Użytkownik
Ranga
Stary wyjadacz
Nie. Zgodnie z twoim twierdzeniem np. fińska sieć Ukkoverkot nie ma prawa działać, albo używa agregacji, a tak nie jest. Mają 2 x 4,5 MHz (LTE band 31). Downlink max 35 Mbps, uplink max 10 Mbps).Kryniczanin pisze: Bez agregacji muszą być bloki ciągłe o minimum 5mhz.
Wątpię, szczególnie, że zapytany o LTE450 rzecznik Orange odpowiedział, że analizują co w przyszłości. Pasma tyle co Ukkoverkot czyli nawet znośne prędkości do pokrycia, ewentualnie M2M.Kryniczanin pisze:A co z 450mhz? Przecież w tym roku koniec 25 letniej rezerwacji. Może Solorz liczy, że wykrwawione 800 Orange nie przedłuży i za znośne pieniądze weźmie 450mhz?
Chyba że do tego również zacznie stosować stacje sześciosektorowe, zagęści siatkę i ewentualnie zastosuje jakiś dynamiczny podział pasma w zależności od obciążenia, albo obszaru (są zapewne miejsca gdzie jest GSM900, ale marginalnie wykorzystywany).Halset pisze:Plus nie pociągnie ogólnopolskiego GSM900 na mniej niż 5Mhz.
Czy ktoś umie racjonalnie uzasadnić dlaczego nie chcą tego agregować? Zbyt skomplikowana konfiguracja, czy może za mały zysk z tych 35 Mbit?Spacedust pisze:Tobias Solorz mówił dziś, że posiadana przez Sferię rezerwacja pasma będzie wykorzystywana tak, jak do tej pory, ale grupa nie planuje agregacji tych częstotliwości z pozostałymi.
The theoretical maximum speed is 15 Mbit / s downstream and 6 Mbit / s upstream. The actual speed can not be guaranteed.
The typical range for downstream speed is 3-10 Mbit / s and the typical range for upstream speed is 1-3 Mbit / s.
Agregacja trzech nośnych jest możliwa, ale chyba mało opłacalna przy tak małych zasobach. Szczególnie, że sprzęt pewnie więcej kosztuje, potrzeba dodatkowe (inne, wielozakresowe) anteny. Pewnie prościej będzie to uzyskać budując zwyczajnie stację na wyższych częstotliwościach.zajadacz pisze:Zbyt skomplikowana konfiguracja, czy może za mały zysk z tych 35 Mbit?
Ale tam nie ma 11 MHz tylko 9 MHz w dwóch kawałkach - 2,8 oraz 6,2 MHz.Spacedust pisze:dziś doprecyzowano, że chodzi o w sumie 9,2 z 11 MHz rozdzielonych przez blok pasma T-Mobile Polska
Wierzysz w to? Bo ja nie.ja.michal pisze: Chyba że do tego również zacznie stosować stacje sześciosektorowe, zagęści siatkę i ewentualnie zastosuje jakiś dynamiczny podział pasma w zależności od obciążenia, albo obszaru (są zapewne miejsca gdzie jest GSM900, ale marginalnie wykorzystywany).
Ja wiedzę co do wielkości bloków czerpałem z forum.Zgodnie z twoim twierdzeniem np. fińska sieć Ukkoverkot nie ma prawa działać, albo używa agregacji, a tak nie jest. Mają 2 x 4,5 MHz (LTE band 31). Downlink max 35 Mbps, uplink max 10 Mbps).
I zajadaczCo prawda post nie był adresowany do mnieale kiedyś czytałem na forum że LTE musi działać na blokach wielokrotności 5MHz czyli: 5 - 10 - 15 - 20MHz.
http://www.telepolis.pl/forum/viewtopic ... 37#p837137Są jeszcze mniejsze 1,4 i 3 MHz. Tylko, że nie da się zrobić tak, że będzie działać np. na 13 MHz. Można jedynie zrobić 10 MHz+3 MHz i agregować pasma.
Np. Plus w Krynicy ma najwięcej masztów. Może sobie bez problemu pozwolić na całkowite wyłączenie 900 i zostawienie ruchu tylko na 1800.(są zapewne miejsca gdzie jest GSM900, ale marginalnie wykorzystywany).
W kwestii oszczędzania powinien przybić piątkę z kolegą z Tyliczazajadacz pisze:Stety/niestety uważam, że spartoli i go zmarnuje. Tym bardziej, że z wypowiedzi jego syneczka wynika, że nie ma większego pojęcia o tym biznesie i nie docenia w nim roli infrastruktury.
Widzę, że jesteś takiego samego zdania jak ja, które powtarzam od dłuższego czasuAlbo przez ten rok grupa CP podgoni i zrówna się z konkurencją, albo będzie grubo odstawać na minus od takiego Play i w przyszłorocznym badaniu sieci Plus będzie ostatni.
Z którego nikt prawie nie korzysta, bo jesteś albo w macierzystym 3G albo w roamingu. To na pewno radzi sobie bez problemówPójście w dawną Ideę czyli miasta plus główne drogi DCS jest wykonalne. Play na DCS w miastach radzi sobie na 5mhz bez większych problemów.
Też mi argumentW Sylwestra specjalnie ustawiłem sobie tylko 2G na noc. I co? Wszystko ok żadnego zrzucania.
Też się nad tym zastanawiałem. Z tymi 11 to jakiś błąd w materiałach prasowych.Patryk7588 pisze:Ale tam nie ma 11 MHz tylko 9 MHz w dwóch kawałkach - 2,8 oraz 6,2 MHz.Spacedust pisze:dziś doprecyzowano, że chodzi o w sumie 9,2 z 11 MHz rozdzielonych przez blok pasma T-Mobile Polska
Gdyby było tam 11 to dodając 5 aero2 byłoby łącznie 16 MHz więc bez problemu by wystarczyło na GSM/UMTS/LTE po 5 MHz a nawet na jedną z technologii mogli by dać 6 MHz.
Ale tam nie ma tyle tylko jest 9 + 5 = 14
Jasne, że się zmniejszy. Tylko weź teraz się oderwij od swojego świata i pomyśl ile lat jest na rynku 3G. Czy coś związku z tym się zmieniło odnośnie urządzeń na 2G? NIC! Nothing!Kryniczanin pisze: Człowieku koniec 2018 to inny świat wtedy odsetek urządzeń w sieciach typu tylko GSM będzie jeszcze mniejszy.
Plus pozbył się masy urządzeń 2G z sieci choćby kas biletowych stacjonarnych, kas biletowych mobilnych (PKP IC, Przewozy Regionalne). To wszystko jest już w Orange.
Dowiedz się w słowniku co oznacza hipokryzja.To się nazywa myślenie o innych a nie hipokryzja
W wykazie UKE do stacji przy SGGW nie dociera żadna radiolinia, ze stacji na siedzibie Polsatu kila radiolin się rozchodzi więc pewnie i tam jest światłowód, ale stacja zasila także sąsiednie radioliniami. Trzeciej stacji jeszcze nie zidentyfikowałem.Halset pisze:Fajne stacje Patryk. Radiolinie też wymienione? (może gdzieś już o tym pisałeś, ale wybacz, mogłem nie zwrócić na to uwagi)