illicit pisze: ↑12 sty 2021, 21:37
Na forum panuje cisza odnośnie 5G w Play, ktoś testował może?
Ja "testuje" już od blisko 3 miesięcy w PLAY i napiszę tak
pokrycie 5G w całym Krakowie to ściema .
Opinia tyczy się Krakowa bo nie wiem jak jest w innych miastach.
W Krakowie a dokładnie w Czyżynach i Nowej Hucie (wschodnia część Krakowa) odnalazłem tylko jeden BTS który daje dostęp do sieci 5G (i to "kulawy")
Ogólnie PLAY w Krakowie ściemnia po całości z mapą zasięgu 5G.
Mam abonament z 5G który w momencie podpisywania umowy z PLAY (październik 2020r.) był w podwyższonej cenie z tytułu rzekomego dostępu do 5G (bez 5G był tańszy). Od dnia podpisania umowy mimo , że mieszkam blisko centrum nie mam dostępu do 5G.
Zgłaszałem problem kilkakrotnie ale do chwili obecnej nie mam z ich strony żadnej konkretnej informacji. Włączali mi na karcie sim dwukrotnie jakąś usługę "aktywacji mechanizmu stabilizującego połączenie " co nic nie dawało. Na tą chwilę mam odpowiedź , że zostanie wysłany technik celem sprawdzenie problemu tylko nie wiem co sprawdzi po tym co odkryłem poniżej.
W zeszłym tygodniu poświęciłem czas na odnalezienie info nt. lokalizacji BTS-ów PLAY w okolicy gdzie mieszkam . Wg. danych jakie znalazłem to w promieniu ok. 2km mam 10 BTS-ów z Play-a z których większość dosłownie widzę z okna (mieszkam n 8 piętrze). Postanowiłem sprawdzić zasięg 5G i podjechałem pod każdy z tych nadajników. Okazało się , że tylko na jednym nadajniku KRA0080 (adres os.Dywizjonu303 , szkoła podst. 66) telefon łapie 5G !? . Testy robiłem na Samsungu S20+ 5G. Sprawdziłem też przepustowość łącza na tym BTS-sie z 5G i to jest jakaś porażka. Na tym BTS-ie lepiej chodzi LTE+(4G) niż 5G. Robiłem po 5 prób stojąc pod samym nadajnikiem i wyszło tak jak pokazuje na zrzutach poniżej. Wartości pokazane narastająco w prawym górnym rogu zrzutu widać jaki jest typ połączenia 5G czy LTE+.
Ogólnie zastanawiam się czy nie złożyć wniosku o wypowiedzenie umowy z PLAY w związku z nie wywiązywaniem ze świadczenia oferty dostępu do 5G bo na chwilę obecną ściągają ze mnie kasę za coś czego nie dostarczają.