to spowodowane jest tym, że Tm za mocno obciążony i Niemcy nie chcą ich w takiej ilości na swoich nadajnikach?
Play się powoli przytula do Plusa w związku z LTE 800?
Czy po prostu to spowoduje lepsze działanie HDVoice między Plusem a Play?

"Ważne są chwile, których jeszcze nie znamy"
 #847818  autor: Młody..
 28 sty 2016, 16:48
Halset pisze:Zastanawiam się nad strategią Play
Czy to spowodowane jest tym, że Tm za mocno obciążony i Niemcy nie chcą ich w takiej ilości na swoich nadajnikach?
Play się powoli przytula do Plusa w związku z LTE 800?
Czy po prostu to spowoduje lepsze działanie HDVoice między Plusem a Play?
Trzeba jeszcze mieć na uwadze to, że Play będzie potrzebował infrastruktury ze względu na LTE800.
Samemu będzie to ciężkie i mozolne, ale już uśmiechnięcie się do Plusa zmieniłoby sytuacje. 2G byłoby wspomagane roamingiem, a 3G i LTE mogłoby być macierzyste i wisieć na masztach Plusowych.
Później sprawdzę co u mnie z roamingiem.
 #847820  autor: p2225
 28 sty 2016, 16:57
Albo Play przerzuca do Plusa na czas prac nad HD Voice w roamingu T-mobile w danym regionie żeby nie było problemów z usługami. Przed nowym rokiem niektórzy tak mieli i po nowym roku dostali już stare ustawienia. U mnie na starych kartach wszystko po staremu.

5G3600+4CA+QAM256+MIMO4x4:
https://www.speedtest.net/pl/android/9862555658.png
 #847845  autor: Halset
 28 sty 2016, 18:51
Młody.. pisze: 2G byłoby wspomagane roamingiem, a 3G i LTE mogłoby być macierzyste i wisieć na masztach Plusowych.
Wg mnie bezsensu. Jeżeli Plus da dostęp na 3G (aby Play mógł swoje anteny domontować) to w przyszłości jak ruszy WifiCalling i VoLTE - Play nie będzie potrzebował 2G od nikogo. I przez to zarówno Plus jak i inni stracą na kasie od Play za roaming, bo mając przy pomocy stacji bazowych Plusa ogólnopolski zasięg, Play swoje obciążenie puści po 3G i LTE (VoLTE). A Plus zyska kasę za udostępnienie swoje stacji ale straci na roamingu. Czyli zamieni siekierke na kijek.
Więc jeżeli już - to dostęp tylko do LTE800 albo wspólne LTE800.

"Ważne są chwile, których jeszcze nie znamy"
 #847873  autor: kozien70
 28 sty 2016, 20:07
Remington pisze:Play zrzuca do tego, u którego ma taniej. Z Plusem podpisali ostatnio nową umowę i ewidentnie mają tam teraz korzystniejsze stawki.
Remington ma 100% racji. Przyczyna jest prozaiczna: niższe stawki za roaming u ZSZ. Żadne prace HD Voice itp. To nie ma żadnego związku - punkty styku sieci IP (czyli ten gdzie leci z HD Voice) i klasyczny TDM są osobne. Jeśli punkt styku IP by nie działał, to rozmowy puszcza się do tego operatora przez stary, dobry punkt styku TDM i po sprawie.
A tutaj chodzi o kasę i tyle :-)
  • Strona 7 z 10
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 1
  • 5
  • 6