• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
  • Strona 59 z 99
  • 1
  • 57
  • 58
  • 59
  • 60
  • 61
  • 99

#627954  autor: darnok
 19 kwie 2013, 21:32
Stare se ne vrati :) Idzie nowe, idzie Networks!

#628034  autor: piotrek88
 20 kwie 2013, 15:25
A tę nazwę KUCZBORK-OSADA to emituje nadajnik T-Mobile w Zielonej, czy nadajnik Orange w Kuczborku?

#628143  autor: slawnokia
 20 kwie 2013, 23:46
piotrek88

Żeby stwierdzić, czy jest u Ciebie już NetWorks musisz porównać parametry sieci (LAC i CID) jaki był wcześniej, a jaki masz teraz.
Bo sam zanik CI jeszcze o niczym nie świadczy.
Z tego co widzę, tam gdzie już mamy NetWorks LAC zaczyna się od liczby "5".

Poza tym tam gdzie wprowadzają zmiany na NetWorks ,czy to w Orange, czy w T-Mobile wysyłane są smsy o przebudowie sieci i i utrudnieniami z tym związanymi.

Gadulski

Tendencję do rozbijania nazw z przecinkiem zauważyłem także w Tychach i Katowicach.

Z Tychów nie mam niestety żadnego screena, ale zauważyłem rozbicie nazwy "Cielmicka, Urbanowicka" na dwie nazwy "Cielmicka" i " Urbanowicka".

W Katowicach zaś rozbicie nazwy "Bogucice, Huta" na "Bogucice" i " Huta", co widać jak się przypatrzysz na poniższym screenie z k.50:

Obrazek

Jak widać Jaś Fasola jest mocno zdziwiony :shock:.
LAC 49346 z okolic Mysłowic czy Jaworzna.
Zanik CI po zmianie LAC, w wakacje będzie dwa lata jak nie ma.

Podobnie brak CI z LAC 46284 m.in Sosnowiec, mniej więcej od jesieni zeszłego roku.
Co do powyższego cytatu niestety nic się nie zmienia , CI nadal brak od dłuższego czasu.

Obrazek

#628160  autor: Gadulski
 21 kwie 2013, 07:56
piotrek88, witam na forum telepolis.pl ;) Polecam Tobie mapkę:
http://mapa.btsearch.pl/gps/ll/53.08625 ... 39844/z/12
Przypuszczam, że sygnał Orange i T-Mobile leci obecnie z miejscowości Zielona. Nikt wcześniej nie odnalazł stacji Orange w Kuczborku-Osadzie i tym samym można przypuszczać, że jej tam nie było... Może być też tak, że obie stacje (i ta w Zielonej i ta w Kuczborku-Osadzie) działają obecnie jako NetWorkS!
Co do Cell Info, z czasem wróci do Ciebie pisane "normalną" :) czcionką. Jaki to będzie komunikat? Tego nie wiem. Możliwe, że będzie to np. gm.Kuczbork-Osada, Mazowsze a może będzie to: Zielona, gm.Kuczbork-Osada... Pożyjemy - zobaczymy :)

slawnokia, to systemowe dzielenie komunikatów przed i po przecinku na Śląsku będzie miało sens później w NetWorkS! :) Zamiast jednego komunikatu np. os.Paderewskiego, Katowice byłyby dwa naprzemian pojawiajace sie micro/macro :) Problem pojawiałby się w NetWorkS! tak jak na przykład w Katowicach w komunikacie: Bogucice, Huta, Katowice. Tutaj system pierwszą część traktuje jako micro, drugą jako macro, a trzecią chyba zjada :) Takie są moje przypuszczenia oczywiście :D

Pozdrawiam tak samo zdziwiony jak Jaś Fasola :-)

Obrazek

#628182  autor: piotrek88
 21 kwie 2013, 10:20
No tak, ale według tej mapki to w Kuczborku jest nadajnik Orange, a w Zielonej z T-Mobile, z Orange w Zielonej zawsze miałem nazwę KUCZBORK-OSADA jeszcze przed budową Networks, natomiast T-Mobile zawsze emitował nazwę gm. Kuczbork-osada, a teraz jest KUCZBORK-OSADA taka sama jak w Orange. A jaki pisze maile to do T-Mobile, to odpowiadają mi że termin rozpoczęcia prac modernizacyjnych, jest wyznaczony na 15.04.2013r. i potrwa ok. miesiąca czasu Natomiast w Orange odpowiadają że do końca kwietnia stacja zostanie uruchomiona.

#628254  autor: Pawrzes
 21 kwie 2013, 16:18
Myślę, że to tymczasowa sytuacja, musisz nieco poczekać aż sytuacja się unormuje i ze stacji bazowej T-Mobile pojawi się za jakiś czas poprawiona i zmodyfikowana nazwa "gm.Kuczbork-Osada, Wysoczyzna Zelechowska" a z jednej anteny może też "Zielona, gm.Kuczbork-Osada" :-)

20130413 161737 23450 45073 0 260 02 30% -99 Debe Skrzeszew - gm. Wieliszew, ul. Nowodworska - maszt własny [MAZ:21302:G900]
20130413 161801 23449 45073 0 260 02 97% -81 Puszcza Kampinoska Skrzeszew - gm. Wieliszew, ul. Nowodworska - maszt własny [MAZ:21302:G900]
20130413 162118 23450 45073 0 260 02 100% -79 Puszcza Kampinoska Skrzeszew - gm. Wieliszew, ul. Nowodworska - maszt własny [MAZ:21302:G900]
20130413 162340 23448 45073 0 260 02 65% -91 Wieliszew Skrzeszew - gm. Wieliszew, ul. Nowodworska - maszt własny [MAZ:21302:G900]

:o :shock:

Na terenie gminy Wieliszew ani nawet powiatu legionowskiego nie ma Puszczy Kampinoskiej (czyli Kampinoskiego Parku Narodowego) :roll:

Pozdrawiam

#628260  autor: aquick
 21 kwie 2013, 16:49
Obrazek
Obrazek

Obrazek

#628261  autor: inżynier
 21 kwie 2013, 16:53
Kolego piotrek88 w innym temacie już Ci pisałem co i jak. Teraz trwa modernizacja, konsolidacja czy jak to tam różnie nazywają. Obie informacje które masz od operatorów są prawidłowe. Orange pisze, że do końca kwietnia stacje uruchomią, natomiast TMobile, że za miesiąc zakończą modernizację. I jeden i drugi ma pewnie racje, tzn. do końca kwietnia stacje będzie działała, co nie znaczy, że modernizacja się zakończy. Nie wystarczy zmienić tylko hardwaru na stacji ale trzeba potem to jeszcze odpowiednio poustawiać, jakieś parametry, relacje sąsiedzkie itd a to też trochę trwa.
Jeśli chodzi o CI to nie mam pojęcia co i jak, która stacja jakie nadaje, ale tak jak pisałem w innym temacie do Ciebie, zarówno stacja TMobile w Zielonej, jak i Orange w Kuczbork-Osada będą działały w 2G oraz 3G.

#628501  autor: piotrek88
 22 kwie 2013, 16:49
A czy zna może ktoś jakąś stronę, gdzie można sprawdzić jakie informację o sieci emituje dany nadajnik, jeśli tak to bardzo proszę o linka.

#628658  autor: slawnokia
 23 kwie 2013, 01:42
piotrek88
Nie ma takiej strony.
Jedyne co to Gadulski robił taki wykaz dla stacji we Wrocławiu i Raciborzu, jednak ja nie mogę linków znaleźć.

inżynier dobrze Ci radzi, jeśli trwa teraz konsolidacja sieci u Ciebie, to trzeba czekać , aż się zakończy.
Prawdopodobnie później CI zostanie poprawione.
U mnie w Bielsku też początkowo po konsolidacji było pisane z dużej czcionki, i było to tylko CI Makro. Potem wprowadzono nowe nazwy.
Możesz je wszystkie zobaczyć tu:
http://btsy.eu/miasta.php?strona=bielsk ... 20networks

Przy okazji, może zrobiłbyś jakieś screeny tych nazw i wrzucił na forum?

Gadulski
W Katowicach nie ma jeszcze NetWorks.
Myślę, że jest to jakiś błąd, że w taki "nowy" sposób wyświetlane są nazwy z przecinkiem.
Choć mam też cichą nadzieję, że może są to jakieś testy.
I że w NetWorks wróci "stary, dobry" sposób wyświetlania CI.

Na razie cieszyłbym się, żeby wróciło CI z LAC które podałem wcześniej, czyli Cieszyn, Sosnowiec, Mysłowice, Jaworzno.

Obrazek

#628690  autor: piotrek88
 23 kwie 2013, 11:09
Nie umie tego robić niestety.

#628947  autor: slawnokia
 24 kwie 2013, 01:47
A jaki masz telefon?

Obrazek

#628988  autor: piotrek88
 24 kwie 2013, 11:09
Nokia 6300

#628996  autor: Gadulski
 24 kwie 2013, 11:43
piotrek88, niestety tym telefonem screena nie zrobisz ;( Dobrze byłoby gdybyś miał jakiś z symbianem. Strona, o której pisze slawnokia to:
http://informacjasieciowa.pl.tl/
Zaraz po wejściu radzę odświeżyć stronę, żeby nie oglądać narzucającej się reklamy...

Pozdrawiam.

Obrazek

#629134  autor: slawnokia
 25 kwie 2013, 01:33
piotrek88
Tak jak Gadulski Ci pisał, na 6300 screenów nie zrobisz, choć CI jest fajnie wyświetlane.

Musiałbyś nabyć coś z symbianem.
Ze starszych Nokii to 6630, z nowszych E51 najlepiej.

Oprócz tego, że da się screeny robić po zainstalowaniu odpowiednich programów, to można monitorować sieć za pomocą Cell Tracka czy Field Test.

Wtedy też wiedziałbyś skąd sygnał do Ciebie dociera.

Obrazek

#629170  autor: piotrek88
 25 kwie 2013, 11:42
U mnie od wczoraj nie ma w ogóle CI z T-Mobile, wyświetlała się nazwa KUCZBORK-OSADA, a teraz nic nie ma, ale zasięg się jeszcze nie poprawił, pisałem do T-Mobile to odpowiedzieli mi że po modernizacji CI powróci, nawet chcieli ode mnie numer telefonu to powiadomią mnie smsem o zakończeniu modernizacji .

[ Dodano: 2013-04-25, 11:43 ]
choć CI jest fajnie wyświetlane.

W lewym górnym rogu pod nazwą operatora się wyświetla

#629419  autor: asziatko
 25 kwie 2013, 23:26
piotrek88, na początek mógł byś nabyć taki zestaw jak

- NOKIA 6630,
- Screenshot (aplikacja do robienia screenów),
- CellTrack (aplikacja do monitorowania stacji BTS/NodeB),
- FellTest (aplikacja do monitorowania stacji BTS/NodeB głównie kanałów i nośnych)

. Ale wszystko ma swoje plusy i minusy. I tak jest tutaj. Mając NOKIE 6630 to robiąc screeny robisz je przy pomocy kombinacji dwóch klawiszy - to jest minus. Ale za to w LOG pliku gdzie zapisywany jest monitoring stacji widzisz pełną nazwę Cell Info a jakiej stacji jest ona emitowana.

Mając zestaw

- NOKIA E51,
- Screenshot (aplikacja do robienia screenów),
- CellTrack (aplikacja do monitorowania stacji BTS/NodeB),
- FellTest (aplikacja do monitorowania stacji BTS/NodeB głównie kanałów i nośnych)

. To z kolei na NOKII E51 robisz screeny przy pomocy jednego klawisza - to jest plus ale za to w pliku LOG nie masz zapisywanej (w ogóle) nazwy Cell Info.

Taki urok aplikacji i nic z tym nie zrobimy.

Jak byś kiedyś miał telefon do robienia screenów i robił byś screeny to zapraszam do podesłania screenów z Twoich rejonów na stronę www.btsy.eu .

W Kontakcie,
Artur

#629508  autor: piotrek88
 26 kwie 2013, 14:08
A czy może być taka sytuacja np. że nadajnik mój telefon T-Mobile, przełącza się pomiędzy nadajnikiem Orange w Kuczborku a tym w Zielonej, ponieważ dziś raz mi się wyświetla CI a raz nie, i czy może być np. tak że ten w Kuczborku jest po konsolidacji i on wysyła CI KUCZBORK-OSADA a na tym w Zielonej trwają prace, i np. jest wyłączone CI ponieważ raz jest nazwa KUCZBORK-OSADA a raz nie ma nic, jak pisałem do Boa T-Mobile to odpowiedzieli mi że Wyświetlanie informacji o lokalizacji jest niedostępne na tym obszarze. To ja już się pogubiłem

#629576  autor: inżynier
 26 kwie 2013, 20:36
piotrek88 widzę, że jesteś bardzo niecierpliwy. Dobrze wiesz, że w Twojej okolicy trwają teraz prace więc sytuacja z godziny na godzinę może być inna. Poczekaj aż prace się zakończą a wszystko powinno być OK. I nie mam tu na myśli zakończenia samych prac "fizycznych" czyli wymiany sprzętu, zmiany azymutów anten itd ale również zakończenie prac nazwijmy to "konfiguracyjnych" czyli dobór odpowiednich parametrów, tiltów itd.
Jeśli dobrze kojarzę z forum, to co jakiś czas jeden z kolegów z Białegostoku meldował, że po konsolidacji raz jest lepiej, raz gorzej, pomimo, że od sama hardwarowa część wymiany się zakończyła.

#629593  autor: piotrek88
 26 kwie 2013, 21:49
Zgadzam się z tobą jestem nie cierpliwy, bo w kwietniu miała się zakończyć budowa stacji w Zielonej a tu nic, jak pisałem do BOK Orange, to odpowiadali mi co prawda, że ze względu na fakt iż są to skomplikowane prace planowany termin uruchomienia stacji może ulec zmianie, a nowe nadajniki na maszcie w Zielonej , to ja już na początku Marca widziałem zainstalowane. A tu jak wskoczy 3G to zaledwie jedna kreska wewnątrz budynków, to ja już wolałem przed tą konsolidacją kiedy zasięg Orange był pełny, nawet wewnątrz budynków, z T-Mobile było różnie, ale też nie było większych problemów i te CI było dobre w T-Mobile bo pokazywała się np. w miastach nazwa ulicy, osiedla, itp. a mniejszych miejscowościach była nazwa gminy, a teraz widzę że T-Mobile nadaje CI Orange i są ogólne informację. A tak ap ropo, może jest ktoś na forum u kogo jest już po konsolidacji, chodzi mi o CI czy w T-Mobile zostały może gdzieś te same nazwy CI, np. nazwy gmin, krain geograficznych, ulic itp. Jak tak to proszę o jakąś informację. Bo czytałem na innym temacie tego forum że Orange nie emituje CI T-Mobile.
  • Strona 59 z 99
  • 1
  • 57
  • 58
  • 59
  • 60
  • 61
  • 99
  • 1
  • 57
  • 58
  • 59