Młody.. pisze: ↑04 wrz 2019, 19:53
@helioN - Full wypasy, to oczywiście miałem na myśli komplet LTE. No cóż, tak potężny maszt jak RTCN, jest jednak ciężki do zastąpienia. Widoczność optyczna z obiektem, to duża zaleta, zwłaszcza gdy używasz anteny kierunkowej. Jeżeli faktycznie jest to koniec stacji na tym RTCN, to Play powinien jeszcze jedną stację w Twoich bliskich okolicach zapewnić, skoro teraz jest on szczątkowy.
Daj znać z ciekawości, czy uda Ci się coś więcej wyciągnąć z którejś stacji "zastępczej".
xd
Nie miałem dużo czasu ale na tyle ile miałem wychodziło że najlepiej będzie ustawić na Żegotów. Niestety obok domu stoi stara lipa i jej już nie usuniemy, na 2100 SINR 10-15 RSSI -75 jest gorzej niż było z Janówka z 8km dalej

Nawet na ATK-20 które są pod 800 to 2600 z Janówka ma podobny transfer i dużo niższe pingi przy RSSI -93 i SINR -3

Jutro będę miał więcej czasu to zobaczymy, ale wychodzi na to że albo Janówek/Brzeziczki/Trawniki. Co najśmieszniejsze z odległości 5,7km Brzeziczki są wyjątkowo trudne do złapania. Ja wciąż zachodzę w głowę jak telefony na zewnątrz łączą się z Janówkiem mimo 3 BTS'ów w obrębie 6km. Play, i guess.
Co do pingu z Żegotowa to obawiam się sprawka pięknej radiolinii idącej pewnie z 30km z "przesiadkami" od Łęcznej. Widziałem posta że Play wyłączy 25 września roaming Orange w Lublinie i Świdniku, nie wiem czy chodzi też o powiaty przynależące do tych miast, jeśli tak to tylko dzięki T-Mobile będę miał w domu zasięg na telefonie
Może trzeba będzie się pobawić w GRID'y o zysku powyżej 20dbi :>