• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
  • Strona 57 z 374
  • 1
  • 55
  • 56
  • 57
  • 58
  • 59
  • 374
 #857864  autor: sebaa
 23 mar 2016, 09:20
ja.michal pisze:Tutaj rozchodzi się zapewne po prostu o pokrycie kraju, żeby można było wprowadzić ciągłe VoLTE. Co jak co, ale ciągłości na 1800 czy tym bardziej 2600 MHz nie będzie
Niby tak, ale serio na każdej wiosce jest potrzebne VolLTE? VolLTE jak najbardziej miasta, obrzeża, ale to i tak odległa pieśń przyszłości. Dużo wody upłynie zanim w każdej sieci będzie po 50% terminali z natywną obsługą VolLTE. Ojjj dużo. Zwłaszcza, że cena za LTE800 jest oderwana od rzeczywistości, a w perspektywie czasu jest wizja LTE900. Nie mówiąc już o LTE700 dobrze wiedząc, że nikt już nie będzie się zarzynał i walił kosmicznych kwot za to pasmo. W biznesie się inwestuje jeśli się widzi na horyzoncie zwrot zainwestowanego kapitału + zysk. Czy inwestycja w LTE800 spowoduje, że na nasyconym rynku nagle klienci zaczną masowo zmieniać operatora? A jeśli wszyscy mają u siebie LTE800? Jak przekonać klienta do tego, żeby płacił wyższe rachunki, bo przecież ktoś musi spłacić te 8-10mld? Jak wprowadzić podwyżki, skoro nagle jedna sieć może zachować status quo?
Oczywiście są osły, które myślą, że jeśli ktoś ma inną wizje rozwoju sieci, albo dokonując odpisu w zupełnie innej spółce (nie mając bladego pojęcia co to) od razu wywnioskowuje, że Solorz jest na skraju bankructwa. Mnie ten pan ani nie chłodzi, ani nie grzeje, ale obiektywnie trzeba przyznać, że wie co robi. Rozgrywa tą partyjkę bardzo dobrze. Trzyma wszystkich za jaja, a inni tańczą do jego muzyki.

Zresztą na rynek trzeba patrzeć przez pryzmat wszystkich operatorów. Każdy ruch jednego opa ma przełożenie na innego. Orange musiało kupić. Mają deficyt pasma i to było dla nich być albo nie być. Zresztą kasa wewnątrz grupy, więc wszystko OK. Pieniądze + odsetki wrócą do Orange FR. Play kupił, bo również musiał i była kasa na kupce. Liczył, że do kogoś się dołączy, bo skromne 5MHz to może być jedynie net dla telefonów. To samo T-Mobile. Kupili, żeby być w grze. Afiszowali się na drugi blok, ale coś im pompka zmiękła. Chyba przyszły nowe wytyczne z Reichu i nie ma na to kasy. Pewnie myśleli, że Polacy będą szturmować salony tak jak szturmują Niemieckie komisy w poszukiwaniu Passeratii w TeDeIku, a tu d@@a. Marka to za mało, a ludzie liczą każdy grosz.
 #857881  autor: cinkciarz
 23 mar 2016, 11:23
Patryk7588 pisze:O LTE2100 od Plusa zapomnij na długo, mają dużo pasma LTE1800 oraz 2600.
Też mi to przeszło przez myśl. Po co im LTE2100 mając 20 MHz na LTE1800. Jednak z drugiej strony. Kiedy uruchomią już LTE-A, a ruch na 3G zacznie stopniowo maleć to dość naturalne będzie zwiększanie LTE na 2100 kosztem 3G na tym paśmie.
 #857883  autor: cinkciarz
 23 mar 2016, 11:34
sebaa pisze:Zwłaszcza, że cena za LTE800 jest oderwana od rzeczywistości, a w perspektywie czasu jest wizja LTE900. Nie mówiąc już o LTE700 dobrze wiedząc, że nikt już nie będzie się zarzynał i walił kosmicznych kwot za to pasmo.
NA LTE700 to ja bym w najbliższym czasie nie liczył. Przymiarki do uwolnienia pasma są na lata 2022-2025 i prawdopodobnie też będzie w kosmicznej cenie (źródło: http://www.telko.in/pasmo-700-mhz-moze- ... c-2-mld-zl).
 #857901  autor: sebaa
 23 mar 2016, 13:11
cinkciarz pisze:NA LTE700 to ja bym w najbliższym czasie nie liczył. Przymiarki do uwolnienia pasma są na lata 2022-2025 i prawdopodobnie też będzie w kosmicznej cenie (źródło: http://www.telko.in/pasmo-700-mhz-moze- ... c-2-mld-zl).
Możliwe, ale należy też zwrócić uwagę, że jest to zapewne jeden z wielu audytów w tej sprawie. Po drugie:
Kod: Zaznacz cały
Nie wiemy, na ile przekonywujący jest dla Ministerstwa Cyfryzacji oraz Urzędu Komunikacji Elektronicznej powyższy raport i na ile jego wnioski zostaną wzięte pod uwagę przy końcowych decyzjach. Konsultacje zagospodarowania pasma „drugiej dywidendy cyfrowej” resort cyfryzacji komunikował, jako jeden z priorytetów na ten rok.
Pieniądze nie śmierdzą, a obecna władza zapewne zadba o odpowiednie wydatki i szybko zaczną szukać pieniędzy. Co do ceny, to ceną jest zawsze wartość jaką jest skłony zapłacić nabywca. W tym opracowaniu szacują na podstawie tego ile operatorzy wywali na LTE800. Nie wydaje mi się, żeby operatorzy mieli takie samo podejście: Wywaliliśmy kilka mld na LTE800, wywalimy kilka na LTE700.Już nie mówiąc o tym jak sama aukcja kuriozalnie wyglądała i chyba nawet sami operatorzy nie przewidywali takiego finału (poza tym, ze NetNet to wydmuszka do mącenia).
Trzeba pamiętać, że żadnego pasma nie kupuje się na wieczność, dochodzą koszty odnowień i operatorzy mogą iść w lepsze wykorzystanie posiadanego pasma niż skupowania nowego po absurdalnych cenach. Myślisz, że gdyby Orange miało tyle pasma co Solorz, to by władowało 4 mld w LTE800? :)
 #857925  autor: cinkciarz
 23 mar 2016, 15:22
Zgadzam się. Gdyby dziś została ogłoszona aukcja na 700 MHz, to pewnie Solorz zgarnąłby większość i to po taniości. Sprzedaż po taniości nie jest jednak w interesie Państwa.
Z tego co się orientuję, to do 2020 ta częstotliwość jest i tak zarezerwowana na MUX'y. Przy okazji też telewizja sprzeciwia się zabraniu im tego pasma "na komórki" (żródło: https://www.uke.gov.pl/files/?id_plik=13786).
Prędzej czy później 700 MHz wyląduje na LTE, ale jak widać są siły, które będą to skutecznie opóźniać. W tym czasie sytuacja może się bardzo zmienić. Możliwe, że telekomy nabiorą apetytu na nowe częstotliwości i aukcja zakończy się podobnie jak ta na 800 MHz.
 #857945  autor: p2225
 23 mar 2016, 18:07
Tak. Dokładnie tak samo jest w pozostałych sieciach. LTE zżera mniej prądu.

5G3600+4CA+QAM256+MIMO4x4:
https://www.speedtest.net/pl/android/9862555658.png
 #857952  autor: makivara
 23 mar 2016, 18:37
czytając dwie ostatnie strony tego tematu zastanawiam się skąd Wy czerpiecie takie informacje i kto sprzedaje Wam takie info.

Raczej nikt z N! czy Polkomtela...

Co do Solorza 2mld wydał na coś innego co więcej korzyści biznesowych mu może przynieść. A on na liczeniu kasy zna się najlepiej.
Patryk7588 pisze:O LTE2100 od Plusa zapomnij na długo, mają dużo pasma LTE1800 oraz 2600.
U900 od Plusa będzie jak najbardziej, U900 (aero2) zamieni się w L900.
Testowe stacje działają w okolicach Słupska.
Zapomnieć ?! Skąd taki pomysł. Nie tylko L900 bo L2100 w innym rejonie Polski też jest testowane.
To akurat żaden argument :) A co z nich ruszy pierwsze zdecydują raczej ludzie od kasy a nie od RFu - znając politykę grupy CP.

http://gsm.poznan.pl
https://imgur.com/a/tskv2RV
 #857966  autor: Halset
 23 mar 2016, 19:21
Ten LTE2100 to mogą być tylko testy, jak to robiło lub jeszcze robi N!
Zgadzam się tutaj z wpisami, że LTE2100 nie jest Solorzowi na dzień dzisiejszy potrzebne. 20Mhz na LTE1800 + 26000 mu starczy.
Najwyżej będzie mu brakowało na zasięgu, stąd nie wierzę i zgadzam się z kilkoma userami, że Solorz przedłuży LTE800.
sebaa pisze: Oczywiście są osły, które myślą, że jeśli ktoś ma inną wizje rozwoju sieci, albo dokonując odpisu w zupełnie innej spółce (nie mając bladego pojęcia co to) od razu wywnioskowuje, że Solorz jest na skraju bankructwa.
:smt005
Ja skończyłem w temacie a ten myśli, że zabłysnął :mrgreen:
Gwiazdo - nie będę zaśmiecał tego tematu, więc przeniosłem go tu
http://www.telepolis.pl/forum/viewtopic ... 65#p857965

"Ważne są chwile, których jeszcze nie znamy"
 #857972  autor: ja.michal
 23 mar 2016, 19:41
Patryk7588 pisze:Podczas modernizacji wymieniono cały sprzęt 2G + 3G.
Nie wiedziałem. Dzięki za informację. :)
sebaa pisze:Niby tak, ale serio na każdej wiosce jest potrzebne VolLTE? VolLTE jak najbardziej miasta, obrzeża, ale to i tak odległa pieśń przyszłości.
Myślę, że to nieuniknione w perspektywie kilkunastu lat. Co jak co, ale używanie technologii i telefonii opartej o IP daje bardziej racjonalne wykorzystanie zasobów radiowych. Dochodzi jeszcze kwestia biznesowa czyli możliwość zaoferowania dodatkowych usług opartych o LTE (rozmowy wideo, LTE Broadcast, itd). Z samego głosu operatorzy już wiele nie zarobią, a koszt utrzymania infrastruktury jest.
sebaa pisze:Czy inwestycja w LTE800 spowoduje, że na nasyconym rynku nagle klienci zaczną masowo zmieniać operatora? A jeśli wszyscy mają u siebie LTE800? Jak przekonać klienta do tego, żeby płacił wyższe rachunki, bo przecież ktoś musi spłacić te 8-10mld? Jak wprowadzić podwyżki, skoro nagle jedna sieć może zachować status quo?
Wspomniałem o tym wyżej. LTE jako takie to dodatkowe możliwości dla operatorów. UMTS czy tym bardziej GSM niestety, ale wiążą ręce.
sebaa pisze:Trzeba pamiętać, że żadnego pasma nie kupuje się na wieczność, dochodzą koszty odnowień
A to nadchodzi. Najpierw 450 MHz w Orange (koniec tego roku), w 2018 r. Sferia, 2020-2029 w rocznych odstępach każdy coś będzie odnawiać. Dla UKE jest to szansa na zrobienie porządku w zasobach, szczególnie 900 i 1800 MHz.
cinkciarz pisze:Prędzej czy później 700 MHz wyląduje na LTE, ale jak widać są siły, które będą to skutecznie opóźniać. W tym czasie sytuacja może się bardzo zmienić. Możliwe, że telekomy nabiorą apetytu na nowe częstotliwości i aukcja zakończy się podobnie jak ta na 800 MHz.
Może się również okazać, że spółki zajmujące się emisją TV, również pokuszą się o to pasmo i to nawet z przeznaczeniem na LTE, i zaczną nadawać w formie LTE Broadcast sprzedając usługi operatorom telekomunikacyjnym. Gdybam bo nie wiem jaka jest różnica i jakość w zużyciu zasobów na ilość treści, które mogą być nadawane jednocześnie.

O ile dobrze pamiętam coś z LTE Broadcast w Plusie/CP testowali. Na pewno Ericsson to testował, a chyba z nimi najbardziej jest związany Plus/CP.
 #857997  autor: Halset
 23 mar 2016, 20:53
ja.michal pisze: 2020-2029 w rocznych odstępach każdy coś będzie odnawiać. Dla UKE jest to szansa na zrobienie porządku w zasobach, szczególnie 900 i 1800 MHz.
Za tyle lat może się wiele zmienić. Może już P4 nie będzie. Może TMobile zawinie swoje zabawki i przeniesie się do innej piaskownicy. Itd itp.To dużo czasu i nie ma co gdybać, co wtedy.

Natomiast jeszcze jedna uwaga.
Skupiliśmy się na LTE a co z resztą sieci?
Dzisiaj byłem w Starogardzie Gdańskim u czterech klientów w czterech różnych miejscach (budynkach). Masakra!!! LTE brak. 3G brak. 2G z sygnałem grubo powyżej -100dBm.
Play full zasięg na 3G. N! to samo. Obydwie sieci również LTE. A w Plusie problem nawet z połączeniami......
Więc co z resztą sieci? Tylko LTE a reszta - nie ważna?

"Ważne są chwile, których jeszcze nie znamy"
 #858016  autor: cinkciarz
 23 mar 2016, 22:29
ja.michal pisze:Może się również okazać, że spółki zajmujące się emisją TV, również pokuszą się o to pasmo i to nawet z przeznaczeniem na LTE, [...]
A owszem, mogą. Już w aukcji na 800 MHz startował np. taki Emitel. To tylko potwierdza tezę, że na 700 MHz chętnych nie braknie więc i niższych cen bym się nie spodziewał.
 #858028  autor: ja.michal
 23 mar 2016, 22:53
cinkciarz pisze:A owszem, mogą. Już w aukcji na 800 MHz startował np. taki Emitel. To tylko potwierdza tezę, że na 700 MHz chętnych nie braknie więc i niższych cen bym się nie spodziewał.
Jakiś czas temu pojawiła się informacja, że Orange chce sprzedać maszty (chodzi nie o infrastrukturę sieciową, a lokalizacje i konstrukcje). Wychodziłoby z tego, że potem by je dzierżawił, a kto jak to, ale Emitel do spółki zarządzającej takim rodzajem mienia się nadaje bo ma doświadczenie w masztach radiowo-telewizyjnych. W końcu EmiTel to był TP-Emitel, spółka wydzielona z TP.
 #858041  autor: makivara
 24 mar 2016, 01:36
Możliwe, że na VoLTE jeszcze trochę przyjdzie nam poczekać póki kraj nie zostanie porządnie pokryty pasmami zasięgowymi 700/800/900. Bo wg. mojej wiedzy były duże problemy z handoverami z VoLTE do 2G wielu słuchawek. Z LTE - 3G jest lepiej, ale też sytuacja nie jest 100% dopracowana. I z wieloma innymi aspektami. Niby 3GPP i producenci temat ogarnęli już - ale to zakończyli niedawno.

Jak to stwierdzili Chińczycy "VoLTE network deployment is the one of the most difficult project ever, the implementation complexity and workload is unparalleled in history"

A co do N! - temu związkowi T+O nie wróżę kolorowej przyszłości. Już tego są pierwsze oznaki.

http://gsm.poznan.pl
https://imgur.com/a/tskv2RV
 #858071  autor: p2225
 24 mar 2016, 10:01
@makavira a wiesz czy VoLTE będą obsługiwały słuchawki bez brandu operatora?

P.S.: T-mobile zapowiadał włączenie VoLTE jak to ujął: "już w 1 połowie 2016, ale najpewniej będzie to już w 1-szym kwartale".

5G3600+4CA+QAM256+MIMO4x4:
https://www.speedtest.net/pl/android/9862555658.png
  • Strona 57 z 374
  • 1
  • 55
  • 56
  • 57
  • 58
  • 59
  • 374
  • 1
  • 55