• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
  • Strona 7 z 95
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 95

#644725  autor: witan93
 04 lip 2013, 23:07
kszaq pisze:W Krakowie to samo. W wielu miejscach dołożone po jednej antenie na sektor, ale jeszcze nie podłączone.
Marcin Gruszka pisze:Ten rok będzie bardzo ważny dla naszego zasięgu. Mam nadzieję, że to odczujecie.
Gdzie on to napisał? :wink:

#644726  autor: user_delete34
 04 lip 2013, 23:10
witan93, PPM, Szukaj w Google, wynik. Komentarz na blogplay.pl z 10.06.2013 o 22:47.

#645158  autor: pakierhakierxd
 06 lip 2013, 12:59
Musieli zapłacić,mieli 14 dni :D

Pozdrawiam :)

#645162  autor: Mixiorek
 06 lip 2013, 13:17
Dobra wiadomość będzie wtedy gdy Play zapewni odpowiednie łącza do swoich nadajników. Najlepiej światłowody a nie radiolinie. Przy LTE potrzeby wzrastają znacznie... Częstotliwość 1800MHz przyda się bardzo w miastach na potrzeby GSM. Rozładują ruch na częstotliwości 900MHz, właściwie to w dużych aglomeracjach 1800 powinno być dominujące. A 900 tylko do wsparcia zasięgu po to by zapewnić dobry poziom sygnału wewnątrz budynków. Może dzięki temu jest cień szansy na 3G na 900MHz w dużych aglomeracjach? Rozładują ruch poprzez 1800 i dadzą tej częstotliwości priorytet. Mają blok 15MHz więc teoretycznie miejsce jest, chociaż muszą jeszcze wykroić z tego miejsce na LTE.

900MHz - GSM i 3G na terenach o małych ruchu czyli wsie, prowincja i mała gęstość zaludnienia
1800MHz - DCS i LTE w aglomeracjach miejskich i miejscach o sporych ruchu oraz znaczeniu
2100MHz - aglomeracje miejskie i miejsca o sporym ruchu

#645573  autor: pakierhakierxd
 08 lip 2013, 15:37
Lepiej niech nie dziękuję,wolę zasięg Plusa niż Orange/T :(

#645577  autor: Flash999
 08 lip 2013, 15:57
Obecnie mimo wszystko zasięg Plusa jest znacznie okrojony poprzez brak dostępu do Aero2. Może nie chcieli podpisywać nowej umowy z Polkomtelem (dostęp do Aero2) i w końcu zrezygnują z ich zasięgu?

Stacje bazowe w województwie podlaskim

#645582  autor: Spacedust
 08 lip 2013, 16:11
Flash999 pisze:Obecnie mimo wszystko zasięg Plusa jest znacznie okrojony poprzez brak dostępu do Aero2. Może nie chcieli podpisywać nowej umowy z Polkomtelem (dostęp do Aero2) i w końcu zrezygnują z ich zasięgu?
Niewykluczone, a kto wie może nawet już powoli się dogadują w sprawie roamingu LTE w T-Mobile, dlatego to tak długo trwa ;)

Dzisiaj w nocy mnie wywaliło mnie z roamingu Orange w PLAY i aż do rana nie można się było logować. Karta Orange w tym samym miejscu logowała się poprawnie.

#645586  autor: doktor
 08 lip 2013, 16:30
Spacedust pisze:Dzisiaj w nocy mnie wywaliło mnie z roamingu Orange w PLAY i aż do rana nie można się było logować.
u mnie to samo :)

https://www.speedtest.net/result/a/10352767239
LTE2600+LTE2100+LTE1800+LTE800+5G 3600

https://www.speedtest.net/result/15854998413.png
GPON w domu

#645594  autor: Kryniczanin
 08 lip 2013, 16:46
Spacedust pisze:Dzisiaj w nocy mnie wywaliło mnie z roamingu Orange w PLAY i aż do rana nie można się było logować. Karta Orange w tym samym miejscu logowała się poprawnie.
To samo u mnie. Do 6:30 nie było wjazdu do pomarańczy.

#645612  autor: pakierhakierxd
 08 lip 2013, 17:18
Ciekawe czemu tak z Orange jest ....,ja mam na auto i tam gdzie mam zasięg Play w tym mój dom jestem na Playu,najczęściej jak nie ma go to loguje do Plusa.

#645624  autor: Krzych
 08 lip 2013, 18:00
Widzę, że nie tylko u mnie i mojego brata nagle telefony zostały wywalone z Orange. Do tej pory dodatkowo było tak, że jeśli brakło na chwilę Orange to telefon sam wracał a dziś trzeba było ręcznie przelogować.

Dodatkowo na LG L9 mojego brata dziś koło 11:30 nagle telefon zalogował się sam do Playa (wykrył to netmonitor), mimo ustawionego na sztywno zasięgu Orange. Wcześniej takie sytuacje nie zdarzały się w ogóle.

#645637  autor: arizona88
 08 lip 2013, 19:06
Najlepsze że w Virgin Mobile też wywala z Orange. Tyle że tutaj (bez karty MNP) nie można się zalogować do Plusa, więc przy braku zasięgu macierzystego Playa telefon często jest nocami poza zasięgiem.

#645640  autor: mikkel
 08 lip 2013, 19:28
Też mam VM i z orendża wywaliło. Czyżby coś kombinowali?

#645669  autor: Spacedust
 08 lip 2013, 22:03
Roaming Plusa działał wczoraj w nocy ok. To nie pierwszy raz tak się dzieje, ale ostatnio było wszystko ok.

Nawet przestało mnie w końcu wywalać z Orange do PLAY'a po każdej rozmowie co było niesamowicie irytujące. Oczywiście PLAY zwalał winę na iPhone'a, a nie było żadnej aktualizacji od tego czasu, więc wina leżała tylko po stronie sieci.

#645749  autor: kowcio
 09 lip 2013, 09:52
Dzisiaj rano czytałem w komórce wywiad z Panem Prezesem
http://www.rp.pl/artykul/1027657-LTE-be ... -dzis.html
wywiad rzeczowy, dużo informacji można się dowiedzieć o strategii Play na przyszłość. Czyli:
- nie będzie 150 Mbps nawet w reklamach (whisky też nie reklamują że ma 40% :D )
- nie będzie taryfy no-limit
- nie będzie przygotowana sieć szkieletowa na LTE
- będzie ograniczenie do 6-8 Mbps
- będzie (zapewne) spory limit (już teraz jest przeglądanie stron www za darmo,pewnie dadzą yt tak jak w Plusie)
- budowana jest od 3 lat sieć szkieletowa dostosowana do prędkości 150 Mbps (tylko pytanie: gdzie??), chcą podłączać nadajniki światłowodami (wg mnie Play powinien już w 2007 roku podłączać większość stacji w ten sposób) - tylko kiedy?
- nie będzie raczej nowych lokalizacji z LTE - chcą budować w tych miasteczkach, gdzie jest UMTS i podpinać wszystko pod jedną radiolinię, a jak już to będą kombinować żeby postawić gdzieś kawałek obok by wyrobić normy narzucone przez UKE
- mieszkańcy miejsc gdzie nie ma Play swojego zasięgu będą musieli czekać cholernie długo, aż wygrają przetarg na 800 lub niższą częstotliwość, a Play na pewno nie wygra najbliższego przetargu, który nie wiadomo jak będzie wyglądał i kiedy będzie, bo pani Prezes UKE jest mega niezdecydowana.

Najbardziej to chyba czekam za nowym szkieletem i odciążeniem tych nadajników z radiolinii i podłączeniu ich światłowodami (tak jak Orange ma wszystkie stacje podłączone), inaczej w wieczornych godzinach będzie LTE do 1 Mbps :) zwłaszcza jak przybędzie użytkowników ze sporym limitem danych, bo taki musi być - ludzie na samo LTE nie polecą.
Też czekam za rozbudową UMTS 900, bo naprawdę, wkurza mnie ta sieć. Wyjadę poza miasto i nie ma opcji, by szybko coś sprawdzić w Internecie, bo wszędzie te EDGE jest. Powinni na tym się skupić, a z tym 700/800 MHz jest też taki problem, że nie ma urządzeń które obsłużą te pasmo. I pewnie dużo czasu minie zanim zaczną robić takie telefony i będą je ludzie mieli, dlatego powinni rozbudowywać U900.

#645775  autor: Spacedust
 09 lip 2013, 12:12
Nie zapytali go o ważną rzecz - kiedy roaming krajowy z T-Mobile ?

Powiedział, że T-Mobile jest naszym partnerem, ale coś efektów tej współpracy nie widać ...

Zdjęcia stacji bazowych w Poznaniu i okolicach: https://photos.app.goo.gl/xdWQ1h3FkxCoQ3QF7

#645881  autor: Pijo
 09 lip 2013, 18:38
Spacedust pisze:Powiedział, że T-Mobile jest naszym partnerem, ale coś efektów tej współpracy nie widać ...
A 260 34 ? Przecież to także T. Tam, gdzie jest uruchomione, tam Play ma też dostęp. Pewnie na tym się skończy i wstępu do G900 i U2100 od T Play nie będzie miał. Pożyjom uwidim.

#645892  autor: Spacedust
 09 lip 2013, 19:14
Pijo pisze:
Spacedust pisze:Powiedział, że T-Mobile jest naszym partnerem, ale coś efektów tej współpracy nie widać ...
A 260 34 ? Przecież to także T. Tam, gdzie jest uruchomione, tam Play ma też dostęp. Pewnie na tym się skończy i wstępu do G900 i U2100 od T Play nie będzie miał. Pożyjom uwidim.
Będzie, będzie ;) Oni coś szykują na jesień. Może po modernizacji Networks w dużych miastach. Wpuszczenie ruchu z PLAY'a przy radioliniach 2x2 Mbps czy 4x2 Mbps byłoby tragiczne w skutkach.

Testowanie tego roamingu przez pracowników Playa nie miałoby sensu. Zwróćcie uwagę, że na początku Orange też testowali na wschodniej granicy, bo nawet nie mieli wyjścia, ale jednak sporo czasu zabrało zanim Orange wpuścił karty Play.

#645964  autor: Edmund
 09 lip 2013, 22:37
Zauważcie co ciekawego powiedział Bang-Jensen w wywiadzie dla RPkom:
Ale tak czy inaczej częstotliwości dla operatora komórkowego, to tlen. Jeśli nie masz częstotliwości twój wzrost może zostać ograniczony. To jak prowadzenie linii lotniczych bez pozwoleń na lądowanie. Robi się wtedy trudno. Można je wylizingować, ale lepiej jest mieć własne.
Szkoda że ten gość znalazł się w Play dopiero w 2009 roku, kiedy to już było po przetargach na 900 i 1800... Bo widać, że ma bardzo zdrowe podejście do zasobów technicznych...

Wszechobecnemu analfabetyzmowi, braku poszanowania dla języka ojczystego i braku czytania ze zrozumieniem mówię nie!

Orange: Nowe GO
Play: Fresh, stare Lubię to!
Plus na Kartę
Net: OFnK, Aero2
  • Strona 7 z 95
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 95