Dzisiaj rano czytałem w komórce wywiad z Panem Prezesem
http://www.rp.pl/artykul/1027657-LTE-be ... -dzis.html
wywiad rzeczowy, dużo informacji można się dowiedzieć o strategii Play na przyszłość. Czyli:
- nie będzie 150 Mbps nawet w reklamach (whisky też nie reklamują że ma 40%

)
- nie będzie taryfy no-limit
- nie będzie przygotowana sieć szkieletowa na LTE
- będzie ograniczenie do 6-8 Mbps
- będzie (zapewne) spory limit (już teraz jest przeglądanie stron www za darmo,pewnie dadzą yt tak jak w Plusie)
- budowana jest od 3 lat sieć szkieletowa dostosowana do prędkości 150 Mbps (tylko pytanie: gdzie??), chcą podłączać nadajniki światłowodami (wg mnie Play powinien już w 2007 roku podłączać większość stacji w ten sposób) - tylko kiedy?
- nie będzie raczej nowych lokalizacji z LTE - chcą budować w tych miasteczkach, gdzie jest UMTS i podpinać wszystko pod jedną radiolinię, a jak już to będą kombinować żeby postawić gdzieś kawałek obok by wyrobić normy narzucone przez UKE
- mieszkańcy miejsc gdzie nie ma Play swojego zasięgu będą musieli czekać cholernie długo, aż wygrają przetarg na 800 lub niższą częstotliwość, a Play na pewno nie wygra najbliższego przetargu, który nie wiadomo jak będzie wyglądał i kiedy będzie, bo pani Prezes UKE jest mega niezdecydowana.
Najbardziej to chyba czekam za nowym szkieletem i odciążeniem tych nadajników z radiolinii i podłączeniu ich światłowodami (tak jak Orange ma wszystkie stacje podłączone), inaczej w wieczornych godzinach będzie LTE do 1 Mbps

zwłaszcza jak przybędzie użytkowników ze sporym limitem danych, bo taki musi być - ludzie na samo LTE nie polecą.
Też czekam za rozbudową UMTS 900, bo naprawdę, wkurza mnie ta sieć. Wyjadę poza miasto i nie ma opcji, by szybko coś sprawdzić w Internecie, bo wszędzie te EDGE jest. Powinni na tym się skupić, a z tym 700/800 MHz jest też taki problem, że nie ma urządzeń które obsłużą te pasmo. I pewnie dużo czasu minie zanim zaczną robić takie telefony i będą je ludzie mieli, dlatego powinni rozbudowywać U900.