• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #886589  autor: Maciej Loret
 08 wrz 2016, 22:45
Witam.

Jest sobie telefon A w OFnK. Dzwonię z telefonu A na telefon B, który jest w innej sieci. Właściciel telefonu B odrzuca połączenie. Z telefonu A na telefon B przychodzi SMS o próbie połączenia (w bilingu telefonu A nie ma tego SMSa). Niestety za każdym razem na bilingu pojawia się krótkie połączenie z telefonem B, zwykle 4-5 sekundowe, tym razem normalnie taryfikowane...
Coś z tym można zrobić?

---
Pozdrawiam,
Maciej Loret
 #886617  autor: myk6414
 09 wrz 2016, 09:06
Pytam bo żona ma Plusa i tam swojego czasu bez pytania o zgodę włączyli NotkęSMS czy jakoś ta kto się nazywa. Generalnie polega to na tym, że jak odrzucała połączenie lu nie odbierała telefonu dzwoniącemu pojawiał się komunkat że może teraz wysłąć darmowego SMSa do osoby do której dzwoni że dzwonił, czy coś takiego - oczywiście komunikat dla osoby dzwoniącej był płatny jak za zwykłe połączenie... zauważyłem to jak w roamingu mi się nabił rachunek... do tej pory z nimi walczę o zwrot kasy (w sumie kilkanaście zł ale zawsze coś ;)

druga opcja jaka przychodzi mi do głowy - to poczta głosowa. Nie ma na tym numerze RBME poczty aktywnej?
 #886630  autor: Jestem_Janek
 09 wrz 2016, 11:53
Maciej Loret wyłącz Notkę SMS w RBME i będzie OK.
Kod: Zaznacz cały
Usługę oferujemy Ci w standardzie – nie musisz nic robić, aby ją aktywować.
Funkcją Notka SMS możesz zarządzać za pomocą SMS

- aby wyłączyć funkcję Notka SMS dla usługi "Informacja o próbie połączenia" na Twoim numerze, wyślij SMS o treści STOP NOTKA pod darmowy numer 8042
- aby włączyć funkcję Notka SMS dla usługi "Informacja o próbie połączenia" na Twoim numerze, wyślij SMS o treści START NOTKA pod darmowy numer 8042

Po wyłączeniu Notki SMS komendą STOP NOTKA, nadal będziesz otrzymywać informacje o próbie połączenia. Dzwoniący nie będzie miał możliwości wybrania komunikatu.
Edit/
No wiadomo, że na Red Bull Mobile, przecież na ten numer dzwonisz.
Nawet nie wiem, czy jest taka usługa (Notka SMS) w Orange.
Poprawiłem pierwsze zdanie w poście. :)
Ostatnio zmieniony 09 wrz 2016, 14:55 przez Jestem_Janek, łącznie zmieniany 2 razy.
 #887634  autor: Maciej Loret
 16 wrz 2016, 21:50
Witam,

chyba nie pomogło...
Na każdym z 3 telefonów w RBM po wysłaniu SMS-a dostałem informację, że w ciągu 24 godzin usługa zostanie wyłączona.
Niestety jak widać niżej albo nie jest to ta usługa albo nie została wyłączona.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Jakieś pomysły ?
Reklamacja w RBM ?

---
Pozdrawiam,
Maciej Loret