• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

#183847  autor: Bartplus
 16 maja 2007, 12:16
Ja korzystam z Ery Firmowej w Koszalinie. Ostatnio coś ciągle nawalało w Erze, jakość połączeń nie pozwalała rozmawiać. Tak było przez całe dwa dni :( BOA się spisało i umiało przyznać, że jest problem. Ale dwa dni to całkiem sporo czasu, ja akurat na tym numerze odbieram rozmowy od klientów i trochę nerwów mnie to kosztowało. W ramach przeprosin otrzymałem rabat 50% w opłacie abonamentowej. Cieszy fakt, że nie chowają głowy w piasek. Niestety tak poważna awaria zdarzyła się po raz drugi w krótkim odstępie czasu. Mam nadzieję, że teraz już nie będzie tak poważnych wpadek.

#183869  autor: P@olo
 16 maja 2007, 13:15
Zgadzam się z przedmówcami w moim mieście zasięg Ery również jest fatalny. Mają tylko 1 BTS (Orange ma 3 Plus 2) w pokoju nie da się w ogole rozmawiać, na wyświetlaczu jedna zanikająca kreska muszę latać po mieszkaniu w poszukiwaniu zasięgu. Podobnie jest w całej Polsce. Takie same problemy spotykają mnie nawet w innych większych miastach Zasięg w budynkach beznadziejny. Na szczęście dostałem darmowy starter od Playa :lol: a za 6 miesięcy kończy mi się umowa w Erze. Dłużej mnie nie zatrzymają. Nie ma się czemu dziwić gdy na "gorze" wciąż trwają przepychanki i spory sądowe w nieskończoność trafiając od jednej do drugiej instancji. Infrastruktura sieci leży. Domyślam się, że to celowa robota mająca na celu obniżenie wartości firmy i przejęcie jej za bezcen przez T mobile, szkoda tylko, że cierpią na tym abonenci.

#183900  autor: yagi
 16 maja 2007, 14:14
NodeB ktory byl w poblizu zostal wylaczony :( Mam nadzieje ze za niedlugo znowu go odpala bo dzieki niemu mialem zasieg w calym mieszkaniu...

W Tarnowie znowu jest ciezko z zasiegiem Plusa a najgorzej z Orange bo na porzadku dziennym jest ze nie mozna dodzwonic sie do osoby ktora ma wlaczony telefon i pelny zasieg na wyswietlaczu :twisted:

Obrazek

:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010)

#184071  autor: Pawrzes
 16 maja 2007, 20:20
Szalony, Era nie ma jeszcze zgody na użytkowanie tej stacji bazowej, papiery zostały złożone już kilka tygodni temu, otrzymanie pozwolenia trwa zazwyczaj do około 3 miesięcy...

Pozdrawiam

#184417  autor: Szalony
 18 maja 2007, 09:59
Pawrzes daje sobie spokoj z era po wielu przemysleniach :( po analizie mojego obszaru i obecnego zasiegu - nie widze szans by ten bts 29122 w Rabieniu poprawil mi zasieg w poludniowej czesci miasta aleksandrowa- jest za daleko (3km) - najlepszym dowodem na potwierdzenie mojej tezy jest to ze Era ma zamiar w samym aleksandrowie postawic tego bts 29133 (500metrow odemnie)- i dopiero on u mnie da dobry sygnal - niestety to oznacza czekanie minimum rok jak byk :x Z era koncze przygode az ten 29133 nie zacznie dzialac - bo to sa jaja normalnie z strony ery bym z osiedla mickiewicza w Aleksandrowie logowal sie do 10bts(Aleksandrow,Romanow,Szczecinska,Piaskowiec,Aleksandrowska,Os.Zeromskiego,Gm Zgierz,Gm Lutomiersk !!! Gm Poddebice !!! ,Beldow !!! Bo do takich stacji telefon mi sie loguje z mego osiedla :-D i zadna z tych stacji nie daje dobrego sygnalu( sa one oddalone od 2km do 25km !!!! - jest on na poziomie od 90-105dbM (telefon skacze po tych bts jak glupi - potrafi w ciagu godziny z 30 razy zmienic obszar lac i btsy - bateria pada ze szok wtedy:!: Koncze juz ten moj "placz" poki Era nie zrobi u mnie porzadnie sieci zlamanego grosza na mnie nie zarobi. Dziekuje Pawrzes za info odnosnie tych bts i nie omieszkam dac znac jaki daje mi sygnal ta stacja 29122 jak Era ja uruchomi.

Era Aleksandrow Lodzki - czesc miasta zasieg zenujacy w budynkach byl przez 10lat - http://szalony2007.republika.pl/era.png . Teraz jest tak - http://img163.imageshack.us/img163/5237 ... ot0100.png Wkoncu :) Widac roznice :)

#184439  autor: Animatter
 18 maja 2007, 11:15
U mnie w Żarach Era miała jeden BTS. Teraz dodała 2gi, przy cmentarzu - sygnał roznosi się elegancko, nowe cell info, wszystkie ulice uporządkowane. No i ja mam zasięg Ery na maksa ale kolega mieszkający 2 domy obok mnie nie może już rozmawiać. Powód? Jakieś cięższe zbrojenia w ścianach. No ale niestety różowo nie jest bo już poza Żarami (przyokoliczne wioski) tragedyja. No jak na filmie, trzeba biegać po polu z telefonem i tej jednej kreski szukać. No i w wielu domach w samym centrum też nie da się rozmawiać. Tutaj brawa dla Plusa, który na tych wioskach stanął znakomicie na wysokości zadania.
Co do tego wniosku na BTS z UMTS i WiMaxem w Żarach o który Era się stara to dostałem właśnie odp smsem z numeru..0530 "Era: Na dzień dzisiejszy sieć Era nie planuje rozbudowy sieci UMTS w Żarach"
Czyli wszystko tak, jak się spodziewałem.