• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
  • Strona 60 z 374
  • 1
  • 58
  • 59
  • 60
  • 61
  • 62
  • 374
 #858739  autor: kwasek66
 28 mar 2016, 22:56
sebaa pisze:Co do LTE800, jasno mówią, że przedłużą jeśli cena będzie OK. W obecnych realiach rynkowych i po obecnej cenie nie zrobią tego. Bo i po co? Ekonomicznie nieopłacalne. Co jest lepsze? Za 2mld zł przedłużyć śmieszne 5MHz, czy rozbudować/wybudować x nowych stacji, które drastycznie zwiększą pojemność sieci? Przecież z depczącym po piętach Playem/T-Mobile nie mają startu do 10MHz Orange / 10 MHz Playa/T-Mobile a już w ogóle do 15MHz N!. LTE800 w Plusie obecnie jest zapchane i transfery rzędu 1-2 Mbps to norma powodujący wkurw u nieświadomych klientów
Masz sporo racji... Tylko posiadając cały SD - KAŻDEMU go polecam, niech się z tym męczy! Ładne reklamy to nie wszystko. Co obchodzi rozbudowa Klienta? W reklamie 150-250Mb/s a w domu lipa? Przy obecnych cenach różnica 5-10zł, a jakość nieporównywalna.
 #858742  autor: Halset
 28 mar 2016, 23:25
Coraz głośniej mówi się o przejęciu Netii i głównie chodzi o szkielet. Mając dostęp do ogólnopolskiego szkieletu Netii sieć Plusa dostałaby porządnego kopa.
W tej materii akurat słyszałem, ze TMobile chce iść na zakupy po Netie.

"Ważne są chwile, których jeszcze nie znamy"
 #858746  autor: zajadacz
 29 mar 2016, 00:24
sebaa pisze:Ale tu trochę sam sobie zaprzeczasz. Skoro Play ma 2x mniej pasma i więcej klientów internetu mobilnego, to jak może działać lepiej?
Sam sobie odpowiedziałeś:
sebaa pisze:Sieć Plusa daje radę, problemem jest szkielet
Co więcej jednocześnie zaprzeczyłeś sobie w tym zdaniu, bo szkielet to część sieci. Jeśli nie daje rady, to znaczy, że sieć jest skopana.

Co do ekonomiki przedłużania pasma 800 to nie wierzę, że grupa CP wyda choć połowę tej kwoty (niecały miliard) na rozbudowę sieci w ciągu 2 lat. Jeśli tak, to pozamiatają wszystkich, ale Zębaty to skąpiradło i na pewno tego nie zrobi.

Zdjęcia stacji bazowych
Mapa stacji bazowych na podstawie UKE
 #858753  autor: Mixiorek
 29 mar 2016, 08:21
zajadacz pisze:Co do ekonomiki przedłużania pasma 800 to nie wierzę, że grupa CP wyda choć połowę tej kwoty (niecały miliard) na rozbudowę sieci w ciągu 2 lat. Jeśli tak, to pozamiatają wszystkich, ale Zębaty to skąpiradło i na pewno tego nie zrobi.
Pan Z. Solorz niczego chyba za swoją gotówkę nie kupił. A już na pewno nie zainwestuje swojej gotówki w modernizację sieci. Jeżeli w ogóle to zrobi to za kasę banków lub jakiś leasing itp. od producentów sprzętu. Huawei ponoć ponoć bardzo mocno się rozpycha dając w miarę dobry sprzęt z finansowaniem w chińskich bankach ;)

https://www.speedtest.net/result/i/3214933873.png
 #858758  autor: harys
 29 mar 2016, 09:11
zajadacz pisze:@harys: Oni muszą wszędzie gdzie się da pakować LTE 1800 i do tego robić je na 6 sektorach, bo im zwyczajnie sieć nie wyrabia. Mają najniższe prędkości ze wszystkich, a mają najwięcej pasma. Play, który ma 2x mniej pasma i więcej klientów internetu mobilnego, zazwyczaj działa lepiej od nich. Jak szybko nie zrobią czegoś z siecią, to się obudzą z ręką w nocniku. Twierdzę, że za 2 lata, jak wzrośnie obciążenie sieci, to skończy się tak, że przedłużą, bo zwyczajnie będą musieli, bo te dodatkowe 5 MHz będzie robiło dużą różnicę na odludziach.
Moje spostrzeżenia są dokładnie odwrotne, mieszkam pod Warszawą i dojeżdżam do niej do pracy.
Plus działa u mnie najlepiej ze wszystkich sieci. Pasma im pod dostatkiem, tylko ten dosył..ale to widać sukcesywnie jest u mnie poprawiane. Na pozwolenia UKE dotyczące radiolinii nie ma nawet co patrzeć bo są mocno nieaktualne.
 #858781  autor: sebaa
 29 mar 2016, 13:56
zajadacz pisze:Co więcej jednocześnie zaprzeczyłeś sobie w tym zdaniu, bo szkielet to część sieci. Jeśli nie daje rady, to znaczy, że sieć jest skopana.
Wszystko jest elementem sieci, więc po co te tematy odnośnie każdej sieci na kilkaset postów? Skoro wystarczy napisać: "Trzeba modernizować sieć i tyle". To w całości wyczerpuje temat. Po drugie napisałeś:
zajadacz pisze:Oni muszą wszędzie gdzie się da pakować LTE 1800 i do tego robić je na 6 sektorach, bo im zwyczajnie sieć nie wyrabia. Mają najniższe prędkości ze wszystkich, a mają najwięcej pasma. Play, który ma 2x mniej pasma i więcej klientów internetu mobilnego, zazwyczaj działa lepiej od nich
Więc według Ciebie receptą jest pakowanie gdzie się da LTE1800 i jeszcze bardziej zwiększać pojemność sieci, a to nie to jest problemem Plusa. Ale tak wiem, wszystko się rozbija o sieć. Na forum kulinarnym też można pisać, że się przyrządza potrawę z atomów i będzie git. ;)
zajadacz pisze:Co do ekonomiki przedłużania pasma 800 to nie wierzę, że grupa CP wyda choć połowę tej kwoty (niecały miliard) na rozbudowę sieci w ciągu 2 lat. Jeśli tak, to pozamiatają wszystkich, ale Zębaty to skąpiradło i na pewno tego nie zrobi.
Raz piszesz, że Plus będzie musiał odnowić LTE800, innym razem, że Solorz jest tak chytry, że nie da 500 mln rocznie na sieć. No to jak to jest? Po drugie Solorz, to tylko pionek. Myślisz, że zarządza każdym aspektem w swoich spółkach? Zresztą to taka branża, że jak stoisz w miejscu, to się cofasz. Żaden op nie modernizuje swojej sieci cały czas zrywami. Modernizacja u wszystkich trwa praktycznie na bieżąco i cały czas płynie na to strumyk pieniędzy, który jest kosztem w firmie, z którym każdy jest pogodzony.
Mixiorek pisze:Pan Z. Solorz niczego chyba za swoją gotówkę nie kupił. A już na pewno nie zainwestuje swojej gotówki w modernizację sieci. Jeżeli w ogóle to zrobi to za kasę banków lub jakiś leasing itp. od producentów sprzętu. Huawei ponoć ponoć bardzo mocno się rozpycha dając w miarę dobry sprzęt z finansowaniem w chińskich bankach ;)
No ale tak jest we wszystkich korporacjach!! Przecież Solorz nie ma na swoim koncie kilku miliardów, nie wypłaci ich i nie przyjedzie z walizką do Plusa. Play miał kasę na kupce na LTE800, ale wcześniej sam się zadłużył na rozbudowę sieci, ba nawet właściciele wzięli "kredyt" z którego wypłacili dywidendę, sami sobie. Co robi Play? Spłaca. To samo Orange. Na LTE800 pożyczyli kasę od Orange FR, której to będą ją spłacać wraz z odsetkami. I mimo tego, że musieli zapożyczać się, to i tak w tym roku wypłacą dywidendę. T-Mobile to samo, kasa ze spółki matki. Plus tak jak setki tysięcy spółek na całym świecie weźmie kredyt na inwestycje, który z czasem spłaci. Nie ma co się dziwić, bo to oczywista oczywistość w każdym biznesie. Wręcz można się dziwić, że Play akumulował gotówkę na LTE800.

PS: Skoro Solorz jest taki chytry, tak skąpi kasy na wszystko, to jaka odmiana krasnoludków mu wybudowała U900, LTE1800, LTE800, HDVoice, LTE-A itp. Jakim cudem oferuje SmartDom, skoro mógłby kroić wszystkich równo? W ogóle po co kupił Plusa? Wy naprawdę wszyscy myślicie, że to wszystko spadło z nieba? Że nie spłaca mitycznych kredytów, nie płaci podatków, bo jest jakimś królem wszechświata i wszyscy wokół niego podskakują? Polecam nabrać więcej dystansu i stosować obiektywizm. Uczucia i niechęci na bok.
 #858799  autor: harys
 29 mar 2016, 15:12
sebaa pisze:
PS: Skoro Solorz jest taki chytry, tak skąpi kasy na wszystko, to jaka odmiana krasnoludków mu wybudowała U900, LTE1800, LTE800, HDVoice, LTE-A itp. Jakim cudem oferuje SmartDom, skoro mógłby kroić wszystkich równo? W ogóle po co kupił Plusa? Wy naprawdę wszyscy myślicie, że to wszystko spadło z nieba? Że nie spłaca mitycznych kredytów, nie płaci podatków, bo jest jakimś królem wszechświata i wszyscy wokół niego podskakują? Polecam nabrać więcej dystansu i stosować obiektywizm. Uczucia i niechęci na bok.
Brawo
Dodam jeszcze że ofertowo rynek telko rozruszał Play, ale sprzętowo to Plus wyszedł pierwszy z LTE, za czasów jak reszta opów pukała się w czółko i twierdziła po co komu LTE, skoro jest hspa+dc
 #858811  autor: zajadacz
 29 mar 2016, 16:40
sebaa pisze:Wszystko jest elementem sieci, więc po co te tematy odnośnie każdej sieci na kilkaset postów? Skoro wystarczy napisać: "Trzeba modernizować sieć i tyle". To w całości wyczerpuje temat.
Ale to Ty stwierdziłeś, że im jest potrzebny szkielet, a nie modernizacja sieci. Ja uważam, że potrzebują jednego i drugiego.
sebaa pisze:Więc według Ciebie receptą jest pakowanie gdzie się da LTE1800 i jeszcze bardziej zwiększać pojemność sieci, a to nie to jest problemem Plusa. Ale tak wiem, wszystko się rozbija o sieć. Na forum kulinarnym też można pisać, że się przyrządza potrawę z atomów i będzie git. ;)
Rozbija się o obciążenie a właściwie to o stosunek obciążenie/pojemność. To, że Play ma więcej klientów na neta mobilnego, nie oznacza, że obciążenie ma większe, bo to CP i Plus, jako jedyni sprzedają neta mobilnego jako stacjonarnego. Do tego oferują w nim no limit (który de facto nie jest no limitem), ale jednak ludzie łykają przekaz marketingowy i ciągną ile mogą, używając go jak neta stacjonarnego.
sebaa pisze:Raz piszesz, że Plus będzie musiał odnowić LTE800, innym razem, że Solorz jest tak chytry, że nie da 500 mln rocznie na sieć. No to jak to jest?
Technologicznie Zębaty zawsze był za konkurencją. Zarówno jeśli chodzi o TV jak i platformy cyfrowe. Modernizacja w sieć wymaga planowania, przemyślenia i konsekwentnej wizji jak ma to wyglądać. A przedłużenie częstotliwości to jedynie załatwienie na nie finansowania. Z punktu widzenia Zębatego jest to dużo prostsze niż ciągłe inwestycje.
sebaa pisze:Żaden op nie modernizuje swojej sieci cały czas zrywami. Modernizacja u wszystkich trwa praktycznie na bieżąco i cały czas płynie na to strumyk pieniędzy, który jest kosztem w firmie, z którym każdy jest pogodzony.
Powiedz to Networks! jak to nie był zryw, to nie wiem co to było.
sebaa pisze:No ale tak jest we wszystkich korporacjach!! Przecież Solorz nie ma na swoim koncie kilku miliardów
Ale spółka już może mieć klika miliardów. Uwierz mi, że to zasadnicza różnica, czy finansujesz z gotówki własnej, czy z kredytu.
sebaa pisze:Skoro Solorz jest taki chytry, tak skąpi kasy na wszystko, to jaka odmiana krasnoludków mu wybudowała U900, LTE1800, LTE800, HDVoice, LTE-A itp.
Wyjanij mi dlaczego w takim razie ma taki burdel z technologiami na stacjach bazowych? Dlaczego każda stacja poza miastem nie ma U900 albo L800, żeby zapewnić ciągłość technologii. Dlaczego takie N! może zrobić ciągłość technologiczną i U900 na każdej stacji (za wyjątkiem przygranicznych), a Zębaty nie? Z czego innego to wynika, jak nie ze skąpienia kasy na budowę sieci? Przecież oni ciągle mają stacji GSM only w miejscach, gdzie prosi się o LTE, nie wspominając o UMTS.
sebaa pisze:Jakim cudem oferuje SmartDom, skoro mógłby kroić wszystkich równo?
To się nazywa marketing i koszt pozyskania klienta. Jak sprzedasz 3 usługi jednemu klientowi to koszt pozyskania masz nieznacznie większy niż jak jedną, więc można wiele usług oferować taniej. Co więcej klient nie ucieknie tak chętnie z jakiejś jednej usługi, bo straci rabaty na inne.
sebaa pisze:Polecam nabrać więcej dystansu i stosować obiektywizm. Uczucia i niechęci na bok.
Szczególnie Tobie to polecam, bo zaczynasz się zachowywać jak fanboy Plusa. Celem istnienia tego forum jest wytykanie błędów w działaniu sieci i strategiach ich budowy. Nikt nikomu nie będzie tutaj dawać laurek, bo nie o to tutaj chodzi. A że Plus ma najmniej logicznie zbudowaną sieć to jest po prostu fakt.
harys pisze:(...) ale sprzętowo to Plus wyszedł pierwszy z LTE, za czasów jak reszta opów pukała się w czółko i twierdziła po co komu LTE, skoro jest hspa+dc
Wszedł bo musiał wejść. Takie miał pasmo. Miał budować nieprzyszłośćiowe GSM 1800 na 100 kanałach? UIMTS na pasmo 1800 nie było. I wszedł z jedynym dostępnym modemem i praktycznie zerowym zasięgiem (ok. 1000 stacji w lokalizacjach Emitela i Orange i kilka masztów własnych). Gdyby nie wspomniane kupno Polkomtela, to całe Aero2 z pasmem 900 i Midas z pasmem 1800 poniosłyby spektakularną biznesową porażkę i zostałyby szybko komuś sprzedane.

Zdjęcia stacji bazowych
 #858822  autor: tomi81
 29 mar 2016, 18:03
Wypada mi potwierdzić to co napisał @kwiatas o LTE 800 w Plusie - trasa Białystok - Katowice dowiodła, że LTE800 jest na całej trasie.....i tylko jest. Praktycznie cała trasa to transfery:

http://www.speedtest.net/my-result/i/1596734224
http://www.speedtest.net/my-result/i/1596751244
http://www.speedtest.net/my-result/i/1596861401

albo spadki do jeszcze bardziej zapchanego U900/EDGE.

Czasem trafi się i taki wyniki:

http://www.speedtest.net/my-result/i/1596715145

jednak to na prawdę wyjątki.
 #858826  autor: Halset
 29 mar 2016, 18:42
Dodam dwa zdania od siebie
Jakim cudem oferuje SmartDom, skoro mógłby kroić wszystkich równo?
Bo musiał. Orange wyskoczyło z Orange Open czy FunPackiem i musiał Solorz zareagować. Inaczej miałby odpływ klientów.
Technologicznie Zębaty zawsze był za konkurencją. Zarówno jeśli chodzi o TV jak i platformy cyfrowe
Dokładnie. Dopiero zaczął coś poprawiać jak wszedł na rynek NC+. Wcześniej miał to w D. I tak nadal jakością do NC jest sto lat za murzynami.

Solorz robi cokolwiek ze swoją ofertą, siecią itd dopiero wtedy jak jest do tego zmuszony.
Jako jedyna sieć do dzisiaj nawet nie odpowiedziała ofertą na NJU Mobile.

"Ważne są chwile, których jeszcze nie znamy"
 #858853  autor: sebaa
 29 mar 2016, 21:24
zajadacz pisze:Ale to Ty stwierdziłeś, że im jest potrzebny szkielet, a nie modernizacja sieci. Ja uważam, że potrzebują jednego i drugiego.
Żeby wyjść na prostą muszą ostro rozbudować szkielet. Żeby konkurować z LTE800 muszą rozbudować szkielet i zainwestować w LTE1800.
zajadacz pisze:Rozbija się o obciążenie a właściwie to o stosunek obciążenie/pojemność. To, że Play ma więcej klientów na neta mobilnego, nie oznacza, że obciążenie ma większe, bo to CP i Plus, jako jedyni sprzedają neta mobilnego jako stacjonarnego. Do tego oferują w nim no limit (który de facto nie jest no limitem), ale jednak ludzie łykają przekaz marketingowy i ciągną ile mogą, używając go jak neta stacjonarnego.
Niestety, ale się mylisz. Play ma większe obciążenie, gdzieś niedawno był raport i sieć Playa przewala najwięcej danych. Jeśli podzielisz obciążenie na zasoby wyjdzie, że muszą mieć największe obciążenie. Ratuje ich jedynie to, że mają rozwinięty szkielet. Chociaż słowo ratuje jest mocno na wyrost. Można o tym poczytać na innych forach, czy nawet oficjalnym Playowskim.
Co do dalszego stwierdzenia również się mylisz. T-Mobile w firmówce ma no limit (w regulaminie zapis bodajże 1TB), Orange również miało, ostatnio wycofali. Ale w zamian mamy Internet Biurowy z 500GB, albo strefę domową z 150GB. Zresztą Play sprzedaje również Internet Domowy i reklamują się jako internet bez limitu GB. Już nawet nie mówię o RBM. Więc Plus niczym się nie wyróżnia od konkurencji. Serio, więcej obiektywizmu.
zajadacz pisze:Wyjanij mi dlaczego w takim razie ma taki burdel z technologiami na stacjach bazowych? Dlaczego każda stacja poza miastem nie ma U900 albo L800, żeby zapewnić ciągłość technologii. Dlaczego takie N! może zrobić ciągłość technologiczną i U900 na każdej stacji (za wyjątkiem przygranicznych), a Zębaty nie? Z czego innego to wynika, jak nie ze skąpienia kasy na budowę sieci? Przecież oni ciągle mają stacji GSM only w miejscach, gdzie prosi się o LTE, nie wspominając o UMTS.
A dlaczego ja mam to robić? Nie jestem ich rzecznikiem. Oczywiście, że chodzi o kasę. Ale z tego samego powodu nigdy nie uświadczysz UPC na wioskach, ani nikt nie pociągnie 10km światłowodu dla 15 domów na wiosce, z której na przyłącze skuszą się 3 domy. Widocznie ktoś w Plusie odpowiedzialny za planowanie uznał, ze wszystko jest OK. Nikt się nie uskarża, nikt nie zgłasza, to po co inwestować? Przecież główną doktryną każdego przedsiębiorstwa jest maksymalizacja przychodów, minimalizacja kosztów.
N! mogło, bo kompleksowo przebudowało praktycznie CAŁĄ sieć. Ja jeszcze pamiętam jak nie tak dawno np w mojej okolicy tylko Plus oferował jako taką jakość. Można było wybrać Plusa i mieć U900 czy LTE1800, albo męczyć się z 2G T-Mobile, lub nieużywalnym EDGE od Orange. O Playu nawet nie będę nic mówił. Uwierz, ze przepaść była ogromna. Teraz sytuacja jest zupełnie inna. O ile można wymusić LTE1800, to da się żyć na Plusie. W innym wypadku, albo U900 i zaciskać zęby w godzinach szczytu, albo konkurencja. Ja wybrałem to drugie i sobie chwalę.
zajadacz pisze:Technologicznie Zębaty zawsze był za konkurencją. Zarówno jeśli chodzi o TV jak i platformy cyfrowe. Modernizacja w sieć wymaga planowania, przemyślenia i konsekwentnej wizji jak ma to wyglądać. A przedłużenie częstotliwości to jedynie załatwienie na nie finansowania. Z punktu widzenia Zębatego jest to dużo prostsze niż ciągłe inwestycje.
Tak tak, znam to bajdurzenie. Wielu wszelkiej maści forumowych specjalistów już nie raz udowadniało wyższość innych platform tv cyfrowej nad polsatowską. Rzekomo rozchodziło się o jakość, która była u konkurencji wyższa na tych samych kanałach niż w CP, mimo że obie platformy korzystały z tego samego transpondera. ;) Ot taka podatność na sugestie i samokompleksy.
Nie wiem czy wiesz, ale Solorz w Plusie nie jest człowiekiem, który się głowi nad aspektami sieci. Od tego ma ludzi i wybierze (a raczej już wybrał) to co jest tańsze i perspektywiczne. 5MHz na LTE jest całkowicie bezsensowne dla Plusa. Dlaczego? Ta sama lokalizacja:
LTE800
Rano o 10
Obrazek
O 14
Obrazek
Teraz o 20
Obrazek

Dla przykładu U900 również o 20
Obrazek

Albo Plus pójdzie w LTE1800, albo konkurencja go zje. Pozostanie w LTE800 na 5MHz to strzał w kolano za 2 mld zł. Skoro sam mówiłeś, że jeśli Plus właduje 1mld w sieć, to pozamiata konkurencje, to po co mu drogie i nieefektywne, zapchane LTE800?
zajadacz pisze:Powiedz to Networks! jak to nie był zryw, to nie wiem co to było.
Przeczytaj uważnie moją wypowiedz. Słowo klucz: "cały czas".
zajadacz pisze:Wszedł bo musiał wejść. Takie miał pasmo. Miał budować nieprzyszłośćiowe GSM 1800 na 100 kanałach? UIMTS na pasmo 1800 nie było. I wszedł z jedynym dostępnym modemem i praktycznie zerowym zasięgiem (ok. 1000 stacji w lokalizacjach Emitela i Orange i kilka masztów własnych). Gdyby nie wspomniane kupno Polkomtela, to całe Aero2 z pasmem 900 i Midas z pasmem 1800 poniosłyby spektakularną biznesową porażkę i zostałyby szybko komuś sprzedane
Historia się powtarza. Teraz również jest zmuszony do budowy sieci. Albo zainwestuje kasę, albo zostanie z połataną, zapchaną siecią.
zajadacz pisze:Szczególnie Tobie to polecam, bo zaczynasz się zachowywać jak fanboy Plusa. Celem istnienia tego forum jest wytykanie błędów w działaniu sieci i strategiach ich budowy. Nikt nikomu nie będzie tutaj dawać laurek, bo nie o to tutaj chodzi. A że Plus ma najmniej logicznie zbudowaną sieć to jest po prostu fakt.
Równie dobrze mogę to samo o Tobie powiedzieć, że zaczynasz się zachowywać jak typowy hejter Plusa z argumentami na poziomie: Zębaty nie wybuduje sieci, bo jest chytry. Swoją drogą przytyki o zębatym pokazują, że coś Cię boli. Nigdzie również nie widzę tytułu, podtytułu czy coś związanego z wytykaniem błędów. Nie daje laurek, bo sam jasno mówię, że siec Plusa wcale taka dobra nie jest. Oczywiście głównie zależy to od lokalizacji i w jednej będzie najlepsza, w innej dno i 7 metrów mułu. Co do logiczności, to jest to po prostu budowa najtańszym kosztem. Łatają gdzie się da, masa kredytów do spłacenia, ale powoli wychodzą na prostą. Pierwszym krokiem to porządki w grupie. Mimo, że jeden właściciel, to były to wszystko osobne spółki kierujące się swoimi prawami od których Plus kupował ruch. Teraz to się zmienia, klaruje sytuacja z LTE800 i modernizacja może odnieś sukces (o ile będzie z głową). Chociaż ja obstawiam, że i tak pójdą w miasta z LTE-A, gdzieniegdzie dostawią LTE1800 i powoli będą modernizować dosył. Nie będzie spektakularnej ogólnokrajowej inwestycji i sieć się nie odetka jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki.
 #858862  autor: zajadacz
 29 mar 2016, 21:57
sebaa pisze:Swoją drogą przytyki o zębatym pokazują, że coś Cię boli.
Boli mnie to, że są równi i równiejsi. Aero2 powinno dostać po tyłku za wprowadzenie captcha, a nic im nie zrobili. Plus powinien dostać po tyłku za reklamowanie internetu no limit, gdy w rzeczywistości był FUP i lejek. Do tego wywrócenie aukcji LTE przez NetNet.

Generalnie to Zębaty jak dla mnie jest typowym przykładem polskiego janusza biznesu, który robi od zawsze ładnie opakowany szajs. Jego prawo, taki jest polski rynek, nikt mu nie broni. Ale sieć komórkowa CP jest zwyczajnie najgorsza w PL, wiec będę trzymał się od niej z dala. Tak samo jak od platformy cyfrowej, gdzie przy muti roomie muszę co jakiś czas biegać z kartą do drugiego dekodera (!).

Zdjęcia stacji bazowych
 #858876  autor: p2225
 29 mar 2016, 23:01
@zajadacz i niewypełnienie wymogów pasma LTE2600 TDD.

5G3600+4CA+QAM256+MIMO4x4:
https://www.speedtest.net/pl/android/9862555658.png
 #858896  autor: Mixiorek
 30 mar 2016, 08:54
sebaa pisze:Tak tak, znam to bajdurzenie. Wielu wszelkiej maści forumowych specjalistów już nie raz udowadniało wyższość innych platform tv cyfrowej nad polsatowską. Rzekomo rozchodziło się o jakość, która była u konkurencji wyższa na tych samych kanałach niż w CP, mimo że obie platformy korzystały z tego samego transpondera. ;) Ot taka podatność na sugestie i samokompleksy.
Skoro już zrobiłeś offtop na jakość TV. Porównaj sobie jakość HD w wydaniu TVN24 HD (natywne) i jakość obrazu Polsat News HD, Wydarzeń (studia, wejścia live itp. itd.). Podobnie relacje sportowe Polsatu. Chodzi o sygnał produkowany przez Polsat. Jeżeli nie widzisz różnicy w jakości to ja nie mam pytań. Na taką jakość właściciel Polsatu nie daje kasy lub jej nie zdobywa w inny sposób. Czemu? Nie wiem. Może dlatego, że "przeciętny Polak" nie widzi z różnych względów różnicy więc po co wykładać kasę na duże inwestycje w sprzęt, studia itp. itd? Zwrot z takiej inwestycji w jakość nie jest od razu namacalny bo dbanie o jakość kosztuje i w naszym kraju niestety ale konsument najczęściej jakość ma w... a liczy się tylko cena.

Podobnie moim zdaniem może być z siecią komórkową Pana Solorza. Tym bardziej, że przecież liczby w tabelkach się zgadzają i jeszcze w badaniu UKE same cymesy. Po co więc inwestować w jakość skoro jest "tak dobrze"?

https://www.speedtest.net/result/i/3214933873.png
 #858897  autor: harys
 30 mar 2016, 09:00
zajadacz pisze:
harys pisze:(...) ale sprzętowo to Plus wyszedł pierwszy z LTE, za czasów jak reszta opów pukała się w czółko i twierdziła po co komu LTE, skoro jest hspa+dc
Wszedł bo musiał wejść. Takie miał pasmo. Miał budować nieprzyszłośćiowe GSM 1800 na 100 kanałach? UIMTS na pasmo 1800 nie było. I wszedł z jedynym dostępnym modemem i praktycznie zerowym zasięgiem (ok. 1000 stacji w lokalizacjach Emitela i Orange i kilka masztów własnych). Gdyby nie wspomniane kupno Polkomtela, to całe Aero2 z pasmem 900 i Midas z pasmem 1800 poniosłyby spektakularną biznesową porażkę i zostałyby szybko komuś sprzedane.
W nic nie musiał wchodzić, na początku miał tylko 10Mhz CenterNetu, gdyby nie chciał LTE to by nie kupił Spółki z drugim 10Mhz.
1000stacji w aglo to marny zasięg? Wtedy jeszcze nie było takiego zużycia danych i nie potrzeba było większej pojemności sieci. jedna stacja LTE na miasto powiatowe spokojnie wystarczała. Z resztą budowali siec dalej, a że po drodze trafił się zakup Polko to wiadomo ze to wszytsko mega przyspieszyło
 #858905  autor: Kryniczanin
 30 mar 2016, 10:30
(ok. 1000 stacji w lokalizacjach Emitela i Orange i kilka masztów własnych).
1000 stacji na start to marny wynik?

Przypomnij sobie 3G w3 i Playa.

Ile to było stacji na starcie? Jedna, dwie, trzy...szesnaście :mrgreen:
 #858936  autor: zajadacz
 30 mar 2016, 11:56
A czy Play na starcie bazował tylko i wyłącznie na swojej sieci? Nie, większość była na roamingu, a jednocześnie budowali w miastach swoją gęstą sieć U2100. A CP bazował tylko i wyłącznie na swojej sieci, nawet nie próbując jej rozbudowywać. CP usiłował sprzedawać neta na sieci Aero 2 z beznadziejną ofertą (limitowany nocny transfer, gdy inni mieli w nocy nolimit), mając w całym Szczecinie 2 stacje bazowe (Maszt Emitel na Warszewie i Masz Orange przy Jagielońskiej). Przecież to była jakaś kpina.

Zdjęcia stacji bazowych
 #858944  autor: harys
 30 mar 2016, 12:33
trochę jednak klientów zdobyli, z tego co pamiętam CP nie chciał sprzedawać usług tam, gdzie nie ma zasiegu. Działali trochę tak jak kablówka. Jakieś tam przychody z tego tytuły były, nie chce mi się sięgać do archiwalnych sprawozdań. Ciężko by było budować sieć i uruchomić ją dopiero jak by mieli 5 tys nadajników. Taka budowa trwa kilka dobrych lat, a te pierwsze już trzeba utrzymywać czy nawet amortyzować jeśli firma jest na MSR (ready for use, bez względu na zasadę koszt/przychód)
Sam nie jestem u nich, ale patrząc na ich (CP/Polko) ARPU to chyba jednak strategia była słuszna
 #858948  autor: zajadacz
 30 mar 2016, 12:43
Trochę klientów? Ile? Nawet 100k nie przekroczyli: http://www.telepolis.pl/wiadomosci/wyni ... 24488.html
Sęk w tym, że po pierwszym rzucie w ogóle nie budowali sieci. Postawili ten niecały 1k stacji i koniec. Pierwotnie mówiło się o dużo większej ilości, byli nawet dogadani z Orange, że wchodzą na ich maszty za opłatą. Gdyby nie kupno Polkomtela, to by niczego nie rozbudowali, bo zwyczajnie model biznesowy był wzięty z kosmosu. Oferowanie neta mobilnego jako stacjonarnego może mieć sens na jakiś totalnych odludziach, gdzie ciągnięcie światłowodu nie ma sensu np. dla kilku domków. Ale nie można z tego robić głównej usługi oferowanej w miastach, tak jak robił i robi to CP. Jakiej sieci by nie zbudowali, to zwyczajnie nie ma to prawa dobrze działać i musi się zapchać. Fizyki nie oszukasz.

Zdjęcia stacji bazowych
 #858959  autor: harys
 30 mar 2016, 13:23
No niech będzie nawet te 100k, licząc po 50 zł i 12 miesięcy masz 60mln przychodów. Żle?
Stacji nie stawiali już poźniej ze względu na planowane kupno Polko. Nie zrozum mnie źle, może w dużych miastach jak w Twoim Szczecinie miałes jakąś alternatywę, ale kupa miejscowości nawet z tej pierwszej partii 1k stacji dzięki temu dostałą naprawdę szybkiego neta jak na te czasy, cenowo nie gorszego niż stacjonarna oferta TP, a w latach, gdzie zaczynali LTE średni pakiet wykorzystywany przez Usera stacjonarnego neta wynosił ok 10GB. I takie ilosci danych spokojnie można przesłać radiowo, tym bardziej przy tej ilości pasma. Wydaje mi się że gdyby nie Plus i Play pozostała dwójka opów miałaby LTE tylko gdzieniegdzie (wystarczy popatrzeć np na Czechy), w końcu przy modernizacji N! nie był dokładany sprzęt do LTE. To były u nich dwa odrębne projekty
  • Strona 60 z 374
  • 1
  • 58
  • 59
  • 60
  • 61
  • 62
  • 374
  • 1
  • 58
  • 59
  • 60