• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
  • Strona 7 z 18
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 18

#339626  autor: Gadulski
 07 cze 2009, 09:44
Brawo PLAY za zmianę CI w Warszawie - teraz jest prawidłowo :)
Nazwa "PLAY LUBLIN" faktycznie jest interesująca, a praktyczne zastosowanie tego CI mogłoby być w Warszawie, gdyż w Roamingu Plusa i w PLAY pojawia się "WARSZAWA"... Gdyby PLAY emitował: "PLAY WARSZAWA" lub np. "STOLICA" wtedy można byłoby zorientować się czy jesteśmy w Roamingu Plusa czy też w PLAY :) A w JELCZU-LASKOWICACH CI to oczywiście:
JELCZ-LASKOWICE
Obrazek

Pozdrawiam :)
Ostatnio zmieniony 16 wrz 2010, 14:31 przez Gadulski, łącznie zmieniany 1 raz.

Obrazek

#341752  autor: borax11
 18 cze 2009, 22:48
W Krynicy Morskiej jest Obrazek
Ale jestem podniecony :mrgreen:

[ Dodano: 2009-06-18, 22:53 ]
Takie fajne, bo.... inne xD

#341847  autor: Pawrzes
 19 cze 2009, 15:01
Gadulski, Masz rację :) Mogla by być pełna nazwa formalna "MIASTO STOLECZNE WARSZAWA" albo ze skrótem "M.ST." ;) Albo też skoro Cell Info takie podobne jest do Orange - DUŻE LITERY - to mogło by być też z dzielnicami administracyjnymi + charakterystyczny dla Play znaczek ;) np. WARSZAWA_WILANOW , WARSZAWA_PRAGA POLUDNIE czy WARSZAWA_BIELANY ;) A jak BTS-ów będzie jeszcze więcej to z nazwami obszarów np. WARSZAWA_MIEDZYLESIE , WARSZAWA_SRODMIESCIE POLNOCNE , WARSZAWA_STARY ZOLIBORZ , WARSZAWA_MARYMONT-POTOK , WARSZAWA_SASKA KEPA , WARSZAWA_NATOLIN itd. :)

Pozdrawiam

#341880  autor: Barciur
 19 cze 2009, 18:23
Dobrze, że Plus nie wielkimi literami to przynajmniej można rozróżnić.. Swoją drogą, czy Lublin jest jedyny gdzie pozostało PLAY LUBLIN w CI? :D

#342004  autor: Gadulski
 20 cze 2009, 10:41
Barciur, osobiście nigdzie indziej nie widziałem Cell Info z "PLAY" tylko w Lublinie... Zawsze pojawia się nazwa miasta lub gminy, na której znajduje się nadajnik pisana WIELKIMI literami tak jak tu:

Obrazek

Pawrzes, innym jeszcze prostszym rozwiązaniem byłoby zastosowanie nazwy: "PLAY WARSZAWA" - wtedy byłoby wszystko jasne :)

Pozdrawiam.

Obrazek

#342009  autor: Barciur
 20 cze 2009, 11:23
Gadulski, no to przynajmniej raz Lublin zostal wyrozniony :D

#342037  autor: kwistas
 20 cze 2009, 13:47
Barciur, bo Lublin jako pierwszy wystartował z GSM900 i je testował. :-D

#343347  autor: Barciur
 27 cze 2009, 23:42
Ciekawostką jest to, że nowe BTS-y Playa w Lublinie emitują "LUBLIN" a starsze "PLAY LUBLIN". :)

#345977  autor: Gadulski
 11 lip 2009, 19:45
A w Kluczborku PLAY emituje nazwę:

Obrazek
KLUCZBORK
[ Dodano: 2009-08-14, 20:06 ]
W Raciborzu Cell Info Play to oczywiście:
RACIBORZ
Obrazek

Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 16 wrz 2010, 14:32 przez Gadulski, łącznie zmieniany 1 raz.

Obrazek

#363025  autor: zik
 02 paź 2009, 16:33
Jak wygląda sprawa cell info w Play w nowych lokalizacjach GSM? Play zaczyna być obecny w mniejszych miejscowościach, i dlatego mam pytanko, czy wszędzie ejst dużymi literkami, czy wyświetla się nazwa miejscowości w której stoi bts czy też może są jakieś wyjątki (typu kotlina, jezioro itp - jak w erze)?
W Tarnowie oczywiście na GSM jest "TARNOW"

#363029  autor: Patryk_
 02 paź 2009, 16:48
zik pisze:czy wszędzie ejst dużymi literkami, czy wyświetla się nazwa miejscowości w której stoi bts
Wieś Malec koło Kęt.
Malec 273 - kosciół.
CI: NOWA WIES

Nowa Wieś to większa wioska sąsiadująca z Malcem.
Chyba dlatego takie,a nie inne CI,że Malec to poczta Nowa Wieś :lol:

#363031  autor: Gadulski
 02 paź 2009, 16:56
zik, niestety w Play Cell Info to PORAŻKA! Jak widzisz w powyższych screenach panuje pełna dowolnosć przy wprowadzaniu nazw... Raz jest "POZNAN" a raz "Poznan"; jest "ALEKSANDROW LODZKI" i jest "Aleksandrow" (chodzi o to samo miasto) A to jedno z najnowszych Cell Info Play:

Obrazek

Niestety, Cell Info jest bardzo podobne do ORANGE - pisownia WIELKIMI LITERAMI (totalna porażka) i nazwy wyświetlane pochodza od nazw gmin, na których dany nadajnik stoi... No cóz Play jeśli chodzi o Cell Info wcale nie jest okey!!! Mam nadzieję, że ktoś kiedyś (a może niebawem) pójdzie po rozum do głowy i wymyśli coś sensownego...

Zapraszam na blog p.Gruszki:

http://ludzie.playmobile.pl/partner/11/ ... nnika.html

Tam w komentarzach jest mowa o Cell Info w Play.

Pozdrawiam:

Gadulski :)

Obrazek

#363034  autor: Patryk_
 02 paź 2009, 17:05
Gadulski pisze:i nazwy wyświetlane pochodza od nazw gmin, na których dany nadajnik stoi...
Nie zawsze (przykład powyżej,obie miejscowości to gmina Kęty),podobnie jak w Orange też niekoniecznie.

#363036  autor: Gadulski
 02 paź 2009, 17:09
zgadza sie, jednak najczęsciej są to nazwy większych miast lub gmin :)

Obrazek

#363037  autor: lzur
 02 paź 2009, 17:25
W Dzierżoniowie: DZIERZONIOW
W Bielawie: BIELAWA

#363163  autor: zik
 03 paź 2009, 12:12
Spowodowane jest to pewnie tym że Play wciąż ma za mało stacji bazowych. Często w jakichś mniejszych miasteczkach jest tylko jedna stacja, zatem trudno aby cell info to były ulice bo było by to zbyt niedokładne. Telefon w Playu w związku z powyższym może logować się do stacji z drugiej strony miasta, np. w Tarnowie (120 tys. mieszk.) jest tylko 5 czy 6 stacji Play.
Ale nic nie stoi na przeszkodzie aby Play emitował cell info z nazwą dzielnicy czy osiedla (lub w wyjątkowych przypadkach nazwą geograficzną - jeśli sektor świeci tylko na jakiś dany obiekt np. stacja z Kasprowego w stronę Tatr Wysokich- to tylko przykład), i myślę że można by połączyć literki małe i wielkie (niekoniecznie z ukośnikami np.
"TARNOW /Chyszow/"
"TARNOW /Piaskowka/"
"TARNOW /os.Westerplatte/"
"KASPROWY WIERCH /Tatry Wysokie/" lub "ZAKOPANE /Tatry Wysokie/"
"KRAKOW /Pradnik Czerwony/"
itd

#363208  autor: Gadulski
 03 paź 2009, 16:22
zik, Ciekawy pomysł!
Jednak mnie dziwi fakt, że nikt w Play nie wpadł na pomysł, by w Cell Info zastosować nazwy wyróżniające np. tak jak w Lublinie "PLAY LUBLIN". Mogłoby być "PLAY TARNOW", "PLAY WARSZAWA" czy też "PLAY DZIERZONIOW"... Przeciętny użytownik po Cell Info wiedziałby, że jest w zasięgu własnym PLAY! Póki co mamy wolną amerykankę...

Pozdrawiam:

Gadulski.
Do usłyszenia po 12-10-2009 :)

Obrazek

#365373  autor: zik
 18 paź 2009, 08:55
Ja mam takie pytanko, dlaczego Play (inni chyba też) nie emitują cell info w zasięgu 3G? Jest to technicznie niemożliwe?

Co do cell info w sieci Play mam nadzieję że kiedyś zostanie ona rozbudowana. Pamietacie jak dawniej Idea miała cell info ...POLSKA... czy ...KRA..., Era nie miała w ogóle cell info. Tak samo myślę że Play też jakoś swoje cell info ulepszy, choćby o nazwy dzielnic w miastach

#365374  autor: darnok
 18 paź 2009, 09:08
zik pisze:Ja mam takie pytanko, dlaczego Play (inni chyba też) nie emitują cell info w zasięgu 3G? Jest to technicznie niemożliwe?
Bylo 100x na forum. Technicznie mozliwe, tylko zeby dzialalo trzeba zainwestowac w sprzet i licencje. A ze usluga nieprzynoszaca zyskow to zaden operator sie nie kwapi zbytnio.

#365640  autor: Gadulski
 19 paź 2009, 19:50
Jeszcze trzeba zwrócić uwagę na fakt co miałoby sie pojawiać w Cell Info w 3G? Tak na prawdę propagacja sygnału w 3G jest zupełnie inna niż w GSM... Tak więc wpisywanie dokładnych nazw lokalizacyjnych np. nazw ulic nie miałoby sensu...

Obrazek
  • Strona 7 z 18
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 18
  • 1
  • 5
  • 6