• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #882292  autor: jurak
 11 sie 2016, 13:25
Witam serdecznie.

Pozwoliłem sobie założyć nowy temat, bo pod ten konkretny przypadek nie udało mi się na forum znaleźć odpowiedzi.
Otóż - w ostatnim czasie testując w miejscu pracy zasięg na karcie Playa (prepaid) doszedłem do wniosku, że chyba tylko Play jako operator macierzysty udostępnia LTE. Natomiast korzystanie z roamingu wewnętrznego spowodowało:
w T-Mobile - na zmianę telefon pokazywał H lub H+ w krótkich odstępach czasu
w Plusie - 3G na zmianę z H+ co kilka minut zmiana
Orange - niestety nie zostałem zalogowany, pomimo że jakiś czas temu odblokowywałem dostęp przez BOK

Proszę o wskazówki, jak to w praktyce powinno wyglądać. Czy na roamingu wewnętrznym powinno LTE działać czy jest to może celowo blokowane?
Zasięg LTE powinien być wg map.
 #882298  autor: cyanoone
 11 sie 2016, 13:56
jurak pisze: Czy na roamingu wewnętrznym powinno LTE działać czy jest to może celowo blokowane?
Nie jest to opcja dostępna komercyjnie. Na blogu Play rzecznik wrzucił screena z LTE w roamingu T.
jurak pisze:T-Mobile - na zmianę telefon pokazywał H lub H+ w krótkich odstępach czasu
Tak ma być. przechodzi do H, gdy transmisja jest tak jakby w trybie czuwania.
jurak pisze:Plusie - 3G na zmianę z H+ co kilka minut zmiana
Podobnie jak w T.
jurak pisze:Orange - niestety nie zostałem zalogowany, pomimo że jakiś czas temu odblokowywałem dostęp przez BOK
Trzeba odblokować jeszcze raz. Bez problemu mi to zrobili.

Plus-->Play (2015) -->Plus (2018)
Klucz-->Orange-->Lajt (2017)
 #882310  autor: robi458
 11 sie 2016, 15:16
W sumie to raczej dobrze dla innych operatorów że play nie udostępnia lte w roamingu bo tam gdzie nie dociera ich zasięg 3G jest konkretnie obciążone (przynajmniej w miejscach gdzie mam możliwość sprawdzić)
 #882314  autor: DanielR
 11 sie 2016, 16:08
Będzie tylko trochę kiepskawo, gdy upowszechni się VoLTE. Wówczas podczas połączenia głosowego w roamingu będzie można korzystać jedynie z HD Voice. Chyba, że do tego czasu zweryfikują swoje umowy roamingowe. Przynajmniej w tej kwestii.

Z sieci komórkowych korzystam począwszy od 2004 roku.
Aktualny numer:
Era Tak Tak -> Play Fresh / Play na Kartę (MNP) -> Virgin Mobile (MNP)
 #882439  autor: xander21
 12 sie 2016, 13:57
Swarozyc pisze:Nie chce włączyć, bo wtedy klient będzie miał możliwość porównania jakości tego LTE, a tego Play by nie chciał.
Tylko, że w roamingu LTE byłoby limitowane, pewnie do 30Mb/s, więc nikt by nie zauważył. :)
 #885043  autor: GaduAirowiec
 31 sie 2016, 10:03
Przejezdzalem ostatnio przez Slowacje i Wegry. I w telefonie Play na karte - bez problemu mialem zasieg LTE sieci O2-SK i Telenor-HU. Czy to nie dziwne ze LTE Plusa i T-Mobile jest w Polsce niedostepne dla Play ?? I kiedy ta sytuacja sie wreszcie zmieni ?