• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #827225  autor: asziatko
 06 paź 2015, 11:33
Witajcie,

Zapraszam Wszystkich do rozwiązania quizu na temat telefonii komórkowej, stacji bazowych BTS/NodeB i usługi Cell Info odpowiadając na 24 pytania:

- 8 z działania telefonii komórkowej,
- 8 z budowy telefonii komórkowej,
- 8 z usługi Cell Info.

Wymagana jest odpowiedź na wszystkie pytania. Można wybrać tylko jedną odpowiedź. Kliknij tutaj by przejść do quizu.
Ostatnio zmieniony 06 paź 2015, 23:38 przez asziatko, łącznie zmieniany 1 raz.

W Kontakcie,
Artur
 #827316  autor: asziatko
 06 paź 2015, 16:54
Patryk7588 dziękuję za udział w quizie.

Możesz podać pytania które da źle sformułowane?. Wniosę stosowne poprawki.

W Kontakcie,
Artur
 #828840  autor: inżynier
 14 paź 2015, 17:10
asziatko Ty jesteś autorem tych pytań? To możesz mi powiedzieć co to jest trybandowa? Bo według mnie takie coś nie istnieje.

Bardzo nie precyzyjne jest pytanie co to jest outdoor. Mi od razu się to skojarzyło z zasięgiem typu outdoor.
 #828943  autor: asziatko
 15 paź 2015, 00:54
inżynier nie wszystkich pytań jestem autorem.

Wspominane przez Ciebie pytanie gdzie jest antena trybandowa to nie jest mojego autorstwa. W rozumowaniu moim przyznam że chodzi o trzyzakresową/pasmową antenę sektorową.

Odnoście outdoor chodzi o szafę zewnętrzną. Pytanie nie ma nic wspólnego z zasięgiem.

Sugerował byś zmianę treści pytań?.

W Kontakcie,
Artur
 #829322  autor: Marcin_7
 16 paź 2015, 16:16
Uwagi:
1) Pytanie "Teoretyczny Maksymalny Zasięg Stacji BTS Systemu GSM Wynosi?" jest nieprecyzyjne (pomijajac szyk zdania :-) ). Zasieg stacji bazowej zalezy od tego jak jest wysoko w stosunku do terminali i z jaka moca nadaje, nic nie stoi na przeszkodze zeby uzyskac i 200 km :-). Na pytanie o teoretyczny rozmiar komorki w GSM powinna byc odpowiedz uwzgledniajace 'extended range' - o ile sie nie myle, 121 km.
2)RNC To Kontroler "stacji bazowych" a nie stacji bazowej, zazwyczaj kontroluje ich kilkaset.
 #829331  autor: inżynier
 16 paź 2015, 16:33
Marcin_7 pisze:Zasieg stacji bazowej zalezy od tego jak jest wysoko w stosunku do terminali i z jaka moca nadaje, nic nie stoi na przeszkodze zeby uzyskac i 200 km :-). Na pytanie o teoretyczny rozmiar komorki w GSM powinna byc odpowiedz uwzgledniajace 'extended range' - o ile sie nie myle, 121 km.
Marcin_7 sam sobie zaprzeczasz, jak możesz uzyskać 200km jak przy extended range masz ok. 120km? Więcej nie wyciągniesz, nawet jak "sygnał" dotrze dalej to nic nie zestawisz właśnie ze względu na TA itd.
Marcin_7 pisze:2)RNC To Kontroler "stacji bazowych" a nie stacji bazowej, zazwyczaj kontroluje ich kilkaset.
Są RNC które kontrolują jedną stację, np. w labach:) Ale faktycznie, w pytaniu powinna być użyta liczba mnoga, też na to zwróciłem uwagę.
 #829356  autor: Marcin_7
 16 paź 2015, 18:38
No właśnie zwracam uwagę na nieprecyzyjne pytanie. Na pytanie o zasięg btsa można odpowiedzieć 200 km. Dajcie Pałac Kultury i odpowiednią moc. Autorowi zapewnie chodziło o maksymalny rozmiar komorki w GSM i tak powinien sformułować pytanie.
 #829421  autor: asziatko
 17 paź 2015, 00:03
Poprawiłem pytania:
Teoretyczny Maksymalny Zasięg Komórki w Stacji BTS GSM Wynosi?.
oraz
RNC To Kontroler (Sterownik)?.

Stacji bazowych sieci UMTS
Stacji bazowych sieci GSM
Stacji bazowych sieci NMT
. Dzięki za poprawki Koledzy.

W Kontakcie,
Artur