• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #864502  autor: Lukaszsz
 03 maja 2016, 12:28
W mojej okolicy są ogromne problemy z zasięgiem Orange i T-Mobile. Generalnie zawsze było kiepsko, ale po modernizacji w ramach NetWorks to istna tragedia. Dobra odpalili H+, ale nie wiem czy poprzestawiali sektory czy co, bo dokładając do tego używanie coraz nowszych telefonów, które potrzebują do przeprowadzenia rozmowy znacznie silniejszego zasięgu niż stare Nokie, wykonywanie połączeń graniczy z cudem.

W budynku szanse na połączenie są bliskie zeru, ale nie wiele lepiej jest na zewnątrz. Rozmowy jeszcze jakoś, ale internet to masakra. Strony typu mobilny fb jakoś się wczytają, ale o streamingu youtube czy innych można zapomnieć.

Najlepsze, że oficjalnie na mapkach wszystko wygląda pięknie, jednak moje okolice to trochę trójkąt bermudzki (co widać na screenie)
Obrazek

W Sompolnie, Kramsku, Licheniu są nadajniki G900/1800 U900/2100 i L1800, jednak u mnie (krzyżyk) gdy badam sytuację netmonitorem to nawet na zewnątrz telefon co chwilę przełącza się pomiędzy powyższymi stacjami, nie mówiąc o tym jak walczy z tym w budynku żeby złapać cokolwiek skądkolwiek.

Zielony obszar zaznaczony na fotce to tereny gdzie próbowałem uruchomić usługi typu youtube na telefonie, LTE nie ma szans złapać poza Kołem i Koninem, na H+ idzie strasznie.

Pytanie zasadnicze:
Myślicie że jest jakakolwiek nadzieja, że mogę jakoś wywalczyć postawienie nadajnika w okolicy? Jakaś petycja wśród mieszkańców, coś? Ktoś może miał podobne doświadczenia? Femtokomórki nie dostane bo musiałbym mieć dostęp kablowy do neta a mam tylko LTE polsatowskie które chodzi tylko na antenie zewnętrznej.

Nokia 3210 -> Nokia 3410 -> Siemens SL45i -> Nokia 6610i -> Siemens CX65 -> Siemens S65 -> Nokia E50 -> Nokia E51 -> Nokia E52 -> Nokia E6 -> Sony Xperia L -> LG G3s -> LG G3 -> LG G6 -> LG G7 -> Asus Zenfone 8
 #864559  autor: Lukaszsz
 03 maja 2016, 21:33
Szczerze mówiąc liczyłem, że VoWiFi szybciej uruchomią... ale coś się nie kwapią. Ratunkowo mamy cały czas stacjonarny, póki nie ogarną tego zasięgu to go nie odłączymy, ale jest to strasznie irytujące, że operatorzy dumnie ogłaszają jaki to mają zasięg. T-Mobile nawet jakieś reklamy miał w górach itp. a rzeczywistość wszystko weryfikuje.

Najśmieszniejsze jest to, że właśnie po zakończeniu modernizacji w ramach NetWorks tak się pokiełbasiło... Możliwe że ograniczyli moc nadawania GSM? Albo sektory jakoś koślawo ustawili? Mam wrażenie, że w moją stronę nie jest nigdzie nic skierowane i łapie jakieś boczne resztki promieniowania...

Plus ma u nas jako jedyny w miarę normalny zasięg z BTSa w Lubstowie, ale z innych względów uciekliśmy od nich wszystkimi możliwymi numerami.

edit: ten plik kmz jakiś uszkodzony chyba, mapy google nie otwierają

Nokia 3210 -> Nokia 3410 -> Siemens SL45i -> Nokia 6610i -> Siemens CX65 -> Siemens S65 -> Nokia E50 -> Nokia E51 -> Nokia E52 -> Nokia E6 -> Sony Xperia L -> LG G3s -> LG G3 -> LG G6 -> LG G7 -> Asus Zenfone 8
 #864562  autor: Marek_G
 03 maja 2016, 22:25
Istnieje jeszcze usługa Ekstra Sygnał. Z informacji w internecie można przeczytać, że jest też dostępna dla klientów indywidualnych. Jednak ma dwie duże wady, jest bardzo droga i wymaga do działania dostępu do internetu.
 #864565  autor: marcinek243
 03 maja 2016, 22:58
Lukaszsz pisze: Plus ma u nas jako jedyny w miarę normalny zasięg z BTSa w Lubstowie, ale z innych względów uciekliśmy od nich wszystkimi możliwymi numerami.
Zawsze pozostaje play na roamingu plusa :wink:
 #864737  autor: PawlusG
 05 maja 2016, 20:28
Ostatnio coś grzebią przy sieci i u mnie też rozjechał się zasięg.
Miałem w domu zawsze w okolicach -79 do 85, a ostatnio najczęściej jest poniżej -100.
Pojawiły się w eterze dwie kolejne stacje, na które często zrzuca telefon i właśnie na nich jest słaby sygnał.

:)
 #865373  autor: Lukaszsz
 10 maja 2016, 16:53
Marek_G pisze:Istnieje jeszcze usługa Ekstra Sygnał. Z informacji w internecie można przeczytać, że jest też dostępna dla klientów indywidualnych. Jednak ma dwie duże wady, jest bardzo droga i wymaga do działania dostępu do internetu.
Niestety Orange twierdzi że na Internecie LTE Plusa nie pójdzie :P W sumie mam w domu telefon stacjonarny i jest to jakiś ratunek, jednak na neostrade szybszą niż 512 kb/s nie mam co liczyć :D A inwestycja w taką prędkość poraża :D

#865388  autor: kozien70
 10 maja 2016, 18:34
Obszar, który zaznaczyłeś na mapce jest przewidziany do pokrycia zasięgiem LTE800 przez operatora aukcyjnego bloku E. Jest to blok po sławetnym NetNet. Lokalizacje, gdzie operator bloku E powinien zapewnić LTE800 to m.in. Pąchów, Jesionka, Święciec. Widać to w Google Earth na mapce, do której link Ci przesłałem.
NetNet zrezygnował z bloku E, więc teoretycznie przypadł on T-mobile. Ale T-mobile chce się wymienić tym blokiem z Play. W maju wszystko się rozstrzygnie, póki co nie wiadomo kto tam będzie budował. Być może stanie się tak, że wymienią się samymi częstotliwościami, a zobowiązania budowy pozostawią pierwotne. Ale to tylko moja myśl. Zobaczymy jak będzie.
 #866213  autor: Orange Ekspert
 15 maja 2016, 12:27
Ciągle rozbudowujemy naszą sieć. W tym momencie skupiamy się głównie na LTE 800 i 2600. Więcej informacji tutaj http://blog.orange.pl/orange/entry/nowe ... y-ruch-4g/. Jest jeszcze za wcześnie, aby mówić o konkretnych lokalizacjach i terminach, ale są szanse na poprawę.
 #866296  autor: kwistas
 15 maja 2016, 17:59
Chętnie bym widział jakieś efekty, mimo posiadania największego przez Orange części LTE800 ze wszystkich operatorów, rozbudowa idzie jak krew z nosa, Play ledwo dostał częstotliwości już dużo stacji działało co skutkowało zdecydowaną poprawią zasięgu, Orange też to by się przydało, bo wewnątrz budynków jest źle (moja okolica).