• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #856566  autor: sindikat
 16 mar 2016, 13:32
marcinek243 pisze:...U mnie w domu pomimo że jest 3 operatorów nie ma żadnego...
Mieszkasz w domu jednorodzinnym?

Ja tak i mam:

a) Orange do 10, a w praktyce do 6 - jestem abonentem telefonicznym, Internetu nie mam od Nich

b) jest też radiówka od prywatnego ISP do 6 Mb/s i jest widoczna u osób, które z niej korzystają, ale u mnie nie

c) jest radio od Orange do 2 Mb/s - j.w

Sąsiad ma Internet mobilny na kartę i przy Jego punkcie adresowym oprócz numeru nic nie ma. Wg mnie trzeba mieć aktywne usługi żeby być widocznym na mapie.

Na abonament też raczej nie pokazuje na moje oko.

Nie działa to chyba tak, że klikniesz na nowo wybudowany dom, a system Ci pokaże, że, np. 10 firm w tym miejscu bije się o Klienta. Przynajmniej nie w mojej miejscowości.
 #856570  autor: zajadacz
 16 mar 2016, 13:55
sindikat pisze:Wg mnie trzeba mieć aktywne usługi żeby być widocznym na mapie.
Bzdura. Nikt nie może znaleźć klucza, który decyduje o widoczności i niewidoczności. I to jest najgorsze, bo ISP (zwłaszcza małym) zależy na tym żeby być widocznym. A tak to nawet nie wiedzą co i jak poprawić.

Zdjęcia stacji bazowych
Mapa stacji bazowych na podstawie UKE
 #856572  autor: sindikat
 16 mar 2016, 14:03
zajadacz pisze:...Bzdura...
Czy ja wiem?

Moja rodzinna miejscowość liczy 30 domów. Znam każdego jak własną kieszeń. To nie wielki Szczecin jak u Ciebie.

Wiem kto z czego korzysta, bo jednemu ustawiałem antenę SAT, innemu router jak piorun spalił, z innym grilluję jak jeżdżę do mamy.

Mój wujek mieszkający pod numerem 8 ma telefon stacjonarny od Orange i nie jest widoczny.

Ojciec Kolegi spod 17 nie ma nic (ma komórkę w Orange na dwa numery: swój i żony) i u Niego też jest sam numer domu.

Mogę tak wymieniać dalej, ale KAŻDY z Nich ma możliwość dostępu do przynajmniej trzech usług (Orange miedzią do 10 Mb/s, radiówki Orange do 2 Mb/s, radiówki od prywaciarza do 6 Mb/s).

Poza tym jakim prawem ten ISP mógłby na mój numer nałożyć, że jest dostępny? Bez wizji lokalnej? Bez pomiarów? A może akurat u mnie odbiór z Jego sieci byłby żaden?
 #856592  autor: sindikat
 16 mar 2016, 15:20
To dziwne. Te adresy, które sprawdzam mają po 2,3,4 warstwy usług. Tylko, że jedynie Orange nie ma zastrzeżonej nazwy. Jednak po osiągalnych prędkościach mogę się domyślić kto tego używa, bo z reguły na klatkach schodowych wiszą reklamy.

Zaznaczasz w opcjach wszystkie cztery opcje? Podajesz adres i ulicę czy najeżdżasz myszką?
 #856604  autor: sindikat
 16 mar 2016, 15:59
Na blokach mieszkań nie da się sprawdzić. Jest tylko to co dociera do studni pod czy szafy w bloku.

Nie korzystaj z myszki, lecz wpisuj poprawne adresy z nazwą ulicy i numerem włącznie.

Dopiski typu księdza, generała, aleja też trzeba wiedzieć jak się pisze, bo raz jest generała, a gdzie indziej gen. i wyszukiwarka nie chce podpowiedzieć.

Na spokojnie sprawdź, a jak masz ochotę podaj mi ten adres na PW to zerknę w wolnej chwili. Nie musi być Twój. Może być pewniak z innego osiedla żeby nie było, że dane wyłudzam :P
 #856898  autor: zajadacz
 18 mar 2016, 10:55
@sindikat: Baza ma dane sprzed kilku miesięcy, a nowy SIIS (za ubiegły rok) jest dopiero robiony, więc FTTH z ubiegłego roku jeszcze nie ma. I powiem Ci, że nie wymądrzaj się odnośnie dostępności i danych jak nie wiesz jak to wygląda. ISP nie jesteś, wiec nie możesz stwierdzić, że to co umieściłeś w SIIS jest na mapie.

Zdjęcia stacji bazowych
 #856902  autor: sindikat
 18 mar 2016, 11:07
Mnie to nie obchodzi co jakiś pacan nanosi albo i nie bo tego nie umie (mnóstwo próśb o o pomoc na Trzepaku, nawet za $). Poza tym OCH i ACH ISP też mają problem (obszerny temat o generatorze na Trzepaku), więc jak jesteś takim Omnibusem to Im pomóż, a nie na mnie zielonego naskakujesz, OK?

Ja tylko stwierdzam fakty. Pracę jaką mam taką mam. Odwiedzam wiele przypadkowych osób, a, że się trochę interesuję to widzę kto ma Vectrę i Orange, a kto Netię i w jakiej technologii. Poza tym mam język i potrafię zadzwonić do Operatora żeby zapytać o dostępną prędkość pod danym adresem.

Na ten moment wszystko się zgadza. Nie ma jedynie FTTH Orange, a, że Ty byś chciał żeby jakiś mikro przedsiębiorca był widoczny pod moim adresem na wsi to już Twój problem. Sam osobiście zgłoszę UKE jakim prawem to wpisał nie robiąc pomiarów jeżeli do takiej sytuacji dojdzie.
 #856904  autor: zajadacz
 18 mar 2016, 11:14
Nie pacan nanosi i nie umie, a UKE nie umie tych danych przetworzyć.
Są miejsca, gdzie ludzie z trzepaka mają światło, a na mapie brak zasięgu. I potem ktoś duży zgarnie na to miejsce dotację na szybki internet, bo nie ma dostępnego. I o to tutaj tak naprawdę chodzi, żeby odpowiednie osoby ukradły pieniądze na budowę sieci tam gdzie im pasuje.

Zdjęcia stacji bazowych
 #856948  autor: zajadacz
 18 mar 2016, 17:22
Cyberbajt zrobił: http://gdzienet.pl/ Wielu z ISP korzysta.
Tylko że wiesz, SIIS jest obowiązkowe dla operatorów pod karą finansową. Więc jak już UKE ma wszystkie dane i robi mapę za pieniądze ukradzione między innymi tym ISP, to niech to robi dobrze. Najlepiej to niech się zlikwidują, czy całkowicie odczepią od rynku ISP, bo to co jest to jest chore.

Zdjęcia stacji bazowych
 #856964  autor: PawlusG
 18 mar 2016, 18:24
Dane UKE, które są w wyszukiwarce, bardzo często są od czapy, albo do niczego się nie nadają.
Co mi po informacji o prędkości, jak nie ma podane kto to obsługuje?
Pytałem u swojego ISP dlaczego ich nie ma w wyszukiwarce, sami nie wiedzą, bo już się do nich zgłaszali.

:)
 #857015  autor: ja.michal
 18 mar 2016, 21:07
VIP-Card pisze:I co im po tym jak to UKE jest regulatorem rynku i rozdaje karty?
To chcą być widoczki i zależy im na klientach czy nie? Oglądanie się na państwo, kiedy ono coś zrobi, może było dobre, ale nie w tym stuleciu.
 #857584  autor: wook
 21 mar 2016, 20:45
patrzyłem na swój dom gdzie światłowód jest (wcześniej była przez kilka lat miedź od tego samego operatora) i widzę że dostępna jest tylko usługa orange, ale przynajmniej w okolicy wyświetla że jest skrzynia ze światłowodem operatora od którego mam neta i jest jego nazwa.

Jestem dysortografem więc jak zrobię błąd to normalne.
"Od Samsunga, tragicznych plastików, Amoledów i TouchWiz'a Wybaw nas Stevie!

Od Androida i lagów Zachowaj nas Stephenie!

My userzy Was wielkich prosimy, wysłuchajcie nas!"
 #857717  autor: KR2615
 22 mar 2016, 18:33
VIP-Card pisze:... Mam też jeden światłowód przy którym pisze, że to tylko internet więc obstawiam jednego z lokalnych dostawców
Dzisiaj miałem okazję zweryfikować swoje przypuszczenia. Niestety myliłem się. Światłowód należy do Polkomtela.

Dzisiaj lokalny dostawca (właściciel tych skrętek wystających z białej PCVki) podłączał nowego klienta. Nie pozamykał za sobą drzwiczek od pionów i udało mi się rozwikłać całą zagadkę.

http://i66.tinypic.com/fuakgi.jpg
http://i63.tinypic.com/2zydjb9.jpg

Z ciekawości chyba pójdę do sklepu po starter Plusa żeby porobić kilka speedtestów lub zamówię darmowy starter (o i le są jeszcze dostępne - orientuje się ktoś? )