• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
  • Strona 59 z 374
  • 1
  • 57
  • 58
  • 59
  • 60
  • 61
  • 374
 #858492  autor: habish
 26 mar 2016, 19:06
Ale to nie jest tak, że obecność U900 wyklucza L800.
Kilka przykładów na szybko z Wlkp:
- http://www.gsm.poznan.pl/include/b-phot ... k=Kubowo-P
- http://www.gsm.poznan.pl/include/b-phot ... Kamionna-P
- http://www.gsm.poznan.pl/include/b-phot ... Gorzycko-P
Prawdę mówiąc trudno mi wskazać stację GSM/L800 only w mojej części kraju...

Brak ciągłości technologicznej wynika tylko z braku pełnego dofinansowania sieci.
Aktualna sytuacja wystarczy aby pokryć kraj w obiecanych ok 95% U900 ale tylko "na zewnątrz".
Sam oczywiście liczę na modernizację pozostałych stacji, sam mam w odległości ok 1km stację GSM only, a telefony siedzą na U900 ze stacji oddalonej o 9km, z wartością -109 dBm.

ja.michal pisze:Nie ma siły, z tym brakiem przedłużenia rezerwacji to blef. Chyba że sprzęt i anteny są również pod LTE900 i wystarczy "przesunąć wajchę".
Moim zdaniem także nie pozbędą się L800, pozostały jeszcze prawie 3 lata rezerwacji, w tym czasie może się wszystko zmienić.
Co do "przesunięcia wajchy" możliwe że da się to zrobić na sprzęcie z którego leci U900: http://www.telepolis.pl/forum/viewtopic ... 65#p854554
Być może już w przyszłości U900 = L900 także.
 #858494  autor: tomi81
 26 mar 2016, 19:19
Patryk - oczywiście że jedno nie wyklucza drugiego (jest tego dużo). Ja pokazałem tylko kuriozum, moim zdaniem brak logiki w tym co robili, bo nie są to stacje na przysłowiowych wioskach (bez urazy dla wiosek), a na głównych trasach, co nie powinno mieć miejsca. W przypadku Playa i ich wyspowego zasięgu jeszcze bym to zrozumiał, ale nie w Plusie. Właściwie wszystkie stacje w odległości 20 km od wschodniej granicy (i przy samej granicy) pozostały bez modernizacji, z samym 2G lub archaicznym HSDPA 3,6 i radiem 4 Mb...Czego by nie mowić o N! Ale tam wszystkie takie stacje zostały zmodernizowane.
 #858496  autor: Halset
 26 mar 2016, 19:39
ja.michal pisze:Nie ma siły, z tym brakiem przedłużenia rezerwacji to blef. Chyba że sprzęt i anteny są również pod LTE900 i wystarczy "przesunąć wajchę".
To oficjalne obok mnie i @zajadacza - jesteś trzeci, który tak sądzi :wink:

"Ważne są chwile, których jeszcze nie znamy"
 #858507  autor: Halset
 26 mar 2016, 20:04
To musiałem nie zauważyć :P Nie pamiętam jeszcze stanowiska @koziena70.
W takim razie oficjalnie z Tobą - cztery osoby :-)

#858513  autor: ja.michal
 26 mar 2016, 20:49
tomi81 pisze: gdyby tak było to, raczej, nie robili by takiego kuriozum jak brak ciągłości technologicznej
To kuriozum trwa od czasów wdrażania EDGE i potem 3G. Akurat "zjazd z autostrady na szutrówkę" (LTE > GPRS) to nic dziwnego w Plusie.
Patryk7588 pisze: Ale to nie jest tak, że obecność U900 wyklucza L800.
Nie twierdzę tak, chodziło mi o przygotowanie sprzętu/aplikacji. Jeśli zostanie LTE800 i dojdzie LTE900 to wyjdzie dobry mix do agregacji w rzadziej zurbanizowanym terenie.
tomi81 pisze:a na głównych trasach, co nie powinno mieć miejsca.
W Polsce pokutuje jeszcze projektowanie sieci mobilnych stacjonarnie. Widać to właśnie po wypomnianych trasach. A2 Warszawa - zachód jest już ukończona, a ciągłości sygnału i to w jednej technologii brak.
 #858523  autor: kozien70
 26 mar 2016, 21:33
Halset pisze:To musiałem nie zauważyć :P Nie pamiętam jeszcze stanowiska @koziena70.
Było i jest takie samo. Przedłużą, przedłużą.
 #858596  autor: harys
 27 mar 2016, 22:32
Jeśli pokryją L1800 taki obszar jaki mają zamiar i zrobią refarming 900 to nie przedłużą. Gdyby mieli przedłużyć to by w tym roku nie pakowali gdzie się da L1800, a takie są plany. Zmiana L800 na L900 sprzętowo jest dosyć prosta. Ba,nawet tam gdzie już jest 800 w miarę łatwo daje się 1800
 #858599  autor: zajadacz
 27 mar 2016, 22:56
@harys: Oni muszą wszędzie gdzie się da pakować LTE 1800 i do tego robić je na 6 sektorach, bo im zwyczajnie sieć nie wyrabia. Mają najniższe prędkości ze wszystkich, a mają najwięcej pasma. Play, który ma 2x mniej pasma i więcej klientów internetu mobilnego, zazwyczaj działa lepiej od nich. Jak szybko nie zrobią czegoś z siecią, to się obudzą z ręką w nocniku. Twierdzę, że za 2 lata, jak wzrośnie obciążenie sieci, to skończy się tak, że przedłużą, bo zwyczajnie będą musieli, bo te dodatkowe 5 MHz będzie robiło dużą różnicę na odludziach.

Zdjęcia stacji bazowych
Mapa stacji bazowych na podstawie UKE
 #858604  autor: kwistas
 27 mar 2016, 23:19
Już teraz widzę zadyszki sieci Plus, dziś testowałem i dostałem szoku w trasie to LTE można o kant czterech liter obić, nie wyrabia, zasięg zdecydowanie za mały i strasznie mało stabilny, ciągłe przerzucanie na 3G i... EDGE. 3G to też cyrk, transfery za małe, zasięg mało stabilny, dziury nie pozwalają płynnie oglądać YT. Wyszło to dopiero jak wyjechałem dalej jakoś tego nie widać w mojej miejscowości.

EDIT: Chyba przerzucenie abonentów Playa z T-Mobile na Plusa i jego Aerowe UMTS900 dało skutki opłakane, transfery i stabilność w szczycie padają na ryj.

W drugim telefonie karta Play ze sztywno ustawionym 3G T-Mobile, różnica jest ogromna w zasięgu i szybkości internetu, chodzi to dobrze nawet przy słabym zasięgu.
Ostatnio zmieniony 28 mar 2016, 17:16 przez kwistas, łącznie zmieniany 1 raz.
 #858611  autor: Mixiorek
 27 mar 2016, 23:55
A widzicie, a marketing swoje. "Plus jest 3x szybszy niż Play w Warszawie*" :-D

*na podstawie raportu UKE.

Niech ten kolejny test sieci szybko się odbędzie.

https://www.speedtest.net/result/i/3214933873.png
 #858674  autor: Pawrzes
 28 mar 2016, 15:30
Witam

Potwierdzam pierwsze odpalenia LTE2600 w następujących lokalizacjach aglomeracji warszawskiej:

eNB 11035.11-13 Warszawa - Wola, ul. Prosta 69 (dach - biurowiec Prosta 69 Business Centre)
eNB 14145.11-13 Warszawa - Ursynów, ul. Ciszewskiego 7A (strunobetonowy maszt T-Mobile - teren stacji RPZ 110/15 kV)
eNB 16292.11-13 Jabłonna, ul. Szarych Szeregów 20 (strunobetonowy maszt własny)
eNB 14169.11-13 Serock, ul. 3 Maja 22 (maszt Sferii)
eNB 14168.11-13 Nowy Dwór Mazowiecki, ul. Żołnierzy Września 1 (maszt Sferii)
eNB 14161.11-13 Zakroczym, ul. Gałachy, dz. nr 23 (maszt Sferii)
eNB 14166.11-13 Długa Kościelna - gm. Halinów, ul. J.Kochanowskiego, dz. nr 41 (maszt Sferii)
eNB 14170.11-13 Nadarzyn, ul. Turystyczna 50 (maszt Sferii)
eNB 14142.11-13 Łomianki, ul. Brukowa - dz. nr 679 (maszt Sferii)

Pozdrawiam
 #858678  autor: Pawrzes
 28 mar 2016, 15:52
Jabłonna pozwolenia UKE na 2600 jeszcze nie ma ;) Działają oczywiście pikokomórki w Multimedialnym Domu Plusa przy Konstruktorskiej 4 i Grupy Polsat przy Ostrobramskiej 77 ale to nieistotne dla "normalnych" klientów ;)

Pozdrawiam
 #858734  autor: Halset
 28 mar 2016, 22:32
Mixiorek pisze:Elegancko, porównamy z Playem bo tylko z nimi można :)
@zajadacz powinien również odkurzyć co najmniej rower i sprawdzić jak działa ta agregacja Orange w Szczecinie ;)

#858736  autor: sebaa
 28 mar 2016, 22:43
zajadacz pisze:@harys: Oni muszą wszędzie gdzie się da pakować LTE 1800 i do tego robić je na 6 sektorach, bo im zwyczajnie sieć nie wyrabia. Mają najniższe prędkości ze wszystkich, a mają najwięcej pasma. Play, który ma 2x mniej pasma i więcej klientów internetu mobilnego, zazwyczaj działa lepiej od nich. Jak szybko nie zrobią czegoś z siecią, to się obudzą z ręką w nocniku. Twierdzę, że za 2 lata, jak wzrośnie obciążenie sieci, to skończy się tak, że przedłużą, bo zwyczajnie będą musieli, bo te dodatkowe 5 MHz będzie robiło dużą różnicę na odludziach.
Ale tu trochę sam sobie zaprzeczasz. Skoro Play ma 2x mniej pasma i więcej klientów internetu mobilnego, to jak może działać lepiej? Ma ponad 2x gęstszą siatkę stacji? Tak by wynikało z logiki skoro Twoim przepisem na sukces jest rozbudowa pojemności sieci. Sieć Plusa daje radę, problemem jest szkielet, a raczej durna budowa tego szkieletu. Opierają się o radiolinie nieprzystosowane do obecnych realiów LTE i w szczycie jest jedno wielkie zatwardzenie. Był FUP, była lipa, złagodzono, jest jeszcze większa. Państwo też nie ułatwia nakładając wyższe opłaty za radiolinie. Zresztą radiolinie to jedno, a gdzieś trzeba się wpinać i również dzierżawić dostęp.
Plus póki co robi porządki w swoich strukturach coraz bliżej integrując spółki. Gimby myślą, że to bez różnicy, skoro to wszystko jeden właściciel, ale to tylko pobożne życzenia i bajdurzenie ślepego o kolorach. Coraz głośniej mówi się o przejęciu Netii i głównie chodzi o szkielet. Mając dostęp do ogólnopolskiego szkieletu Netii sieć Plusa dostałaby porządnego kopa.

Co do LTE800, jasno mówią, że przedłużą jeśli cena będzie OK. W obecnych realiach rynkowych i po obecnej cenie nie zrobią tego. Bo i po co? Ekonomicznie nieopłacalne. Co jest lepsze? Za 2mld zł przedłużyć śmieszne 5MHz, czy rozbudować/wybudować x nowych stacji, które drastycznie zwiększą pojemność sieci? Przecież z depczącym po piętach Playem/T-Mobile nie mają startu do 10MHz Orange / 10 MHz Playa/T-Mobile a już w ogóle do 15MHz N!. LTE800 w Plusie obecnie jest zapchane i transfery rzędu 1-2 Mbps to norma powodujący wkurw u nieświadomych klientów. Nie wiem dlaczego tu jest taka opinia, że opowi zależy na każdym abonencie i każdym m2 kraju. Zwłaszcza skoro z góry są skazani pod tym względem na porażkę z konkurencją i muszą szukać w inny sposób swojej niszy na rynku (np LTE1800 a jeśli mieszkasz dalej, to kupuj antenę, albo idź do konkurencji. Ale dzięki temu, że nie wywaliliśmy kilku mld na częstotliwości możemy zaoferować tańsze usługi).
  • Strona 59 z 374
  • 1
  • 57
  • 58
  • 59
  • 60
  • 61
  • 374
  • 1
  • 57
  • 58
  • 59